kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Ideiglenesen rövidülhet a munkaidő

A válság miatt néhány új munkajogi szabályt kell figyelembe venni a munkáltatóknak. Ezeknek egy része csak átmeneti, amelyekkel a krízis okozta negatív hatásokat próbálják mérsékelni. Például a válság által különösen sújtott cégeknél ideiglenesen rövidülhet a teljes munkaidő, és a rendkívüli munkavégzésre is új szabályok vonatkozhatnak majd.

images

images

Bő két évvel ezelőtt született az a törvény, amelynek alapján jogsértések esetén a cégek két évig elesnek az állami és uniós támogatásoktól, illetve öt évig kizárják ezeket a közbeszerzésekből. Egy törvényjavaslat alapján ez módosulna, és ezentúl csak a súlyos és a sorozatos jogszabálysértőket tiltanák el két-két évig.

Súlyos jogszabálysértésnek minősülne, ha nincs bejelentve egy alkalmazott, vagy ha azokat az érdekképviseletek ellen követnék el. Ez esetben azonnali kizárás következne be. A javaslat szerint az a cég, amely kétszer követi el ugyanazt a kevésbé súlyos törvénysértést, szintén eltiltható lehetne – mondta el Horváth István, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Jogi Főosztályának vezetője egy csütörtöki szakmai konferencián.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet: kérdés, hogyan ítéli meg majd a javaslatot az új kormány, illetve milyen sebességgel lehet majd belőle törvény.

Ha a javaslat változatlan marad, akkor azzal a több telephellyel rendelkező nagyobb cégek járhatnak jól, hiszen ez esetben nem adódnak össze a szabálysértések, a telephelyek külön-külön munkáltatónak minősülnének – vélte a szakember.

Jön a válságszabály

Készülőben van egy úgynevezett válságszabály is: a Munka Törvénykönyv módosításával a munkaidő átcsoportosítására adnának lehetőséget. Ez alapján rövidülhetne a teljes munkaidő, amire megkapnák a bért az alkalmazottak. Ugyanakkor cserébe 2010 január elsejétől a kiesett munkaidőt pótolni kellene.

Vagyis azoknál a cégeknél, amelyeknél a válság miatt öt helyett négy napot dolgoznak a munkavállalók, jövőre - heti legfeljebb 44 órára - felemelnék a munkaidejüket. Ezeket az embereket a munkáltató rendes felmondással illetve csoportos létszámleépítésre hivatkozva nem küldheti el, a dolgozók viszont elvileg bármikor felmondhatnak.

A szabályozást valószínűleg a nagyobb gyártó cégek fogják kihasználni, amelyek a termelés miatt kénytelenek csökkenteni a munkaidőt. A változás kikényszerítése hátterében is az egyik autógyár lobbija áll.

Több rendkívüli munkavégzést rendelhetnek el

Egy másik változtatás a munkaidőkeret időtartamát érinti. Eszerint ezentúl az eddigi legfeljebb két hónap helyett négy hónapra is megállapíthatja azt a munkáltató.

Egy másik törvénycsomag szerint a munkaszünet kiadásának felső határa egy óra lesz. Korábban ezt a rendelet húsz percben határozta meg, de külön megállapodás alapján ezt gyakorlatilag bármekkora időtartam lehetett. Ezen túl viszont maximálisan egy órában határozhatják meg a munkaszünetet, mivel ezzel megakadályozhatják, hogy órákkal elhúzódjon az alkalmazott munkaideje.

A rendkívüli munkavégzésre is új szabályok vonatkoznak majd: e szerint ennek éves időtartamát felemelték kétszázról háromszáz órára. Ezt a munkáltató akkor teheti meg, ha jelzi a munkaerőigényt a munkaügyi központnak, de az nem tud számára megfelelő munkaerőt biztosítani. Eddig csak olyan embert alkalmazhattak, akik kulcsszemélynek számítanak, most viszont ez kikerült a törvény szövegéből, éppen azért, hogy minél több embernek tudjanak munkát biztosítani.

További változások a munkajogban

Január elsejétől két, munkaidőre vonatkozó szabály is változott: ez alapján munkaszüneti napokon munkavégzésre kötelezhetőek azok, akik a szolgáltatás jellegéből adódóan (tehát nem munkaszervezési okokból) kénytelenek ellátni a munkát.

Azok pedig, akik kiküldetés miatt külföldön tartózkodnak, ha a munkaszüneti nap az ottani munkavégzés helye szerint munkanapnak minősül, szintén foglalkoztathatóak.

Módosult a szabadság kiadására vonatkozó rendelet is. Két éve ugyanis alkotmányellenesnek minősítették azt a szabályt, amely kimondta, hogy a szabadság kiadható a tárgyévet követően is. Ezen némileg enyhítettek, hiszen most már kiadható az úgy, ha a munkáltató a tárgyévben megkezdi a szabadság kiadását, és azt a következő évre átviszi.

Kovács Zita
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk

Ilyen szabályokkal hozhatóak be vendégmunkások

Február 29-én jelent meg az új idegenrendészeti törvény végrehajtási rendelete. A törvénnyel együtt pedig már egyre tisztább a kép, hogyan... Teljes cikk