kapubanner for mobile
Mészáros Etelka
Megjelent: 11 éve

Így segít a coaching - személyes tapasztalat vezetőktől

Valóban nehéz vezetőként segítséget kérni? Ismerem-e a saját működésemet, gátjaimat? Ad-e tanácsot a coach és hol térül meg a coaching? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ Dara Péter coach, a DEVISE Hungary ügyvezető igazgatója a legutóbb megrendezett Döntéshozók Fórumán. A rendezvényen öt vendég előadó osztotta meg coachinggal kapcsolatos tapasztalatát.

Dara Péter olyan vezetőket hívott meg az üzleti reggelire, akik nevüket, arcukat a nyilvánosság előtt is felvállalva osztották meg tapasztalataikat arról, hogy mit adott nekik a coaching. Dara Péter a téma provokatív felütését a saját pályafutásának bemutatásával kezdte. Sosem akart coach lenni, úgy érezte, nincs hozzá tehetsége. Az egyik sztereotípia ugyanis e szakmával kapcsolatban, hogy egy coachnak csak kérdeznie kell, tanácsot nem adhat. Márpedig neki sokan kikérték a véleményét, tanácsot kértek tőle, ráadásul megmondó embernek gondolták, ezér úgy vélte, hogy erre a pályára nem alkalmas. Bár két hazai felsőoktatási intézmény coach képzésének beindításában, alapításában volt döntő szerepe, mégsem akart coacholni. Mára viszont kiderült, hogy ebben a szerepben találta meg leginkább önmagát, és ezt egyértelműen visszajelzik felé.













De mi is egy coach dolga? A coaching sok mindenre alkalmas, de számos dologra nem. Rávezethet például bizonyos hiányosságokra, erősségekre, fejlesztendő területekre, ezáltal segíthet megtalálni az ügyfeleknek önmagukat - jobb önismeretre tehetnek szert, visszajelzéseket kaphatnak, hogy miben változtathatnának, fejlődhetnének. A beszélgetések által felszínre kerülhet, hogy miben tehetséges valaki, mire kell fókuszálnia, hogyan kell másokat motiválni, mihez kezdjenek a stresszhelyzettel.

Dara Péter egy 2010-es felmérésében 400 magyar és 50 expat vezetőt kérdezett meg, hogy kire hallgat egy döntéshozó. Az eredmény azt mutatta, hogy 90 százalékuk legfőképp a kollégákra. Ezek a kollégák azonban a vezető pozíciója miatt nem mernek minden esetben őszintén nyilatkozni, tehát nem feltétlenül kaphat reális visszajelzést tőlük a döntéshozó. A megkérdezettek 70 százaléka jobb szeretne lenni, de sokuk nem tesz érte semmit. A munkatársaikat küldik tréningre, jelentős részük azonban évek óta nem képezi magát, másoktól viszont várják, hogy fejlődjenek. A felmérés adatait fél évvel ezelőtt visszamérve ugyanezek a tendenciák bontakoztak ki.

A felmérést kitöltő vezetők válaszaiból összeállt a "problémalista". Íme a TOP10: hatékonyságnövelés, piacszerzés, időbeosztás kezelése, munka-magánélet egyensúlya, változások menedzselése, munkatársak motiválása, szervezet-átalakítás és - fejlesztés, a profit növelése, állandó stressz, a munkatársak együttműködésének növelése. Arra a kérdésre, hogy miként oldják meg a problémájukat, kétharmaduk a csoportos/közös problémamegoldást, 50 százalékuk a munkatársak véleményére támaszkodást jelölte meg, míg mindössze 3 százalékuk kért segítséget coachtól. Márpedig a toplistát áttekintve bizony számos olyan pont található, amelyben sem a kollektív problémamegoldás, sem pedig a munkatársak nem segíthetnek.

Jelentős kihívás, ha valaki egy vállalat vezetői pozíciójába kerül. Fontos döntéseket kell hoznia, ami meghatározhatja a cég jövőbeni helyzetét. Számos esetben merülhet fel benne a kérdés, hogy jól vagy rosszul dönt. Nem biztos, hogy egyedül meg tud birkózni a feladatokkal, és az sem garantált, hogy jó döntéseket hoz.

