kapubanner for mobile
Szerző: Kertész Dalma
Megjelent: 13 éve

Magyarok a nagyvilágban - külügyi gyakornokként az USÁ-ban

Sorozatunk következő részében Kiss Pétert (25) mutatjuk be, aki egy külügyi kutatóintézet gyakornokaként dolgozik az Egyesült Államok fővárosában, Washington DC-ben. Péter beszámolójából kiderül, nem csak a szakmai tapasztalatok miatt érzi meghatározónak pályafutásának ezt a szakaszát. Legalább ennyire fontos a munka emberi oldala is, amely mögött többet kell érteni az optimista amerikai attitűdnél.

images

- Mikor és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?

- Tavaly októberben az egyetemi diplomám megszerzése után jöttem ki az Egyesült Államokba, jelenleg Washington DC-ben, egy külügyi kutatóintézetnél dolgozom. Gyakornokként két program munkáját segítem, az egyik a kelet-közép-európai országokkal foglalkozik, a másik pedig az USA és Európa közötti biztonság- es védelempolitikai kapcsolatokra specializálódott.

- Mi a végzettséged, és ennek mennyiben van köze a jelenlegi munkádhoz? Hogyan alakult eddig a karriered?

- Nemzetközi kapcsolatok szakos közgazdászként végeztem a Budapesti Corvinus Egyetemen, így mondhatjuk, hogy jelenleg a szakmámban dolgozom. Persze a mi esetünkben a szakma kifejezés elég tág. A tanulmányok csak a legszükségesebb alapokat adják meg, a lényeget menet közben kell megtanulni. Karrier ügyben egyelőre nem tudok nyilatkozni, de úgy gondolom, az irány már megvan, a későbbiekben is a mostani munkámhoz hasonló dolgokkal szeretnék foglalkozni.

- Mit gondolsz, az a munka, amit kint végzel, mennyiben lenne más itthon?

- Alapvetően másképp működne, másról szólna ez a munka otthon. Egyrészt Magyarországon a külügyek iránt alacsony a társadalom érdeklődése, és a kormányzat is kevésbé nyitott a külső kutatóintézetek javaslataira. Másrészt hazánk nem igazán nagy játékos a nemzetközi porondon, így kevesebb a lehetőség. Otthon ennek a műfajnak még nincs kialakult kultúrája, kereslet sincs rá, és ennek következményeként a téma anyagi megbecsültsége alacsony, kevés embernek adatik meg, hogy főállásban foglalkozzon vele. Ugyanakkor az emberi kapcsolatok szempontjából is kérdéses, hogy a klasszikusan hierarchikus magyar szemlélet hogyan tudna befogadni tettre kész fiatalokat, akik megszokták, hogy tőlünk nyugatra életkortól függetlenül közel egyenrangú tagja lehetsz a csapatnak.

- Milyen életkörülmények között élsz, és milyen az életszínvonal a magyarországihoz képest? Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?

- Pályakezdőként úgy érzem, nincs okom panaszra, annak ellenére sem, hogy amerikai szemmel nézve viszonylag csekély összegből gazdálkodom havonta. Az alapvető életszínvonal Washingtonban magasnak mondható, sokan dolgoznak az államigazgatásban - nem ritkán a versenyszféránál is jobb fizetésért. Az amerikaiak jól élnek, ennek is köszönhető, hogy alapvetően optimisták, és kiegyensúlyozottabbaknak is tűnnek, mint a magyarok. Emellett itt mindig történik valami, az ember egészséges várakozással tekinthet a következő nap elé.

- A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?

- Minden hónapban jut belőle utazásra, vásárlásra, szórakozásra, ami megmarad, azt pedig félreteszem szűkösebb időkre, hiszen nem árt némi biztonsági tartalék a jövőre.

- Milyen a kinti munkamorál?

- Az amerikaiak életének és önbecsülésének meghatározó része a munka. Ha megismerkedsz valakivel, akkor az első három kérdés között biztosan szerepelni fog, hogy mivel foglalkozol. Alapvetően jellemző, hogy a munkára nem a "szükséges rosszként" gondolnak, amelyen túl kell jutni valahogy, számukra ez sokkal inkább hivatás, az egyéni kiteljesedés egy formája. Sokat dolgoznak, de meg is fizetik érte őket, ennek köszönhetően pedig magas a munkamorál. A munkatársak szinte az ember második családjává válnak.

- Érzel honvágyat? Mi hiányzik Magyarországról?

- Természetesen érzek, leginkább a családom, a barátaim, és a magyar ételek hiányoznak, de nosztalgiával gondolok a szülővárosom, és a budapesti belváros hangulatára is, ahol az egyetemi éveimet töltöttem.

- Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?

- A szakmai környezet, Washington atmoszférája, és az amerikaiak nyitottsága, optimizmusa hiányozna.

- Hogyan telik egy napod - munkaidő alatt és munkaidő után. Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?

- Átlagosan napi 9-10 órát dolgozom, ami adatgyűjtéssel, adminisztrációval vagy cikkírással telik el. Akadnak izgalmasabb napok is, mikor konferenciákat tartunk, vagy magas rangú tisztviselőkkel tárgyalunk. A sok ülőmunkának is köszönhető, hogy az emberek szívesen áldoznak szabadidőt a sportolásra, télen a konditermek, nyáron a parkok vannak tele. Egy másik jellemző időtöltés a "happy hour"-ok kihasználása a bárokban, ilyenkor kora estig kedvezményes áron lehet egy-egy étel vagy ital mellett átbeszélni a nap történéseit. Én mindkét kikapcsolódási formát kedvelem, ritka tehát az olyan nap, hogy este kilenc előtt hazaérnék.

- Mennyi ideig tervezel kint maradni? Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol most élsz?

- El tudnám képzelni, hogy maradjak meg pár évet, de az amerikai vízum elég szigorú a külföldiek munkavállalásával kapcsolatban. Azt nem kívánom, hogy a gyerekeim itt éljék le az életüket, mivel erősen remélem, hogy mire ők lediplomáznak, már Magyarországon is adottak lesznek a lehetőségek ahhoz, hogy megvalósítsák önmagukat. Szerintem a magyar fiataloknak nincsenek teljesíthetetlen igényeik, csak szeretnének anyagi biztonságot maguk körül, és azt, hogy elismerjék a munkájukat.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk