kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 8 éve

Hogyan nyerhet egy cég Családbarát Munkahely Díjat? - 2016 nyertesei elmondják

Mindenki érdeke, hogy a munkavállalók össze tudják egyeztetni munkahelyi feladataikat és a családi életet. A családbarát munkahelyeken ez nem olyan nehéz. Van olyan cég, ahol a szokásos a rugalmas munkaidőn, nagyvonalú cafeteriarendszeren, a gyermekek napközbeni felügyeletén kívül két főállású pszichológust is alkalmaz a magánéleti/családi problémák megbeszélésére, illetve a munkával járó esetleges stressz-hatások feloldására. Ismerjük meg az idei ötvenegy nyertes közül ötöt!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága idén hatodik alkalommal adta át a Családbarát Munkahely Díjakat.A díj egyszerre ismeri el a munkahelyek már létező, illetve tervezett családbarát intézkedéseit és fejlesztéseit.

MAVIR ZRt.: generációk egy munkahelyen

Családbarát Munkahely lett nagyvállalat kategóriában a villamosenergia-rendszer irányításáról gondoskodó MAVIR ZRt.A társaság "Ismerd meg szüleid munkahelyét!" című anyagával pályázott. Igyekeznek olyan szünidős elfoglaltságot biztosítani a kollégák gyermekeinek, amivel megismerhetik, természetesen játékos formában, a magyar rendszerirányító tevékenységét.

"Minden gyerek élvezi, ha bemehet apa, anya munkahelyére, érdeklődnek a legegyszerűbb irodai tevékenység iránt is. Harminc-negyven olyan a 9-14 kor közötti gyermeket hívunk meg a nyáron egy hétre, akik érdeklődnek szüleik munkája iránt, s elég nagyok, nyitottak ahhoz, hogy bemutassuk nekik a cég tevékenységét. Minden nap mással ismerkedhetnek meg, külső és belső programokat is tervezünk, s mindezek mellett képzett animátorok szórakoztató és játékos programokkal készülnek számukra" - fogalmazott a HR Portálnak Fekete Eszter, a MAVIR ZRt. Humánerőforrás-gazdálkodási osztályvezetője. A vállalatnál fontosnak tartják az utánpótlás nevelést.
A 2016. évi Családbarát Munkahely Díj nagyvállalatok kategória nyertesei:
Diageo Üzletviteli Szolgáltatások Kft.
Egis Gyógyszergyár Zrt.
Kereskedelmi és Hitelbank Zrt.
Magyar Nemzeti Bank
Mavir Zrt.

A Családbarát Munkahely díj közepes vállalkozások kategória nyertesei:
BDO Magyarország Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft.
KÉSZ Consulting Kft.
Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt
MetLife Europe Limited Magyarországi Fióktelepe
Prolan Irányítástechnikai Zrt
Webstar Csoport Kft.

A Családbarát Munkahely díj kisvállalkozások kategória nyertesei:
Animative Kft.
Bringóhintó Szolgáltató és Kereskedelmi Kkt.
Colling Kft.
COMMIT Számítástechnikai és Kereskedelmi Kft.
Családbarát Város Szociális Szövetkezet
Csupaszem Bt.
DD Solutions Team Korlátolt Felelősségű Társaság
Európa Terv Kft.
GlobeNet Zrt.
iData Kft.
PC TRADE Számítástechnikai, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Szülők Háza Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

A Családbarát Munkahely díj költségvetési intézmények kategória nyertesei:
Aranykapu Óvoda
Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet
Bajai Szent Rókus Kórház
Békés Város Önkormányzata
Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat
Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága
Debreceni Művelődési Központ
Debreceni Törvényszék
Dél-Zselic Óvodái, Bölcsődéje és Konyhái
Dévaványai Általános Művelődési Központ
Dunakeszi Város Önkormányzata
Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság
Goldmark Károly Művelődési Központ
Herman Ottó Intézet
Heves Megyei Kormányhivatal
Homokháti Kistérség Többcélú Társulása Integrált Szociális és Gyermekjóléti Központja
Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Szécsényi Rendőrkapitányság
Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata
Orosházi Kórház
Országos Széchényi Könyvtár
Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ
Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
Pap Község Önkormányzata
Pápai Polgármesteri Hivatal
Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet
Vác Város Önkormányzata
Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság
Zala Megyei Önkormányzati Hivatal

Forrás: csalad.hu
A családbarát cím létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, hogy a családok egymást követő generációi választják munkahelyül a céget. - Több olyan családot tudunk bemutatni, ahol az összes (!) családtag a cégünknél dolgozik vagy dolgozott - fogalmaz Fekete Eszter. Ehhez bizonyára hozzájárulnak a kiegyensúlyozott munkakörülmények és a munka és család közötti egyensúlyt támogató munkáltatói intézkedések is. Ilyen a már említett program. Továbbá az is sokat segít a családos dolgozóknak, hogy GYES után biztos munkahelyre jöhetnek vissza, van lehetőség távmunkára, részmunkaidőre, rugalmas munkavégzésére, lehet továbbképzésekre járni munkaidőben, amivel szintén szabadidőt „spórolnak” kollégáik számára. Ezen túl sportegyesületet tartanak fenn, ahol a családtagok is kedvezménnyel sportolhatnak; évente nagyszabású családi és sport napot rendeznek; de a legkisebbekre is mindig gondolnak Mikuláskor.

A munka és a magánélet összeegyeztetése szempontjából kulcsfontosságú az atipikus foglalkoztatási forma és annak támogatottsága. A MAVIR ZRt. -nél jelenleg 13 fő, mely az állományi létszám arányában 2,2 százaléka dolgozik atipikus foglalkoztatási formában. A dolgozók közel negyede (147 fő) nő.

Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt: kedvezményekkel és emberbarát környezettel segítik a családosokat

Családbarát Munkahely lett közepes vállalat kategóriában a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. (KAEG Zrt.). „Szervezetünknél az emberbarát, családbarát környezet több évtized alatt alakult ki, és folyamatosan bővül. A stabil rendszer biztosítéka, a vezetők családbarát szemléletén túl a működő szakszervezet, és üzemi tanács is” - mondja Orbán Tibor vezérigazgató. A cég szlogenje: „Az elégedett és egészséges dolgozó a legjobb dolgozó”. Ennek szellemében mindent megtesznek, hogy a munkatársak jól érezzék magukat a munkahelyükön.A vezérigazgatótól megtudtuk: náluk a vezetők odafigyelnek a családos dolgozókra, és ha a magánéletükben problémák merülnének fel a lehetőségeihez képest mért maximális segítséget megkapják.

Széleskörű és példamutató a cég támogatási és jóléti rendszere, így pl. a dolgozóknak lehetőségük van részt venni szakmai képzéseken, munkahelyi tréningeken is. A gyermeket nevelő alkalmazottak munkaidő-kedvezményben részesülnek. Kedvezményes üdülési lehetőség áll a dolgozók, különösen a kisgyermekes családok rendelkezésére a társaság saját tulajdonú üdülőiben. A munkavállalók kedvezményesen vehetik igénybe például a cég erdei iskoláinak szolgáltatásait. "A cafeteriarendszer keretén belül jár a határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkezőknek: Erzsébet utalvány, SZÉP-kártya, egészség- és nyugdíjpénztári hozzájárulás, iskolakezdési támogatás, lakásépítési támogatás, a munkába járás támogatása, mobiltelefon használat valamint társaságunk egyéb szolgáltatásainak kedvezményes igénybe vétele.

Ezeken túl egyénileg igényelhető eseti segélyt, valamint egyenruha, és munkaruha juttatást is nyújtunk dolgozóink részére" - sorolja a vezérigazgató mi mindennel igyekeznek megkönnyíteni dolgozóiknak a munka és magánélet összeegyeztetését,

A cégnél 4 munkavállaló dolgozik atipikus foglalkoztatási formában.
A vállalatnál 44 nő dolgozik.

Bejczi Éva gazdasági igazgató átveszi a díjat.


BDO: rugalmas munkavégzés és családi napközi

A közepes vállalkozások közül családbarát munkahely címet kapott a BDO is. Nagy Zsolt HR vezetőtől megtudtuk, a könyvvizsgáló- és tanácsadó cég több olyan kedvezményt biztosít munkavállalói részére, mely kapcsán már második alkalommal nyerték el a bíráló bizottság szimpátiáját. A tavalyi évben a Három Királyfi Három Királylány mozgalom által meghirdetett Családbarát Vállalat pályázaton értek el első helyezést közepes vállalat kategóriában, idén pedig az EMMI pályázatán díjaztak programjaikat szintén közepes vállalat kategóriában. A családbarát munkahely címet a BDO-ban 2013 óta működő családi napközijével nyerte el, amely igen népszerű a dolgozók körében. "Így nem kell a gyermeket külön bölcsődébe vinni, hanem együtt jöhetnek az irodaházba - fogalmaz Nagy Zsolt. Szakképzett gondozók a munkaidőhöz igazodva figyelnek a gyermekekre, kialakítottak egy játszóteret az irodaház területén. - Kollégáink elmondása szerint a családias környezetnek köszönhetően sokkal rövidebb a beszoktatási időszak, mint más intézményben, ami további könnyebbséget jelent. Az anyukák ráadásul napközben is gyermekeik közelében lehetnek" teszi hozzá a HR vezető.

A BDO vezetői közül mindenkinek van kisebb, nagyobb gyermeke, így pontosan tudják mennyire fontos a munkavállalók számára a gyermekük, illetve a családdal töltött minőségi idő. Ebből kifolyólag nem volt kérdés számukra, hogy támogassák például a családi napközik létrehozását. "Lehetőséget biztosítunk részmunkaidős munkavégzés mellett a home officeból történő bejelentkezésre, bizonyos üzletágakban a nyári időszakban rövidített munkarendben dolgoznak a kollégák, míg egy másik szakterületen a Munka törvénykönyve által meghatározott szabadságon felül biztosítunk szabadnapokat" - mondja Nagy Zsolt HR vezető.Irodaházukban fitnesz- és szabadidő-helyiség működik.

iData Kft.: pszichológus segít feldolgozni a magánéleti problémákat

A kivállalkozások közül családbarát munkahely címet kapott az iData Kft. Tizenegy éve négy fővel indult az a családi-baráti vállalkozás, amely ma már nyolcvan főt foglalkoztat. A cég az "Ép testben ép lélek" = Kiegyensúlyozott munkavállaló című programjával vívta ki a zsűri elismerését. A mentálhigiénés és egészségmegőrző program keretében stressz- és konfliktuskezelési tréningen vesz részt minden dolgozó, családi sportnapot tartanak egészségügyi szolgáltatásokkal megspékelve, rengeteg sporteseményt szerveznek (úgy mint, biliárd, csocsó, bowling, darts, tenisz, asztalitenisz versenyek; céges túrázás stb.) és a dolgozók kérésének eleget téve egy hetes sporttábort szerveznek a gyerekeknek. Sztankovjánszky Szilvia a cég személyzeti tanácsadója a HR Portálnak elmondta: bővíteni kívánják az egészségügyi szűréseket, esélyegyenlőségi referens képzést szerveznek és csendszobával, masszázsfotellel, flabélosszal szeretnék csökkenteni a stresszt.

A HR politikájuk fókuszában a humánus emberi hozzáállás, az esélyegyenlőség és sokszínűség biztosítása, valamint az egészségmegőrzés áll. "Fontos számunkra, hogy kollégáink fair és baráti légkörben dolgozzanak, közös csapatcélokért küzdhessenek napról-napra, és úgy érjenek haza, hogy a családjuk is érezhesse, hogy egyben és rendben vannak" - fogalmazott a HR-es.

Családbarát intézkedéseiket úgy alakították ki, hogy az a kisgyermekes szülők számára kedvező legyen, és figyelembe vegye a szülői szereppel járó feladatok, felelősségek, kötöttségek és kötelezettségek széles skáláját. Ilyenek a fent említetteken túl: a rugalmas munkaidő, a munkarend és a szabadságolás családi szükségletekhez való igazítása, a napközi, bölcsődei szolgáltatás támogatása, a gyermekek napközbeni felügyelete (probléma esetén behozhatják), tizenegy elemből álló cafeteriarendszer a munkavállalók egyedi igényeihez igazítva, a férfiak szülői szerepvállalásának erősítése (pl. extra szabadnapok, munkaidő-kedvezmény). Fontos, hogy képzéseik és rendezvényeik nagy része munkaidőben történik, munkaidő kedvezménnye. A cég nagy hangsúlyt fektet a dolgozók felköszöntésére (nőnap, anyák napja, mikulás, karácsony, szülinap); és ha a munkavállalónak gyereke születik, gyerekruhával ajándékozza meg. Az iData Kft. ráadásul a magánéleti/családi problémák megbeszélésére, illetve a munkával járó esetleges stressz-hatások feloldására két főállású pszichológust is alkalmaz.

Európa Terv Kft.: dada, pszichológus, masszőr és családbarát cégvezető a siker kulcsa

A kivállalkozások közül ismerjünk meg még egy családbarát munkahelyet. Az Európa Terv Kft. 2007-es megalapítása óta ügyelnek az emberközpontúságra. "Egy esélyegyenlőségi terv önmagában kevés, a gyakorlati oldal sokkal fontosabb. Nálunk a kezdetektől az a megszokott, hogy a kismamák szülés után sem rekesztődnek ki a munkahelyükről, folyamatos a kapcsolattartás. A cégnél hétfőnként masszőr segít ellazulni a kollégáknak. De van egy velünk dolgozó pszichológus is, aki nemcsak a csapatépítőinken tart velünk, de mindenkit személyesen ismer, és mindenkivel személyes kapcsolata van" - mondta Lakatos Tibor, a cég ügyvezetője.

Lakatos Tibor szerint egyértelmű, miért fontos családbarát megközelítést. "Aki munkát ad másoknak - ha rögtön az elején nem lenne ezzel egyből tisztában -, nagyon rövid idő alatt rájön, hogy a valódi sikerekhez kiegyensúlyozott csapattagokra van szükség. Egy jó csapat egészséges és elégedett csapattagokból áll, ez a siker előfeltétele. És itt van egy aláhúzandó egymásra utaltság, ugyanis nem csak a sikerhez szükségesek a mentálisan összeszedett kollégák, de ez fordítva is igaz: fontos, hogy a siker közös legyen" - véli.

Az Európa Terv Kft. a Családbarát Munkahely Díjat a következő intézkedéssekkel vívta ki. "A munkánk jellegéből adódóan - pályázatokat írunk, komplett projektmenedzsmenti szolgáltatásokat nyújtunk - nagyon fontos az időrendre figyelnünk, és sokszor kell határidőkhöz igazodnunk. Ennek ellenére a rugalmas munkavégzést - racionális keretek között - lehetővé tesszük" - tudtuk meg a cégvezetőtől.

Lakatos Tibor átveszi a díjat
Ahogyan egyre többen vállaltak gyereket a cégnél, egyre nagyobb igény támadt arra, hogy a határidőkkel terhesebb időszakokban, megoldódjon a gyerekek felügyelete. Épp ezért a családbaráti pályázatukba beépítették, hogy egy dadát vennének fel a jövőben, aki a határidős feladataik idején elmegy munkatársak gyerekeiért az óvodába, iskolába, utána pedig vigyázz rájuk. Egy másik eleme a projektnek, hogy új feladatkörben vonják be a pszichológust. Igény esetén szakember segít a családtervezésben, a különböző szerepek összeegyeztetésében a dolgozóknak, akik családtagjaikkal együtt vehetnek részt ezeken a foglalkozásokon. De van egy harmadik, szintén hangsúlyos eleme pályázatuknak. Munkatársaik gyerekeinek rajzait felhasználva egy családbarát ismertető kiadványt készítettek a cégről, melyet eljuttatnak ügyfeleikhez, így közvetítve, terjesztve a családbarát szemléletet.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mentális munkahelyi jóllétet támogató programokra vágynak a munkavállalók

Bár a magyarok többsége szerint fontos lenne a mentális egészséggel többet foglalkozni, hazánkban nem kap elég figyelmet a téma. Mekkora szerepet... Teljes cikk

Top Employers Hungary 2024: ők most Magyarország 10 legjobb munkáltatója az alkalmazottak véleménye alapján

A Munkahelyeink.hu nemzetközi karrier platform nyilvánosságra hozta a legkedveltebb munkaadók toplistáját. A Top Employers Hungary jelenleg az egyetlen... Teljes cikk

Ezek a cégek nyerték el a legjobb munkáltatói minősítést

16 vállalat kapta meg a Top Employer Magyarország 2024 minősítést a Top Employers Institute-tól. A felmérés hat HR területet fed le, köztük az... Teljes cikk