kapubanner for mobile
Szerző: Kovács Zita
Megjelent: 14 éve

Így csökkenthető az indokolatlan betegszabadság - Tippek cégeknek

Lassan vége a nyárnak, visszajönnek az üdülésből az alkalmazottak. Egy nemzetközi felmérés kimutatta, hogy a nyaralási szezon ideje alatt növekszik a nem tervezett távollétek száma a dolgozóknál, sokan vesznek ki indokolatlanul betegszabadságot. Egy munkahelyi egészséggel foglalkozó szakember szerint nehéz megbecsülni, hogy ez mennyire gyakori jelenség hazánkban, a cégek viszont tudnak tenni ellene.

images

Jelentős, akár átlagosan több száz dollárra tehető a nem tervezett hiányzások miatti kár egy alkalmazottra számolva egy vállalatnál egy frissen nyilvánosságra hozott felmérés szerint. Ez a költség nem tartalmazza a további járulékos veszteségeket, mint túlóradíj más alkalmazottaknál, nem teljesített határidők miatti károk, az eladások visszaesése, morális veszteség és alacsonyabb termelékenység. A közvetett költségeket is hozzáadva még 25 százalékkal nőnek a közvetlen költségek az Employee Benefit News and HR News szerint - olvasható a humanresources.about.com oldalán.

A betegszabadság egy szükséges ellátás minden alkalmazott számára. Ha a munkáltató nem biztosítja a betegszabadságot, akkor növekednének az egészségügyi problémák és az a betegségek terjedéséhez vezetne, ezáltal csökkentve a termelékenységet és a morált, illetve az alkalmazottaknak is szükségük van erre a biztonságuk és az általános jó teljesítmény miatt. Ugyanakkor néhány szervezet a betegszabadságokkal kapcsolatos visszaélések miatt szenved és amiatt veszít el összegeket.

Bár a konkrét mértékét nem tudta megbecsülni, Kapás Zsolt, az Egészséges Munkahelyekért Egyesület elnöke szerint Magyarországon is jelen vannak az ilyen visszaélések. Úgy vélte, többféle lehetőségük is van fellépni ezek ellen a vállalatoknak: például akik több mint három napot hiányoznak táppénz miatt a munkahelyről, kötelezhetik arra, hogy jelenjenek meg a foglalkozás egészségügyi orvosnál vizsgálaton, csak ez esetben állhatnak újra munkába. A tapasztalat ugyanis az, hogy neki nem mernek hazudni az alkalmazottak. A szakember szerint első körben ez hatékony módszer lehet.

Egyes esetekben a cégek a táppénz jogosságának felülvizsgálatát kívánják elindítani, azonban ez hosszú és költséges módszer. Az ÁNTSZ bevonása ugyanakkor megoldható például azokban az esetekben, amikor munkabalesetet követően kis sérüléssel hosszú ideig betegállományban marad a dolgozó.


Világos politikát kell alkotni



Azoknak a dolgozóknak, akik gyakran visszaélnek a betegszabadsággal, és emiatt sokat vannak távol a munkahelytől, jogi szakértők szerint világos politika mentén írásban kell meghatározni a szervezet által alkalmazott szabályokat és előírásokat. Nem szabad elfelejteni beleírni, hogy a fegyelem megsértése - ami felmondáshoz is vezethet - a gyakori betegszabadsággal való visszaélésből is származhat.

Ugyanakkor arról nehéz egy cég vezetőségének hiteles információt szerezni, hogy egy vállalatnál milyen mértékben veszik ki jogosulatlanul a betegszabadságot, mennek el táppénzre. Ezt közölték a MOL-nál is a HR Portállal, ahol hozzátették: nem is szándékuk ez, hiszen ezt nem tartják jellemzőnek a vállalatnál. A hiányzási ráta csökkentése érdekében tudatos és következetes egészség- és munkavédelmi tevékenységet végeznek a társaságnál - a baleset- és betegségmegelőzéssel, az egészségtudatosság fejlesztésével a fókuszban. Másrészt a MOL teljesítményközpontú vállalati kultúrájában a munkavállalóknak is az az érdeke, hogy hatékonyan, a munkából való kiesés nélkül dolgozzanak, hiszen a jó teljesítmény a kompenzációban is visszaköszön - fűzték hozzá.

