kapubanner for mobile
Szilágyi Katalin
Megjelent: 13 éve

Megéri-e dolgozni a vasárnapi pótlékért?

A kereskedelmi alkalmazottak egy része a törvényben megengedettnél többet dolgozik, nem tudja kivenni szabadnapjait, rendes szabadságát, és átlagbérük olyan alacsony, hogy sokan kénytelenek vasárnapi műszakot is vállalni. Mindez nem arról árulkodik, hogy létszámtöbblettel bírnának az üzletek, sőt, inkább több munkaerőre lenne szükség. A munkaadók ennek ellenére nagyarányú elbocsátással riogatnak a KDNP vasárnapi munkavégzést korlátozó javaslatának hallatán. Megkérdeztük, mit gondolnak a kérdésről a dolgozók.

Mintegy 100 ezer kereskedelmi alkalmazottat érint a vasárnapi munkavégzés, amellyel kapcsolatban jelentős változás várható, ha a parlament tavasszal elfogadja a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) törvényjavaslatát. Az áruházláncok véleménye megoszlik a vasárnapi nyitva tartás korlátozásáról, a témával kapcsolatban azonban sem a Sparnál, sem a Coránál nem kívántak portálunknak nyilatkozni, a Tesco egy közleményt adott ki, egyedül a CBA Magyarország segített képet adni arról, vajon maguk az érintettek, a dolgozók hogyan vélekednek a kérdésről.

Bár a munkavállalók álláspontja sem egységes, némileg képet ad a véleményükről az a felmérés, amelyet a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) végzett néhány évvel ezelőtt. Ebből világosan látszik, hogy a dolgozók 94 százaléka nem szeret vasárnap dolgozni, és a többségük csak azért vállalja, mert kötelező, és mindössze 8 százalékuk mondta azt, hogy a többletkeresetért dolgozik a hét utolsó napján. Tegyük hozzá, hogy azért kényszerülnek pluszpénzért munkát vállalni, mert alacsonyok a bérek a kereskedelmi szektorban. Az átlagkereset körülbelül 120-130 ezer forint, ehhez jön még - amennyiben az üzlet rendeltetése folytán tart nyitva vasárnap - a rendes munkabéren felül ötven százalékos bérpótlék, illetve ha nem kellene nyitva tartani, de berendelik a munkavállalókat, akkor az 50 százalékos kiegészítés mellé egy szabad nap - tudtuk meg Buday Pálnétól, a KASZ alelnökétől.

Ez azt jelenti, hogy mintegy 5-6 ezer, egyes esetekben pedig 10 ezer forinttól esnének el a dolgozók, ha nem kellene vasárnap munkába állniuk. Ám ennél fontosabb szempontnak tartják az alkalmazottak, hogy a cég működőképes maradjon, és a vasárnapi zárva tartásnak ne legyenek olyan negatív hatásai, amelyek veszélybe sodorják az állásukat - vélekedett portálunknak Fodor Attila, a CBA Magyarország kommunikációs vezetője.

Szerinte hazánk még nem tudta kiheverni teljesen a válságot, amit a kereskedelmi-vállalkozói szféra is igencsak megérzett, hiszen a lakosság visszaeső fogyasztása miatt az üzletek forgalma is jelentősen csökkent. - Ha a gazdaság újra felpörög, akkor érdemes megvizsgálni, hogy a vasárnap ismét szabad legyen, de a mostani helyzetben nem szabad nagyobb kockázatot vállalni - vélekedett Fodor, hozzátéve, rövidtávon többszörös problémát okozna a korlátozás. Azalatt az átállási idő alatt ugyanis, amíg az emberek megszokják, hogy a vásárlást más napokon kell elintézniük, a forgalom vissza fog esni, ami az egész gazdaság teljesítményére is kihathat, mivel a kereskedelmi ágazat a kisebb bevétel miatt kevesebb adót fizetne a költségvetésnek, a leépített dolgozók miatt pedig tovább nőne a munkanélküliség. A forgalmi szint visszaesése miatt ugyanis biztosra vehető, hogy a költségek spórolására kényszerülnek az üzletek, ami akár elbocsátásokkal is járhat. Fodor Attila elmondása szerint a 3354 üzlettel rendelkező CBA-nál a vasárnapi forgalom nagyjából a hét forgalmából átlagosan 10 százalékos részarányt képvisel.

