kapubanner for mobile
Megjelent: 11 éve

Így zajlott a szakmák világbajnoksága - a WorldSkills kulisszatitkai

Múlt héten rendezték a "szakmák világbajnokságát", a WorldSkillst, a németországi Lipcsében, amelyen a magyar csapat ugyan érem nélkül, de 5 "kiválóság díjjal" zárt. Hogy néz ki egy ilyen verseny belülről? A magyar csapat mellett önkéntesként dolgozó Csengeri Tünde és két kiválóság díjjal zárt versenyző - a kozmetikus Bertók Kinga és az asztalos Sárvári Ádám - beszámolója.

"Még hónapokkal korábban láttam a WorldSkills német oldalán, hogy lehet jelentkezni önkéntesnek, bár fogalmam sem volt, hogy ez mit takar" - kezdi élménybeszámolóját a főállásban Németországban tanárként dolgozó Csengeri Tünde.

Felraktam a kért adatokat nyelvtudásról, diplomáról, cipőméretről (!) stb. Májusban felhívtak, a német és az angol tudásomat ellenőrizték egy telefonbeszélgetésen, majd amikor mondtam, hogy az anyanyelvem magyar, akkor a hölgy válasza az volt, hogy akkor én lennék a magyar "Team Attaché". Az első kérdésem az volt, hogy azt hogy kell írni. Minden ország csapata mellett van egy ilyen, a helyi nyelvet és a csapat anyanyelvét kell beszélnie. Összesen kb. 800 önkéntes dolgozott Lipcsében, a legkülönbözőbb feladatokat láttak el, az útbaigazítástól a színpad berendezéséig. Nem csak fiatalokat, hanem nyugdíjasokat is láthattunk a zöld volunteers feliratú pólókban. Mivel minden szakértőnk beszél angolul, néhányan pedig németül is, rendkívüli helyzet pedig szerencsére nem adódott, sok feladatot nekem nem hagytak, ráértem szemlélődni.

Tele van élettel Lipcse

Lipcse nagyon hangulatos város, az egyetemnek köszönhetően tele van élettel, kerékpározó fiatalokkal, kisbabákat tologató apukákkal, kávézó nyugdíjasokkal, pizzázó turistákkal. A lipcseieknek fontos politikai szerepe volt az újraegyesítésben, valahogy érzi is az ember rajtuk ezt az öntudatot. "Két napig voltunk az utcán, haza se mentünk." - ezek egy tanárnő szavai, egy meglátogatott iskolából. A vásár területe ideális, hatalmas és építészetileg is lenyűgöző, kívül a városon, de mégis tökéletes közlekedéssel összekötve. Tudom, közhely, hogy a németek tudnak szervezni, precízek és pontosak, de azok, akik már előző World- és EuroSkills-eken részt vettek, bizony megerősítették, hogy itt minden működött.

A verseny július 2-n kezdődött, de a szakértők már június 27-én, a versenyzők pedig június 29-én megérkeztek. A versenyzőket kísérte két team leader, egyikőjük Kelemen Zoltán, aki coachként segítette őket, a másik vezető egy korábbi versenyző volt, Jánosi András. A szakértők csapatánál is korábban érkezett az ún. technikai delegált, aki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara munkatársa, akinek az elmúlt egy éve szólt arról, hogy a magyar részvétet megszervezze, őt Csiszár Zsófiának hívják.

Így adták ki a versenyfeladatokat

A szakértők rögtön keményen munkához láttak, a feladatuk része az a verseny előtt, hogy egyeztessék, hogy az egyébként ismert feladatokat mely 30 százalékban változtatják meg. Ez úgy zajlik, hogy adott szakma szakértői "megküzdenek" egymással, persze mindenki tudja, hogy a saját versenyzője miben jó, vagy miben nem annyira, mit szeretne eltüntetni vagy betetetni a feladatok közé. Természetesen van, akit csak ez irányít, van aki más elveket követ. Kemény diplomáciai csaták is zajlanak, nem csak szakmaiak. Komoly nehézségeket tud okozni, hogy bizonyos országok (főleg a keletiek) szakértői nem beszélnek (jól) angolul, ezért tolmács segítségével dolgoznak, akik viszont, például az informatikában, szaktudás hiányában sokszor a Google fordító szintjén működnek.

Lakás és autó jár a távol-keleti győzteseknek

Az ázsiaiak egyébként is megérnének egy elemzést: Dél-Korea, Japán, Kína bizonyos szakmákban tarolt, de nem nagyon tudnak a kreativitást igénylő területeken ilyen jó eredményeket elérni. Arrafelé nagyon nagy presztízse van a versenynek. Van, ahol öt éves felkészítés követi a versenyzők kiválasztását. Dél-Koreában például nem csak a pozitív pedagógiai motivációt ismerik, lakás, autó jár a győzelemért, hanem a negatívat is: ha nyersz, nem kell bevonulnod a kétévi sorkatonaságra, ami ott az északi szomszéd mellett nem lehet egy életbiztosítás. Komoly versenyistállója van még a braziloknak is, meg is látszik az eredményeiken. Tudtom szerint a németek nem külön a versenyre trenírozzák a diákokat. Amiben jók, ott valószínűleg a teljes német képzés jó, például építőipar. Magyarország versenyzői jórészt főállásban dolgoznak, emellett készülnek, a saját főnökeik sokszor ellenérdekeltek a részvételükben, hiszen csak hiányoznak a munkából. Ezt szintén figyelembe kell vennünk, amikor az elért eredményeinket viszonyítjuk a világ más országaihoz.

Így hangolódtak rá a megmérettetésre

A versenyzőkre először kellemes programok várnak, Európa legnagyobb földalatti szórakozóhelyén egy brunchcsal indítjuk a napot, a brazil csapat a pince előtti téren a várakozást megunva lenyom egy szamba előadást, amellyel bármely európai tévés táncversenyen a döntősök közé kerülnének, a svédek hangosan és lelkesen előadják az indulójukat, őket könnyű felismerni, hála a szerelős áruház színkombinációjának. Majd egy jól sikerült -RIA, -RIA, HUNGÁRIA is fölhangzik, utána megyünk és eszünk, hogy a délutáni vidámpark-látogatást előkészítsük. Lipcse közelében Németország egyik legnagyobb vidámparkja csak a versenyzők számára van nyitva aznap délután, a magyar csapat tagjai a hullámvasúton indítanak. Útban oda még megnézzük a népek csatája emlékművet, illetve néhány nagy német költő lakóházát, ami valljuk be, még engem, aki germanisztikát tanult, sem hozott különösebben lázba, hát a hegesztőnk lelkesedését el tudod képzelni. A vidámparkban feladatot is kapnak: nyomdákat kell készíteniük krumpliból, majd ennek segítségével Magyarországra jellemző képet alkotni. Van ott Balaton, bor, szép lány, ahogy az az egyik fotón látható.

Másnap még mindig akklimatizálódás folyik, a One School - One Country program jegyében egy közeli falusi általános iskolába látogatunk el. A gyerekek az utcán sorfallal fogadnak bennünket, csak épp egy vörös szőnyeg hiányzik. A falu polgármestere is ott van, az idősebb generáció nagyon hálás, hogy beszélünk németül. Rengeteget készülhettek Magyarországból, sőt a versenyzőinket is már ismerték, József Attila verset adtak elő nekünk, antanténusz szórakaténuszt játszottunk, angolul adtak elő dalokat, táncoltak, ebéd után a magyar fiúk foci meccset játszottak a tízévesekkel.

Este Opening Ceremony, Angela Merkel kancellár videóüzenetben, az oktatási miniszter élőben. A csapatok versenyzői eufórikus hangulatban vonulnak be, mellettem egy kislány a meglátogatott iskolából, nagyon izgul, de megcsináljuk hasraesés nélkül. Ismert német sztárok adnak elő táncos bemutatókat, fiatalos ízlésre hangolva.

Nem minden szakmában könnyű a pontozás

Másnap pedig elkezdődik a verseny. Van olyan szakma, ahol egy projekten dolgoznak mind a négy napon keresztül, van ahol naponta lezáródik egy-egy feladat. Ami nekem laikusként feltűnik, hogy bizonyos szakmákban nagyon jól mérhető, egzakt az eredmény, például informatika, mechatronika, asztalos, burkoló, kőműves: megcsinálta vagy nem, működik a gép vagy nem, annyi milliméter vagy nem, míg bizonyos szakmákban sokkal nagyobb terük van a szubjektív bírálatoknak, illetve a taktikázásnak: fodrász, kozmetikus, szakács stb. Persze, aki nagyon tud, az itt is jó helyet fog elérni, de ez engem egy kicsit az Eurovisióra emlékeztet: az ázsiaiak jellemző módon "zárnak", egymást felpontozzák, a többieket pedig le. Ízlésről vitatkozni egyébként is nehéz, virágcsokrok esetén például biztosan nagy szórás lenne, ha a nagyközönség pontozhatna anélkül, hogy tudná, milyen nemzetiségű versenyző készítette. Hasonlóan a frizuráknál, amelyek egyébként is hordhatatlanok, sokkal inkább a műalkotás kategóriába tartoznak. Szintén a műalkotás a legjobb kifejezés a cukrászok termékeire, sajnos Magyarország nem indított ebben a szakmában versenyzőt.

Coach segítette a magyarokat

A versenyzők és a szakértők két egymástól távolabb lévő szállodában vannak mindig elszállásolva, bár mindenki tisztában van vele, hogy a mai technika mellett nem lehet őket elszeparálni egymástól, itt már csak korlátozott mértékben kérhetnek segítséget a versenyzők. Bár ebben a szakaszban a lelki támasznak időnként nagyobb jelentősége lehet. A magyar csapat coacha minden este még közösen is foglalkozott a versenyzőkkel, akinél szükségét látták, ott négyszemközt is. Jómagam a szakértők esti meetingjeit láttam, ahol mindenki beszámolt az aznapi eredményekről, fölmerült gondokról, a versenyzője lelkiállapotáról. Több versenyző, aki tavaly az EuroSkillsen fantasztikus eredményt ért el, kudarcként élte meg, hogy itt lejjebb csúszott, ez főleg olyan szakmáknál történt, ahol az ázsiaiak arattak. A verseny utáni elemzések egyik kérdése, amit már hazaúton megkezdtek, mivel a busz defektjének köszönhetően bőven volt rá idejük, például, hogy verhetőek-e a keletiek vagy érdemes-e egyáltalán ezzel foglalkozni.

Már az EuroSkillsre készülünk

A legtöbb résztvevőnek a harmadik nap jelentette a mélypontot, teljesítményben és pszichésen is, akkora már elfáradtak. Volt, aki panaszkodott, hogy zavarják a kamerák, volt aki élvezte, hogy az embereket érdekli, amit csinál. Többen mondták, hogy életük legjobbját hozták az adott feladat kivitelezésekor, de sajnos rontottak el olyat is, amit eddig mindig magabiztosan oldottak meg. Tudom, hogy az expert team már dolgozik a folytatáson, hiszen jövőre megint EuroSkills áll előttünk, a szabályok szerint egy versenyző egy szakmában az EuroSkillsen és a WorldSkillsen is csak egyszer vehet részt, akkor is, ha az életkora még megengedné a másodszori szereplést - zárul Csengeri Tünde beszámolója.

Íme a magyar csapat eredménye

Öt versenyszámban is éremközelben végeztünk. Összesen hat indulónkat "kiválóság díjjal" jutalmazták. Hogy kik is ők?

  • Bertók Kinga szépségápoló
  • Csőke János informatikai hálózati rendszergazda
  • Molnár János és Schmidt Péter mechatronikai szakértő
  • Sárvári Ádám asztalos
  • Szabó Sándor festő-dekoratőr

    A 20 éves Bertók Kinga kozmetikusként brillírozott a 2013-as WordSkillsen. "Először 2012-ben, egy tanárom javaslatára indultam a versenyen: akkor a két selejtezőt megnyertem, így már tavaly december óta tudtam, hogy indulni fogok a WordSkillsen. Folyamatosan edzettem: a nyár közeledtével már volt, hogy heti 4 nap a felkészülésről szólt."

    A fiatal kozmetikusnak számos szakmai készségét kellett megvillantania a fordulók során. "Menyasszonyi sminket kellett készítenem, francia gél-lakkos körömmel. Emellett kellett végeznem ránckezelést, de szemöldök, - és szempillafestést is. A második körben manikűr-pedikűr volt a feladat, piros körömlakkozással - ez a szín domborítja ki legjobban a hibákat - de csináltam arckezelést és testmasszázst, pakolással." (A "körmös" feladatok nem véletlenek: a képzési rendszer átalakítása miatt hamarosan ez a terület is a kozmetikus-képzés része lesz.) Kinga a kapcsolatépítés mellett szakmailag máris rengeteget profitált a versenyből. "Egy jó versenyszereplés nagyon jól mutat az önéletrajzban és még az álláskeresést is megkönnyíti. Nekem például állást sem kellett keresnem: amikor egy kozmetikai szalon vezetője hallott az eredményeimről, ő maga keresett meg azzal, hogy szeretné, ha nála dolgoznék. Igazából nem én mentem a munka után, hanem az jött hozzám."

    Sárvári Ádám asztalos is sikeresen szerepelt

    Az építőipar területén sem kellett szégyenkeznünk a WorldSkillsen. Az asztalosok közül Sárvári Ádámot jutalmazták a "kiválóság" díjjal. Sárvári Ádámtól egyáltalán nem idegen a műhelyek és a gyalupad világa: a fiatalember egy több generációs asztalos dinasztia sarja. A versenyen íves ablakkeretet és egy térben döntött, 3 fokból álló fellépőt kellett készítenie. A versenyfeladatok kivitelezésére 2x11 óra állt rendelkezésére. Ádám a rajt előtt még tarthatott egy röpke, 20 perces szakmai konzultációt szakmai mentorával arról, milyen stratégiával kezdenek neki a feladatnak és hogyan oldják meg a kivitelezést. A verseny további szakaszában viszont már egy szót sem beszélhettek egymással.

    Habár a feladatok mindegyike komoly fizikai erőpróba, a fiatalember saját elmondása szerint összességében egy nagyon jó hangulatú és támogató légkörű versenyen vehetett részt. És azt ő is csak megerősíteni tudta, hogy az eredményes szereplés egy-egy ilyen versenyen komolyan növeli a fiatal szakemberek presztízsét. "Végig nagyon baráti és együttműködő volt a légkör a versenytársakkal: de ez nem meglepő, mert itt tényleg a szakma legtehetségesebb fiataljai mutathatták meg, mit tudnak, akikkel később is jó lesz a szakmai kapcsolatokat ápolni. Ráadásul itt jól szerepelni nagy dicsőség is, mert a verseny felső korhatára eleve 22 év. Tehát a sikeres résztvevők már aránylag fiatalon is tudnak komolyabb szakmai eredményt felmutatni, ami azért nem elhanyagolható."

    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    Nekem az a dolgom, hogy keressem meg a bizonyítékokat, hogy mihamarabb legyen meg az elkövető - Andrási Zoltán bűnügyi technikus egy napja

    "Minden ügy egy kihívás, de nem álmodom velük. Az a dolgom, hogy keressem meg a bizonyítékokat, hogy mihamarabb legyen meg az elkövető. Ez... Teljes cikk

    A tipikus női vállalkozó 42 éves és 1 gyereke van

    Megtalálni a módot a megélhetés biztosítására úgy, hogy közben a társadalmi elvárásoknak is megfeleljenek a magánéletükben – ez motiválja... Teljes cikk