kapubanner for mobile
Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 10 éve

Kilenc hónapig járó álláskeresési juttatás, közmunka-átalakítás, kétkulcsos adó

A választások közeledtével portálunk arról érdeklődött a pártoknál, hogy kormányra kerülésük esetén milyen munkavállalókat és munkáltatókat érintő döntéseket hoznának. Az Együtt-PM Szövetség újra kilenc hónapig adna álláskeresési járadékot, bevezetné a gyermekellátási utalványt, igazságosabbá tenné a családi adókedvezményt, eltörölné az egykulcsos adót és átalakítanák a közmunkaprogramokat. Lássuk a részleteket, így változtatna az Együtt-PM.

images

- Terveznek-e változást az álláskeresési járadékkal, vagy bármilyen a munkanélkülieknek járó juttatás terén?

- Igen, a Fidesz által 3 hónapra csökkentett álláskeresési járadék időtartamát 9 hónapra emelnénk.

- Tervezik-e a Munka törvénykönyvének bármely változtatását?

- A Munka törvénykönyvének teljes felülvizsgálatát végeznénk el az érintettek és a hozzáértők bevonásával, valódi társadalmi egyeztetés keretében. Ezután határoznánk meg, mely pontokon szükséges azt megváltoztatni. Ami biztos: visszaállítanánk a kismamák fokozott munkajogi védelmét, a Mt. releváns szabályai pedig a közmunkásokra is vonatkoznának.

- Változtatnának-e a kismamáknak, kisgyerekeseknek járó juttatásokon?

- Igen. Bevezetjük a választható gyermekellátási utalványt. Ha a szülő utalványban kéri a gyest, akkor magasabb - mintegy másfélszeres - támogatásban részesül majd. Az utalványok állami és nem állami intézményekben, szolgáltatóknál (bölcsőde, családi napközi, családi gyermekfelügyelő) a térítési díj megfizetésére lesznek felhasználhatók. Bevezetjük a gyes és a családi pótlék kötelező indexálását, mert az elmúlt években elvesztették értéküknek 20 százalékát.

Kiemelten támogatjuk a kismamák részmunkaidős foglalkoztatását: a versenyszférában kiterjesztjük a járulékkedvezményt, a közszférában pedig a 25 fő feletti munkahelyeken a kismama alanyi jogává tesszük a részmunkaidő választását. Mindezekkel párhuzamosan jelentősen növeljük a bölcsődei férőhelyek számát, illetve uniós forrásokkal támogatjuk a munkahelyi bölcsődék és óvodák létrejöttét.

- Változna-e a családi adókedvezmény?

- A családi adókedvezményt megtartanánk és igazságosabbá tennénk, hogy az alacsonyabb jövedelműeket támogassa nagyobb mértékben, akiknek valóban szükségük van rá.

- Lennének-e a továbbiakban foglalkoztatási programok, akár középkorúaknak, tartósan munkanélküliek, és fiatalok számára?

- Ha a 30 év alatti fiatalok végzettségük megszerzése után nem tudnak elhelyezkedni, munkatapasztalat-szerzésüket uniós forrásból finanszírozott, normatív bértámogatással, és a meglévő járulékkedvezmények kiterjesztésével támogatja az állam. Szintén uniós forrásból biztosítunk majd lehetőséget nyelvtanulásra, informatikai képzésre vagy más, a munkaerőpiac által igényelt képzésben való ingyenes részvételre. Új telepes programot indítunk a vidéki elvándorlás megfordítására, melynek keretében támogatjuk a diplomás pályakezdők vissza-, illetve letelepedését hátrányos helyzetű térségekbe. Uniós forrásból a vissza-, illetve letelepedésük első két évében bértámogatással, járulékkedvezménnyel és ösztöndíjjal ösztönözzük foglalkoztatásukat, legyen az önfoglalkoztatás, piaci szereplőknél történő alkalmazásba állás vagy közalkalmazás. Vállalkozásindításukat kiemelten támogatjuk, ha hátrányos helyzetű térségben kezdeményezik.

- Fenntartanák-e a közmunkások tömeges foglalkoztatását?

- A közmunka rendszerét át kell alakítani, mert az ma kényszermunka, ami megalázza azokat, akik végzik. Ennek ékes példája, amikor érettségizett emberekkel rajzoltatnak a kötelező képzés keretében napocskákat. Értelmes közmunkarendszert fogunk kialakítani, a Munka törvénykönyvének releváns szabályai pedig a közmunkásokra is vonatkoznak majd, a közmunkabért pedig fokozatosan a minimálbérhez közelítjük, kibővítve a teljes munkaidős foglalkoztatást. Mi érdemi munkát, képzést és mentorálást biztosító, új közmunkaprogramot vezetünk be.

- Változna-e a személyi jövedelemadó?

- Igen. Kétkulcsos, progresszív adórendszert vezetnénk be, valamint visszaállítanánk az adójóváírás intézményét. Így az adózók több mint 80 százaléka járna jobban, míg csupán fölső 8 százalékuktól kérünk nagyobb áldozatvállalást. A legalacsonyabb jövedelműek, a minimálbéresek havonta nettó 8-10 ezer forinttal járnának jobban. Az egykulcsos adórendszert eltörölnénk, mert igazságtalan és munkaellenes: a jómódúakat egy ciklus alatt 500 milliárd forinttal támogatja, miközben az alacsony jövedelműektől majdnem ugyanennyit elvesz. Lyukat ütött a költségvetésen és 50 ezer munkahely megszűnését okozta.

- Milyen módon támogatnák a kkv-kat, valamint az induló vállalkozásokat?

- Ha valaki vállalkozni szeretne, az állam ehhez segítséget nyújt. A 35 év alatti vállalkozó kedvűeknek vissza nem térítendő támogatás és hitel formájában kezdőtőkét biztosítunk, segítünk elkészíteni az üzleti tervet, adótanácsadást, munkajogi tanácsadást, pályázati tanácsadást nyújtunk. Az exportképes, tudás- és tőkeintenzív vállalkozások beruházásait magas minőségű szolgáltatásokkal kombinált uniós támogatásokkal, újraindított banki hitelezéssel ösztönözzük.

Vissza nem térítendő forrásokkal, betelepedési támogatással ösztönözzük a piacképes vállalkozások betelepedését a munkahely-hiányos térségekbe. Bevezetjük a sárga lap szabályt, az állami hatóságok büntetés helyett először csak figyelmeztetést adhatnak a vállalkozásoknak. Csökkentjük az állami tartozásokat. A teljes kiszolgáltatottságot jelentő állami tartozások esetében, azok mértékének radikális csökkentésén túl kötelező késedelmi kamatfizetést írunk elő.

Helyreállítjuk a gazdasági szereplőkkel folytatott egyeztetési folyamatokat. A kis- és közepes beszállítók érdekeinek védelme érdekében megteremtjük annak lehetőségét, hogy az igazolt teljesítés esetében automatikus fizetési biztosítékot köthessenek ki. Lehetővé tesszük az adó- és járulékfizetési kötelezettségek egy számlára történő befizetését. Az uniós pályázatokat világos feltételekkel, a legnagyobb nyilvánosság biztosításával, civil bírálóbizottsági tagokkal tesszük elérhetővé.

- Hogyan küzdenének a hátrányos helyzetű csoportok diszkriminációja ellen a munkaerőpiacon?

- Átalakítjuk a munkaügyi központokat annak érdekében, hogy valódi, célzott munkaerő-fejlesztéssel és -közvetítéssel segítsék a vállalkozásokat és a munkakeresőket, mivel jelenleg erőforráshiány miatt nincs valódi lehetőség a munkanélküliek személyre szabott mentorálására és végigkísérésére az új álláshoz vezető úton. Munkahely-teremtési eredményességük alapján felülvizsgáljuk az elmúlt években alkalmazott járulékcsökkentési programokat. Ha egy program nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, akkor leállítjuk. Jobb célzással oda összpontosítjuk a forrásokat, ahol a legnagyobb szükség van a járulékcsökkentésen keresztül megvalósuló munkahelyteremtő eszközre. Pénzügyi és szakértői támogatást nyújtunk a munkahelyhiányos térségek munkahelyteremtő kezdeményezései számára. Egyaránt támogatni kívánjuk a munkahelyteremtés piaci és nonprofit formáit, mert hosszú távú és fenntartható megoldást csak ezek megfelelő egyensúlya jelenthet.

Speciális, rugalmas szabályokkal segítjük a munkahelyhiányos térségek munkahelyteremtő kezdeményezéseit, mivel a jelenlegi rendszer akadályozza a helyi jellegzetességek figyelembevételét.

Átalakítjuk a rokkantnyugdíj-felülvizsgálati rendszert annak érdekében, hogy ne hagyjuk megélhetés nélkül a megromlott egészségű, munkavállalásra valóban képtelen embereket, valamint biztosítjuk a jogorvoslati lehetőséget a méltánytalan eljárások esetében. További adókedvezménnyel ösztönözzük a vállalatokat arra, hogy fogyatékossággal élő munkavállalókat alkalmazzanak.

Következő cikkünkben a Demokratikus Koalíciót kérdezzük.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk