Megjelent: 14 éve

Hogyan terjed az interim menedzsment kultúra?

Először a régióban és Magyarországon interim menedzsment konferenciát rendeznek május 12-én Budapesten. Az Interim Menedzser Akadémia, a Hammel& Hochreiter Interim Team támogatásával szervezi meg Budapesten a konferenciát, melyre holland, angol, német és cseh vendégeket, előadókat is várnak.

Menónt is foglalkoztatta a kérdés: "És miképpen fogod kifürkészni, Szókratész, azt, amiről egyáltalán nem tudod, hogy mi? Ki tudsz-e tűzni valamit azok közül a dolgok közül, amit nem ismersz, magad elé, hogy kutasd?" (Polányi Mihály: Filozófiai írások)

Bár az interim menedzsment 2003-ban intézményesült Magyarországon, hazai fejlődéstörténetének még mindig első szakaszában van, és ezért komoly tartalékok rejlenek benne. Ha a cégtulajdonosok, a vállalatvezetők, a HR vezetők nem ismerik az interim menedzsment fogalmát és tartalmát, akkor nem is tudják menedzsment-eszközként használni.

Elterjedését többek között úgy lehet elősegíteni, ha ismertségét növeljük. Az Interim Menedzser Akadémia a Hammel & Hochreiter Interim Team támogatásával azon dolgozik, hogy megismerhessék ezt az eszközt a vállalati vezetők úgy menedzsment-eszközként, mint karrierlehetőségként. Az interim menedzsment cikkek publikálása az egyik eszköze ennek, akárcsak a közösségi média kínálta lehetőségek kihasználása (LinkedIn: Interim Fórum Hungary és www.interim.blog.hu)

De a személyes beszélgetés és tájékozódás lehetősége is nagyon fontos egy ilyen témában. Ezért szervez az Interim Menedzser Akadémia rendezvényeket. A legutóbbi Interim Fórumon különösen nagy érdeklődés kísérte a cégutódlásról tartott előadást éppúgy, mint az interim menedzsmentről szóló bevezetést.

A kulturális evolúció olyan elméleteket jelöl, amelyek szerint a kultúra fejlődése az evolúció logikájának megfelelően alakul. A fogalom legnagyobb hatású népszerűsítője Richard Dawkins, aki a kulturális evolúció egységét a biológiai evolúció alapegységeinek, a gének mintájára mémeknek nevezi, s a kulturális evolúciót a biológiai evolúció analógiájára képzeli el. A mém lehet egy dallam, szlogen, akár egy boltív elkészítésének a módja. Az interim menedzsment, mint a vállalati kultúra evolúciójában egy új mém, (már csak) elterjesztőkre vár, olyan "hírvivőkre", akik egyfajta paradigmaváltást is képviselve eljuttatják azokhoz a vállalatokhoz, cégekhez, ahol éppen erre van szükség.

A hazai - általában gyanakvó és bizalmatlan - kulturális közegben az újdonsággal előállók, az idegenek, a külső behatolók (a "gyüttmentek") el-, és befogadása nehézkesen működik, ezért ez is befolyásolja a paradigmaváltás esélyét. Kívülállókat behozni, a cég, vagy vállalat élére állítani, akár csak ideiglenesen is - ez a szemlélet még jóval kevésbé elfogadott itthon, mint például Hollandiában, az interim menedzsment bölcsőjében.

Akkor mit lehet tenni? Kipróbálni. Tudjuk: a puding próbája az evés. Ha a tulajdonos és/vagy döntéshozó kipróbálta már az interim menedzsment megoldást, akkor kedvet kaphat hozzá, akkor tud bízni benne. És akkor beépülhet a gondolkodásába, és a szervezet is hozzászokik.

Hogyan terjed? Kulturális evolúcióval, pont a kipróbálással terjed. Ha kipróbáltam, akkor már tudok róla mesélni másoknak. Tudom ajánlani eszközként is, és tudom ajánlani magát a kipróbált interim menedzsert.

Az interim menedzsment - akárcsak a BPR, BSC, lean, vagy a TQM - nem csodafegyver, nem bármikor bedobható eszköz, azonban a szükséges helyen és esetben alkalmazva hatékony menedzsment-eszköz tud lenni. Fel kell ismerni a helyzetet. Jó, ha tudunk róla.

Az első közép- és kelet-európai konferencia nagyszerű lehetőség azoknak, aki szeretnék megismerni és azoknak is, akik többet szeretnének megtudni az interim menedzsmentről, mint szolgáltatásról, lehetőségről és eszközről. A május 12-én megrendezésre kerülő konferencia a hazai interim menedzsment piac szereplőivel való találkozáson túl nemzetközi kitekintést is nyújt.

Az angol, német és cseh előadók megosztják velünk az interim menedzsment-szolgáltatással kapcsolatos tudásukat nemzetközi szempontból, ugyanakkor beszámolnak országuk piaci sajátosságairól is. Az egyes országokban különböző fejlődési utat járt be az interim menedzsment. Az ezekből származó tapasztalatok hozzásegíthetnek bennünket saját utunk megtalálásához.

A konferencia résztvevői több nézőpontból is rálátást kapnak az interim menedzsmentre: interim menedzserek, szolgáltatók és ügyfelek véleményét is megismerhetik. A program külön érdekessége a délutáni rendhagyó kerekasztal-beszélgetés, melybe mindenki interaktívan bekapcsolódhat, és közvetlen kapcsolatot teremthet az előadókkal, interim menedzserekkel, interim menedzsment-szolgáltatókkal és a hazai képzés elindítóival.

A konferencia résztvevői cégtulajdonosok, cégvezetők, multinacionális és magyar cégek felsővezetői lesznek.

Magyari Éva
Képzési igazgató
Interim Menedzser Akadémia
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A generációváltás kérdése feszültséget generálhat a családi vállalkozásokban

Az Opten adatai szerint jelenleg mintegy 153 ezer családi vállalkozás működik Magyarországon, mely a hazai cégek mintegy 40 százaléka. A családi... Teljes cikk

Hogyan kell felkészíteni az új generációt a családi vállalkozás átvételére?

Minden családi vállalkozás életében eljön a pillanat, amikor az alapító generáció tagjai átadnák a stafétát a fiataloknak. De vajon mindkét fél... Teljes cikk

Ha hirtelen távozik az ügyvezető: ekkor lép be az interim CEO

Komoly vákuumot hagyhat egy cég életében, ha a topvezető hirtelen, rövid idő alatt távozik, akár saját elhatározásból, akár kényszerből.... Teljes cikk