kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

Humán kontrolling a gyakorlatban

A kontroller, ha hagyják, a vezetés legfontosabb és leghasznosabb segítője. Tevékenységével a vezetés döntéstámogató funkcióit látja el, a vállalati folyamatokról adatokat gyűjt, ezekből előzetes prognózisokat készít és a döntésekhez szakmailag előkészített adatokat szolgáltat.

Ha a humán kontrolling gyakorlati alkalmazását vizsgálom célszerű a kontrolling fogalom értelmezésétől elindulni.

A kontrollingot sokan értelmezték már, lássunk néhányat a fellelhető definíciókból:

  • "A kontrolling a tervezést, ellenőrzést és információellátást koordináló vezetési alrendszer.
  • A kontrolling áttekintő, értékelő, koordináló és integráló tevékenység, a vezetési (tulajdonosi) funkció gyakorlásának eszköze.
  • A kontrolling a tervezés és a számvitel vezetési szempontból történő összekapcsolása.
  • A kontrolling költség- és eredménymenedzsment (teljesítmény és ráfordítás menedzsment)."

    A klasszikus kérdés, amikor kontrollingról van szó:

    - Mit érdemes mérni?
    - Mit lehet mérni?
    - Hogyan lehet mérni?

    Három éves munkám tapasztalata alapján azonban bebizonyosodott, hogy a fontos kérdés az, hogy kinek és mit mérünk? Mire van szüksége a saját cégünknek? Milyen információra van szüksége a vezetésnek?

    Saját értelmezésem szerint a kontrolling vezetési alrendszer, koordinációs és integrációs feladatokkal. Feladataink főként a költségek és eredmények összevetésére, a teljesítmények és a ráfordítások nyomon követésére irányulnak, célunk a hatékony működés biztosítása. A hatékonyság növelése előtt fel kell térképeznünk állományunk munka- teljesítőképességét. E célra fejlesztettük ki a kompetencia alapú teljesítményértékelési rendszerünket, amely egységesen illesztethető a humán folyamatok rendszerébe (kiválasztás, képzés, fejlesztés, ösztönzés, támogatás) és a szervezeti kultúra olyan része, amely nagymértékben befolyásolja azt. (Erősíti a belső kommunikációt, világossá teszi az elvárásokat és célokat, egyfajta etikai kódexként működik.) A kompetencia- térkép alapján és a teljesítményértékelés (továbbiakban TÉR) segítségével munkavállalóink erősségei és gyengeségei feltárhatók, így szelektív módon, igény szerint fejleszthetők.

    Az évek alatt bebizonyítottuk és elfogadtattuk, hogy a kontrolling NEM egyszerűen ellenőrzést jelent. A kontroller, ha hagyják, a vezetés legfontosabb és leghasznosabb segítője. A vezetés, a vezetők mindennapjait jelentős részben az emberekkel kapcsolatos problémák megoldása és az emberekben rejlő lehetőségek feltárása és fejlesztése tölti ki. Az emberi erőforrások kezelésében való jártasság napjainkban a versenyképesség, a siker kulcstényezője, ezért (hasonlóan magához az emberi erőforráshoz) stratégiai kérdéssé vált.

    Tevékenységünkkel a vezetés döntéstámogató funkcióit látjuk el, meghatározott vállalati folyamatokról rendszerezett, elemzett adatokat gyűjtünk a társaságnál bevezetett és alkalmazott nyilvántartásokból, ezekből előzetes prognózisokat készítünk és a meghatározott vezetési szint megalapozott döntéseihez szakmailag előkészített adatokat szolgáltatunk. Döntési alternatívákat dolgozunk ki, melyeket gazdasági és humán elemzésekkel támogatunk. Ez teljes összhangban van mind a vezetés, mind pedig a tulajdonos érdekeivel.


    Humán kontrolling HM EI-módra



    Funkcionális szempontból vizsgálva az emberi erőforrás menedzsmentet támogatjuk a humánpolitikai tervezésen, a tervek ellenőrzésén, a gazdasági elemzésen és az erről készült beszámolókon keresztül; a személyügyi folyamatok koordinálásával és a szervezeti igényeknek való megfeleltetésével. Ide tartozik az emberi erőforrás menedzsment hatékonyságának és eredményességének vizsgálata. Mérjük és számszerűsítjük az emberi erőforrásokkal kapcsolatos döntések költségeit és előnyeit.

    Prognosztizáljuk a vezetői döntések következményeit, beleértve a rejtett és hosszútávon felmerülő költségeket is. A költségek és az előnyök számszerűsített adatait pénzügyi nyelvre lefordítva tárjuk a vezetés elé, így támogatva a döntéshozatalt.

    A humán kontrolling nem módszer, hanem stratégiai folyamat: integratív, értékelő gondolkodás és számítás a humánpolitikai döntések megítéléséhez, különös tekintettel azok közgazdasági és szociális következményeire.

    A humán kontrolling egy olyan eszköz, amely segít társasági szinten megvalósítani egy racionális, költségérzékeny emberi erőforrás gazdálkodást. Egzakt módon meghatározható mérőszámrendszerünk segítségével mérjük az erőforrások felhasználását a menedzsment számára, folyamatos visszajelzést biztosítva a vezetés részére a változásokról.


    Rendszeres humán kontrolling faladatok



  • A munkaerőpiacon versenyképességet biztosító és a munkavállalók ösztönzéséhez hozzájáruló kompenzációs részstratégia kidolgozása;
  • a kompenzációs rendszer kialakításában, fejlesztésében való közreműködés, a rendszer működésének kontrollingja;
  • teljesítményértékelési rendszer fejlesztése, működtetése;
  • a humán erőforrás rendszerek, folyamatok hatékonyságának elemzése, fejlesztési javaslatok megfogalmazása;
  • létszámgazdálkodás hatékonyságának elemzése;
  • humán kontrolling és beszámolási rendszer működtetése;
  • más, humán rendszereket érintő követelmények és igények meghatározásában való közreműködés, és a hatékonyság mérése, elemzése;
  • munkakörelemzés-, tervezés és munkakör-értékelés végzése;
  • a képzés hatékonyságának vizsgálata, elemzése, értékelése;
  • a humán erőforrás rendszerek, folyamatok hatékonyságának elemzése, fejlesztési javaslatok megfogalmazása, fejlesztési programok kidolgozása.

    Az elemzések szükségessége nem kérdés: beszélnünk kell a számvitel nyelvén. Részletes költséghaszon elemzéseket készítünk a humánpolitikai munkában érvényesülő decentralizáció ellensúlyozásaként.

    A szervezet által felhasznált emberi erőforrás vizsgálatok megvalósításának, mérési nehézségének alapja, hogy az emberi erőforrás menedzsment csak közvetett módon, úgynevezett támogató tevékenységként járul hozzá a szervezet értékteremtési folyamataihoz. De minden mérhető, csak meg kell találni hozzá a megfelelő (mérő) mutatószámokat. Munkánkat a komplex kontrolling elemzési rendszer (mi HEKKER-nek hívjuk - HM EI Zrt. Komplex Kontrolling Elemzési Rendszer) segíti. A rendszert informatikusok és kontrollerek fejlesztették, sőt alkották a munkánk segítésére és a vezetés örömére. Minden látható, mérhető, lekérdezhető és elemezhető.

    A humán kontrolling modul teljes mértékben alkalmazható teljes körű humánpolitikai tevékenységünkre: a toborzás, kiválasztás, a munkaügyi adminisztráció (munkakörök leírása, munkaszerződések nyilvántartása, kompetencia térkép), karriertervezés, oktatás, képzés-fejlesztés, képzéshatékonyság mérés, teljesítményértékelés, kompenzációs rendszer kialakítása és nyilvántartása, tehetségmenedzselés.

    A rendszerünk erőssége, hogy moduláris felépítésű, adatbázisában munkavállalóinkkal kapcsolatos minden információt tárol. A munkavállaló személyes adatain kívül regisztrálhatjuk a képzettségét, bizonyítványait, kompetenciáit, előmenetelét, vezetői tapasztalatait. A rendszer a motiválás és karriertervezés területén is hatékonyan alkalmazható. Része a kompetencia alapú teljesítményértékelő modul, amely segíti, de nem helyettesíti a teljesítményértékelő beszélgetést. A TÉR modul eredményei segítségével a rendszer alkalmassági és képzettségi profilokat képes összeállítani, megfelelő képzésüket biztosítani lehet, de alapjául szolgál az egyedi karriertervezésnek is.












    A gazdasági és humán kontrolling ilyen jellegű (rendszer-) integrációja kimeríthetetlen mérési, elemzési és döntéstámogatói lehetőséget kínál a vezetés részére.




    Kissné András Klára kontrolling divízióigazgató
    HM EI. Zrt.
    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    Új fogalom a HR-ben: a határfelületi vezetők

    Van egy olyan vezetői réteg az iparban, akikről, ha nem vesszük tudomásul, hogy egészen más bánásmódot igényelnek, mint a többi vezető, akkor... Teljes cikk

    Közel 30 ezer üres állás a weben: itt a friss statisztika

    Egy év alatt 13 százalékkal kevesebb a magyar weboldalakon az álláshirdetés az Állásportál.hu friss statisztikája szerint. Január közepén 29 172... Teljes cikk

    Kilőtt egy munkaerő-kölcsönző cég, többen lettek a postások: létszámtrendek

    Szeptemberről októberre egy munkaerő-kölcsönző cég, a HR Direkt Kft. 70 százalékkal, 1400 fővel növelte alkalmazotti létszámát. Hosszú idő... Teljes cikk