A továbbiakban öt vendég előadó osztotta meg tapasztalatát a fórum résztvevőivel. Beszámoltak arról, hogy miért fordultak coachhoz, majd miben és hogyan segített nekik a coaching.

Magyar Miklósnak, a Xerox közép-kelet európai HR vezetőjének a beilleszkedésben segített. Tavaly került ebbe a pozícióba, az addigi kollégáinak szakmai vezetője lett. A coachcsal való beszélgetéseknél a célokra fókuszáltak, hogy mit szeretne ebben a pozícióban elérni, és milyen módon tud a lehetőség által támasztott szakmai kihívásoknak megfelelni. Magyar Miklós szerint egy coachnál nem a végzettség a fontos, hanem a bizalmi kapcsolat és a szakmai felkészültség, tapasztalat. Több coach segítségét kérte már kollégái fejlesztése során, de aki nem tudott bizalmi kapcsolatot kialakítani, ahol nem volt meg a "kémia", nem vált be.

Dobra Zsuzsának, az Ambrózia Pékség tulajdonos ügyvezetőjének jelentős válságot oldott meg a coachcsal történt munka. Három gyermekével és a vállalkozásával maradt egyedül, hiába vette körül szerető baráti kör, a vállalkozói és a vezetői élet nehézségei miatt bezárkózott. Többszöri beszélgetés után már tudta kezelni a problémákat. Eleinte mindig mások elvárásainak akart megfelelni, azonban a coach helyreállította az önértékelését. A cégnél ezek után számban mérhették a változást, és a kommunikáció is pozitív irányban változott.

Vonnák István, a Lisys Zrt. résztulajdonosa, egyik alapítója, üzletfejlesztési igazgatója egy felmérés kitöltésekor szembesült a hibáival. Szerinte a coaching egy eszközrendszert ad, ami a döntésekben segít. Látványos sikereket ért el a munkában, azonban a gazdasági válság hatására konfliktusok alakultak ki a cégnél. A coachcsal történt beszélgetések a családi és munkahelyi konfliktusok egész sorát tárták fel, amiről ez idáig nem volt tudomása. Egyfajta lelki útmutatást kapott, megváltozott és ennek köszönhetően a munkahelyi gondok is megoldódtak.

Többen elmondták, hogy a coachcsal történt első találkozás olyan hibákat tárt fel, ami nagyon kellemetlenül érintette őket. Nincs az a vezetői szint, ahol ne lehetne segítséget kérni, hiszen tisztázódnak a prioritások, segíthet a fejlődésben, rendet rakhat a fejekben.

Horváth József, a SAPA Goup HR vezetője teljes bizalmat kapott a külföldi vezetőktől, ami egyben nagy kihívást jelentett a számára. A coachcsal történt beszélgetéstől energiát kapott, ez megerősítette, hogy meg tud felelni az elvárásoknak.

Mégis mi a felelőssége egy coachnak? Dara Péter szerint a coach abban segít, hogy "te add meg a választ, nem érdeke, hogy egyetértsen veled". A beszélgetések felkészítenek a problémák kezelésére, az emberségről szólnak. Lehet, hogy az első beszélgetések sokkolnak, de szükség van valakire, aki tükröt tart az ember elé, és miután szembesül a hibáival, javítani tud rajta - legfőképp azokra az erősségekre támaszkodva, amelyek feltárásában szintén számos esetben segíthet a coaching.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mindenki coach, aki coachol? - avagy a life coaching sötét oldala

2019 és 2022 között 54 százalékkal nőtt a life coachok száma, így ez az egyik leggyorsabban növekvő szakma az Egyesült Államokban. Népszerűsége... Teljes cikk

Milyen az igazi emberközpontú munkahely?

Bár sok cég vallja magáról, hogy emberközpontú, legyen szó, akár az ügyfelekről vagy a munkavállalókról, és valószínűleg bizonyos folyamataik... Teljes cikk

Mi leszel, ha nagy leszel? - miért céltalanok a mai fiatalok és mit tehetünk ellene?

Hogyan vált a fiatalkori céltalanság társadalmi jelenséggé és mit tehetünk ellene? Mennyiben hibás a közösségi média? Ez az cikk segíthet a... Teljes cikk