kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Megalakult a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Az Autonóm Szakszervetek Szövetsége (ASZSZ), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) integrációjával Magyarország legnagyobb - mintegy 250 ezer taggal rendelkező - érdekvédelmi szervezete jön létre, amelynek célja a hatékonyabb munkavállalói érdekképviselet - hangsúlyozták a Magyar Szakszervezeti Szövetség pénteki budapesti alapító kongresszusán az egyesülő konföderációk vezetői.

Az ASZSZ, az MSZOSZ és a SZEF egyesülését szentesítő alakuló kongresszust megnyitó beszédében Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke kiemelte: az új szövetség egyszerre tömöríti a legtöbb közszférában, közszolgáltatásban és a legtöbb versenyszférában dolgozó tagot. A közel 250 ezer aktív tag és mintegy 100 ezer nyugdíjas korú támogató egyértelműen a legerősebbé teszi a Magyar Szakszervezeti Szövetséget nemcsak a szakszervezeti, hanem az egész civil világban. Jelezte: közösségükben lefedik a munka világának minden szegmensét.


Pataky Péter, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) megválasztott elnöke (b), valamint Varga László (b2) és Székely Tamás alelnökök (b3) a szervezet budapesti alakuló ülésén 2013. december 6-án. MTI Fotó: Kovács Attila

Megfogalmazása szerint az MSZSZ azt üzeni a munkavállalóknak, hogy nem szabad félni, mert nélkülük nem lenne teljesítmény, profit, nélkülük "sehol nem lenne ez az ország". Aláhúzta: legyen egyértelmű minden dolgozónak, hogy nincs egyedül, "mi ott állunk mögötte. Ha kell, ügyvédekkel, ha kell, tömeggel, ha kell, a média segítségével vagy csak egy közösség bátorításával" - fűzte hozzá.

Az elnök leszögezte: a munkaadóknak is azt üzenik, kemény, de korrekt tárgyalópartnereik lesznek, akik nem fogadják el az elvtelen, és "az emberek sorsát rontó kompromisszumokat". A Magyar Szakszervezeti Szövetség azt üzeni a kormánynak, hogy ugyan "mi vagyunk a legerősebbek, de ezzel soha nem fogunk visszaélni" - fogalmazott Pataky Péter. Hozzátette: elvárják, hogy minden fórumon, legyen az közszolgálat vagy versenyszféra, ágazati párbeszéd vagy helyi szintű konfliktus, hallgassák meg a véleményüket.

Pataky Péter a feladatokról szólva kiemelte: újjá kell teremteni vagy megerősíteni elveszett, illetve megkopott képességeiket: az információ-, tudás- és segítségnyújtást, ezenkívül pedig vonzóvá kell tenni a szakszervezeti világot. A szakszervezeteknek nem egymástól kell tagokat szerezniük, hanem bővülniük kell - mondta.

Jelezte: a mainál erősebb kapcsolatrendszert kell kiépíteni a szakszervezeteken kívüli civil társadalommal.


Egy hosszú út fontos állomása



Székely Tamás, az ASZSZ elnöke beszédében úgy vélekedett: ha a szakszervezetek most nem léptek volna közösen, erőt mutatva, akkor egy év múlva talán már múlt időben kellene beszélni a független magyar szakszervezeti szövetségről.

Kiemelte: a szakszervezeteket egyetlen kormány sem szereti, "egymással szemben állunk", de ez még nem ok az ellenségeskedésre. Székely Tamás szerint nem az a baj, hogy a kormány nem szereti a szakszervezeteket, hanem az, hogy a munkavállalókat sem szereti, ezért azt sem szeretné, hogy a munkavállalóknak eszközei legyenek elégedetlenségük kifejezésére.

Székely Tamás elmondta: az egyesülés egy hosszú út fontos állomása, aminek még nincsenek a végén, megfontolt megújulásra van szükség. Örömét fejezte ki, hogy a résztvevőknek sikerült kompromisszumokat kötni, az ágazatok megőrizhették autonómiájukat, valamint hogy megállapodtak a vagyon "mindig kényes" kérdéseiben.

Az elnök beszédében egy olyan "egy éves átmeneti időszakról" is szólt, amely alatt kiderül, hogyan töltik fel tartalommal a most kijelölt kereteket. Székely Tamás leszögezte: új egységet kell teremteni a közszféra és a versenyszféra érdekképviseletében, és újra kell teremteni az ágazatok közötti szolidaritást. Hozzáfűzte: az MSZSZ európai bérekért, európai munkakörülményekért, európai érdekképviseletért harcol, mert ezek az elmúlt években veszélybe kerültek.


Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára (j) gratulál Pataky Péter megválasztott elnöknek a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) budapesti alakuló ülésén 2013. december 6-án. MTI Fotó: Kovács Attila


"Merünk nemzetiek és európaiak lenni egyszerre"



Varga László, a közszférás szakszervezeteket tömörítő SZEF elnöke arról beszélt, hogy a megváltozott helyzet változtatásra ösztönözte a szakszervezeteket is, erősíteni kell a szolidaritást.

A szellemi és anyagi erőforrásokat egyesítve, az önálló szervezetek, így a SZEF értékeit is megőrizve, egységes, hatékony szervezeti modellel kell válaszolni arra a helyzetre, ami 2013-ra kialakult. Varga László hangsúlyozta: az új szövetség nem irányul senki ellen, nyitott minden szakszervezet és szövetség irányába. Célja a magyar munkavállalók szektortól, munkahelytől, munkáltatótól független közös érdekeinek minél hatékonyabb megjelenítése és érvényesítése.

"Merünk nemzetiek és európaiak lenni egyszerre, mert a két érték csak egymást feltételezve erősíthető. Nem kívánunk kiszolgálói lenni egyetlen politikai szándéknak sem" - emelte ki a SZEF elnöke.


"A ti egységetek a ti erőtök"



Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkára, Bernadette Ségol az ETUC 85 nemzeti konföderációja és 10 ágazati szervezete nevében üdvözölte az egyesülést. Hangsúlyozta: az egyesülés kedvező a tagoknak, és az egész szakszervezeti mozgalom számára is, "mert a ti egységetek a ti erőtök, és a ti erőtök növeli az egész szakszervezeti mozgalom erejét".

Az alakuló ülésre videóüzenetet küldött Sharan Burrow, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) főtitkára, és több európai szakszervezet is üdvözölte az egyesülést.

A munkaadók képviseletében Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-Coop csoport elnöke is beszédet mondott, hangsúlyozva, hogy a magyar szakszervezeti mozgalom pénteken történelmi esemény részese. Hangoztatta: a munkaadóknak és a munkavállalóknak közösek az érdekeik, céljuk, hogy a magyar gazdaság szereplői minél sikeresebbek legyenek, és sok embernek legyen tisztességes munkabért biztosító munkahelye.


Elnökséget is választottak



Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke lesz a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) elnöke - erről szintén az alakuló kongresszuson döntött 143 küldött, 133 igen szavazattal.


Pataky Péter, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) megválasztott elnöke a szervezet budapesti alakuló ülésén 2013. december 6-án. MTI Fotó: Kovács Attila

Az új szövetség két alelnöke Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) és Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke lesz. A három konföderáció a tervek szerint az MSZSZ bejegyzése után szűnik meg.

A küldöttek a 18 elnökségi tagot (mindhárom konföderációból 6-6 tag) is megválasztották. Bekerült az elnökségbe többek között Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke, Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke, Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke, valamint Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Pataky Péter a szavazás után tartott beszédében szólt arról, hogy az következő hónapok az építkezés időszakát jelentik. Jelezte: voltak, vannak viták, de ezek során mindig a kölcsönös kompromisszumot keresik, és ő is ennek szellemében fog dolgozni elnökként.

"Ugyanakkor ez nem egyszemélyes show" - fogalmazott Pataky Péter, hozzátéve, hogy egyszerre kell közös munkaszervezetet teremteni a három konföderáció alapjain, építkezni azokon a területeken, "ahol éveket veszítettünk el", és lezárni teljes mértékben az integrációs folyamatot.

Az elnök a közös teendők között említette, hogy létre kell hozni az MSZSZ új munkaszervezetét, amely egyszerre szolgáltat, hátteret biztosít, és presztízst sugároz, meg kell teremteni az egységes területi jelenlétet, és végig kell gondolni az ágazatokkal közösen, hogy együtt mit kell tenni az adott területen.

Pataky Péter szerint meg kell szólítani a szakszervezeti világ iránt még csak érdeklődő új generációt. "Eszmei értelemben ki kell tárni kapuinkat, és meg kell szólítani a civil társadalmat", mert nemcsak a munkaadói szervezetek, és más szakszervezetek a partnerei az MSZSZ-nek - vélekedett.


Aktuális ügy a közszféra bérrendezése



Kitért arra is, hogy máris vannak olyan aktuális ügyek, amelyekben közösen kell fellépniük; erre példaként említette, hogy nem vehetik le a napirendről a közszféra bérrendezését. "A szociális ágazat követelései, a megalakult KÖZDEMOSZ kezdeményezése és a pécsi vasas alapszervezet tisztségviselői és tagjai elleni munkáltatói támadás visszaverése immár közös ügyünk" - hangsúlyozta, majd úgy zárta beszédét, hogy a magyar szakszervezeti mozgalom 21. századi történetét megnyitották.

A pénteken megalakult Magyar Szakszervezeti Szövetségben az MSZOSZ 32 tagszakszervezete (115 ezer tagja), a SZEF 13 szakszervezete (85 ezer tagja), valamint az ASZSZ 23 tagszervezete (50 ezer tagja) egyesült.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk

Kiábrándítóan lassan növekszik a női vezetők száma - mutatjuk, hogy befolyásolja ezt a rugalmas munkavégzés

Miközben a nők által betöltött felsővezetői pozíciók aránya világszerte 19,4%-ról 33,5%-ra nőtt két évtized alatt, a fejlődés... Teljes cikk

Hogyan építsük a vállalati kultúrát hibrid munkavégzés esetén?

A csapatépítés ösztönzésével, az eredmények jutalmazásával, a kommunikáció támogatásával és a munka-magánélet egyensúlyának... Teljes cikk