kapubanner for mobile
Megjelent: 5 éve

Kisgyermekes anyáknak nehezebb elhelyezkedni, mint a munkanélkülieknek. Pont.

Habár ma már egyre több jó példa mutatja, hogy nem kell család és karrier között választani, egyikről sem lemondani, mégis sokszor falakba ütköznek azok a nők, akik a gyermekvállalás után szeretnének visszatérni a munkaerőpiacra. Ez pedig sokszor az egész karrierjükre negatív hatással lehet. Pontosan mi történik azokkal az anyákkal, akik a családalapítást követően szeretnének újra munkába állni? Kate Weisshaar, az Észak-Karolinai Egyetem Szociológia Tanszékének munkatársa, erre kereste a választ és meglepő eredményekre jutott. Bóné Ágnes közgazdász, álláskeresési tanácsadó cikke.

images

A 2018-ban publikált tanulmány szerint Kate Weisshaar 3 374 kitalált önéletrajzot küldött el különböző, ténylegesen meghirdetett pozíciókra (például könyvelő, pénzügyi elemző, szoftverfejlesztő, marketing vezető).

Az önéletrajzokban lefestett jelentkezőket három csoportba osztotta aszerint, hogy volt-e kihagyás a szakmai pályafutásuk során vagy sem. A pályázók egy része 18 hónapja munkanélküli volt, a másik része másfél évet töltött otthon gyermekneveléssel, míg a harmadik része jelenleg is alkalmazásban állt. A kutatás egyik érdekessége, hogy a jelentkezők között nők és férfiak is egyaránt megtalálhatóak voltak. Mindegyik pályázó ugyanazzal a szakmai tapasztalattal valamint képességgel rendelkezett és az önéletrajz alapján nyilvánvaló volt, hogy van már gyereke. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az önéletrajzok alapján milyen arányban jutnak be a jelöltek állásinterjúra.

Az eredmények rávilágítottak arra, hogy a kisgyermekes anyukák vannak a legnehezebb helyzetben. A jelenleg is munkahellyel rendelkező anyukák 15,3 %-át hívták be interjúra, míg a munkanélküli anyukáknak csak 9,7 %-át és a gyes/gyed után visszatérő anyukáknak csak a 4,9 %-át.

A férfiak esetében is hasonló eredmény született. Míg a jelenleg is foglalkoztatásban álló apukák 14,6 %-át és a munkanélküli apukák 8,8 %-át hívták vissza a munkáltatók, addig a gyermekét otthon nevelő apukáknak csak az 5,4 %-a jutott be állásinterjúra.

Miért nem szívesen alkalmaznak a cégek kisgyermeket nevelő szülőket?

A kutatás keretében megkérték a résztvevőket arra is, hogy nézzenek rá két fiktív önéletrajzra és ez alapján mondják el, hogy mennyire tűnnek megbízhatónak, elkötelezettnek és a pozícióra alkalmasnak a jelöltek. A két önéletrajz között az egyetlen különbség a munkaerőpiacról való távolmaradás oka volt. Vagyis az egyik pályázó munkanélküli volt már hosszabb ideje, a másik jelölt pedig gyesen/gyeden volt az elmúlt időszakban.

A visszajelzésekből egyértelműen kiderült, hogy mind a munkanélkülieket, mind a kisgyermekes szülőket kevésbé találták a válaszadók alkalmasnak az adott pozíció betöltésre és az azzal járó feladatok ellátására egy jelenleg is dolgozó jelölttel szemben. E mögött pedig az a feltételezés áll, hogy ha valaki hosszabb időre kiesik a munkaerőpiacról, akkor nagy valószínűleg szakmailag berozsdásodik.

Ami elgondolkodtató, hogy a megkérdezettek szerint a kisgyermeket nevelő szülők kevésbé megbízhatóak és lojálisak, mint a munkanélküliek. Ráadásul a gyesről/gyedről visszatérő apukák kilátásai még rosszabbak, mert náluk még a kisgyermekes anyukák is elkötelezettebbnek tűnnek a válaszadók szemében. Ennek oka az lehet Kate Weisshaar szerint, hogy elsődlegesen a férfiak feladata a család eltartása és azok, akik otthon maradnak a gyermekükkel, nem tesznek eleget ennek a kötelezettségnek és ez negatív színben tünteti fel őket.

A munkáltatók többsége úgy érzi, hogy a kisgyermekes szülők a családot minden elé helyezik és nem képesek teljes mértékben a munkájukra koncentrálni. Nem tudnak korábban bemenni a munkahelyre és mindig ők az elsők, akik távoznak a munkaidő végeztével. Vagyis nem felelnek meg azoknak a kritériumoknak, amit elvárnak egy ideális munkavállalótól a mai világban. Legalábbis ez derült ki a fent említett vizsgálatból.

Kitörés az ördögi körből

Hatalmas potenciál rejlik a kisgyermeket nevelők csoportjában, de amíg nem értékeljük újra a munkavállalókra vonatkozó normákat és elvárásokat, addig könnyen derékba törheti a nők karrierjét a gyermekvállalás. A munkáltatói oldalon nagy szükség van arra, hogy a HR valamint a vezetés képzést kapjon a kisgyermekes szülők alkalmazásának előnyeiről. Emellett érdemes tudatosítani magunkban, hogy a csoport nem minden tagja egyforma és magát az egyént kell elsődlegesen nézni.

Álláskeresőként pedig célszerű a pályázati anyagban és az állásinterjún a gyermeknevelés tényéről elvonni a figyelmet és azokra a kompetenciákra, képességekre és tapasztalatokra helyezni a hangsúlyt, amelyek számítanak a megpályázni kívánt állás szempontjából. Emellett javasolt olyan családbarát munkahelyeket felkutatni, ahol tárt karokkal várják a kisgyermeket nevelő szülőket és szívesen alkalmazzák őket.

Bóné Ágnes
közgazdász, álláskeresési tanácsadó

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk