kapubanner for mobile
Megjelent: 10 éve

Merjünk kihívásokat támasztani és kedvesen fenékbe rúgni - ez is a coaching része

Egyre fokozódó kihívások a 21. században, növekvő elvárások, bizonytalanság, globális egyenlőtlenségek, környezetvédelmi ártalmak. A coaching szakmát űzve vajon milyen kérdéseket tehetünk fel ügyfeleinknek, coachként meddig mehetünk el szélesre tárva a kapukat az adott cégen/megbízón túl vagy éppen mélyen belül ott, ahol él, és dolgozik az ügyfél, mit firtathatunk és milyen nyomósan, nyomulósan tehetjük azt? John Blakey PCC a Coaching Határok Nélkül (CHN) program keretében, egy egész napos workshop folyamán egy lehetséges, újfajta coaching iránytűt adott a résztvevők kezébe a Challenging Coaching modell és gondolkodásmód bemutatásával. A következő nap pedig az IBS & CHN Vezetői Akadémia 2. évadjának programjában az üzleti világ vezetői kaphattak friss impulzusokat vezetői készségeik fejlesztésére egy tiszteletteljes, támogató ugyanakkor kihívásokat is támasztó, inspiráló vezetői stílus kialakítására - Challenging Leadership.

Coachoknál hagyományosan a támogató magatartás van fókuszban, John Blakey és szerzőtársa Ian Day challenging coaching mátrixában viszont egy másik alapvető fontossággal bíró tényező is megjelenik a támogatás mellett; mégpedig a kihívások támasztása.

John Blakey és Ian Day Challenging Coaching című könyvükben kifejtik, hogy mélyen hisznek abban, hogy e két tényező magas szintű és rugalmas alkalmazásával lehetséges egyre jobb eredményeket és teljesítményt elérni. A budapesti CHN nap előadója, John Blakey gyakorlott a tai chi harcművészetben, és egy ide illeszkedő lenyűgöző videós bejátszással jelenítette meg a harcművészek mély belső munkáját, ugyanakkor a légiességet, a könnyed áramlatot és az egyensúlyt is. Ezzel a párhuzammal is alátámasztotta, hogy mint a challenging coaching modelljükben itt is a yin és yang harmóniája, vagyis a támogatás és kihívások támasztásának egyensúlya a kulcsfontosságú, alkalmazásuk mértéke rugalmasan igazodik az ügyfélhez, annak alkatához, pillanatnyi lelkiállapotához és adott céljához.


Fenékbe rúgni – kedvesen



A challenging coaching négy egységet magába foglaló mátrixában e két hozzáállás -támogatás - kihívás - magas szintű alkalmazásával érhető el valódi fejlődés, amely a ”loving boot” (kedves-fenékbe-rúgás) nevet kapta, utalva az ügyfél jóindulatú kibillentésére. Amennyiben a támogatás mértéke túlságosan magas, az ügyfél a ”cosy club”, egy komfortos, kényelmes, „barátságos klubba” kerülhet, ahol csak simogató támogatás létezik nulla kihívással, ha azonban a kihívások mértéke eltúlzott, az olyan stresszt okozhat, ami már nem optimális a fejlődéshez és a csúcsteljesítményhez és pont ez utóbbit gátolja. Ha mind a támogatásnak és a kihívásnak is a mértéke alacsony, akkor az apátia állapota áll elő, ahol jellemző a mozdulatlanság, a tehetetlenség, nem történik pozitív változás, fejlődés. A négy kockából álló mátrix minden coachnak ajánlott, mint szempont, hogy e szerint figyelje és osztályozza saját coaching stílusát és, hogy ügyfelével folyamatosan egyeztessen arra vonatkozóan, hogy hol tartanak, melyik kockában működnek éppen.


Komfortzónán kívül



John Blakey másik kedvenc terminológiája a ZOUD (Zone of uncomfortable debate - a kellemetlen és kényelmetlen vita/párbeszéd zónája).

Ez az a hely, ahol az ügyfél egyáltalán nem szeret lenni, működni, mert ha itt van, akkor kívül van a komfort zónáján és arról folyik a beszélgetés, ami neki nem kényelmes, sőt akár izzasztó is lehet. De itt a komfort zónán kívül viszont eredményes a coaching, mert itt történik a változás. Ne várjuk el, hogy az ügyfél itt jól érezze magát, de coachként nem jól végezzük a munkánkat, ha nem érjük el, hogy az ügyfél elérje ezt a zónát és itt dolgozzon céljaiért.


Nem merev keretrendszer



A challenging coaching gyakorlati alkalmazhatóságához megalkották a FACTS modellt. Itt újítottak a szerzők. Ez itt az újdonság a coaching szakmában, mert itt maguk mögött hagyták a GROW modell jól bejáratot terepét, lebontották ezt a régi alapvető coaching szentélyt.

A FACTS coaching modell nem egy lineáris, lépések sorozatából álló merev keretrendszer, hanem területei éppen akkor és ott alkalmazhatóak, ahol a legrelevánsabbak a coaching folyamat során.

FACTS:
F - Feedback - Visszajelzés
A - Accountability - Számonkérés
C - Courageous goals - Bátor célok
T - Tension - Feszültség
S - System thinking - Rendszerben gondolkodás
John Blakey

Nézzük egyenként őket: az első a visszajelzés, (Feedback), vagyis hogyan adhatunk egyszerre informatív és inspiráló visszajelzést, illetve hogyan fejezhetünk ki az elismerést és világíthatunk rá a fejlesztendő területekre, amennyiben az szükséges.

A számonkérhetőség (Accountability) azzal foglalkozik, hogyan tudatosíthatjuk és növelhetjük a felelősségérzetet, tehetjük számonkérhetővé a cselekedetet. Az egyéni felelősségvállalás, elköteleződés hogyan terjedhet ki a már magasabb, a teljes szervezet értékeihez, küldetéséhez való igazodásra is.

Bátor célok (Courageous goals): John Blakey a modell ezen területével rámutat a SMART, a reális célokon túlívelő, bátrabb, az érzelmi bevonódást jobban segítő, a jobb agyféltekét is stimuláló, inspiráló célok megfogalmazásának fontosságára.

Feszültség (Tension): elsőre negatív szónak tűnhet, azonban megfelelő helyen és megfelelő mértékben használva erőt és energiát ad a coaching folyamatnak, lendületet a változásnak. A modell megalkotói arra az optimális stressz szintre utalnak, ahol az egyén képes kimagasló teljesítményt nyújtani.

Rendszerszemlélet (Systems thinking): John Blakey elkötelezett híve a rendszerben való gondolkodásnak, egyik mozgatórugója, hogy az én szemléletből elmozdítson minket a mi szemlélet felé.

A teljes workshopot átszőtték az előadó személyes tapasztalatai, ahogy például felidézte, amikor néhány évtizede az IT világában dolgozó vezetőként belépett az első coach az életébe, hogy előmozdítsa fejlődését. Akkor még éppen a coachingból áradó támogatás ereje ragadta magával és tette a coaching hívévé, hisz akkor vállalati vezetőként ez hiányzott leginkább neki a mindennapi munkájában. Majd megosztotta a CHN workshop résztvevőivel, hogyan simult a coaching az életébe, hogyan vált professzionális coachcsá, hogyan és mikor érezte meg, hogy a hagyományos coaching készségek és módszerek mellett már nagyobb kihívást kell ügyfelei felé támasztania az ő érdekükben, azért, hogy elérjék vágyott céljukat. Kihívásokat támasztó stílusa miatt ügyfelet sosem vesztett, pont ezért keresik. John Blakey coachingjainak elengedhetetlen részét alkotja ez a stílus, amit részletesen bemutat könyvében és gyakorol azon túl.

Gaál Zita - Ábri Judit
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mindenki coach, aki coachol? - avagy a life coaching sötét oldala

2019 és 2022 között 54 százalékkal nőtt a life coachok száma, így ez az egyik leggyorsabban növekvő szakma az Egyesült Államokban. Népszerűsége... Teljes cikk

Milyen az igazi emberközpontú munkahely?

Bár sok cég vallja magáról, hogy emberközpontú, legyen szó, akár az ügyfelekről vagy a munkavállalókról, és valószínűleg bizonyos folyamataik... Teljes cikk

Mi leszel, ha nagy leszel? - miért céltalanok a mai fiatalok és mit tehetünk ellene?

Hogyan vált a fiatalkori céltalanság társadalmi jelenséggé és mit tehetünk ellene? Mennyiben hibás a közösségi média? Ez az cikk segíthet a... Teljes cikk