A Tesco-nál azzal érvelnek a vasárnapi korlátozás ellen, hogy a magyarok kényelmesek, kedvelik a vasárnapi nyitva tartást, különösen azok, akiknek hétköznapi munkaterheltségük miatt nincs elég szabadidejük, vagy kisgyermekük felügyeletét csak hétvégén tudják megoldani. Egy esetleges korlátozással a vásárlók az idejük beosztásáról való döntési szabadságot veszítenék el - vélik a hipermarket-láncnál, ahol attól tartanak, cégenként akár 10-15 százalékot is elérhet a létszámleépítés, és a dolgozók a hétvégi kiemelt pótlékokat is elveszítenék, amely akár plusz 85 százalék is lehet.
Györgyi 8 évet dolgozott a kereskedelemben több nagyobb üzletláncnál is, jelenleg egy egészségügyi termékeket forgalmazó cégnél dolgozik. - Nagyon örülök, hogy váltottam, mert ugyan most is kell vasárnap dolgoznom, de olyan mértékben honorálják ezt, hogy szívesen vállalom - árulta el portálunknak. Korábbi munkahelyeiről ugyanezt nem tudja elmondani. Szerinte olyan kevés a vasárnapi pótlék a kereskedelemben, hogy a dolgozók inkább annak örülnének, ha a munka hétfőtől szombatig tartana. Györgyi úgy látja, más szakmákhoz hasonlóan a kereskedelemben is kevesebb emberrel próbálják ellátni a feladatokat. Gyakorlatilag két munkakört kell ellátniuk, a leggyakrabb párosítás: árufeltöltő-pénztáros, pénztáros-eladó. Mindezt pedig minimálbérért, ugyanis ennyivel jelentik be sok helyen a dolgozókat. - Sokszor a túlórákat sem fizették ki, mondván, majd szabadnapot kapok helyette, de ezeket se mindig tudtam kivenni - mondta, hozzátéve, dolgozott olyan helyen is, ahol a szabadságokat 20 napban maximalizálták mindenki számára függetlenül az életkortól.


Kevés a mai létszám a kereskedelemben

Nemcsak az áruházláncok, hanem a munkaadói érdekképviseletek is elbocsátással és jelentős veszteségekkel riogatnak: a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, valamint a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szerint az államháztartásnak direkt módon 250 milliárd forint bevételkiesést jelentene évente, és 20-25.000 fő elbocsátásával járna a kereskedelmi szektorban, ha megszüntetnék a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi nyitva tartását.

Buday Pálné szerint ezek az adatok nem megalapozottak. Ami az elbocsátásokat illeti, valóban meglepőek a számok, ha figyelembe vesszük, hogy a kereskedelmi dolgozók jelentős részét a törvényben megengedettnél többet dolgoztatják, tele vannak túlórával, nem tudják kivenni a szabadnapjaikat, évi rendes szabadságukat, ami nem éppen azt jelenti, hogy felesleges munkaerővel rendelkeznének az üzletek. A dolgozók többsége (94,6 százalék) maga is úgy látja, hogy nem kellene elbocsátásokra számítani, mert a 6 napos nyitva tartáshoz is kevés a mostani létszám, illetve ha vasárnap nem kellene dolgozniuk, a munkavállalók megkapnák a szabadnapjaikat, kevesebbet kellene túlórázniuk is. A kereskedelmi alkalmazottaknak mindössze 5,4 százaléka gondolja úgy, hogy csökkenteni kellene a létszámot, amit 2,6 százalék azzal indokolt, hogy 6 napra túl sokan lennének, 2,8 százalék pedig azzal, hogy a lényeges forgalom csökkenés miatt lenne erre szükség.

A bevételkieséssel kapcsolatban a KASZ alelnöke a Gfk kutatását idézte, amely szerint a vasárnapi forgalom a heti forgalomnak körülbelül az 5-10 százaléka. - A vasárnapi vásárlás egyszerűen a hét többi napjára fog elosztódni, így valószínű a hétfői, pénteki és a szombati forgalom erősebb lesz. Akik pedig eddig vasárnap vásároltak, más napokon fogják ezt megtenni, vagyis ez a bevétel más napokon jelentkezik majd. Emiatt úgy gondolom, nem kell feltétlenül elbocsátani a dolgozókat, és egyébként pedig a végső számot akkor kell majd megmondani, amikor valóban bezárják a boltokat vasárnap, és látni lehet, hogy valóban kiesik-e az üzletek forgalma - fogalmazott Buday Pálné.

