Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

Javaslatok a részmunkaidő elterjesztésére

A Start-részmunkaidős kártya bevezetését, a család és a munkahely közötti rugalmasabb "átjárhatóság" megteremtését és a részmunkaidős foglalkoztatás további bővítését javasolja a Népesedési Kerekasztal Család és munka elnevezésű munkacsoportja. A vitaanyagot kedden ismertették újságíróknak Budapesten.

images

Pulay Gyula, az Állami Számvevőszék Kutató Intézete elnökének ismertetése szerint a munkáltatókat ösztönözni lehetne a részmunkaidős foglalkoztatásra egy Start-részmunkaidő kártya bevezetésével, amely átmeneti járulékkedvezményt adna a munkaadónak, ha részmunkaidőben foglalkoztat kisgyermekes szülőket.

A 60-as, 70-es években ott született több gyermek, ahol az anyák otthon maradtak, és a hagyományos munkamegosztás érvényesült a családon belül. A kutatók a 90-es években tapasztalták először, hogy ez a fajta családmodell kezd felborulni, olyan értelemben, hogy abban a családban születik a legtöbb gyermek, ahol az anyának lehetősége van összehangolni a gyermeknevelést a munkával, és ahol a férfiak is tevékenyen részt vesznek a gyermekek nevelésében, ellátásában, gondozásában - mondta Frey Mária, a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet vezető kutatója.

Mint mondta, Magyarországon a legalacsonyabb a három év alatti gyermeket nevelők foglalkoztatása, de ezt a képet árnyalja valamelyest, hogy a megkérdezett édesanyák háromnegyede úgy vélte, nem szeretne visszamenni dolgozni gyermeke hároméves kora előtt, de vannak olyanok is, akik részmunkaidőben szívesen dolgoznának.

Hornungné Rauh Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium esélyegyenlőségi szakállamtitkára kiemelte, a kerekasztal munkája nem a nulláról indul, hanem a meglévő rendszerek átalakítására, fejlesztésére, javítására törekszik, ami számos ponton illeszkedik a kormányzati szándékkal.

A munkacsoportban helyet kapó Nagycsaládosok Országos Egyesületének nevében Kormosné Debreceni Zsuzsa a választás lehetőségének fontosságát emelte ki, tehát azt, hogy legyen arra mód, hogy a gyermekek mellett is munkát lehessen vállalni, s ne legyen akadály a munkavállalásnál az, ha valaki akár több gyermeket nevel. Továbbá - mint mondta - egyfajta társadalmi szemléletváltásra van szükség, hogy az emberek többsége a gyermekeket otthon nevelő anyákat ne inaktívakként kezelje.

Kimondott társadalmi és politikai elkötelezettség kell ahhoz, hogy gyermekek szülessenek, ezt kell a rangsor elejére tenni - hangsúlyozta -, mert különben nem lesz érdemi előrejutás.

Lőrincze Péter, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének vezető jogtanácsosa szerint ösztönözni kell a munkaadókat a részmunkaidős foglalkoztatásra, több családbarát munkahelyre van szükség, de ehhez elengedhetetlen a gyermeket ellátó intézménynek bővítése, fejlesztése. Hiába akar egy édesanya visszailleszkedni a munka világába, ha nincs egy hely, ahol gyermekét szakszerű felügyeletre hagyná - mondta.

Véleménye szerint például európai uniós forrásból is lehetőséget kell teremteni a vállalatoknak, vállalkozásoknak arra, hogy saját bölcsődét alakítsanak ki vagy több cég összefogva alakítson ki gyermekfelügyeletet. Úgy vélte, minden olyan intézkedést támogatni kell, amely a munkát vállaló és a munkáltató közötti kapcsolatot erősíti.

A Népesedési Kerekasztal a témában közölt vitaanyaga szerint a kisgyermekes szülők munkába állását, a családi és munkahelyi kötelezettségek összehangolását, valamint a foglalkoztatás bővítését egyaránt jól szolgálná egy olyan utalvány bevezetése, amely gyermekgondozási és háztartási szolgáltatások igénybevételére lenne felhasználható. Az utalványt a munkáltatók közterhektől mentesen adhatnák kisgyermekes dolgozóiknak a cafetéria keretén felül. Az utalványt az önkormányzatok is beépíthetnék a rászoruló családok megsegítésének rendszerébe.

A vitaanyag megállapítása szerint a magyar családtámogatási rendszer hosszú ideig vonja ki a nőket a munkaerőpiacról, ami után nehezen tudnak újra elhelyezkedni. A valódi probléma a foglalkoztatás rugalmatlansága, és a háromévesnél fiatalabb gyermekek ellátását végző intézmények hiánya. A kerekasztalban résztvevők úgy vélik, az államnak mindkét értékrendet - családét és a karrierét is - el kell fogadnia, a család és a munka összeegyeztetését szolgáló intézkedései révén pedig a választás valódi lehetőségét kell megteremtenie.

Magyarországon a nők 4-5, a férfiak 2 százaléka dolgozik részmunkaidőben, összesen nagyjából 120 ezer ember.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért emelkedtek Magyarországon a munkaerőköltségek kevésbé, mint a régió többi országában?

Közel 20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz - ennek kapcsán a GKI Gazdaságkutató Zrt. cikksorozatában egy-egy mutató segítségével... Teljes cikk

Kiemelten fontos a magyar munkavállalók megtalálása és felvétele

Közel négyéves csúcson a munkanélküliség, miközben a vezérigazgatók relatív többsége létszámbővülést vár. Kiemelt tényező a magyar... Teljes cikk

Hogy lehet bevonni még 300 ezer embert a munka világába?

A 2023-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban... Teljes cikk