Számos példa van a hiányzással, illetve a munkahelyi részvétellel kapcsolatos jogsértésekre: ezek a távollétek nagy száma, késések gyakorisága, korai távozások száma, amelyek meghaladják a cég politikájában meghatározottakat. De ilyen lehet, mikor a munkavállaló nem kap engedélyt a munkaidő lejárta előtti távozásra vagy későbbi érkezésre, nem ad előzetes értesítést a hiányzásról, bár megtehetné, nem indokolja meg a hiányzást megfelelően vagy nem mutatja be az orvosi igazolást kérésre.

Mint ahogy a munkaadók elemzik például a forgalmat, a szervezetnek meg kellene vizsgálnia a betegszabadsággal való visszaélések alakulását. Meg kell határozni, hogy egy magasabb szinten lévő osztály vagy egy kinevezett munkatárs felügyeli azt, illetve hogy a munkahelyi gyakorlat vagy meghatározott politika alakítja a távolléteket. Vizsgálat tárgya lehet az is, hogy a gyermekek betegsége mennyi időre vonja ki a munkavállalókat. A betegszabadsággal való visszaélésekkel kapcsolatos kiváltó okok segítenek az alapvető kérdésekben.


Segíthet az egészségfejlesztő programok indítása



Kapás Zsolt szerint ugyanakkor ilyen esetekben a szankcionálás egy szélsőséges rossz megoldás. Mint mondta, előfordul olyan is, hogy a cafeteria elemek juttatását a táppénzes napok számával kötik össze, ami szintén hibás elgondolás. Hozzátette: ehelyett a prevencióra, a megelőzésre kellene fektetni a hangsúlyt, és arra, hogy a dolgozók korán le tudják küzdeni a betegséget. Hozzátette: a cégeknek emellett egészségfejlesztési programokat kell indítaniuk és nem szabad olyan légkört kialakítani, amelyben a dolgozóknak érdekük eltitkolni a betegséget, hiszen egy járványos betegség akár a vállalat működését is veszélyezteti.

A nagyobb vállalatoknál egyre gyakoribb, hogy programokat indítanak a munkatársak egészségének megőrzése érdekében. A MOL "STEP - tégy egy lépést az egészségedért" munkahelyi egészségfejlesztési programja 2006-ban indult. A STEP legfontosabb célkitűzése a munkavállalók általános egészségi állapotának javítása, amely elsősorban a munkavállalók saját egészségükkel kapcsolatos nagyobb felelősségvállalás előfeltételeinek megteremtéséből áll. A program főbb elemeit az egyéni egészségterv, STEP szűrések, STEP aktív (mozgással kapcsolatos programok), STEP kommunikáció, egészséges táplálkozás és dohányzásról való leszokást segítő programok alkotják.

A GE globálisan nagy hangsúlyt fektet a dolgozók munkahelyi körülményeinek optimalizálására. Minden a céghez tartozó telephelyen speciálisan összeállított csapatok kísérik figyelemmel a munkakörnyezetet és igyekeznek a lehető legtöbb segítséget megadni a dolgozóknak. A globálisan működő, a helyi jogszabályokál szigorúbb feltételeket szabó GE Munka- és Egészségvédelmi Program a dolgozók bevonásával, folyamatos tréningekkel igyekszik biztonságos környezetet fenntartani a telephelyeken. Minden új munkábalépő részletes, az adott munkaterületre szabott tréningen vesz részt mind a balesetmentes munkafolyamat megtanulása, mind az általános munkahelyi kockázatok kivédése érdekében - ezt a tréninget fél évente ismételten elvégzik a dolgozók.

A másik kiemelt terület az egészséges életmód. Tavaly indult el a vállalatnál a "HealthAhead - Együtt az egészségünkért!" program, melynek célja egy egészséges életmód, legalábbis az erre törekvő szemlélet megvalósítása, ennek segítése, a dolgozók egészségi állapotának javítása, a megelőzés munkahelyi keretek között és a magánéletben is. A program lefedi az életmódváltáshoz szükséges minden fontos területet: egészséges táplálkozásra való ösztönzés, sportolási lehetőségek biztosítása, programok szervezése, folyamatos egészségügyi szűrések, tanácsadások.


Nem mindenki támogatja az ösztönzőket



Fontos, hogy ne csak a betegszabadsággal való visszaéléssel foglalkozzunk, hanem ösztönözzük a szabadságok kivételét is. Különböző ösztönzőket is beépíthetünk a betegszabadsággal kapcsolatos programba: például nyugdíjba vonuláskor kifizethetjük a bent maradt betegszabadság után járó összegeket, a betegszabadságra szánt időt kiadhatjuk nyári szabadságnak vagy beépíthetjük a nyugdíjbiztosításba az ezután járó pénzt, de akár wellnessre felhasználható keretet is biztosíthatunk.

A tengerentúlon már sok szervezet hajtott végre betegszabadsággal kapcsolatos ösztönző programokat és hozott létre politikat a hiányzás visszaszorítására, illetve jutalmazott alkalmazottakat, akik folyamatosan jelen vannak a munkahelyen. Egy amerikai cég például bónusz szabadnapot kínál a fel nem használt betegszabadságok helyet fél éves időtávban.

A programok kritikusai szerint az ösztönzőkkel megpróbálják az alkalmazottakat rávenni, hogy járjanak el bizonyos módon, ahelyett, hogy arra venné rá őket, hogy önként viselkedjenek megfelelően. Egy másik gyakori kifogás, hogy az ilyen proramok közvetett büntetést jelentenek azoknak a munkavállalóknak, akik törvényesen maradnak távol. A kisgyermekes szülők neheztelnek a vélt protekció miatt, amivel a gyermektelen munkatársakat illetik, hiszen nekik nem szükséges betegszabadságot kivenniük a beteg gyermekek gondozása miatt.

Egyes kritikusok szerint a folyamatos munkahelyi jelenlét ösztönzése rossz üzenetet jelent a betegszabadságot illetően, amely növekvő fontosságúvá vált napjaink stresszes környezetében. Ha a betegszabadság kivételét úgy állítjuk be, mint rossz viselkedést, a munkavállalók túldolgozhatják magukat, ami komoly betegséghez vezethet. Ez a cégeknek sem jó, hiszen emiatt még több lehet a hiányzás és az emiatti bevételkiesés.


Gyakran dolgoznak betegen a munkavállalók



Gyakori eset az is, hogy a munkavállaló félve az esetleg elbocsátástól, betegen is bemegy dolgozni. Kapás Zsolt úgy vélte, a legtöbbször az a probléma, hogy a cégeknél nem kommunikálják a HR stratégiát megfelelően, ezért a dolgozók nem tudják, mire számíthatnak, pletykák alapján döntenek. Sokan úgy gondolják, hogy a munkahelyük veszélybe kerülhet, ha betegállamányba mennek, ami a legtöbbször alaptalan. Egy felmérés során kiderült, hogy a cégek elképedtek, mikor dolgozóikról kiderült, úgy gondolják, hogy szankcionálnák az indokolt betegszabadságot.

A Molnál elmondták: a vezetőktől elvárják, hogy odafigyeljenek munkatársaikra annak érdekében, hogy ne forduljon elő ilyen eset. Hozzátették: ebbe az is beletartozik, hogy ha valaki nincs jól, akkor akár azonnal orvoshoz küldjék a kollégát. Lehet, hogy így a munkavállaló otthon marad pár napot, de ez még mindig jobb, mintha egy kezeletlen betegség szövődményei miatt később hetekre esne ki a munkából, vagy esetleg a többi munkatársát is megfertőzné. Az utóbbi veszély kapcsán tavaly központi intézkedésre is volt példa a vállalatnál. A H1N1 járvány időszakában a munkatársaknak ingyenes oltási lehetőséget ajánlottak fel, a vezetőket pedig külön felszólították arra, hogy ha valakin a betegség jelei mutatkoznak, ne engedjék munkába állni - saját maga és társai érdekében egyaránt.

Kapás Zsolt közölte: a nagyvállalatoknál már sok jó példával találkoznak a munkahelyi egészségfejlesztés, - megőrzés területén, a kis- és középvállalkozások esetében már kevesebb információval rendelkeznek, ez utóbbiak sokszor az alapvető munkavédelmi feltételekkel sem foglalkoznak. A pozitív irányt ugyanakkor alátámasztja, hogy tavalyelőtt egy uniós pályázati rendszerben sok jelentkező felelt meg a kritériumoknak és kapott támogatást - hangsúlyozta.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen emelkednek a munkavédelmi és munkaügyi bírságok márciustól

A kormány megvédi a magyar munkahelyeket, ezért kiemelten kezeli a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzését is - hangsúlyozta... Teljes cikk

40 év óta először szigorítottak a dolgozókat a veszélyes anyagoktól védő szabályokon

Az európai parlamenti képviselők szerdán új szabályokat fogadtak el a munkahelyi káros anyagoknak való kitettség korlátozására, negyven év óta... Teljes cikk

Magánügy a dolgozó egészsége vagy éppen ellenkezőleg?

Miért komoly probléma az egészséges (munkában)megtartási HR-stratégia hiánya? - teszi fel a kérdést Papp Tamás István HR szakember. Decemberben az... Teljes cikk