Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 10 éve

Kilépni az árnyékból - hazai példák fogyatékkal élő emberek foglalkoztatására

Munkáltatók az Esélyegyenlőségért - ezzel a címmel tartott szakmai konferenciát néhány nappal ezelőtt a Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fóruma. Az előadások célja az volt, hogy konkrét példákkal, praktikus tanácsokkal mondhassák el az egyes munkáltatók, hogy náluk miként sikerült a szervezetbe fogyatékkal élő embereket integrálni.

images

images

A fórumot Fülöp Attila, család és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, aki szerint a cél az, hogy ne csak védett foglalkoztatóknál, hanem a nyílt munkaerőpiacon, az üzleti életben is legyen helye a megváltozott munkaképességű embereknek. A tavaly bevezetett rehabilitációs kártya megkönnyíti a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását, a kártya adta kedvezményekkel eddig 5200 cég élt, ennyien vettek fel munkatársaik közé fogyatékos embereket. Nagy eredmény, hogy ma már nem csak akkreditált foglalkoztatók alkalmazhatnak megváltozott munkaképességűeket igen kedvező feltételekkel - így gyakorlatilag kevesebbe kerül egy fogyatékos ember foglalkoztatása, mint egy egészségesé.


Előre gyártott munkakörök?



A konferencia egyik panelja a hazai cégeknél alkalmazott gyakorlattal foglalkozott: a beszélgetésben részt vettek állami, forprofit és nonprofit vállalatok is. A beszélgetés során az integrálás folyamatáról, a toborzásról, a vállalati kultúra megváltozásáról volt szó.

Bőhm György a Tesco kiskereskedelmi személyzeti igazgatója elmondta, hogy ők négy évvel ezelőtt kezdtek megváltozott munkaképességűekkel foglalkozni, a Befogadó Közösség elnevezésű projekt ma is tart. "Sok nehézséggel kerültünk szembe a folyamat elején, amihez kellettek segítő partnerek. Egyrészt egy ilyen projekt indulásakor fel kell készíteni a vállalati kultúrát arra, hogy ne úgy tekintsenek rájuk, mint kívülállókra. Ezért érzékenyítő tréningeket tartottunk, hiszen a vezetőség korábban nem dolgozott megváltozott munkaképességű emberekkel, ezért sok akadály volt a fejekben. Egy 20 ezer fős cégnél ehhez kultúraváltás kellett" - mondta Bőhm György. A külső segítség olyan alapítványoktól érkezett (például a Salva Vita részéről), melyeknek megvan a megfelelő tudása mindarról, amit az integrálásról tudni kell, sőt a toborzásban is ők segítettek a vállalatnak. A Tesco a program indulásakor új munkaköröket hozott létre, melyeket kifejezetten megváltozott munkaképességűekre szabtak: az egyik ilyen munkakör a lejárati idő kontroller volt. Bőhm György szerint ez az egész elgondolás az előre kialakított munkakörökkel egy kicsit abból a meglátásból indult ki, hogy a vezetők azt hitték, hogy a munkakörök szűk spektrumára alkalmas csak a megváltozott munkaképességű munkavállalók számára. Hamar kiderült, hogy ez nem így van - ezért ma már a hipermarketekben nincs olyan munkakör, melyben nem dolgoznak fogyatékos emberek, hiszen nem csak egyszerű munkaköröket képesek ellátni, hanem osztályvezető is került már ki közülük a cégnél. "Ma már megfordítottuk a dolgot és olyan embereket keresünk, akik el tudják látni az adott feladatot - ez egy más gondolkodásmód" - mondta a személyzeti igazgató.


Miként lehet elérni, hogy felvállalják?



A Magyar Postánál három évvel ezelőtt indult a foglalkoztatási program: Balázs Orsolya, Magyar Posta foglalkoztatás-menedzsment osztályvezetője szerint az a legnehezebb, hogy egyáltalán megtalálják ezeket a munkavállalókat, hiszen rengeteg a félelem bennük, nehezen lépnek elő. A vállalatnál például az első cél az volt, hogy egyáltalán megmutassák magukat: azaz a már dolgozó kollégák közül vállalják fel minél többen azt, hogy ők megváltozott munkaképességűek, hiszen rengetegen titkolják, szégyellik állapotukat. "A dolgozói létszám egy százalékát sem éri el a bevallottan megváltozott munkaképességű dolgozó, holott több százan vannak" - mondta Balázs Orsolya. "Éppen ezért egy agresszív kampányt indítottunk annak érdekében, hogy felvállalják fogyatékosságukat: alapítványunk egyszeri 45000 ezer forintos plusz juttatást adott azoknak, akik előbújtak az árnyékból." Fontos motivációs eszköz lehet az is, hogy ha valaki megváltozott munkaképességű, akkor extra szabadnapok is járnak neki - ha ezt a törvény által előírt szabályzást kommunikálnák a cégek a dolgozóik felé, egészen biztos, hogy többen vállalnák fel másságukat.

Ami a toborzást illeti, a beszélgetésben résztvevő cégek egyetértettek abban, hogy nehéz megtalálni civilek segítsége nélkül a megváltozott munkaképességű jelölteket- szinte lehetetlen is. Dobár Attila, JOB Kft. ügyvezetője szerint az éppen az ilyen munkavállalók toborozására jött létre a rehabjob.hu. Az oldal már három éve működik, a beregisztrált jelentkezők száma azonban ma is 5000 alatt van - nekik is szükségük van a civilek segítségére, közvetítő szerepére.


Akik nem akartak rehabilitáció járulékot fizetni



Jásper Éva, a Salva Vita Alapítvány szakmai vezetője 1996 óta foglalkozik fogyatékkal élő emberek munkához segítésével - amikor elkezdte, mindenki őrültségnek gondolta, még maguk a fogyatékkal élők is. "Aztán amikor a rehabilitációs hozzájárulást megemelték, azok a cégek, akik nem akarták ezt befizetni, tömegével jöttek hozzánk, hogy például hozzak nekik 80 főt másnapra. Ilyenkor mindig azt javasoltuk, hogy ne ilyen nagy számmal kezdjenek, hiszen nagyon megváltozik a vállalati kultúra azáltal, hogy ezek az emberek belépnek a cégbe. Sok ilyen kudarcot láttam, jobb egy-két fővel kezdeni" - mondta Jásper Éva, aki egyébként nagyon optimistán tekint a jövő elé. "Ma már olyan munkáltatók HR-vezetői jönnek tárgyalni, akikről nem is álmodtam 1996-ban. Rengeteg a pozitív változás."

Lengyel Zoltán a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal TÁMOP 1.1.1 projekt szakmai vezetője szerint önmagában egy kényszerítőeszköz, mint a rehabilitációs hozzájárulás megemelése, nem biztos, hogy eléri célját. "Fellángolást okozhat ugyan, de pusztán gazdasági szempontból közelítettek a kérdéshez, ami nem volt jó. A támogatott foglalkoztatás csak egy eszköz - el kell tudni helyezkedni és meg is tartani azt az állást. Éppen ezért ma már 14 hónapig jár támogatás az ügyfél mellé - ez idő alatt kiismerik egymást, kiderül, hogy hosszútávon tudnak-e együttműködni. A TÁMOP célja nem csak a kihelyezés, hanem hogy meg is maradjon az a munkahely" - mondta a szakmai vezető.


Akadályok a fejekben és a bürokráciában



Vannak persze félelmek is a foglalkoztatók részéről: sok munkáltató attól tart, hogy ha nem válik be a megváltozott munkaképességű ember a munkában, ha nem tudnak együtt dolgozni, akkor nem tudja elbocsátani őt, hiszen egyrészt felmondási védelem alatt áll, másrészt a foglalkoztató rossz hírre tehet szert ezen lépése által. Jásper Éva azt mondta, hogy ilyenkor lépni kell, mert nem tarthat meg egy cég senkit csak azért, mert fogyatékkal él. Tovább kell keresni olyan valakit, akivel megy az együttműködés - azaz pontosan ugyanúgy kell bánni velük, ahogy másokkal. Éppen erre van az utánkövetés: ha konfliktus adódik, akkor a szolgáltatók segítenek.

Természetesen egyéb tényezők is akadályozzák, hogy a cégek megváltozott munkaképességűeket tudjanak alkalmazni: az egyik ilyen akadály a kötött létszám. Nagyon sok helyen alkalmaznának ugyan fogyatékos embereket, de nem lehet, mert nem tudnak egyetlen plusz embert sem felvenni - azaz hiába végezné el egy egészséges munkáját két megváltozott munkaképességű részmunkaidőben, nem tudnak felvenni még egy embert. Holott a szervezet spórolna, hiszen a kedvezmények miatt olcsóbb lenne a két ember foglalkoztatása. A Magyar Postánál is kötött a létszám, Balázs Orsolya szerint a normál fluktuáció keretein belük keresnek megváltozott munkaképességű dolgozókat: van egy adatbankjuk, melyből a toborozásnál minden esetben kiajánlanak fogyatékos embert is.

A konferencián részt vett Susan Scott-Parker, a Business Disability Fórum alapítója és vezérigazgatója, aki az Angliában bevezetett ösztönző intézkedésekről beszélt, melyeknek segítségével az angol üzleti világban is egyre több fogyatékkal élő ember tud dolgozni. A vezérigazgató szerint egy-egy ilyen fórumban való részvétel igen költséghatékony lehet a cégek számára, hiszen sokszor csak ilyenkor értesülnek az egyes kormányzat által nyújtott kedvezményekről, enélkül ki sem tudnák használni azokat. Ez Magyarországra is igaz: nagyon sokan információhiány miatt nem alkalmaznak fogyatékkal élő személyeket - ha tudnák, hogy ez mennyi előnnyel jár és milyen egyszerű, biztos hogy többen vállalkoznának rá.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Melyek a legnagyobb munkaerő-közvetítő cégek? Itt a lista

Továbbra is két multinacionális cég dominálja a magyarországi munkaerő-közvetítést: vezet a Hays, második szorosan mögötte a Randstad, míg... Teljes cikk

Sofőrből konyhai kisegítő: thai karriertörténet Magyarországon

Amikor a világ másik feléről veszünk fel munkavállalókat, és hónapokat várunk rá, biztosítékokat keresünk. Ez természetes, és ezért is... Teljes cikk

Megtaláltam az utódomat: toborzási esettanulmány

Lévai Balázs a magyar diákokat a külföldi felsőoktatásra felkészítő Engame Akadémia alapítója fél évvel ezelőtt elhatározta, hogy átadja a... Teljes cikk