Megjelent: 9 éve

"Jönnek a buddhisták és agymosást tartanak"

Először érkezett előadó Spanyolországból a Coaching Határok Nélkül előadássorozatára. Alejandra Sánchez Yagüe a Medical School of the University of Massachusetts programját mutatta meg. Az MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) arra tanít, hogyan lehet a tudatos jelenléttel a jó teljesítményt szolgálni. Meg arra is, hogyan lehet legyőzni a stressz okozta bajokat. A címben lévő idézetre is azonnal fény derül.

- Jönnek a buddhisták, és agymosást tartanak – idézte fel Alejandra Sánchez Yagüe, hogyan reagáltak a spanyol cégeknél eleinte, de amint megtapasztalták az MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) hatását, teljesen megváltozott nemcsak a véleményük, hanem az életük, munkahelyük is kellemesebb, munkájuk pedig eredményesebb lett.

Alejandra eredetileg jogász volt, és jogi tanácsadóként dolgozott Brüsszelben, de amikor a stresszt már nem bírta elviselni, rátalált a meditációra, és amikor már nemcsak magának akarta, hanem másoknak is akart segíteni, akkor tanulta meg a coachingot. Ezek után történt, hogy kisvártatva megismerte a Massachusettsi Egyetem Orvosi Iskolája által működtetett Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR, Tudatos jelenléten alapuló stresszcsökkentés) programot. Ma már nemcsak nagy sikerrel gyakorolja a saját életében, hanem széles körben oktatja is, többek között a Barcelonai Egyetemen. A módszert bárki elsajátíthatja. Alejandra tanítja orvosoknak, ápolóknak, tanároknak, pszichológusoknak, sportolóknak és pedagógusoknak. A GEPAC (Spanyolországi rákbetegek szövetsége) szervezetnél a rákbetegeknek segít a betegséggel való küzdelemben.

Alejandra Sánchez Yagüe


Jelenleg vezeti be a stresszcsökkentő programokat spanyolországi multinacionális vállalatoknál. Budapesti workshopján szinte az első perctől kezdve tapasztalhatta meg mindenki, hogyan lehet pillanatok alatt ellazulni. Hogyan segíti a légzés a stresszes állapot leküzdését. Alejandra már gyerekkorától kezdve foglalkozik jógával, így nem meglepő, hogy nyitott volt a mozgással egybekötött stresszoldó technikákra.

De az MBSR módszerének csak kiindulópontja a relaxálás – amelyhez könnyen megtanulható, és szinte bárhol, bármikor használható eszközöket mutatott be. A módszer továbblép, és megmutatja, hogyan lehet eljutni a mindfulness, a teljes jelenlét, az éber figyelem állapotához – ugyancsak nagyon rövid idő alatt. Az MBSR összekapcsolja a relaxációt a meditációval, és ezzel járul hozzá egy új, sokkal kellemesebb állapot kialakulásához. S ha ez megvan, az ember sokkal inkább képessé válik a jelenségeket megfigyelni, felismerni a megoldandó nehézségeket, és megtalálni a megoldásokat.

Erre az élet számtalan helyzetében szükség van, hiszen a változások, az ebből eredő konfliktusok a mindennapok részei. Az MBSR alkalmazói – és a budapesti workshop résztvevői is megtapasztalhatták azt a folyamatot, amely az emberben már az első percekben is kialakul, ha megtanulja, hogy a pillanatra figyeljen. Nem a múlt hibáira, nem a jövő fenyegetéseire, hanem az adott pillanat jelenségeire. Ezt meg lehet tenni ülve, állva, lépésenként, vagy akár fekve is. Arra koncentrálni, mi az, ami történik belül, mi zajlik le az egyes testrészekben ott és akkor, amikor észleljük a jelent. Ez a koncentráció elvonja a figyelmet a külső hatásokról, kellemetlenségekről, aggodalmakról.

Érdekes volt, hogyan szerezheti meg az ember egyetlen mozdulattal a biztonságérzetet. Alejandra megtanította a sziklaállást. Nagyon egyszerű. Kis terpeszben állva a kezeket a test mellett tartva nyitott tenyérrel megállni, és aztán a kezeket az ég felé emelve – apró, lassú mozdulatokkal, a mozgásra figyelve – a test olyanná válik, mint egy magas, erős szikla. És maga az ember is úgy érzi, olyan erős, mint egy szikla. Elég hozzá egy-két perc, és már egészen más a közérzete, az élet- és munkakedve, és a konfliktustűrő képessége.

Alejandra azt mutatta be nemcsak elméletben, hanem a gyakorlati módszerekkel is, hogy a csúcsteljesítményt három tényező befolyásolja: a stresszcsökkentés, a figyelem és a koncentráció, valamint a jelenlét. Például, hogy miként lehet a figyelmet koncentrálva erősíteni a tudatosságot, mondjuk egy szem mazsola gondos tanulmányozásával.



A Massachusettsi Egyetem Orvosi Iskolájának Tudatosság Központja által gyűjtött kutatási adatok szerint a képzések résztvevői arról számoltak be, hogy 29 százalékkal csökkentek az érzékelt stressztüneteik, 26,5 százalékkal növekedett a tudatosság cselekvésükben, 13 százalékkal lettek hatékonyabbak, 26 százalékkal javult megfigyelési képességük.

A stressz gazdasági hatásait vizsgálva a London School of Economics 2014-ben azt állapította meg, hogy az európai uniós cégeket évente 100 milliárd eurós veszteség érte. A WHO (az ENSZ egészségügyi szervezete) az Egyesült Államok adatai alapján közölte, hogy ott 300 milliárd dollár veszteség vezethető vissza a stressz hatásaira. A Grant Thornton International Business Overseas Survey megállapította, hogy Ázsia számára a legnagyobb fenyegetés a stressz.



Az utóbbi idők kutatásai azt jelzik, hogy a kognitív képességek erősítése mellett az érzelmi, szociális készségekre egyre nagyobb szükség van. Nem véletlen, hogy az agyműködésnek, és az ehhez kapcsolódó tevékenységeknek a kutatása mind nagyobb hangsúlyt kap, s ezeknek a kutatásoknak az eredményeit sikeresen alkalmazzák a coachingban is a teljesítmény növelése érdekében. Ennek egyik igen hatásos eszköze a mindfulness, amely segít összekapcsolni az elme és a test működését. Megakadályozza az olyan gyakori csőlátást, és megtanít a figyelemre, az együttérzésre, a fizikai, szellemi és érzelmi jóllétre, és hozzásegít a csúcsteljesítmény eléréséhez.

Peredi Ágnes
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Milyen az igazi emberközpontú munkahely?

Bár sok cég vallja magáról, hogy emberközpontú, legyen szó, akár az ügyfelekről vagy a munkavállalókról, és valószínűleg bizonyos folyamataik... Teljes cikk

Mi leszel, ha nagy leszel? - miért céltalanok a mai fiatalok és mit tehetünk ellene?

Hogyan vált a fiatalkori céltalanság társadalmi jelenséggé és mit tehetünk ellene? Mennyiben hibás a közösségi média? Ez az cikk segíthet a... Teljes cikk

Így lehet sikeres a karrierváltás 40-en túl

Mely lépések kulcsfontosságúak ahhoz, hogy aki középkorúként karrierváltásra adja a fejét egy biztosan kifizetődő új irányt válasszon? A... Teljes cikk