Szilágyi Katalin
Megjelent: 16 éve

Kismértékben bővül idén a foglalkoztatás

2008-ban is folytatódik a bővülés a versenyszféra foglalkoztatásában - derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a munkaügyi minisztérium közös felméréséből. Lamperth Mónika szerint, ha a prognózisban jelzett folyamatok teljesülnek, a foglalkoztatás szintje idén 57 százalékra emelkedhet.

images

Az idén várhatóan 3-5 ezer munkahellyel bővülhet a versenyszféra, míg a közszférában nem csökken tovább a létszám - ismertette a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézete illetve a Szociális és Munkaügyi Minisztérium által közösen végzett felmérés adatait Parragh László, az MKIK elnöke csütörtökön, sajtótájékoztatón. A szaktárca és a kamara harmadik alkalommal végzett együtt kutatást, tavaly év végén 7200 vállalkozást kérdeztek meg várható munkaerő keresleteikről illetve a rövidtávú üzleti kilátásaikról.

Mint elhangzott, a megkérdezett vállalatok 24 százaléka tervez 2008-ban létszámbővülést, mindössze 9 százalékuknál várható leépítés, 67 százalékuk pedig nem kíván változtatni a dolgozói létszámon.

Dagad az ipar, a mezőgazdaságban leépítés várható

2008-ban várhatóan az iparban nő a cégek legnagyobb arányánál a létszám (29 százalék), míg a szolgáltatásoknál a cégek 22 százaléka, a mezőgazdasági vállalkozásoknak pedig 14 százaléka tervezi növelni a foglalkoztatottak számát. A cégenkénti létszámfelvétel azonban szerényebb mértékű lesz, mint korábban - mondta Parragh László, hozzátéve: ebből adódóan az idén az iparban a foglalkoztatottak létszámának minimális bővülésére lehet számítani, míg a mezőgazdaságban további leépítés, az építőiparban, a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban pedig szerény mértékű növekedés prognosztizálható.

Mint az MKIK elnöke rámutatott: a foglalkoztatottság növelését a beruházások jellege is meghatározza, így az innovatív, korszerűsítő beruházások esetén többnyire nem változik a foglalkoztatottak száma. A cégek mintegy 61,5 százaléka stabil létszámmal számol ebben az esetben, míg a kapacitás-bővítő beruházást tervező gazdasági szervezetek 38,3 százaléka úgy nyilatkozott, növelni fogja az alkalmazottak számát is.

Bár a vállalkozások körében némi üzleti bizonytalanság tapasztalható, a beruházási kedv ennek ellenére enyhén nőtt: a beruházási aktivitásukat növelő cégek aránya a 2006. évi 22 százalékról 23 százalékra emelkedett.

Népszerű a Start-kártya és a munkaerő-kölcsönzés

A felmérés szerint tartós munkaerőhiánnyal a vállalatok 15 százaléka küzd, ez a probléma leginkább a feldolgozóipari, építőipari, távközlési cégeket érinti és elsősorban szakképzett, fizikai dolgozókból van nagy hiány. Parragh László örvendetesnek nevezte ugyanakkor, hogy a cégek tavaly több pályakezdőt vettek fel, mint amit eredetileg jeleztek (23 százalék - 34 százalék), a 2008-ra vonatkozó felvételi szándékok pedig emelkedtek, már eleve 28 százalékuk vette tervbe ezt. Egyre népszerűbb a munkaerő-kölcsönzés is: a cégek 5,9 százaléka alkalmaz kölcsönzött munkaerőt, szemben a tavalyi 4,5 százalékkal. A megkérdezett vállalkozások 23,2 százaléka foglalkoztatott tavaly Start-kártyával rendelkező fiatalt, ez elsősorban a szállítás és a távközlés területén népszerű. A felmérés tanúsága szerint a vállalatok 17,5 százaléka akar külföldi munkaerőt foglalkoztatni.

Optimista a munkaügyi tárca

Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter beszámolója szerint a hazai foglalkoztatási és aktivitási mutatók az uniós tendenciáknak megfelelően alakultak. - Nőtt a foglalkoztatottak száma és egyre többen jelentek meg munkavállalói szándékkal az álláspiacon. 2002 és 2007 között a foglalkoztatási ráta 56,2 százalékról 57,3 százalékra javult, így a foglalkoztatottak száma az elmúlt öt évben 47 ezer fővel nőtt - fogalmazott a munkaügyi miniszter. Mint mondta, ebben az időszakban összesen 47 ezer fővel fogyatkozott meg a közszféra, de őket a versenyszféra folyamatosan felszívta, így összesen mintegy 95 ezres nettó munkahely keletkezett. Lamperth Mónika úgy vélte, amennyiben a prognózisban jelzett folyamatok teljesülnek, a foglalkoztatás szintje 2008-ban 57 százalékra emelkedhet, amelyet a kormány a felülvizsgált nemzeti lisszaboni akcióprogramban célkitűzésként kijelölt. A középtávú előrejelzések szerint az elkövetkező három évben 55 ezer fővel bővülhet a foglalkoztatottak száma. A szaktárca vezetője ugyanakkor hozzátette, hogy ehhez gyorsabb ütemű gazdasági növekedésre van szükség.

Folytatódó programok, új célkitűzések

Lamperth Mónika elismerte, hogy a területi különbségek mérséklését célzó programok nem vezettek eredményre, ezért a leghátrányosabb térségekben élők felzárkóztatását továbbra is kiemelt feladatként kezelik. A minisztérium szeretné a jövőben a gazdaságilag inaktív népesség könnyebben mobilizálható részét visszaintegrálni az álláspiacra, valamint csökkenteni kívánja a munkaerő-piaci kereslet és kínálat közötti különbségeket. Ezt a célt szolgálja egyébként a térségi integrált szakképző központok kialakítása valamint a regionális fejlesztési és képzési bizottságok létrehozása, amelyek januártól már több feladatot látnak el és több hatáskörrel rendelkeznek.

Lamperth Mónika sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy hazánkban még mindig nagyon alacsony a távmunkában, részmunkaidőben foglalkoztattok aránya az uniós átlaghoz képest, ezért az atipikus foglalkoztatási formák terjesztését szorgalmazzák, mint mondta, célként tűzték ki, hogy a távmunkások számát 4 százalékról 8 százalékra emelik, amely 160 ezres bővülést jelentene.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy továbbra is folytatódik a Lépj egyet előre, valamint a hátrányos helyzetűeket segítő uniós program, emellett bővíteni kívánják a közfoglalkoztatást, az elbocsátottakat pedig a Prémiumévek, az Új Pálya és a Mobilitás program révén segítik.

A munkaügyi miniszter tájékoztatása szerint a Munkaerő-piaci Alap 55,6 milliárd forintos foglalkoztatási alaprészéből idén 38,5 milliárd forintot decentralizáltan, az úgynevezett aktív munkaerő-piaci eszközök működtetésére költhetnek a régiók. Központi forrásból csaknem 6 milliárd forintot lehet felhasználni munkahelyteremtés, munkahelymegőrzés valamint távmunka támogatására, az uniós forrásokból pedig mintegy 1,7 milliárd forint fordítható a foglalkoztatottság fejlesztésére, valamint a munkaerőpiacra történő belépés ösztönzésére.

Szilágyi Katalin, HR Portal
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért emelkedtek Magyarországon a munkaerőköltségek kevésbé, mint a régió többi országában?

Közel 20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz - ennek kapcsán a GKI Gazdaságkutató Zrt. cikksorozatában egy-egy mutató segítségével... Teljes cikk

Kiemelten fontos a magyar munkavállalók megtalálása és felvétele

Közel négyéves csúcson a munkanélküliség, miközben a vezérigazgatók relatív többsége létszámbővülést vár. Kiemelt tényező a magyar... Teljes cikk

Hogy lehet bevonni még 300 ezer embert a munka világába?

A 2023-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban... Teljes cikk