kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 13 éve

Kiválasztás AC-vel: a cél szentesíti az eszközt?

Hat ember küzd egy multinacionális cég kereskedelmi vezetői posztjáért. A kiválasztás utolsó fordulója azonban nem a megszokott mederben zajlik, és a pályázók rövidesen rájönnek, hogy egy "játék" részesei, melyet úgy hívnak: Grönholm-módszer. A spanyol filmdráma valós eseményeken alapul és azon moralizál, vajon minden erkölcsi és jogi határt átléphetnek-e a vállalatok, hogy megtalálják a legalkalmasabb embert. Tóth Éva Mária HR szakértővel utánajártunk, hogy létezik-e a filmben látható kiválasztási módszeregyüttes.

images

"A Grönholm-módszer ötletének alapja megtörtént esemény. Néhány éve egy madridi kukában megtalálták egy szupermarket-lánc személyzeti osztályán dolgozó alkalmazott feljegyzéseit azokról a nőkről, akik pénztárosi állásra jelentkeztek. A feljegyzésekben hemzsegtek a hímsoviniszta, idegengyűlölő, durva jellemzések ("kövér, bögyös", "dagadt, külföldi", "sötétbőrű, azt sem tudja, hogyan kell kezet fogni", "sípoló hangú, tiszta idióta", stb.). Ez az alkalmazott, annak tudatában, hogy rá osztották a kiválasztás szent misszióját, felhatalmazva érezte magát, hogy ilyen önkényesen nyilatkozzon olyan emberekről, akiket egyáltalán nem ismert. Elképzeltem ezeket a szerencsétlen nőket, ahogy igyekeznek jó benyomást kelteni a cég előtt, és próbálnak a vélt elvárásoknak megfelelően viselkedni, készen akár kisebb megaláztatásokra is, csak hogy megszerezzék a munkát, amire szükségük van." - mondta Jordi Galcerán, a Grönholm-módszer című színdarab írója, amiből az El metodo című argentin-spanyol-olasz film készült 2005-ben. Jordi Galcerán drámáját egyébként hazánkban az Új Színházban lehet megtekinteni. Forrás: Port.hu
A Grönholm-módszer című (El motodo) argentin-spanyol-olasz filmdrámában hat ember sorsa rajzolódik ki, miközben egy kereskedelmi vezetői posztért küzdenek. A kiválasztás utolsó fordulója azonban nem a megszokott mederben zajlik, és a pályázók rövidesen rájönnek, hogy egy "játék" részesei, melyet úgy hívnak: Grönholm-módszer, és amelyben mindenfajta erkölcsi szabály áthágásával lehet csak győzni. A jelöltek az Értékelő Központhoz (Assessment Center) kísértetiesen hasonlóan, csoportban oldják meg az igen szokatlan feladatokat, miközben egy beépített HR/pszichológus figyeli reakcióikat. Bár ez csak egy fordulatokban gazdag filmdráma története, valós eseményen alapul és a benne alkalmazott csoportos kiválasztási módszeregyüttes sem fantazmagória. Bár a valósággal ellentétben a filmben az emberek kiszolgáltatottságával, személyes jogaival visszaélve, érzelmeiket kijátszva derítik ki, ki a legalkalmasabb kereskedelmi vezető.

Nem a kizsákmányolásra és a globalizációra

El Método,argentin-spanyol-olasz filmdráma, 115 perc, 2005
Feszült, komor hangulatot teremt az állásinterjúval egy időben zajló globalizációellenes tüntetés, amely hatalmas dugót, és összecsapásokat okoz a vállalatvezetők legnagyobb felháborodására, akik követelik a demonstrálóktól, hogy tartsák tiszteletben, hogy mások dolgozni szeretnének. A tüntetők hangja azonban felér az interjúszobába és kiderül, a vezetői posztra pályázók miként vélekednek a tüntetésről, mennyire sebezhetőek, mennyire befolyásolhatóak és megalkuvóak, és ami a leglényegesebb, mennyit képesek feladni magukból az aranyélet ígéretével kecsegtető állásért. A jelöltek közül csak egyvalakiben vetődik fel, mennyire visszás ez a kiválasztási gyakorlat és vállalati kultúra. Fernando felszólalásában kiemeli - ami egyúttal a film kulcsjelenete -, hogy a fenntartható fejlődéstől, a demokratikus és társadalmilag felelős vállalati kultúrán át, a japán dekorációig minden hazugság. Nem a legügyesebb, leghumánusabb jelölt nyeri el az állást, hanem az, aki képes másokon átgázolni és elveiről, álmairól lemondani. A film párhuzamot von a multinacionális vállalatok etikailag és jogilag is megkérdőjelezhető kiválasztási módszere és a világ vezető országainak erkölcstelen, hataloméhes viselkedése között, egyfajta moralizálásra kényszerítve a nézőt: vajon világunk megfelelő irányba halad-e? És vajon minden erkölcsi és jogi határt átléphetnek-e a vállalatok annak érdekében, hogy a validitás a lehető legmagasabb legyen?

"Kegyetlen játékok" a HR szakértő szemével

Tóth Éva Mária
A HR-esek jól tudják, hogy a manipuláció a kiválasztás "rákfenéje", éppen ezért igyekeznek szokatlan eszközöket bevetve fokozni a nyomást, hogy a jelöltek kibillenjenek szerepükből, felfedve igazi arcukat. A filmben sincs ez másként, amely a multinacionális vállalatok kiválasztási gyakorlatát állítja pellengérre.

A filmben a csoport munkáját kívülről (vezető nélküli csoportmegbeszélés) irányítják, és miközben több megvitatandó kérdésről hoznak döntést, egy beépített pszichológus figyeli minden reakciójukat. A pályázóknak több szerepjátékban, vezetői (labdás) feladatban kell részt venniük, de a stresszinterjúra jellemző helyzetek is felismerhetőek a filmben. - Bár a valóságban tudomásom szerint nem létezik ilyen elnevezéssel illetett kiválasztási módszer, mutat némi hasonlóságot az értékelő központtal. A filmben felvonultatott gyakorlatok többsége életszerű és létezik a kiválasztási gyakorlatban szakmai megfelelőjük - ismeri el Tóth Éva Mária humán menedzsment szakértő, tanár, a Humán Erőforrás Alapítvány (HEA) kuratóriumának elnöke, számos kiválasztási (interjútechnika, Accessment Center) és képzési rendszerek kidolgozója, működtetője.

- Az életben azonban egy AC sokkal összetettebb ennél, nemcsak csoportdinamikára épít és nemcsak egyfajta munkapróbából, csoportos döntésből áll, hanem a különböző munkaformák - egyéni, páros, csoportos gyakorlatok - váltakoznak benne. Még fontosabb , hogy a kiválasztás módszertanának összhangban kell lennie a munkakör elvárásaival - emeli ki a HR szakember. Tóth Éva Mária azt tartja a leginkább aggályosnak, hogy a filmben a csoport döntése nyomán esnek ki a jelöltek, melyet számítógépük leállása jelez, mint egy televíziós kvízjátékban. - A kiértékelés felelősségét, a döntést ugyanis nem lehet átterhelni a versenytársakra - emeli ki.
Elképzelhető azonban, hogy a számítógép kikapcsolása is a szerepjáték részét képezte és a vezető-jelölt krízishelyzetre történő reakciójára voltak kíváncsiak. Ezt Tóth Éva Mária sem tartja kizártnak.

Mivel azonban a Grönholm-módszer úgy tartja fenn a pályázók kiszolgáltatottságát, bizonytalanságát, hogy minden támpontot, világos szabályt, nyílt kommunikációt nélkülöz, így nem tudni, hogy mi játék és mi megy élesben. Jó példa erre annak az önéltrajzi adatokat ellenőrző kérdőívnek a záradéka, amelynek értelmében a szobában való tartózkodással elfogadják a Grönholm-módszert, minden feltételével együtt. Ám arra vonatkozó információt nem kapnak, mit is fed pontosan ez a kiválasztási eszköz. A filmből az sem derül ki egyértelműen, hogy v
Az értékelő központ (AC) a szakirodalom szerint több képesség- és személyiségvizsgáló eszközt egyesít, melyet általában a vezetői pozíciókra pályázók csoportos viselkedésének megítélésre alkalmaznak. A jelölteknek általában vezetői problémákat kell megoldaniuk vagy szakértők jelenlétében, vagy egy speciálisan berendezett teremben, ahol az értékelők egy álcázott ablakon keresztül figyelik őket, vagy mint a filmben, beépülnek közéjük. A film abban sem tér el a valóságtól, hogy a módszert először a német hadsereg használta tisztek kiválasztására még az 1930-as években, akkor pszichológusok segítették a kiválasztást, tréningek bevezetését. Az üzleti szférában 1956-ban kezdték alkalmazni az AT&T az Amerikai Távközlési Vállalatnál.
A filmes kiválasztási módszer hívei, amely a kreatív munkakörben dolgozók, felső és középvezetők szűrésére szolgál, azt állítják, hogy az ő módszerük a kompetenciák mérése mellett kiszűri a manipulálhatóságot is, úgy, hogy mérik a váratlan helyzetekre való reakciókészséget, viselkedésváltozást, rugalmasságot és az alkalmazkodást. Vagyis a módszer a személyiség mélyebb rétegeire ás le és nem csak egy statikus személyiségképet ad -mint az AC tesztjei - hanem a viselkedésünk mozgatórugóira is fény derül - mondják a kidolgozók.
A stresszinterjú során kényelmetlen helyzetbe hozzák a jelöltet az igen egyenes és sokszor udvariatlan kérdésekkel, hogy megnézzék, miként reagál a jelölt a munka során keletkező stresszre.
alóban ül-e egy pszichológus-csapat a kamerák előtt, akik elemzik a jelöltek reakcióit. Kép- és hangfelvétel azonban bizonyosan készült még a mellékhelységekről is, ami már csak azért is érdekes, mert egyeseket meglepő cselekedetekre sarkall a hatalmas feszültség, a megfélemlítő légkör. Az álarcok lehullanak, az ösztönök elszabadulnak.

