kapubanner for mobile
Szilágyi Katalin
Megjelent: 13 éve

Komoly létszámbővülés és szervezetfejlesztés a Bosch-nál

Tovább bővít Miskolcon és egy új központi telephelyet épít Budapesten az idén 125 éves Bosch csoport. Ennek megfelelően jelenleg elsősorban a toborzás, a szervezetfejlesztés valamint a kompetenciamenedzsment jelenti a legfontosabb humán feladatokat - mondta portálunknak Nagy Anikó, a vállalat újonnan kinevezett országos HR igazgatója. Megtudtuk: új irányként szeretnének szociális programokat bevezetni, hogy ezáltal vonzóbbá váljon a mérnöki pálya a hölgyek számára is.

Nagyszabású fejlesztéseket tűzött ki az idei évre a Bosch csoport, amely szeretné elérni a cég történetében az eddigi legnagyobb, 50 milliárd eurós árbevételt - közölte sajtótájékoztatón Thomas E. Beyer, a magyarországi cégcsoport ügyvezető igazgatója. A válságból a cégnek sikerült a vártnál hamarabb kilábalni, tavaly ugyanis valamennyi területen növekedést értek el: a gépjármű technológiában 29 százalékkal, az ipari technika területén 30 százalékkal, a fogyasztási cikkek és épülettechnika területén pedig 10 százalékkal több árbevételt könyvelhettek el, mint az előző év hasonló időszakában.

Emellett növelték a kutatás-fejlesztésekre fordított összeget, 3,6 milliárdról 3,8 milliárdra. A Bosch-nál úgy vélik, az ökológia jövője az üzleti jövőt is jelenti, ezért a k+f-re szánt források 45 százalékát a környezet védelmére és az erőforrások megóvására fordítják, abból a megfontolásból is, hogy a cég árbevételének 40 százaléka ilyen termékekből származik.

2010: a nagyszabású Bosch-beruházások éve Magyarországon

A vállalat nemcsak nemzetközi, hanem hazai szinten is dinamikus növekedést vár 2011-ben. Ezt az optimizmust támasztják alá a tavalyi eredmények: a Bosch teljes hazai forgalma 27 százalékkal 401 milliárd forintra emelkedett tavaly, mialatt a Bosch csoport magyarországi árbevétele - amelybe nem tartoznak bele a saját vállalatai között folytatott kereskedelmi tevékenységek - 118 milliárd forint lett, ami 8 százalékos növekedést jelent. A beruházások értéke megközelítette a 21 milliárd forintot, aminek nagy részét a hatvani és miskolci üzem gyártási kapacitásának bővítése tette ki.

A miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. új gyártócsarnokát hivatalosan idén ősszel adják át: a beruházás tavaly 550 új munkahelyet teremtett, az újabb gyártósorok munkába állásának ütemében pedig további munkahelyeket jelent majd a régióban. A harmincmilliomodik legyártott kéziszerszámon túl azonban a másik miskolci gyár, a Robert Bosch Power Tool Kft. nem csupán a termék-innováció, hanem a mérnöktoborzás terén is a cégcsoport egyik éllovasa. Idén harmadik alkalommal, 120 nevező csapat részvételével rendezték meg a műszaki egyetemi hallgatók számára az Elektromobil versenyt, amely a város egyik fontos eseményévé nőtte ki magát.

Folyamatosan bővül a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. is, amely hosszú távú munkalehetőséget kínál a gyakornokoknak, tapasztalt mérnököknek egyaránt. - A magyarországi Bosch csoport kilábalását a válságból mi sem bizonyítja jobban, minthogy a cégcsoport motorja 33 százalékos bevétel növekedést ért el az előző évhez viszonyítva - mondta Thomas J. Schönenberg gyárigazgató, hozzátéve: tavaly 12 százalékkal nőtt a dolgozói létszám is.
125 éves a Bosch csoport
2011-ben a Bosch csoport kettős évfordulót ünnepel, a cégalapítás 125. évfordulóját és a cégalapító 150. születésnapját. Az évfordulót a cég egy programsorozattal ünnepli, amelynek egy része a partnereknek, de többsége a jelenlegi és jövőbeli munkatársaknak szól. Februárban egy különleges könyvvel lepték meg a dolgozókat - 125 Bosch-sal kapcsolatos fotó és képaláírás található a kiadványban, melyet a világ 125 pontján 125 fényképész ugyanazon pillanatban örökített meg. Hamarosan egy vándorkiállítás indul útjára régi Bosch tárgyakból - a kiállítás Budapesten, Hatvanban, Egerben és Miskolcon látogatható majd. A Bosch családi napok, üzemlátogatással, érdekességekkel és szórakoztató programokkal egybekötött rendezvény, amelyre a családtagokat is várják a nyár folyamán.


Ugyancsak vonzó munka- és karrierlehetőséget nyújt a 2005 óta működő Budapesti Fejlesztési Központ a legjobb pályakezdő mérnökhallgatók és mérnökök számára. Ennek érdekében a Bosch 2008-tól 2012-ig 9 milliárd forint értékű beruházásra kötelezte el magát, amely 200 új munkahellyel növeli meg budapesti autóipari K+F kapacitását. A vállalat egyébként 2010-ben 11 milliárd forintot költött a stratégiai jelentőségű hazai kutatás-fejlesztésre.

Az idei üzleti évben 10 százalékot meghaladó növekedésre számítanak, különösen a gépjármű technológia területén. A társaság emellett egy új, központi Bosch-telephelyet épít Budapesten, a csaknem 6 milliárd forintból megvalósuló beruházás munkálatai 2011 nyarán kezdődnek, és várhatóan 2013-ban fejeződnek be.

Toborzás és szervezetfejlesztés a fókuszban

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a Bosch csoport hazánk egyik legnagyobb munkaadója: míg tavaly januárban 6000, addig idén januárban már 6300 munkavállalót foglalkoztat a vállalat. - Az elkövetkezendő időszakban a fejlesztési központban és több területen is komoly létszámnövekedés várható. A Bosch ugyanakkor nagy létszámú kölcsönzött munkaerővel is dolgozik, igazodva ezzel a termelés rugalmasságához. Tavaly a kölcsönzötti állomány nagyjából 2000 fő volt, ami sokkal magasabb arány az előző évhez képest. A bérelt dolgozókat egy idő után átvesszük saját állományba, így a létszám ennek függvényében is változik - mondta a HR Portálnak Nagy Anikó, a Bosch csoport újonnan kinevezett országos, valamint a budapesti telephely HR igazgatója.

Mivel jelenleg a növekedés áll a fókuszban, ennek megfelelően a HR elsősorban a toborzásra helyezi a hangsúlyt, emellett pedig a szervezetfejlesztés, a kompetenciamenedzsment, vagyis a munkatársak fejlesztése, a kompetenciák növelése kap kiemelt szerepet. Mint Nagy Anikótól megtudtuk, a válság alatt is fent tudták tartani a korábbi kompenzációs rendszert, ugyanakkor a jövőben a juttatás és egyéb bérrendszerek mellett a szociális támogatás, a szociális programok irányába kívánnak elmozdulni. - Úgy látjuk, hogy a dolgozók körében erre van most igény, ezért próbáljuk feltérképezni, hogy pontosan mi az, ami fontos a számukra. Mivel többnyire fiatal családokról van szó, így nekik, és különösen a hölgyeknek szeretnénk kedvezni az új motivációs eszközökkel - emelte ki a HR igazgató.

Ráerősítenek a női vonalra

A Bosch törekszik arra is, hogy minél jobban bevonja a nőket a mérnöki világba. Nagy Anikó szerint örvendetes, hogy a miskolci Elektromobil versenyen egy csak lányokból álló csapat előkelő helyezést ért el, vagyis nem reménytelen a helyzet. - Az oktatás is azt kéri tőlünk, hogy tegyük vonzóvá a mérnöki területet a hölgyek számára, mutassuk meg, miről is szól. Erre irányul például a Girls at Bosch nevezetű nemzetközi programunk, amelynek során közép- és felsőoktatásban tanuló hölgyeknek egynapos program keretében megmutatjuk, hogy milyen műszaki területeken, milyen lehetőségek vannak. Ezen kívül a cégnél dolgozók számára működik a Women at Bosch program, ami azt jelenti, hogy a női vezetőket belső mentori programmal támogatjuk, hogy egyre jobban magukénak érezhessék pozíciójukat - fejtette ki Nagy Anikó, hozzátéve: azt szeretnék, ha egyre több nő vállalna munkát bármelyik mérnöki területen, egyelőre azonban csak néhány telephelyük van, ahol a vezetésben lévő hölgyek aránya 10-15 százalék feletti.

Nemzetközi karrier cégen belül

A magyar mérnökök kreativitását nem hagyja elveszni a cégcsoport, az oktatásban való erőteljes részvétellel olyan folyamatoknak szeretnék elejét venni, hogy a tehetséges, fiatal mérnökök ne a németországi vagy osztrák munkahelyeket válasszák az itthoni lehetőségek helyett. Ezért már az egyetemistáknak szeretnék hangsúlyozni, hogy a közel 300 ezres nagyságú vállalat nemzetközi szinten is jelen van, vagyis a cég jellege automatikusan adja a lehetőséget, hogy nem kell messzire menni, a Boschon belül is nyitva áll a nemzetközi karrierlehetőség. - Erősen támogatjuk, hogy ne csak hozzánk jöjjenek külföldiek, hanem tőlünk is menjenek különböző országokba szakemberek, akár hosszabb távú programokra is - mondta a HR igazgató. Hozzátette: minden fórumot, lehetőséget kihasználnak, hogy az egyetemekkel minél jobb együttműködést alakítsanak ki, Miskolcon van például egy mechatronikai tanszékük, ezenkívül rendszeresen tartanak előadásokat egyetemeken, gyakornoki programokat és vezető utánpótlás programokat működtetnek.

Nagy Anikó kérdésünkre azt is elmondta, hogy munkájában a Bosch két irányelvét tartja szem előtt: a gyorsaságot és a folyamatos fejlődést. Szeretné elérni, hogy a gyárak között még nagyobb együttműködés alakuljon ki, emellett saját csapatának kialakításánál arra törekszik, hogy olyan munkatársai legyenek, akik motiváltak ezeket a programokat, és különösen a nagy létszámnövekedést megvalósítani.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Végre egy jó hír: meglepően gyorsan alkalmazkodtak a polikrízishez a női felsővezetők

Megnövekedett munkaterhelésük ellenére optimisták a női felsővezetők a vállalati növekedést, a társadalmi változásokat, a nemek közötti... Teljes cikk

A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk

Kiábrándítóan lassan növekszik a női vezetők száma - mutatjuk, hogy befolyásolja ezt a rugalmas munkavégzés

Miközben a nők által betöltött felsővezetői pozíciók aránya világszerte 19,4%-ról 33,5%-ra nőtt két évtized alatt, a fejlődés... Teljes cikk