A vásárlási szokásokkal kapcsolatban egyébként az a véleménye a kereskedelemben dolgozók 2,7 százalékának, hogy az így megtakarított pénzt a vásárlók másra költenék. Több mint 90 százalékuk úgy jósolja, hogy a vásárlók szombaton intéznék hétvégi bevásárlásaikat, 7,3 százalékuknak pedig a humorérzékét jelzi, hogy úgy vélik, a vevők annyira megszokták a vasárnapi vásárlást, hogy képtelenek lennének mással tölteni szabadidejüket.

Összességében egyébként a kereskedelmi dolgozók 82 százaléka egyértelműen támogatja az általános vasárnapi zárva tartást, 13,5 százalékuk viszont nem, 4,5 százalékuk pedig nem tud állást foglalni a kérdésben a felmérés szerint.

Átrendeződhetnek az üzlettípusok

A vasárnapi munkavégzés korlátozását ellenzők hazánk versenyképességét is féltik, tekintve, hogy az Európai Unióban nem kizárt a vasárnapi munkavégzés, az unión kívül pedig szinte fel sem vetődik ez a kérdés, így bizonyos gazdasági szereplők hátrányba kerülnének. A KASZ persze másként látja, szerintük nem érné hazánkat versenyhátrány, mivel, mint Buday Pálné mondja, a környező országok álláspontja hasonló a kérdésben. Példaként Ausztriát és Németországot hozta fel az alelnök, ezekben az országokban sem lehet vasárnap vásárolni, amit a turisták tolerálnak is, sőt, Horvátország szintén csatlakozott ehhez, ott csak a turista szezonban nyitnak ki vasárnap a boltok.

A jelenlegi szabályozás mellett egyébként a kis- és közepes vállalkozások esetében a vasárnapi forgalom mindössze 1-2 százalékos, vagyis az ő számukra a vasárnapi nyitva tartás veszteséges. Mivel a javaslat lehetővé tenné, hogy a vasárnapi bevásárlási igényeket a kis üzletek elégítsék ki - ha maga a tulajdonos áll be dolgozni -, ez növelné a kisbolt tulajdonosok, családi vállalkozások versenyképességét a multinacionális üzletláncokkal szemben - vélekedett Buday Pálné, hozzátéve, szerinte az üzlettípusok közötti átrendeződésre mindenképpen lehet majd számítani.

Mit tartalmaz a javaslat?

Hazánkban az 1990-es évek eleje óta szabad nyitvatartási rendszer működik: a boltok nyitva tartását csak ünnepnapokon korlátozzák. A KDNP tavaly december 13-án nyújtotta be az Országgyűlésnek a szabad vasárnapról szóló törvényjavaslatát, amely - amennyiben elfogadják - 2012. január 1-jén lépne életbe.
A javaslatban rögzítették, hogy a Munka Törvénykönyve a vasárnapot alapvető heti pihenőnapként határozza meg, és a vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzés elrendelésének lehetőségét kivételnek tekinti, amelyre csak meghatározott esetekben kerülhet sor. A kereszténydemokrata politikusok szerint az éjjel-nappali szolgáltatások jelenlegi ütemben történő terjedése, vagy az, hogy azok a hét minden napján, a nap 24 órájában elérhetőek, társadalmilag nem fenntarthatók.

A javaslat hatályon kívül helyezné azt a jogszabályi passzust, amely munkaidőkeretben történő foglalkoztatás esetén a heti pihenőnapok összevonásával is lehetővé teszi vasárnap a rendes munkaidőben történő munkavégzést. Az előterjesztés lehetővé tenné az állampolgárok hétvégi pihenését szolgáló, ahhoz közvetlenül kapcsolódó kereskedelmi tevékenység munkaviszonyban történő végzését, azonban ezek körét a vasárnap, mint általános heti pihenőnap céljához igazodóan korlátozza. A javaslat ugyanakkor egységes vasárnapi pótlékot vezetne be a vasárnapi rendes munkaidőben történő munkavégzés esetére függetlenül attól, hogy arra milyen okból kerül sor.

A KDNP korábban is tett ilyen irányú javaslatot, tavaly az első félévben azonban az akkori kormány nem támogatta a vasárnapi nyitva tartás korlátozásáról szóló törvénymódosítást.

A boltok nyitva tartását korlátozó szabályozással kapcsolatban már több európai ország kereskedelmi szakszervezete is összefogott, Brüsszelben elindítottak egy akciót, azzal a céllal, hogy a szabad vasárnap egységes európai szabályozásáért egymillió aláírást gyűjtsenek össze.


  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk