kapubanner for mobile
Megjelent: 10 éve

Könnyebb lesz a munkavállalás, csak legyen elég bölcsőde

Eltörli a gyed és a munkavállalás összeférhetetlenségét a gyed extra bevezetése, emellett megszűnik a gyesen lévők 30 órás munkaidőkorlátja, és gyedre is jogosulttá válnak a felsőoktatási tanulmányok alatt gyereket vállaló szülők – a többi között erről szól a kormány tegnapi döntése.

Újabb családi támogatási formákat vezetnek be jövőre a kormány szerdai döntése értelmében – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára csütörtökön, Budapesten.

Soltész Miklós egy konferencián elmondta, négy intézkedésről döntöttek a gyed extra keretében. Így a gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után – az eddigi helyzet az volt, hogy gyes mellett a gyermek egy éves kora után maxiumum 30 órában lehetett dolgozni, a gyermek két éves koráig járó gyed mellett pedig egyáltalán nem: aki visszament, az csak az alacsonyabb összegű gyest kaphatta. (Részletes magyarázat keretes írásunkban.)

Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben. A harmadik intézkedés a diplomás gyed bevezetése, míg a negyedik a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményét jelenti.
A gyed vagy gyermekgondozási díj nem segély, hanem a kötelező egészségbiztosítás keretében, csak a szülés előtti két évben legalább 365 napig biztosított szülőnek jár a gyermek két éves koráig. Összege a jövedelemmel arányos, maxiumuma bruttó 137 ezer forint. Emellett eddig nem lehetett dolgozni, aki visszament, az csak gyesre volt jogosult (arra is csak munkaidő-korlátozással, erről néhány mondattal lejjebb részletesen foglalkozunk). (Ezt megelőzi a korábban dolgozó anya esetében a gyerek fél éves koráig adott tgyás, a terhességi gyermekágyi segély.)

A gyes vagy gyermekgondozási segély alanyi jogon jár a különböző jogcímeken a gyerek életében szülőként jelen lévő személynek a gyermek hároméves koráig. Összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével egyezik meg, amiből nyugdíjjárulékot vonnak le, tehát harmincezer forint körüli összeget utalnak át. Ehhez nem kell korábbi munkaviszonyt igazolni, de a gyeddel párhuzamosan nem lehet folyósítani. Ez jár a biztosított szülőknek a gyerek két- és hároméves kora között, illetve a nem biztosítottaknak a születéstől hároméves korig.

A gyes mellett való munkavégzés korlátozását az Orbán-kormány vezette be újra 2011. január elsejével. A Gyurcsány-kormány 2006-ban hatályba lépett rendelkezését változtatták meg, amely szerint a gyermek egy éves koráig nem lehetett ugyan gyes mellett dolgozni, utána azonban időkorlátozás nélkül vállalhattak munkát a szülők a segély megtartásával. 2011-ben az Orbán kormány ezt úgy módosította, hogy a gyermek egy éves kora után 30 órában maximálta a gyes melletti munkavégzést.
Diplomás gyedet azok az anyák kaphatnak a gyermek egy éves koráig, akiknek két aktív félévet meghaladó jogviszonyuk van valamilyen felsőfokú képzés nappali tagozatán. Egyéves kor után gyest kapnának.

A diplomás gyed érinti a felsőfokú alapképzésben, szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben és a szakirányú továbbképzésben tanulókat. Mivel a gyed a keresettől függ, itt ennek hiányában a minimálbér alapján jár majd az összeg. Azok pedig, akik mesterképzésben, egységes osztatlan képzésben vagy doktori képzésben végeznek, a garantált bérminimum alapján kapják meg a gyedet.

A negyedik intézkedés a három- vagy többgyermekes anyákat, illetve munkaadójukat érinti. Ennek lényege, hogy kiterjesztik a munkavédelmi akciótervben már meglévő hároméves szociális hozzájárulási adókedvezményt további két évvel; így a negyedik és ötödik évben csak az adó 50 százalékát kell a munkáltatóknak befizetniük az érintett munkavállalók után (az első három évben eddig sem kellett fizetniük semmit).

Soltész Miklós hozzátette: az egy- és kétgyermekeseket érintő hasonló munkaadói kedvezmények is megmaradnak.

Az intézkedések kidolgozásakor több európai ország gyakorlata mellett a Népesedési Kerekasztal és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom javaslatait is figyelembe vették.

Az intézkedések 65 ezer embert érintenek és 18,6 milliárd forintot jelentenek a jövő évi költségvetésben. Ebben nincs benne az ugyancsak január 1-jével induló kiterjesztett adó- és járulékkedvezmény-rendszer 50 milliárd forintos összege, amely az érintett családoknál maradhat jövőre.

Szalai Piroska, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos szerint áttörés várható a kisgyermekes anyák foglalkoztatásában a gyed melletti munkavégzés tilalmának feloldásával. Csütörtöki közleményében azt írta: 2014-től ha a gyermek egyéves kora után munkába kíván állni az anya, akkor nem kell lemondania a gyed és a gyes közti összegről. Ez akkor jelenti a legnagyobb segítséget, ha az anya nem heti 40 órára, hanem csupán egy-két napra kíván először visszamenni dolgozni. A biztos közleményében kitért arra is, hogy 1985-ben még korszerű volt a magyar gyed-rendszer, de azóta a munkaerőpiac teljesen átalakult, a gyed melletti foglalkoztatási tilalom gátjává vált a kisgyermekes anyák legális, rugalmas foglalkoztatásnak.

A bölcsődés és óvodák lehetnek a siker kulcsa

Az ellenzék egyetértett abban, hogy, ahogy az LMP közleménye fogalmaz, „a bölcsődei férőhelyek és a családi napközik számának bővítése nélkül ez a lépés semmit nem ér, mert az édesanyák nem fogják tudni biztosítani gyermekeik napközbeni ellátását”.

Az MSZP is a bölcsődék, óvodák fejlesztését látja a népesedési fordulat kulcsának. Lendvai Anna, az MSZP fővárosi frakciójának tagja szerint pozitív lépés a gyed extra bevezetése, viszont a kormány három éve nem emeli sem a családi pótlékot, sem a gyes összegét.

Az LMP az egy év alatt felvehető gyed bevezetését hiányolja

Az LMP többet is támogathatónak tart a kormányzat által csütörtökön bejelentett új családtámogatási formák közül, de az ellenzéki párt nem érti, hogy miért maradt ki az akár egy év alatt felvehető gyedről szóló intézkedés - mondta Ertsey Katalin, a párt országgyűlési képviselője az MTI-nek.

Ertsey Katalin a gyes és gyed melletti munkavégzés lehetőségét üdvözölve azt mondta, az ellátásból fedezni lehet a munkába való visszailleszkedés költségeit. Hozzátette: a kabinet feltehetőleg belátta, tévedett, amikor korábban lehetetlenné tette, hogy a kismamák a gyes vagy gyed mellett munkát vállaljanak.

Az LMP egyetért azzal az intézkedéssel is, hogy „nem büntetik a testvérek születését”, mert újabb gyermek születése után is megmaradnak a korábbi ellátások - folytatta. A párt azt viszont hiányolja, hogy miért nem vezették be a gyednek azt a formáját, amelyet a gyermek egyéves kora után rövidebb idő alatt fel lehetne venni az ellátás teljes összegét.

A politikus a diplomás gyed bevezetésével viszont nem értett egyet, mert véleménye szerint a kormány nem a saját döntéseik megvalósításában akarja segíteni az embereket, hanem „próbálja őket terelni”.

A három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményéről azt mondta, minden, a munkáltatókat ösztönző megoldást támogatnak.

A VS.hu által megszólalatatott Scharle Ágota, a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy az irány rendben van, de az érdemi hatás kérdéses. Ő is kiemelte a bölcsődék és óvodák jelentőségét.

Scharle Ágota szerint nehezen összeegyeztethető, hogy a biztosítás jellegű gyed mellett fizetést lehessen szerezni.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk