Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 9 éve

Hol kötelező tűzvédelmi szakembert foglalkoztatni?

Immár kötelező tűzvédelmi szakembert foglalkoztatniuk többi között az iskoláknak, óvodáknak, idősotthonoknak, szállodáknak, irodaházaknak, illetve ipari és mezőgazdasági tevékenységet végző, több mint 100 főt foglalkoztató cégeknek a 9/2015. (III. 25.) Belügyminisztériumi rendelet értelmében. Ez nemcsak azt szabályozza, hol, milyen végzettségű szakit kell foglalkoztatni (akár szolgáltató által), hanem azt is, hány órában kell ezt megtenni. Akár fél millió forintra is megbírságolhatják azt a gazdálkodó szervezetet, amelyik a rendelet hatálybalépésekor nem gondoskodik (alkalmazottként vagy szolgáltatásként) meghatározott szakképesítésű személy foglalkoztatásáról.

A 1996. évi XXXI. törvény (továbbiakban tűzvédelmi törvény) korábban is előírta, hogy az A,B, C tűzveszélyességi osztályba tartozó, ötnél több a munkavállalót foglalkoztató vagy 50 fősnél nagyobb a létesítményt üzemeltetőknek kellett tűzvédelmi szakembert foglalkoztatniuk, és a 10/2008. (X. 30.) ÖM rendelet a szükséges végzettséget is meghatározta. - Ezzel a szabályozással az volt az egyik probléma, hogy a D tűzveszélyességi osztályba tartozók (pl az iskolák, óvodák), azért nem foglalkoztattak tűzvédelmi szakembert, mert a tűzvédelmi törvény a D tűzveszélyességi osztályra nem írta elő, és annyival letudták, hogy „ha majd foglalkoztatnánk, akkor az biztos felsőfokú végzettségű lenne az ÖM rendelet 6.§ (2) d) szerint, de inkább nem foglalkoztatunk” - magyarázza a HR Portálnak Kling Péter munkavédelmi szakmérnök, tűzvédelmi előadó.

Márciusban hatályba lépett új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ), amely már nem használja a tűzveszélyességi osztályok fogalmát, így az erre épülő jogszabályokon változtatni kellett. Ezzel párhuzamosan a tűzvédelmi törvény is változott, másként határozza meg a tűzvédelmi szakember szükségességét.

Ám a tűzvédelmi törvény szakképzettséget nem határoz meg a feladatokhoz, és időt sem rendel hozzá, azt a 9/2015. (III. 25.) BM rendeletben kell keresni. Kling Péter készített egy táblázatot, amelyből feketén-fehéren kiderül, hol milyen végzettségű szakembert kell foglalkoztatni, és mennyi időre.


Újdonság a minimális foglalkoztatási idő

A korábbi és az új jogszabály között nem csak az a különbség, hogy az új rendelet a minimális foglalkoztatási időket is meghatározza, hanem az is, hogy szélesebb körben jelöli meg azokat a paramétereket, amelyek figyelembevételével tűzvédelmi szakembert kell bevonni a cég tűzvédelmének biztosítása érdekében - magyarázza Dr. Bende Zsolt és Duruc József nyá. tü. ezds.

Érdemes a cégeknek azzal is tisztában lenniük, hogy a jogszabály a foglalkoztatási óraszámokat minimális foglalkoztatási időként határozza meg. Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodó szervezet saját döntési körben annál nagyobb óraszámban, sőt szükség szerint nagyobb létszámban kell, hogy biztosítsa tűzvédelmi szakember, foglalkoztatását, vagy akár tűzvédelmi szervezet (tűzvédelmi osztály, tűzvédelmi csoport) működtetését - nyomatékosították az OMKT Kft. szakemberei.

Kling Péter pedig arra a speciális esetre hívta fel a figyelmet, ha a cégnek kell tűzvédelmi szakembert foglalkoztatnia a tűzvédelmi törvény alapján, de a BM rendelet alapján nem derül ki, hogy milyen végzettségűt és hány órában. A szakember szerint ilyenkor érdemes legalább középfokú végzettségű szakembert foglalkoztatni nyolc órában.

Kiket érint elsősorban a változás?

Főként azoknak az áruházaknak, raktáraknak, ipari létesítményeknek kell résen lenniük, ahol több mint 1000 kg v. liter mennyiségű robbanásveszélyes anyagot állítanak elő, dolgoznak fel, hoznak forgalomba, tárolnak: (ekkora mennyiségnél tűzvédelmi szakvizsga is kell). A változás az 1000 négyzetméternél nagyobb területen tűzveszélyes anyagot, terméket tároló kereskedelemi cégeket, a több mint 100 főt foglalkoztató, ipari vagy mezőgazdasági tevékenységet végzőket is érzékenyen érinti. A művelődési házaknak, éttermeknek, színházaknak stb. is oda kell figyelniük, mivel 300 fősnél nagyobb helyiséggel rendelkeznek, miként a szállodáknak, irodaházaknak, mert 500 főt is képesek befogadni. Az egészségügyi létesítmények jó részét és minden általános iskolát, óvodát, bölcsődét, idősotthont is érint a változás, mert ezeken a helyeken a menekülésben korlátozott személyek (0-10 éves, 65 év feletti stb.) száma több mint 20 fő - foglalta össze a lényeget Kling Péter. A szakember hozzáteszi, nyilván nem ez volt a jogalkotó célja, mert ritka az olyan létesítmény, ahol egyszerre vannak tömegesen mozgásukban korlátozott személyek, és tűz vagy robbanásveszélyes tevékenység.

Honnan kerítsenek tűzvédelmi szakembert a cégek?

A vállalatoknak át kell dolgozniuk a tűzvédelmi szakember - ha van - szerződését a fenti többletfeladatoknak megfelelően. Ha azonban nem foglalkoztatnak még ilyen szakembert, de legalább egy alkalmazottjuk van, akkor érdemes felkérni a kockázatértékelést készítő munkavédelmi szakembert a feladat elvégzésére. Többségük ugyanis rendelkezik legalább középfokú tűzvédelmi végzettséggel is - szól Kling Péter javaslata. Ha pedig a cégnek felsőfokú végzettségű szakembert ír elő a rendelet, érdemes egy ilyen szakembert keresni, vagy megkérni a tűzvédelmist, szerezzen egy megfelelő végzettségű alvállalkozót.

A szakemberhiányra az is egy megoldás lehet, ha a cég beiskolázza valamely dolgozóját. Valószínűleg sokan gondolkodnak hasonlóan, mert az ezzel foglalkozó OMKT Kft.-nél megsokszorozódott a tűzvédelmi képzésekre jelentkezők száma. - A sima előadónál 20-30 százalékkal, a tűzvédelmi főelőadó szakképesítés iránt 80-100 százalékkal többen érdeklődnek - tájékoztatta portálunkat a cég oktatási igazgatója, Dr. Bende Zsolt.

A minimálisan előírt óraszámokat figyelembe véve a tűzvédelmi főelőadó szakképzés 300 órás, tűzvédelmi előadó szakképzés pedig 200 órás tanfolyam elvégzésével teljesíthető. Ez alapján a rendeletben meghatározott 180 napos „türelmi” idő elegendőnek tűnik, hogy a gazdálkodó szervezetek felkészülhessenek a többlet kötelezettségek teljesítésére - állítja Bende Zsolt és Duruc József.

Sok tűzvédelmi szakemberre lesz szükség

Bende Zsolt és a tűzvédelemben jártas Duruc József nyá. tü. ezds. szerint nehezen megbecsülhető, hány új tűzvédelmi szakemberre lesz szükség, ahhoz, hogy minden érintett eleget tudjon tenni jogszabályi kötelezettségének. Úgy látják, az első időszak „lökésszerű” igénynövekedése után is általánosságban legalább tíz százalékos létszámnövelésre lesz szükség.

Az 1413 iskolát működtető Klebelsberg Intézményfenntartó Központ pedig csupán annyit közölt portálunkkal, hogy szolgáltatási szerződéses viszonyban állnak tűz- és munkavédelemmel foglalkozó cégekkel, „ez a KLIK által működtetett összes oktatási intézmény vonatkozásában lefedi a jogszabályi előírásoknak megfelelő feladatellátást. Ahol a KLIK csak az intézmény fenntartója, ott a működtető, azaz a települési önkormányzat feladata a tűzvédelmi szakemberek foglalkoztatása.”

Szakképesítéshez kötött tűzvédelmi szakágazati tevékenységek

Fontos újdonság az is, hogy a rendeletben meghatározásra kerültek olyan tűzvédelmi szakágazati tevékenységek is, amelyek csak az ott meghatározott szintű tűzvédelmi szakmai képesítéssel, illetve jogosultsággal végezhetők - mondja Bende Zsolt és Duruc József.

Kizárólag legalább középszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy jogosult:

– A munkavállalók tűzvédelmi oktatásához alkalmazható tűzvédelmi oktatási tananyagot elkészíteni, a munkavégzésben részt vevő családtagokkal együtt ötnél több munkavállalót foglalkoztató vagy ötvennél több személy befogadására alkalmas helyiséget üzemeltető gazdálkodó szervezet esetén, ahol középszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy alkalmazását írja elő a rendelet.

– Tűzvédelmi szabályzatot készíteni, módosítani (kivéve ahol felső szintű végzettséghez van kötve) [névvel, aláírással felelős a tartalom szakszerűségéért]

Kizárólag felsőszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy jogosult:

– Tűzvédelmi oktatás tevékenységet végezni azokban az esetekben, ahol jogszabály felsőszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy alkalmazását írja elő.

– Tűzvédelmi szabályzatot elkészíteni, módosítani azokban az esetekben, ahol jogszabály felsőszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy alkalmazását írja elő. [névvel, aláírással felelős a tartalom szakszerűségéért]

– A nukleáris létesítmény és a radioaktívhulladék-tároló területén a determinisztikus tűzkockázat-elemzés és tűzterhelés számítás készítésére.

Csak tűzvédelmi tervező, vagy tűzvédelmi szakértő jogosult:

– A számítógépes szimulációs programmal végzett, egyedileg tervezett megoldás készítésére. (2017. szeptember elsejétől hatályos)

– Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv készítésére és felülvizsgálatára.

A jogszabály meghatározza a tűzvédelmi szakértők szakmai képesítéseként elismert képzési formákat is.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
40 év óta először szigorítottak a dolgozókat a veszélyes anyagoktól védő szabályokon

Az európai parlamenti képviselők szerdán új szabályokat fogadtak el a munkahelyi káros anyagoknak való kitettség korlátozására, negyven év óta... Teljes cikk

Magánügy a dolgozó egészsége vagy éppen ellenkezőleg?

Miért komoly probléma az egészséges (munkában)megtartási HR-stratégia hiánya? - teszi fel a kérdést Papp Tamás István HR szakember. Decemberben az... Teljes cikk

A munkaköri alkalmassági vizsgálatról: a hiányának is hosszú lehet az árnyéka

Csak akkor vizsgálná orvos a munkakörre való alkalmasságot, ha ezt jogszabály írná elő, illetve, ha a munkáltató erről így döntene – erről... Teljes cikk