kapubanner for mobile
Megjelent: 12 éve

Képzések: 2012, a hullámok éve?

Nem lesz sokkal rosszabb az idei év, mint a tavalyi a képzések piacán, de tovább fog erősödni a már eddig is zavaró őszi torlódás. Ennek oka az a nyomás, hogy a költségkeretek elköltésre kerüljenek. Ez a hatás tovább fog erősödni a pályázatok megjelenésével. Összességében pedig 10 százalékos további morzsolódás várható 2012-ben.

Hagyományosan nyár végén írok az előző év pénzügyi alapú piaci trendjeiről a képzési piacon. 2012 azonban más. Annyi minden várható idén és annyira kiszámíthatatlan, hogy szeretném pár gondolatomat megosztani a piacról - jóslatként is. Nézzük meg részleteiben, mi is befolyásolhatja az idei piacot.


Szakképzési eltörlése: lavina effektus?



Idén sok jogszabály változott. 2012-től egyebek között nincs lehetőség a saját dolgozók képzési költségeinek elszámolására. (Szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV. törvényt) A törvényi háttér változása, már önmagában is komoly kiesést eredményezett a HR büdzsékben. Vélhetően a leginkább érintett terület a nyelvi képzések, hiszen ezek forrása 80-90 százalékban ebből származott.

Nekem az az igazi félelmem azonban, hogy a szakképzési hozzájárulás felhasználásának új rendszere miatt a tréning keretek is erősen érintve lesznek, hiszen a kötelező képzésekre (pl. OKJ-s), innen egyszerűbb és logikusabb elvenni. Összefoglalva, az új szakképzési hozzájárulás sokak számára lesz nagy érvágás, de ha minden jól megy, akkor lehet ellentételezés a pályázatok formájában.


Pályázatok: átrendeződő képzési piac?



Amiben nagy változást hozhat 2012, az a pályázati pénzek rázúdulása a piacra. A következő hetekben várható egy olyan TÁMOP kiírása, melyből fejlesztések lesznek finanszírozhatóak 100 százalékban, ráadásul nem csak kkv-k számára. Nem olyan ügyeskedős (a képzés beépítésére) pályázatok, hanem tiszta képzési célokkal. Ez sok friss forrást jelenthet a piacon (becslések szerint 3-4 milliárd forintot, ami csaknem a piac forgalom fele), persze néhány nehézséggel együtt.

Az első, hogy a lassú átfutások miatt, legkorábban szeptemberben indulhatnak el ilyen programok, ráadásul utófinanszírozással, vagyis idén még kisebb lesz a hatás. A forrásbővülés jelentősen átalakíthatja majd a piacot. A jelenlegi politikai elit ügyel arra, hogy azok, akik az előző kormányok alatt állami megrendelésekhez jutottak, most ne férjenek hozzá, még a pályázati forrásokhoz sem. Ez még egészen nagy cégeknek is okozhat problémát. Ugyanakkor vannak, akik az utóbbi években a forrásszerzési területre specializálódtak (pl. DFT Hungária, Delta Sales), számukra erős lehet a következő két év.

Amitől mégis leginkább félek, az a minőségi kiválasztás lehetőségeinek csökkenése, főként a kisebb cégeknél. Miért? Aki forrást szerez képzésre, az általában a végrehajtásban is szerepet vállal. Ez azt jelenti, hogy a kiválasztás szempontja nem a tudás, hanem a forrásszerzési képesség lesz.


Freelancerek: árverseny?



A freelancerek (szabadúszók) helyzete is egyre nehezebb. Szerintem az utóbbi időkben nekik is kevesebb erőforrásuk volt az (ön)fejlesztésre. Ez azt jelenti, hogy sokan árban kénytelenek versenyezni. Ráadásul sok multi-cég részben megszüntette belső tréneri kapacitásait és a trénerek egy részét külsősként foglalkoztatja. Egy ilyen külsős napidíja akár 50.000 forint /napig is lemehet, szemben a piacon átlagosan ismert 250-400.000 forintos árral. Talán számukra is jelenthet újabb lendületet az új források megjelenése.


Elhúzódó válság- szerkezet átalakítás



2012 a nagy átalakítások elindulásának éve lehet. A könnyen látható pénzeket (ld. marketing, HR), már a válság éveiben mindenki megvágta, ezért olyan tartalékokat kell keresniük a vállalatvezetőknek, amelyek hétköznapi szemmel láthatatlanok. Hozzá kell nyúlni a szerkezetekhez. Mégpedig egy humán oldalról igencsak nehéz helyzetben. Ez szerintem két témakör keresettségét fogja növelni a piacon. Az egyik a teljesítményértékelés, hiszen tudnom kell, ki milyen hasznot hoz a vállalatnak. Sok cégnek van kidolgozott TÉR-je, de most mindenkinek kelleni fognak belőle a pontos adatok. Kérdés, hogy kinyerhetők-e. Értem ez alatt, hogy jól működnek-e ezek a rendszerek.

A másik terület a Lean-alapú folyamatok HR általi levezénylése, mely lehetővé teszi két egymásnak ellentmondó cél kezelését. Az egyik a szervezet hatékonyabbá tétele, a másik hogy mindezt belülről - az emberek által - tegyük, a vállalati közhangulat szinten tartása mellett.

Persze ezek csak gondolatok, ötletek, de a validálásukat majd elvégzi az idő. Szóval sok hullám lesz 2012-ben, az egyéni ügyességen fog múlni, kinek, melyiket sikerül majd meglovagolni.

dr. Németh Zoltán
tudásmenedzsment igazgató
Enetha Learning Kft.


  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mire figyeljünk a külföldi vendégmunkások beillesztésénél?

A harmadik országbeli munkavállalók beillesztése, a kulturális különbözőségek kezelése, kihívásokkal teli folyamat lehet. Hódosi Zoltán két... Teljes cikk

Az üzleti gondolkodás fejlesztése a HR-ben

Az HR és az üzleti gondolkodás összekapcsolása kiemelkedő fontosságú a vállalatok sikere szempontjából. A humán erőforrás szakembernek ugyanakkor... Teljes cikk

Net-Coach ösztöndíjas felnőttképzést indít tavasztól az NMHH

Új felnőttképzési program indul tavasztól a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) együttműködésében. Teljes cikk