A HR szakértő szerint etikai és jogi problémákat vet fel a tájékoztatási kötelezettség hiánya mind a módszerről, mind a videófelvétel készítéséről, illetve az ahhoz szükséges hozzájárulás megszerzésének mikéntje is.

Addig azonban, amíg élesben megy a játék, az elterelő, egymásnak ellentmondó részinformációk a szerepjáték részei lehetnek. Utána azonban egy részletes tájékoztatásnak, értékelésnek kellene következnie, amikor elmagyarázzák, milyen célt szolgáltak a különböző módszerek, és miben kellene fejlődniük a delikvenseknek, ami itt nem történik meg, miként hiányzik a jelöltekre váró nap ütemtervének, forgatókönyvének megismertetése is - emeli ki a szakember. A szerepjátékot, stresszinterjút azonban nem jelentjük be előre, hiszen akkor nem lenne értelmük - magyarázza a HEA elnöke. A vezető-jelöltek szimulált környezetben történő tesztelése egyébként azért szükséges, állítja a szakirodalom, mert több összefüggésre rávilágít és valóban objektívebb kép nyerhető személyiségükről.

Több érdekességet megvilágít a már említett nyomtatvány nyomán kialakult szituáció. Egyrészt megtudjuk, hogy a vezető-jelöltek több ízben kitöltötték már azt a kiválasztás előző fordulói során. - Ez a fajta hazugságvizsgálat szintén bevett gyakorlat a valóságban is, a vállalatok így is igyekeznek minimalizálni a tények elferdítését, elhallgatását, kiküszöbölni a manipulációt,miként a referenciák bekérése is ezt a célt szolgálja - mondja Tóth Éva Mária. Másrészt arra is fényt derít, hogy valakinek ez már a harmadik kiválasztási köre, míg másoknak csak az első. - Ez szintén előfordulhat a valóságban, de nem pontosan ebben a formában - fogalmaz a HEA elnöke. Mint ahogy az sem fantazmagória, melyet a film végén tudunk meg, hogy a feladatok egy-egy jelölt gyengeségére épülnek, és a HR-esek előre eldöntötték, melyik a két legígéretesebb jelölt, akik megmérettethetnek a pozícióért. - Tény, hogy a különböző munkakörök pályázói egy értékelő központba kerülhetnek, mivel a szituációs gyakorlatokhoz, szerepjátékokhoz szükséges egy bizonyos létszám, de természetesen mindenkit a saját csoportjához és feladatköréhez mérten értékelnek - teszi hozzá a humán menedzsment szakértő.

Tóth Éva Mária a filmet kötelezővé tenné a HR-eseknek és tervezi, hogy a tanítványaival megvitatják a benne alkalmazott kiválasztási módszerek etikai és jogi problémáit. - A film tanulsága nekünk, alkalmassági rendszereket fejlesztőknek, alkalmazóknak, hogy a kiválasztás során a szakmai végzettség és tapasztalat mellett felértékelődnek a személyes attitűdök. Az ember egész személyiségében jelen van egy pozícióért vívott harcban, amivel jobb tisztában lenni - zárja gondolatait a humán menedzsment szakértő.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Nincs szükség HR-re - állítja a korábbi Facebook-alelnök

A cégeimben nincs HR osztály, egyetlen HR-es sem dolgozik nálam - jelentette ki Chamath Palihapitiya, a Social Capital alapítója, a Facebook egykori... Teljes cikk

Itt a titkos munkaerő-tartalék: mit tudnak a nyugdíjasok?

2022-ben 110 ezer nyugdíjas dolgozott, ám ennél sokkal többet be lehetne vonni a munkaerőpiacra. Milyen munkákra jönnek? Milyen speciális igényeik... Teljes cikk

Csökkentek a női kinevezések az igazgatótanácsokban 2023-ban

Kevesebb nőt nevezetek ki igazgatósági tagnak 2023-ban, miközben felértékelődött a politikai tapasztalat a kiválasztásnál – derül ki az EY... Teljes cikk