kapubanner for mobile
Megjelent: 9 éve

Magasabb fizetés helyett új ismeretek és idő élni

Számos munkavállaló hajlandó lenne feladni a magasabb fizetést és az előléptetést, ha ennek fejében esélyt kap rá, hogy új ismereteket szerezzen, javítsa a munkája és a magánélete közötti egyensúlyt vagy akár szociális-társadalmi szempontból tartalmas, a személyes elégedettségét növelő munkát végezzen, derül ki a Kelly Services felméréséből.

A felmérésből az is kiderül, hogy munkavállalók számára az egyes vállalatok mitől vonzóak, mások pedig miért nem - rávilágítva, hogy a munkáltató földrajzi elhelyezkedése, mérete és vezetési struktúrája miért játszik szerepet a munkahely-választási döntések során.

A kutatásból kiderült, az európai munkavállalók több mint fele (57 százalék) állítja, új ismeretek, készségek elsajátításának lehetőségéért cserébe megfontolná, hogy lemondjon a magasabb fizetésről vagy a munkahelyi előrejutásról. Hazánkban a munkavállalók fele (51 százalék) mondana le az imént említett javakról az új ismeretek elsajátításáért cserébe.

Európai összesítésben a dolgozók 48 százaléka venné fontolóra, hogy meghozza a fizetés és előléptetés terén ezt az áldozatot a munka és a magánélet jobb egyensúlyáért, 31 százalék tenne így egy rugalmasabb munkarendért, 27 százalék pedig a társadalmilag tudatosabb munkavégzés lehetőségéért. A magyarországi munkavállalók hasonlóan vélekednek a kérdésről.

"A munkavállalóknak igenis számít a cégről alkotott kép, és hogy milyen ott dolgozni. A vállalatoknak el kell gondolkodniuk azon, hogy milyen kompromisszumokkal válhatnak vonzó munkáltatóvá dolgozóik körében. A vállalat kompenzációs és juttatási programjainak versenyképessége rendkívül fontos, ám a munkaerő megtartásához emellett esélyt kell biztosítani a dolgozók számára a munka és a magánélet közötti egyensúly javítására, rugalmas munkafeltételeket kell kínálnia számukra, és egyértelműen fel kell vázolni az előttük álló továbbképzési és fejlődési lehetőségeket. " - kommentálta a felmérés eredményeit Pataki Géza, a Kelly Services Hungary cégvezetője.

A Kelly Global Workforce Index (KGWI) felmérésében mintegy 230.000 dolgozó vett részt az amerikai kontinens, Európa és a csendes-óceáni térség 31 országából.

Milyen az ideális munkahely?

A felmérés emellett vizsgálta azt is, milyen munkahelyet tartanak ideálisnak a munkavállalók cégméret, földrajzi jelenlét és vezetési stílus szempontjából.

A földrajzi jelenlétet illetően az európai válaszadók 44 százaléka szívesebben dolgozna valamilyen globális vállalatnál. Csak 21 százalék választana olyan céget, amely csak egyetlen országban vagy régióban van jelen. A magyarországi adatok nem mutatnak sok eltérést az európai átlagtól, a megkérdezettek 45 százaléka globális vállalatnál helyezkedne el legszívesebben.

A szervezet méretéről szólva a megkérdezettek kicsivel több, mint fele (53 százalék) preferálja a nagy- és középvállalatokat, és csupán 11 százalékuk a kisvállalkozásokat. Hazánkban a középvállalatok a legvonzóbbak (37 százalék), majd a nagyvállalatok (21 százalék); kisvállalkozásokban a megkérdezettek 12 százaléka dolgozna szívesen.
A munkavállalók határozottan előnyben részesítik a már "bizonyított", vagyis jelentős múlttal és eredményekkel rendelkező vállalatokat, és nem szívesen csatlakoznának kezdő, startup cégekhez vagy mikrovállalkozásokhoz.

Ami a vezetési stílust illeti, a dolgozók láthatóan az együttműködésre, innovációra és kreativitásra épülő vállalati kultúrát kedvelik, és egyáltalán nem vonzóak számukra az olyan vállalatok, ahol felfokozott versenyszellem uralkodik, jelentős elérhető eredményekkel ám szintén komoly kockázatokkal.

A világ különböző tájairól származó munkavállalók foglalkoztatását szándékozó munkáltatók számára jó hír, hogy a felmérés viszonylag nagymértékű munkaerő-mobilitást jelez: az európai válaszadók 73 százaléka lenne hajlandó elköltözni a megfelelő állás kedvéért.
A magyar válaszadók 68 százaléka nyitott a költözésre egy jobb pozíció reményében. Közülük 32 százalék valamelyik európai országba költözne, 25 százalék pedig még a kontinenst is elhagyná.

Az európai munkavállalók leginkább a kontinensen belül költöznének másik országba: ezt jelölte meg a megkérdezettek 48 százaléka. Észak-Amerika végzett a második helyen (17 százalék), ezt követi Ázsia csendes-óceáni térsége (7 százalék), Dél-Amerika (4 százalék), Afrika (3 százalék) és végül a Közel-Kelet (2 százalék).
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek