kapubanner for mobile
Szerző: Paraszt Imre
Megjelent: 15 éve

Kártérítés: mit követelhet a dolgozó a vállalattól?

Múltkori cikkünkben kiveséztük, milyen jogi lépéseket tehet a vállalat, ha a munkavállaló kárt okoz neki. Ezúttal éppen ellenkezőleg, a munkavállaló kártérítési lehetőségeit firtatjuk, amennyiben munkaviszonyával kapcsolatban kárt okoz számára a munkáltató - legyen szó a munkahelyre bevitt tárgyairól, testi épségéről vagy hozzátartozója eltartásának megnehezítéséről.

images

A Munka törvénykönyve nem sok kiskaput hagy a kárt okozó vállalatoknak, a munkáltató ugyanis a munkavállalónak munkaviszonyával összefüggésben okozott kárért vétkességére tekintet nélkül, teljes mértékében felel. Ez alól kizárólag akkor mentesülhet, ha bizonyítja, hogy a kár a működési körén kívül eső elháríthatatlan oknak vagy kizárólag a károsult elháríthatatlan magatartásának köszönhető. Ennek megfelelően nem kell megtérítenie a kárnak azt a részét, amelyet a munkavállaló vétkes magatartása idézett elő. Amennyiben ez nem áll fönn, a munkavállaló még ekkor sincs könnyű helyzetben, mivel az ő kötelessége bizonyítani, hogy a károkozás a munkaviszonyával okozati összefüggésben következett be. Ilyen ok lehet például a tevékenységgel összefüggő magatartásból, a használt anyag, felszerelés, berendezés és energia tulajdonságából, állapotából, mozgatásából és működéséből eredő ok.

Kártérítés illeti meg a munkavállalót, ha a munkahelyre bevitt tárgyainak, dolgainak baja esik. Ezt megelőzendő a munkáltató előírhatja a munkahelyre bevitt dolgok megőrzőben (öltözőben) való elhelyezését, illetve a bevitel bejelentését; sőt a munkába járáshoz vagy a munkavégzéshez nem szükséges dolgok bevitelét a munkáltató önkényesen megtilthatja, korlátozhatja, vagy feltételhez kötheti. Amennyiben a munkavállaló mégsem e szabályok szerint jár el, a bekövetkezett kárért a munkáltató csak szándékos károkozás esetén felel.

A sérelem költségei

A munkáltató a munkavállalónak elmaradt jövedelmét, dologi kárát, a sérelemmel, illetve ennek elhárításával összefüggésben felmerült indokolt költségeit köteles megtéríteni (ebbe beletartozik a munkavállalónak okozott nem vagyoni kár is). A munkaviszony körében az elmaradt jövedelem megállapításánál - mind a pénzben, mind a természetben megállapított - elmaradt munkabért, és azon rendszeres szolgáltatások pénzbeli értékét kell figyelembe venni, amelyekre a munkavállaló a munkaviszony alapján a munkabéren felül jogosult, feltéve, ha azokat a károkozás bekövetkezését megelőzően is rendszeresen igénybe vette.

A munkaviszonyon kívül elmaradt jövedelemként a sérelem folytán elmaradt egyéb rendszeres keresetet köteles megtéríteni a munkáltató; mi több, az elmaradt jövedelem megállapításánál azt a jövőbeni változást is figyelembe kell venni, amelynek meghatározott időpontban való bekövetkezésével már előre számolni lehetett. Kötelező megtéríteni továbbá azt a kárt is, amelyet a munkavállaló a sérelemből eredő jelentős fogyatékossága ellenére, rendkívüli munkateljesítménnyel hárít el; ugyanakkor nem köteles kifizetni azon szolgáltatások értékét, amelyek rendeltetésük szerint csak munkavégzés esetén járnak, továbbá a költségtérítés címén kapott összeget.

Az elmaradt munkabér összegének megállapításakor a munkajogi átlagkereset számítására vonatkozó szabályokat kell követni. Amennyiben az átlagkereset számításánál irányadó időszakon belül általános béremelés volt, a teljesítménybérben foglalkoztatott munkavállalónál az átlagkeresetet - ha ez a munkavállalóra kedvezőbb - csak a bérrendezés időpontjától kell számítani.

A természetbeni juttatások értékének, valamint a dologi kár összegének a megállapításakor a fogyasztói ár az irányadó. Nem szabad elfelejteni, hogy a dologi kár összegének kiszámításakor az avulást is figyelembe kell venni. Ha a dologban okozott kár az érték csökkenése nélkül kijavítható, úgy a javítási költséget kell állnia a munkáltatónak.

Gondoskodni kell a hozzátartozóról

A munkáltató köteles megtéríteni a munkavállaló közeli hozzátartozójának a károkozással összefüggésben felmerült kárait, indokolt költségeit. Ha a károkozással összefüggésben a munkavállaló meghal, eltartott hozzátartozója a fentieken túl olyan összegű tartást pótló kártérítésre is igényt tarthat, amely szükségletének - a tényleges, illetőleg az elvárhatóan elérhető munkabérét, jövedelmét is figyelembe véve - a sérelem előtti színvonalon való kielégítését biztosítja.

A kártérítés összegének kiszámításánál ugyanakkor le kell vonni az elmaradt munkabérre eső nyugdíjjárulékot, az állami egészségügyi és a társadalombiztosítás keretében járó ellátást, valamint azt az összeget, amit a munkavállaló munkaereje hasznosításával megkeresett vagy az adott helyzetben elvárhatóan megkereshetett volna; csökkenteni kell továbbá azzal az összeggel, amihez a munkavállaló (hozzátartozója) a megrongálódott dolog hasznosításával hozzájutott, illetve amire a jogosult a károkozás folytán megtakarított kiadások eredményeként szert tett.

Kártérítésként egyébiránt járadékot is meg lehet állapítani. Erre rendszerint akkor kerül sor, ha a kártérítés a munkavállaló vagy vele szemben tartásra jogosult hozzátartozója tartását, illetőleg tartásának kiegészítését hivatott szolgálni. Amennyiben a kár vagy egy részének mértéke pontosan nem számítható ki, a munkáltató olyan összegű általános kártérítés megfizetésére köteles, amely a károsult teljes anyagi kárpótlására alkalmas. (Jó tudni, hogy járadékként az általános kártérítés is megállapítható.)

Módosulhat a kártérítés összege

Természetesen a kártérítés nem egy életre szól, ha ugyanis annak megállapítása után változás következik be a sérelmet szenvedett munkavállaló lényeges körülményeiben, mind a károsult, mind a munkáltató, illetőleg felelősségbiztosítás alapján nyújtott kártérítés esetén a biztosító a megállapított kártérítés módosítását kérheti. Ilyen körülmény például az, ha a károsult fiatal munkavállaló, a 18. életév betöltésekor, illetve a szakképzettség elnyerése érdekében végzett tanulmányai befejezését követő egy év elteltével ugyanis felül kell vizsgálni a kártérítés összegét.

A kártérítés összegét az éves béremelés is módosítja: a munkabér-növekedés mértékének meghatározásánál a munkáltatónak a károsultat a sérelem bekövetkezésekor foglalkoztató szervezeti egységénél, a károsulttal azonos munkakört betöltő munkavállalók ténylegesen megvalósult átlagos, éves bérfejlesztésének (átlagkeresete változásának) mértéke az irányadó. Azonos munkakört betöltő munkavállalók hiányában a módosítás alapjaként a szervezeti egységnél ténylegesen megvalósult átlagos, éves bérfejlesztést (átlagkeresete változását) kell figyelembe venni.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk