kapubanner for mobile
Szerző: Váradi Tamás
Megjelent: 9 éve

Karácsony előtti pörgésben a HR-osztályok

Nagyon sűrű az év vége a nagy áruházak HR-osztályain, miután a hatalmas vásárlói roham miatt sokkal nagyobb igényeket kell kiszolgálni, ezáltal pedig jóval több munkaerő szükséges. A legtöbb helyen belső átszervezéssel és diákmunkások felvételével oldják meg a problémát, de némelyik vállalat közvetlenül is alkalmaz plusz munkaerőt, határozott idejű szerződéssel. A Tesco idén is egészen egyedi megoldást választott.

images

images

„Kicsit zsúfoltak a napok mostanában” – panaszkodtak a HR Portálnak több nagyáruház sajtóosztályán, amikor arról kérdeztük őket, hogyan tudják majd kiszolgálni a vásárlókat a karácsonyi szezonban. HR szempontból ugyanis az ünnepek előtti időszak az egyik legterheltebb, miután a forgalom növekedésével párhuzamosan a munkaerőigény is drasztikusan emelkedik.

A HR Portál információi szerint például a Tesconak, amely a legnagyobb kereskedelmi lánc Magyarországon, decemberben 50 százalékkal emelkedik a forgalma. Varga Eszter a vállalat külső kommunikációs specialistája elmondta, hogy a Tesco elsősorban a diákmunkások létszámát bővíti a forgalmasabb időszakokban, de emellett határozott időre felvett munkavállalókkal, valamint kölcsönzött munkaerővel is segítik az ünnepi forgalom lebonyolítását. „Nagyon fontos stratégiai partnereink az iskolaszövetkezetek, ráadásul a diákmunka nagyon jó lehetőség a tanulóknak is, hogy kipróbálják magukat a munka világában. A saját állományba kerülő, határozott időre felvett munkavállalókat jellemzően egy hónapra, decemberre alkalmazzuk, és ez kiváló alkalom azoknak a munkavállalóknak, akik például csak a nyári szezonban jutnak álláshoz, vagy egyéb más körülmények miatt rövidebb időre keresnek munkát” - fogalmazott.

Varga Eszter arról is beszámolt, hogy az előző évekhez hasonlóan, idén is meghirdették azt a népszerű kampányt, amelynek során a Tesco munkatársai munkát „ajándékozhatnak” a hozzátartozójuknak. A szezonális munkát kínáló „Ajándékozz munkalehetőséget-program” az elmúlt években több száz embernek adott állást, és az eddigi tapasztalatok nagyon pozitívak.

Nem számít óriási rohamra viszont a Spar, ahol várhatóan kis létszámú plusz munkaerőt alkalmaznak. Fehér István kommunikációs igazgató elmondta, hogy alapvetően belső munkaszervezéssel oldják meg a karácsonyi időszakot. "Azokban az áruházakban pedig, ahol az ünnep előtti utolsó hetekben szükség van pótlólagos munkaerőre, igény szerint diákokat alkalmazunk" - tette hozzá.


Tíz százalékkal több munkaerő



Az Auchan a Tescohoz hasonlóan igen nagy forgalomnövekedésre számít, Gál Judit kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint akár kétszer annyi vásárlót is fogadhatnak az áruházak, mint egy átlagos időszakban. „Erősítjük a jelenlétet pénztárakban és természetesen a kereskedelemben is, az erőforrás tervező menedzsereink a forgalomhoz igazítva tervezik a kollégák beosztását. Ebben az időszakban javítjuk a munkaszervezést, valamint nagyobb hangsúlyt helyezünk az éjszakai munkavégzésre, hogy kevésbé zavarjuk napközben a vásárlókat az árufeltöltéssel” – fogalmazott Gál Judit.

Az Auchan a karácsonyi időszakban majdnem 10 százalékkal bővíti munkavállalói számát. Általában határozott idejű szerződést kínálnak azoknak az alkalmazottaknak, akikre hosszabb ideig van szüksége az áruháznak, így például a plusz pénztárasok és a fenyőfa árusok az Auchannal állnak majd munkaszerződésben. Külső munkaerőt alkalmaznak viszont azokon a területeken, ahol csak pár napot vagy hetet kell dolgozni, mint például a hal osztályon.

Ennek megfelelően szinte valamennyi foglalkoztatási formát alkalmazzák, azonban Gál Judit elmondta, hogy inkább a határozott idejű szerződéseket preferálják, mert az így felvett munkavállalók megbízhatóbbak és a szakmai tudásuk is megfelelőbb, jobban be tudnak illeszkedni a csapatba.


„Minden műszaki kérdésre válaszolnunk kell és gyorsan”



Az áruházláncok joggal készülnek az előző éveknél is nagyobb rohamra. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) ugyanis arról számolt be, hogy decemberben várhatóan 3-4 százalékkal nőhet az áruházi költés, így 775-785 milliárd forintot fordíthatnak a vásárlók élelmiszerekre és különböző iparcikkekre, az üzemanyagot nem számolva. A válság végét jelezheti, hogy a vásárlók az utóbbi három évben egyre többet költöttek az ünnepi időszakban. A szervezet tájékoztatása szerint tavaly 753, tavalyelőtt 719, 2011-ben pedig 710 milliárd forintot költöttek el a vevők decemberben az üzletekben.

Az ünnepi alkalmakra vásárolt élelmiszerek értéke az előrejelzések szerint 80-85 milliárd forint körül, a karácsonyi ajándékozásé 70-75 milliárd forint körül mozoghat. Így az év végi ünnepek legalább 150-160 milliárd forintba kerülnek majd a családoknak.

A karácsonyhoz köthető vásárlást a lakosság harmada már novemberben elkezdi és háztartásonként valamivel több, mint 110 ezer forintot költenek rá. A Gfk CIB Bank megbízásából készített felmérése szerint a legnépszerűbb ajándék idén is a könyv (68 százalék), a kozmetikum (63 százalék) és a ruhanemű, illetve cipő (52 százalék), de igen kedvelt ajándék az édesség (41 százalék) is.

A korábbi évekhez hasonlóan ismét népszerűek lesznek a konyhai robotgépek, az elektromos fogkefék, a vasalók és a szépségápolási cikkek. Ezenkívül a fényképezőgépek, digitális fotókeretek azok, melyek karácsonykor rendszerint jól fogynak, ám az év többi időszakában kevéssé keresik ezeket a vevők.

Az egyik legnagyobb magyarországi elektronikai cikkeket áruló vállalatnál, a Media Marktnál elmondták, hogy náluk is kiemelkedő időszak a decemberi, így ennek megfelelően készülnek a karácsonyi rohamra. Szánthó Balázs a vállalat koncepció menedzsere a HR Portálnak elmondta, hogy ilyenkor átszervezik a munkafolyamatokat annak érdekében, hogy minél több szaktanácsadó segíthessen az ügyféltérben.

„A beosztásokat is az ünnephez igazítjuk: nagyon fontos, hogy a lehető legtöbb pénztár működjön a karácsonyi szezonban, hiszen senki se szeret sokáig sorban állni. Másrészt élünk a munkaerő kölcsönzés lehetőségével. Diákokat is bevonunk a munkába, akik nem csak az áruházakban tudnak segíteni például a logisztikai feladatok megoldásában, hanem részt vesznek a webáruház megnövekedő forgalmának kiszolgálásában is” – fogalmazott.

Hamarosan indul az utolsó roham, még 9 nap van karácsonyig.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
2023-as trendek a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén

Várhatóan 2024 is mozgalmas év lesz a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén, de még mielőtt igazán beindulnának az új év folyamatai,... Teljes cikk

Mire számítanak a munkaerő-kölcsönzők 2024-ben?

A foglalkoztatás bővülésére számíthatunk – fogalmazott Csizmadia Gábor, a tagszervezetein keresztül 200.000 fő munkavállalót foglalkoztató... Teljes cikk

Átírhatja a munkaerőpiaci viszonyokat a januárban életbe lépett új szabályozás

2024. január 1-én lépett hatályba a kormányrendelet, mely több pontban is módosítja a külföldi munkavállalók kölcsönzésének jogszabályi... Teljes cikk