Szilágyi Katalin Szerző: Szilágyi Katalin Megjelent: 8 éve

Kreativitás és munkabiztonság - íme a svéd minta

Van mit tanulnunk a svédektől, legalábbis ami a munkavédelmet illeti. Ezen a téren az EU más országaihoz képest Svédországban sokkal jobbak a mutatók: míg náluk 100 ezer alkalmazottra mintegy ezer baleset és megbetegedés jut, addig az uniós 15-öket tekintve ez a szám háromezer körül van. Hogy milyen is a svéd munkakultúra, arra az Eletrolux és a Kinnarps lehet jó példa.

Gazdasági szempontból is hihetetlenül fontos a jó munkahelyi környezet. Nemcsak az alkalmazottak jóléte és biztonsága miatt, hanem azért is, mert csak megfelelő környezetben lehet kiemelkedő minőségű terméket előállítani, illetve szolgáltatást nyújtani - fogalmazott Cecilia Björner, Svédország magyarországi nagykövete csütörtökön, a Budapesti Svéd Nagykövetség és a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség által közösen rendezett, Svédország a biztonságos munkahelyekért című szeminárium sajtótájékoztatóján. A nagykövet tájékoztatása szerint a svédországi vállalatok sokat költenek arra, hogy biztonságos munkakörnyezetet alakítsanak ki, így náluk más európai országokéhoz képest sokkal jobbak a statisztikák: 100 ezer svéd alkalmazottra mintegy ezer baleset és megbetegedés jut, míg az uniós 15-öket tekintve ez a szám mintegy háromezer.

Nem szégyen tanulni egy magasabb munkavédelmi kultúrát meghonosító országtól - fogalmazott Papp István, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnöke. Mint mondta, csökkenő tendenciát mutat hazánkban a munkabalesetek száma, bár sok munkáltató még mindig nem vagy későn jelenti be ezeket az eseteket. A szakember úgy vélte, hogy a munkavédelmet, munkabiztonságot értékként kellene elfogadtatni az állammal, a munkáltatókkal és a munkavállalókkal is, szerinte nem elég cégek ellenőrzése és a szankcionálás, az ezzel kapcsolatos tudást is bővíteni kell. - A munkabiztonság nem pénz kérdése, odafigyeléssel, egy kis szervezéssel megvalósítható - emelte ki Papp István.

Electrolux, a gondoskodó vállalat

Egyetértett ezzel Takács István, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója, aki szerint a munkabiztonságra fordított költségek gazdaságilag megtérülő beruházások. Mint mondta, náluk a biztonságos munkahely természetes. Az Electrolux munkaerő-politikája a "Gondokoskodó vállalat" mottójára épül. Ez egyrészt a vásárlók igényeinek maximális kiszolgálását jelenti, de magában foglalja a dolgozók biztonságos, komfortos és ösztönző munkakörülményének kialakítását is. - Dolgozói ötletek alapján fejlesztjük és tesszük kellemesebbé a munkakörnyezetet és több csatornán keresztül, folyamatosan tájékoztatjuk a munkatársakat a munkaügyi és biztonságtechnikai változásokról, fejlesztésekről - mondta Takács János.

Az Electrolux a világ különböző pontjain lévő gyáraiban 2005-2007 között bevezette a termelési alapelvek integrált rendszerét (Electrolux Manufacturing System). Az EMS alapja a gyártási folyamatok fejlesztése és a magas színvonalú munkavégzés megteremtése a gyárakban. A sajtótájékoztatón a HR Portal megtudta: az Electrolux gyáraiban csak a szükséges végzettséggel és tapasztalattal rendelkező munkatársak vehetnek részt a veszélyesebb munkafeladatok ellátásában. Az egyes gépek és a munkakörnyezetek létesítési folyamatát folyamatosan képzett munkavédelmi képviselők figyelik, míg a dolgozók tájékoztatását az úgynevezett "safety panel" információs táblák segítik. A munkatársak egészségének megőrzése érdekében rendszeres orvosi ellenőrzésekre van lehetőség.

Ergonómia és munkabiztonság "együtt jár"

Skandinávia piacvezető irodabútor-gyártója, a Kinnarps munkáltatóként is olyan megoldásokat alkalmaz, amelyek növelik a dolgozók biztonságérzetét és munkahatékonyságát. Istiván Rita, a cég ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, hisznek abban, hogy a munkabiztonság és az ergonómia együtt jár, ezért igyekeznek minden munkastílusban, iparágban hatékony, inspiráló, ugyanakkor biztonságos irodákat létrehozni, amelyekben amellett, hogy nem történnek balesetek, a dolgozók pszichésen és fizikailag is jól érzik magukat.

A Kinnarps intelligens termékfejlesztésének köszönhetően számtalan olyan egyedi kombináció alakítható ki termékeikből, amely fokozza a kreativitást, a külső és belső kommunikáció hatékonyságát, a munkabiztonságot és a jó közérzetet. A cég ma már nemcsak a fizikai, szervezeti tényezőkre figyel, hanem komoly fejlesztéseket hajt végre a pszicho-szociális ergonómia területén is, vizsgálja és fejleszti az irodai pszicho szociális tényezőket. Ebből a törekvésből jött létre a Plan Air - a Természet irodája koncepció is, egy olyan integrált irodai rendszer, ami a természetben található szín-, hang- és illatharmóniák reprodukálásával az egyén preferenciáihoz, a munkafolyamatokhoz és az emberi bioritmushoz igazodó, flexibilis "természetes" irodai környezetet hoz létre. A Plan Air a hagyományos ergonómiai eszköztáron felül a színdinamika, az irodai háttérzene és az illatterápia segítségével a felhasználó három fő emberi érzékszervével kommunikál.

- A munkabiztonság a gondos tervezéssel kezdődik és az ergonómiai szempontból jól működő iroda tudatos használatában csúcsosodik ki - mondta az ügyvezető, aki úgy látja, a svéd típusú irodák kialakítása hosszabb távon hoz megtérülést, de ezáltal ugyanakkor olyan minőségi többletet kaphat a szervezet, amellyel produktívabb, kreatívabb dolgozókat nyerhet.

Szilágyi Katalin, HR Portal
Follow hrportal_hu on Twitter

Ki a felelős, ha a kéményseprő leesik az ingatlan tulajdonosának létrájáról? - új szabályok a munkavédelemben

Tovább módosulnak a munkavédelem szabályai. Változnak a munkabalesetek és foglalkoztatási megbetegedések bejelentésére, kivizsgálására, valamint nyilvántartására vonatkozó szabályok is. Korábban már beszámoltunk arról, hogy több ponton módosult a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII.tv. (Mvt.). Most az Mvt. végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII.26.) MüM rendelet is módosul. A változások egy kivétellel 2016. szeptember 23. napján léptek hatályba. A kivételt képező rendelkezés hatályba lépése pedig 2018. 01.01. napja lesz.tovább..

További cikkek
126 ezerrel több ember dolgozik

A foglalkoztatottak száma 126 ezerrel nőtt egy év alatt és a harmadik negyedévben 4 millió 390 ezer volt. A harmadik negyedévben a munkanélküliség... Teljes cikk

Több hónapos csúszásban a bérek a 168 óránál

Nem kapják meg a fizetésüket a 168 Óra munkatársai - írta meg az Átlátszó.hu. Az oknyomozó portál úgy tudja, a tulajdonos Brit Media Kft. - amely... Teljes cikk

Csökkennek a fizetések az Audi magyar partnerénél

Kevesebbet fognak keresni jövőre a győri Audi legnagyobb logisztikai szállítójánál, miközben mindenhol emelnek a környéken. 5, 10 ezer forinttal... Teljes cikk

Leépít a gumigyár - 900 munkahelynek annyi

Bezárja a németországi philippsburgi üzemét a Goodyear gumiabroncsgyártó, a több száz fős elbocsátást követően csak egy logisztikai telephely marad meg. Teljes cikk

Ha megkaptuk az európai uniós árakat, akkor kapjuk meg az európai uniós béreket is

Európai munkáért európai uniós munkabér megadását sürgette Vona Gábor Miskolcon, sajtótájékoztatón szerdán. A Jobbik elnöke azt mondta: a... Teljes cikk

prohuman

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár

Idén eddig 64 munkabaleset történt a faiparban

A faipari ellenőrzések tapasztalatairól hallhattak előadást az érintettek a Partnerség a foglalkoztatás biztonságáért című konferencián.