kapubanner for mobile
Szerző: Kertész Dalma
Megjelent: 11 éve

HR-es kilátások 2013-ra: mi jelenti majd a versenyelőnyt?

A válság elérte a HR-t is, sok humán erőforrás szakember keres munkát. A szakma erősödő kihívásai közé tartozik - a migrációt is említve - a munkatársak elköteleződésének, motivációjának fenntartása - tudtuk meg a HR piac meghatározó szakembereitől, akik egyetértően úgy gondolják, 2013 nem a nagy fellendülés éve lesz. Ennek ellenére nyilatkozataikból kiderül, miben látják a növekedés, és a versenyelőny lehetőségét.

images

Dr. Poór József
Dr. Poór József, a Humán Szakemberek Országos Szövetségének elnöke: 2013 a kivárás éve lesz

- Úgy érzem, hogy HR szempontból a 2012-es év kissé negatívan alakult. Korábban azt lehetett mondani, hogy a HR-esek között a leépítések, és az esetleges racionalizálások nem olyan nagy ívűek, illetve pont a recesszió miatt van szükség a HR-re, most azonban az immár W-alakú válság ezt az eddig védettnek számító területet is elérte. Megváltozott a különböző HR szolgáltatások iránti igény: a statisztikák azt mutatják, hogy a cégek a képzésfejlesztés területén vettek leginkább igénybe külső szolgáltatókat. A HSZOSZ elnökeként az oktatások, tréningek, tanácsadás során azonban összességében azt tapasztaltam, hogy egyes iparágakat kivéve többnyire visszaesés érződik. Ezt alátámasztja, hogy sok HR szakember keres munkát, HR képzésben is egyre többen vesznek részt.

Az biztos, hogy 2013 nem az az év lesz, melytől diadalmenetet és csinnadrattát merünk remélni, inkább a kivárás éve lesz a következő. Ha a magyar gazdaság ilyen gyengén teljesít, akkor feltehetően a 2012-es folyamatok nem sokat javulnak. Saját tapasztalatból mondom, hogy a kkv-knak meg kell próbálni itt Közép-Kelet-Európában is partnereket találni. Ez már inkább a gazdaságfejlesztésről szól, de HR-es vonzata is van természetesen. Többet kellene tudnunk a környező országokról, új üzleteket találni, és akkor egyre több embert tudnánk foglalkoztatni. Sokat jelenthet egy vállalatnak, ha a HR proaktív, részt vesz minden folyamatban, és észreveszi, milyen új kompetenciákra van szükség, vagy mely területeken kell valamiféle védekező mechanizmusokat támogatni. Sarkalatos ügy, és HR szempontból is nagy hangsúlyt fog kapni a következő évben a migráció. Nagymértékű kiáramlás indult meg Magyarországról, amely sajátos, új helyzetet teremt. Az ember kimegy Bécsbe, vagy Londonba, és mindenhol magyar szót hall, a korábbi években ilyen nem volt.

A Humán Szakemberek Országos Szövetségében viszont sok pozitívumról tudok beszámolni. Már harmadik alkalommal bonyolítottuk le sikerrel az országos HR konferenciát Pécsen. Erre az alkalomra megjelent egy komoly kötet a CompLex Kiadóval közösen, amelyben összefoglaltuk a Magyarországon folyó HR oktatási, képzési, és tréninggyakorlatok legfontosabb jellemzőit közel 550 oldalon. Jövőre is tervezünk három nagyobb konferenciát.

Szűts Ildikó
Szűts Ildikó, az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnöke: A stratégiai munkaerő-tervezésnek újszerű megvilágításba kell kerülnie

- Nehéz évet tudhatunk magunk mögött HR szempontból. Magyarországra és Európára is igaz, hogy viszontagságos külső piaci körülmények között dolgoznak a cégek, ebből kifolyólag bizonytalanság alakult ki a dolgozókban és a vezetőkben is. A HR kihívása, hogy amíg ezen a pár éven nem leszünk túl, hogyan tudja megerősíteni az emberek elköteleződését, illetve miként tud partner lenni abban, hogy az új piaci lehetőségekkel szembesülő cég felkészüljön a változásokra.

Abban a tekintetben, hogy vannak-e újdonságok, úgy gondolom, trendszerűen még nem érzékelhető fontosabb változás a HR piacon. A már említett munkavállalói elkötelezettség a leghangsúlyosabb téma, emellett még kiemelendőnek tartom, hogy a belső kommunikáció minőségére kell kitüntetetten figyelmet fordítani. Arra tehát, hogyan lehet a cég előtt álló változásokat a munkavállalókkal megértetni, és elfogadtatni. Továbbra is nagyon fontos szerepe lesz - talán egy kicsit új szempontok szerint is - a kiválasztásnak: hogyan lehet megtalálni, és megtartani a legjobbakat. A merítés nagy, sok a munkanélküli, így még nehezebb megtalálni azokat, akik leginkább megfelelnek egy adott vállalat értékrendjének, elvárásainak, céljainak.

A jövőben a stratégiai munkaerő-tervezés egészen újszerű megvilágítást kell, hogy kapjon. Rugalmas, és szakszerű munkaerő-tervezésre van szükség ahhoz, hogy a változó piaci lehetőségekre reagálni lehessen. Nehéz prognózist mondani, de 2013-at illetően én "várakozó" állásponton vagyok. A sok bizonytalanság miatt a cégek befelé fognak fordulni, így az energia ahhoz kell majd, hogy a belső vállalati kultúra erős legyen.

Csaposs Noémi
Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke: A minőségi cserék folytatódnak jövőre is

- A munkaerőpiacot tekintve jelentős változás nem történt az idén, sok a munkanélküli, a kereslet-kínálat nem találkozik. Jó dolog, hogy az állam támogat bizonyos hátrányos helyzetű csoportokat, de ettől még több munkahely nem lesz. Szövetségünknek ugyanakkor rengeteg feladatot adott a sok jogszabályváltozás. Azért dolgoztunk, hogy az új munkatörvénykönyv a megfelelő irányba módosuljon, és úgy gondolom, sikereket értünk el: mind a munkaerő-kölcsönzési jogszabályok adaptációja, mind pedig az általános munkáltatói szempontok tekintetében lettek rugalmasabb, vagy pozitívabb változások.

Ami a HR piacot illeti, sajnos a tavalyi év egy jobb 2012-t prognosztizált. Az egyik legfontosabb jellemző továbbra is, hogy minőségi cseréket próbálnak végrehajtani a vállalkozások, ennek hátterében a nem megfelelő munkaerő áll, vagy például menedzsment területeken még mindig előfordul, hogy pozíciókat vonnak össze. A munkáltatók a béreket nem emelik, sőt, az a tapasztalat, hogy inkább csökkentésekre vagy megvonásokra kényszerülnek. A minőségi cserék kapcsán pedig szeretnének jó munkavállalókat felvenni olcsóbban, mint tették azt korábban.

2013-ban a HR piac legfőbb kihívása a munkaerő megtartása és motivációja lesz, a minőségi cserék és átstrukturálódások valószínűleg folytatódnak jövőre is. Az erős üzletpolitikához jól képzett, motivált dolgozók kellenek, akiket egy viszonylag szűkösebb anyagi büdzsé keretein belül a megfelelő kreatív eszközökkel kell tudni megtartani. Nem gondolom, hogy rosszabb lesz, mint tavaly, de túlzott optimizmusra sem biztatok senkit. Viszonylag nehezebb éveket élünk, de az én véleményem szerint 2014-től érezhetőbb lesz már a kilábalás, és a növekedés. Természetesen addig is "szárnyra kaphatnak" bizonyos szektorok, de ezekkel vigyázni kell, mert lehetnek esetlegesek, vagy tiszavirág életűek. Ami mindenképpen kulcsfogalom lesz, az a HR szempontból is fontos szakmai összefogás, és tudásmegosztás, a szinergiák kihasználása. A megfelelő szolgáltató szemlélet, a kontrolling szemlélet, a hosszú távú racionális tervezés és működés jelentheti a versenyelőnyt, a munkavállalók számára pedig a folyamatos fejlesztés és képzés lesz a fontos. Aki ezek szerint működik és dolgozik, az meg fogja találni számításait a jövőben is.

Beck Zsolt
Beck Zsolt, a Beck & Partners International HR Consulting ügyvezető igazgatója: Egyre fontosabb a személyes kapcsolat és a hitelesség

- Az idei évet tekintve azt tapasztaltuk, hogy a vállalati HR-es kollégák egyre ügyesebbek. Ez részben annak is köszönhető, hogy sok tanácsadó (fejvadász cég) tönkrement, illetve csoportos leépítést hajtott végre. Az így felszabadult fejvadászok egy részét felszívta a vállalati oldal. Idén egyre erősödött a trend, hogy csak akkor adnak ki egy-egy pozíciót, ha a vállalati HR-es kolléga már megfutotta a maga köreit és nem tudott eredményt elérni, azaz a keresések nagy része kimondottan nehezen teljesíthető pozíció. Ez a trend az elmúlt években is jelen volt, de az idei évvel tovább erősödött. A Beck and Partners Kft. úgy tudott talpon maradni, és folyamatosan növekedni ebben a helyzetben, hogy felkészült a nehéz pozíciók teljesítésére. Ma már a keresések nagy részét nem lehet rutinszerűen hirdetésekből, vagy adatbázisból megoldani.

Úgy gondolom, hogy ez a trend tovább fog erősödni és csak azok a tanácsadó cégek maradnak talpon, akik ezeknek a kihívásoknak meg tudnak felelni. 2013-ban kiemelten fontos lesz, hogy tanácsadó cég rendelkezzen egy professzionális toborzási szoftverrel, ami képes extrém nagy adatbázist építeni és kezelni. A mi saját jelölt adatbázisunk 150 ezernél is több anyagot tartalmaz. Kiemelten fontos lesz a következő évben, hogy a cég specialista legyen egy-egy területen, illetve jó kapcsolatokkal rendelkezzen, és képes legyen a kapcsolatait tovább fejleszteni, növelni. Fontos, hogy a fejvadásznak jó híre legyen és hiteles legyen a maga szakterületén, amelyre specializálódott. Ebben a felgyorsult, digitális világban a mi szakmánkban mégis egyre fontosabb a személyes kapcsolat és hitelesség.

Az elmúlt években meglehetősen felhígult a tanácsadó cégek piaca. Ennek hozadéka volt, hogy a vállalati HR-esek nagy része csalódott már fejvadászban, mivel nem tudta hozni a beígért jó jelölteket. Ezért próbálnak biztosra menni és egyszerre 3-4 vagy több tanácsadó céget megbízni, hogy a nagy számok törvénye alapján biztosak legyenek a sikerben. Ez nem egy jó irány, hiszen a tapasztalataink szerint ilyenkor a tanácsadó cég is a kevésbé fontos kategóriába teszi a megbízást, hiszen egyszerre többen dolgoznak ugyanazon a területen, és így némileg lutri, hogy a befektetett munkáért kapunk-e fizetséget. Az elveszített bizalmat újra fel kell építeni.

Tokár Péter
Tokár Péter, a TESK Tanácsadó Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója: A fejlődés az egyetlen út, és az igazi kihívás

- Nem volt könnyű ez az év sem, de sikerrel vettük az akadályokat, és betöltöttük a tizedik évünket a TESK-nél. A piac az egy dolog, az ez évi részeredményeket látva - például a BBJ lista alapján - a közvetítési piac nem lett nagyobb, tehát ügyesebbnek kell lenni, hogy megtaláljuk a lehetőségeket. Ennek ellenére nem csökkentünk, sőt 7 százalékkal növekedtünk a közvetítésben, és ennél jóval többel, 100 százalékkal a munkaerő-kölcsönzés terén. Alapvetően elégedett vagyok tehát. Ami a jövő évet illeti, nagy változásra nem számítok a hazai piacon, de újfent nem lesz könnyebb. Így a kilátásainkat igyekszünk magunk meghatározni, és nem a körülményekre bízni a dolgot.

Azt gondolom, a versenyelőnyök abból fakadnak majd, hogy a hosszú távú trendeket ki mennyire veszi figyelembe, és ki mennyire igazodik hozzájuk. Így például a technológiai fejlődés, az informatika, és a vevők kiszolgálása terén dől el, hogy ki nyer, ki marad talpon, vagy ki veszít. A munkaerőpiacon tovább erősödik majd az a már ismert trend, hogy versenyképes szakmával és legalább egy erős nyelvtudással lehet jól elhelyezkedni, - ha ezekből több is van, az természetesen szintén komoly versenyelőny lesz. A szakmával és nyelvtudással nem rendelkezők leszakadása pedig erősödik majd. Minden vonatkozásban a továbbfejlődés, és versenyképesebbé válás lesz az egyetlen út, és az igazi kihívás 2013-ban, ezt pedig kiváló kommunikációba csomagolva, megfelelő "vevőkiszolgálással" tálalva, vállalat és munkavállaló számára egyaránt biztosítva lehet megvalósítani.

Jónás Anikó
Jónás Anikó, a Kelly Services ügyvezető igazgatója: A kölcsönzés nyújtotta rugalmasság elengedhetetlen

- 2012 a nagy változások éve volt. Az új munkatörvénykönyv megjelenéséig a piac kivárt, kölcsönbe adók és kölcsönbevevők egyaránt óvatosak voltak a továbblépéssel kapcsolatban. Év végére nyilvánvalóvá vált, hogy a munkaerő-kölcsönzés visszavonhatatlanul beépült a gazdasági társaságok mindennapjaiba és a változások ellenére meghatározó eszköze a munkaerő-gazdálkodásnak. Mind a szellemi, mind a fizikai munkaerő tekintetében az elmúlt évhez hasonlítva növekedés tapasztalható. A kölcsönzés nyújtotta rugalmasság elengedhetetlen a cégek részére. A jövő évben hasonló növekedésre számítok.

A munkaerő-közvetítés terén visszaesést tapasztalunk - kivéve az SSC szektort -, de ez a jelen gazdasági helyzetben csöppet sem meglepő. A cégek a munkaerő szükségletüket elsősorban nem saját felvétellel, hanem kölcsönzéssel oldják meg. Az álláskeresők körében 2012-ben szokatlanul magas volt az állásajánlatokat visszautasító jelöltek száma, amelyből arra következtetünk, hogy bár magas az állásváltást tervezők aránya, a végső döntés előtt megtorpannak. Látva a nem enyhülő elbocsátási hullámokat, nem vállalják fel az új belépéssel járó kockázatot.

A Kelly Servicesnél a megbízások növekedését lekövető bővülést tervezünk, továbbra is a korábban kialakított specializáció mentén az informatikai, mérnöki, pénzügyi és ügyfélszolgálati területeken látunk lehetőségeket. 2012-ben jelentősen megnőtt az outplacement szolgáltatásunkat igénybe vevő ügyfelek száma. Figyelembe véve, hogy az előrejelzések szerint további elbocsátások várhatóak, ezen a területen is felkészültünk újabb megbízások teljesítésére. A vállalkozásoknak változatlanul nehézséget jelent a megváltozott munkaképességűek felvétele, így ezen a területen is van még tennivalónk. Versenyelőnyt jelen helyzetben az elkötelezett kollégák, az átgondolt, következetes stratégia, és a többféle szolgáltatás minőségileg folyamatos fejlesztése jelentheti.

Földváry Beáta
Földváry Beáta, a WIFI Hungária Oktató és Továbbképző Intézet ügyvezető igazgatója: Egyre nagyobb érdeklődés van az interkulturális fejlesztések iránt

- Köztudott, hogy a szakképzési törvény változása miatt igen jelentős képzési forrástól estek el a vállalatok, ezért egy évvel ezelőtt nagyon nehéz 2012-es évre számítottak a tréningcégek. Míg a vállalati képzéseknél az év első negyedében valóban volt némi megtorpanás, addig a nyitott képzések iránti érdeklődés nem csökkent. Közel 50 nyílt tréninget valósítottunk meg az idén számos témakörben, több mint száz vállalat munkatársainak a részvételével, így az általános piaci trendek ellenére igen jó évet tudhat maga mögött a WIFI Hungária. A jövő évben folytatódnak az idén elkezdett projektek, és számos megrendelésünk van 2013-ra.

A megváltozott gazdasági környezethez alkalmazkodniuk kell a vállalatoknak, de elsősorban a vezetőknek kell átgondolni a folyamataikat, kommunikációjukat, a munkatársak fejlesztését és motiválását, hiszen a HR akkor működik jól, ha értékteremtő. Ha a cégvezető meg tudja határozni, kik a kulcsszereplők, melyek a kulcspozíciók, emellett a vállalat életében fejlesztési tervet, és motiváló környezetet tud kialakítani, akkor számíthat a lojális és jól felkészült munkatársakra, akik a változó körülményekhez igazodva tudják kihozni magukból a legtöbbet.

Cégünknél elsősorban a kulcspozícióban szereplő munkatársak fejlesztésére fókuszálunk, mint például a középvezetők, a termelésben dolgozó művezetők, vagy a vezetői utánpótlás. Sok vállalat belső képzési rendszert alakított ki, ahol a cég alkalmazottai, tapasztalt szakemberek adják át tudásukat a fiatalabb generációnak. Ez egy speciális kihívás, melyre speciálisan kell felkészülni. Ez alatt értem az egész folyamatot, ami a potenciális oktatók kiválasztásától a felkészítésen (Train the Trainer) át a mentorálasig tart. Hiánypótló tréning az esélyegyenlőségi munkatársak képzése, ami a vállalatok társadalmi felelősségvállalását támogatja.

Ami az igényeket illeti, egyre nagyobb érdeklődés van az interkulturális fejlesztések iránt. Például, hogyan kommunikáljunk a kínaiakkal, vagy a Magyarországon élő külföldi üzletemberek beilleszkedését segítő interkulturális - angol vagy német nyelvű - coachingra. Ugyanakkor az idegen nyelvű kommunikáció - személyes és telefonos vagy elektronikus - fejlesztése is előtérbe került. A vállatok lassan felismerik, hogy ha meg szeretnék őrizni a versenyképességüket, ha tartani szeretnék a lépést a piaccal, akkor meg kell teremteniük az anyagi feltételeket is a munkatársak fejlesztésére. Hiszen a HR fejlesztés feladata nem a költségek csökkentése, hanem a hozzájárulás a növekedéshez. Ehhez keres képzési partnert. Az a képző cég, aki meg tud felelni ezeknek az elvárásoknak biztosan számíthat a megbízásokra.

Puskelyné Király Ágnes
Puskelyné Király Ágnes, a Top Cafeteria Kft. ügyvezetője: Az egészségbiztosítás a slágertermék

- A béren kívüli juttatások életében vízválasztó volt a 2012-es év. A korábbi években megszokott jelentős adóelőny csökkent, a szinte készpénzként funkcionáló utalványok szerepe visszaszorult. Ezek a körülmények láthatóan szétválasztották a munkáltatókat két csoportra. Azok a cégek, akik a juttatásokat elsősorban adómegtakarítási céllal alkalmazták, figyelembe véve, hogy a juttatásoknak is van némi adminisztratív költsége, sok esetben leépítették, át- vagy visszaalakították bérfizetésre, rosszabb esetben visszakerült a szürke vagy fekete bér kategóriába. Pedig a juttatások adóelőnye adózási kategóriától függően 30, 45 vagy 96 százalék a bérhez képest még 2013-ban is. Azok a munkáltatók viszont, akik a dolgozó szabad választásán alapuló, a cég motivációs és szociális céljait támogató juttatási rendszert beépítették a HR eszköztárába, nem egy-két évben, és nem csak adózásban gondolkodnak. Ezeknél a társaságoknál a cégkultúra részévé vált a cafeteria rendszer. Természetesen ők is érzékenyek a költségekre, közterhekre, éppen ezért évről-évre meg kell újítani a juttatások összetételét.

Az Erzsébet-utalvány, és a SZÉP-kártya már 2012-ben megtalálta a helyét a dolgozói választásban, de a többi juttatási forma is tartotta magát. Most nagy érdeklődés övezi az egészségbiztosításokat, - főleg az adómentességnek köszönhetően - talán ez most a slágertermék. Ugyanakkor nekünk komoly tájékoztatási feladatot is jelent, mivel egy-egy szolgáltató ismertetője nem ad választ fontos, a termékek összehasonlítását célzó kérdésekre. Több középvállalatnál már túl vagyunk a dolgozók 2013 évi cafeteria választásán. Komoly elmozdulás az igények összetételében egyelőre nem látszik. Változatlanul az azonnali jövedelemé a főszerep, az öngondoskodás, akár egészség-, akár nyugdíjcéllal akkor kap nagyobb hangsúlyt, ha kellő tájékoztatás, figyelemfelhívás előzi meg.

A munkáltatók szelekciója is egyértelműen lekövethető a Top Cafeteria Kft. ügyfélkörén. Szinte teljesen eltűntek azok a megrendelők, akik "ad-hoc" költségcsökkentési céllal kerestek megoldást. Ugyanakkor azoknál az ügyfeleinknél, akikkel több éve együtt dolgozunk, fel sem merült a cafeteria rendszer megszüntetésének gondolata. Ez persze nem azt jelenti, hogy ők minden esetben elbírják a terhek növekedését, sokkal inkább azt, hogy körültekintő tervezéssel-elemzéssel közösen mindig megtaláljuk azt a megoldást, ami mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak elfogadható. Ezzel a mi munkánk jellege is átalakult. Korábban főleg a béren kívüli juttatások mibenlétét, használhatóságát, a cafeteria rendszer működését ismertettük meg a partnereinkkel. Most már sokkal lényegesebb a rendszer kialakítása vagy éves megújítása előtti elemzés, ágazati összehasonlítás. A munkaerőpiacon a minőségi munkaerő megszerzésének, megtartásának nagyon fontos eszköze lett az értékes és értelmes juttatási csomag. Az adott vállalat sajátosságaihoz megtalálni az optimális megoldást, ez mindig kihívás.

Egyre nagyobb a jelentősége az e területhez kapcsolódó adózási tanácsadásnak, és a törvényi előírások betartását megbízhatóan kiszolgáló adminisztrációnak is. Egyre több megkeresést kapunk, ahol a szolgáltatás minősége és teljessége a fő szempont, az ár mellett az érték is szerepet kap. Olyan megrendelők jelentkeznek, akik eddig megoldották a feladatot házon belül, de már látják, hogy az eszközeik, kapacitásuk, esetleg szaktudásuk nem elegendő. A másik jellemző trend, hogy azok, akik nincsenek megelégedve az eddigi cafeteria szolgáltatójukkal a nem megfelelő színvonal vagy a rugalmatlanság miatt, már gyorsabban váltanak.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Semmit nem lehet már rutinból csinálni - Sándorné Bosnyák Ágnes, a DENSO HR menedzsere

A folyamatos változás ma már alap, nem lehet rutinból vagy akár tavalyi tapasztalatok alapján működni, mondta el Sándorné Bosnyák Ágnes, a DENSO... Teljes cikk

Bele lehet szeretni ebbe a hivatásba: interjú Szalavics Mariann NAV-elnökhelyettessel

Öt évvel ezelőtt érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Első állása a közigazgatásban és azt mondja, hogy bele lehet szeretni ebbe a... Teljes cikk

Elfelejthetjük, hogy a jövőben csak a helyi piacon fogunk versenyezni a munkavállalókért - interjú Kalmár Ákossal, a Continental Csoport országos HR vezetőjével

HR mutatók szempontjából sikeres évet zárt 2023-ban a Continental Csoport Magyarország: nem kívánt fluktuációjuk jelentősen csökkent a megelőző... Teljes cikk