kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 10 éve

Igazságtalanul ítélik el a "nulla órás szerződéseket"?

A gazdasági válság miatt a munkaerőpiac rugalmasabbá tétele vált szükségessé. Terjednek a határozott idejű szerződések és különböző válfajai, mint például a zero-hours contracts - "nulla órás szerződések". Utóbbiak veszélyére már munkajogászok is felhívták a figyelmet. A visszaélésekre is lehetőséget adó, elsősorban Nagy-Britanniában ismert foglalkoztatási forma lényege, hogy a munkáltató nem rendelkezik foglalkoztatási kötelezettséggel és a munkavállalót a szükségleteihez igazodva, alkalomszerűen hívja be dolgozni.

images

images

Igazságtalanul ítélik el a sok vitát kiváltó "nulla órás szerződéseket" Nagy Britanniában. A munkaadók és a dolgozók nagy része használja, a szó pozitív értelmében - derült ki a november végén CIPD (Chartered Institute of Personal and Development) által nyilvánosságra hozott kutatásból. A 2500 dolgozó megkérdezésén alapuló kutatás - melyet a Personnel Today hozott le azt is megállapította, hogy a "nulla óra szerződések" - ahol a munkaadók minimális szerződéses órát sem biztosítanak - kihasználják a személyzetet, mert csak akkor hívják be őket dolgozni, gyakran igen rövid időtartamra, amikor szükség van rájuk. (Hiszen ez a lényege ennek a foglalkoztatási formának. - A szerk.) Igen érdekes ellentmondás, hogy a felmérés szerint a "nulla órára szerződött" munkavállalók 65 százaléka elégedett a munka és magánélet egyensúlyával, szemben a "hagyományosan" foglalkoztatott dolgozók 58 százalékával.


Rugalmasság a kulcsszó



A kutatás megerősíti a CIPD augusztusban készített első becslését, amely szerint jelenleg körülbelül egymillió embert - a munkaerő 3,1 százalékát - foglalkoztatnak ebben a formában. Ellentétben a vádakkal, kevés a valószínűsége annak, hogy a nulla órára szerződöttek úgy érzik, igazságtalanul bánnak velük a munkáltatók - állapította meg a felmérés.

A CIPD szerint a dolgozók 47 százaléka boldog, hogy egyetlen órára sincsen leszerződve. A legáltalánosabb magyarázat erre az, hogy ez a típusú foglalkoztatási forma illik leginkább a jelenlegi életkörülményeikhez.

A munkaadói oldal kétharmada a folyamatosan változó munkaerő-kereslet miatt, közel felük (47 százalék) pedig a személyzet miatt tartja hasznosnak ezen a szerződésfajta által nyújtott rugalmasságot.


Munka: törölve



Mindemellett néhány rossz gyakorlat is napvilágot látott a kutatás révén. Kiderült, hogy minden ötödik így foglalkoztatott dolgozót néha (17 százalék), vagy mindig (3 százalék) megbüntetnek, ha nem áll rendelkezésre. 40 százalék pedig az informálás hiányára panaszkodott: nem értesítik időben őket a munkavégzésről vagy csak a műszak kezdésekor derül ki számukra, a munkát törölték. Minden ötödik dolgozó kifogásolja a hagyományosan foglalkoztatottakénál alacsonyabb fizetést, melyet ugyanazért a munkáért kapnak.

A munkaadók közel harmada vallotta azt, hogy jelenleg rendelkezik egy belső szabályzattal, amely tartalmazza a munka megszervezéséhez és törléséhez való hozzáállásukat. Míg 18 százalékuk azt állította, hogy a "nullaórások" óradíja meghaladja az állandó dolgozókét, különösen a magánszektorban.

A legfontosabb kérdést pedig zavar övezi: hogyan kell alkalmazni a nulla órás szerződést? Példaként azt hozzák fel, hogy az így foglalkoztatott dolgozók 42 százaléka nem tudja, tehet-e jogi lépéseket, ha igazságtalanul elbocsátják.

"Ezen szerződéssel foglalkoztatott emberek többsége elégedett a munkájával. Ugyanakkor elismerjük, hogy szükség van a szegényes gyakorlat fejlesztésére a nulla óra szerződések használatában. Például, sok nulla órára szerződött nem kapott jelzést a munka törléséről." - ismerte be Peter Cheese, a CIPD vezérigazgatója. Hozzátette: a munkaadóknak nyújtaniuk kell valamilyen szintű kártérítést, ha a munka elmarad az utolsó pillanatban.

Ajánlások a "nulla órás szerződést" alkalmazóknak

A CIPD jelentés számos ajánlást kínál a munkáltatóknak, így többek között:


  • Gondos és rendszeres felülvizsgálat készítése arról, vajon megfelelőek és kölcsönösek-e a juttatások avagy sem.
  • Nem korlátozzák a dolgozót abban, hogy egy másik munkaadónak dolgozzon, amikor nincs rendelkezésre álló munka náluk.
  • Annak biztosítása, hogy a nulla órára szerződött dolgozó ugyanazt a fizetést megkapja, mint a hasonló munkát végző.
  • Vezetők képzése annak érdekében, hogy biztosítsák a munkaviszony összhangba kerülését a nulla órás dolgozók jogaival.

    Szeptemberben Ed Miliband, a brit Munkáspárt vezetője javaslatokat terjesztett elő, hogy törvényen kívül helyezze a nulla órás szerződések tisztességtelen alkalmazását. Például a más szervezeteknél végzett munka tiltását. Vince Cable személyügyi titkára arra is ígéretet tett, hogy felülvizsgálják a nulla órás szerződéseket, amit várhatóan 2013 végéig befejeztek.

    Dr. Kéri Ádám, az Egyenlő Bánásmód Hatóság jogászának cikkében leírja, hogy a "nulla órás szerződések" esetében "a munkáltató nem köteles a munkavállalónak munkát adni, a munkavállaló pedig nem köteles a felajánlott munkát elfogadni. Arra szerződnek lényegében, hogy a munkavállaló készenlétben áll, és akkor kap csak fizetést, amennyiben munkavégzésre ténylegesen sor kerül." A munkáltatók azonban sok esetben megtiltják, hogy a munkavállaló a konkurenciának dolgozzon. "Ez a fajta foglalkoztatás leginkább a nyugdíjasoknak, illetve diákoknak megfelelő.(...) A behívásos munkaviszonyra a munkajogi védelem korlátozottan ugyan, de kiterjed." - hívja fel a figyelmet a jogász. Mint írja, ezt a koncepciót az új Mt. is bevezette a részmunkaidő egyik eseteként (behívás). "Ennek megfelelően a legfeljebb napi hat óra tartamú részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállaló munkaszerződés alapján, behívás esetén a munkakörébe tartozó feladatok esedékességéhez igazodva teljesíti munkavégzési kötelezettségét. A törvény azt is kimondja, hogy a munkaidőkeret tartama a négy hónapot nem haladhatja meg, valamint a munkáltatónak a munkavégzés időpontját legalább három nappal előre közölnie kell a munkavállalóval. Végezetül a NAV szerint az ilyen személyek két behívás között is biztosítottnak tekintendőek." - írja dr. Kéri Ádám.


    Personnel Today/HR Portal


    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

    A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

    Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

    Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

    Temetési segély

    Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk