kapubanner for mobile
Megjelent: 8 éve

Mi legyen az olcsó, kelet-európai kiküldött munkavállalókkal? - alakul a vita az EU-ban

Amíg az átlagos órabér Dániában és Belgiumban 40,-EUR körül mozog, addig ez az Európai Unió keleti felében (pl: Bulgáriában) alig 4,-EUR. A probléma pedig akkor kezdődik, amikor a 4 eurós költséggel dolgozó szolgáltató rövidebb vagy hosszabb időszakra a nyugat-európai piacokon megjelenik és az ott letelepedett vállalkozások vonatkozásában versenyt támaszt.

Továbbra is szociális dömpingtől retteg Európa

Az Európai Unió alapelvei közé tartozik a személyek, a tőke, az áruk és szolgáltatások szabad mozgása. Ezen alapelvre épül az uniós jogrend egyik alappillére, a kiküldött munkavállalókra vonatkozó 96/71/EK irányelv, illetve a végrehajtási szabályokat tartalmazó 2014/67/EU irányelv. Az irányelvet akkor kell alkalmazni, amennyiben egy tagállamban letelepedett vállalkozás transznacionális szolgáltatás nyújtása keretében ideiglenes jelleggel munkavállalókat küld ki egy másik tagállam területére saját nevében és saját irányítása alatt, a kiküldő vállalkozás és a szolgáltatásnak az adott tagállamban működő címzettje között létrejött szerződés alapján, feltéve hogy a kiküldő vállalkozás és a munkavállaló a kiküldetés idején munkaviszonyban áll egymással.

Ez a kiküldött munkavállalói státusz jogi definíciója, de nézzük, hogy ez a gyakorlatban mit is takar.

A leggyakoribb esetek közé tartozik, amikor például egy tagállami fuvarozó egy másik tagállam területére árut szállít. Ebbe a körbe tartozik az az eset is, amikor a jogügylet tárgya áru külföldre történő értékesítése és az áru értékesítését és kiszállítását követően az eladó azt a másik tagállamban lakó vagy székhellyel rendelkező (letelepedett) vevő lakóhelyén (székhelyén) össze is szereli.

Vessünk most arra egy pillantást, hogy miből is adódhatnak itt a problémák. Onnan kell kiindulnunk, hogy az Európai Unió rendkívül eltérő gazdasági fejlettségű tagállamokat tömörít. Amíg az átlagos órabér Dániában és Belgiumban 40,-EUR körül mozog, addig ez az Európai Unió keleti felében (pl: Bulgáriában) alig 4,-EUR. A probléma pedig akkor kezdődik, amikor a 4 eurós költséggel dolgozó szolgáltató rövidebb vagy hosszabb időszakra a nyugat-európai piacokon megjelenik és az ott letelepedett vállalkozások vonatkozásában versenyt támaszt.

Ennek a veszélyeit már 1996-ban is látta az Európai Unió, holott abban az időszakban az Unió nagyjából hasonló fejlettségű tagállamokból állt. A visszaélések elkerülésének érdekében a 96/71/EK alapirányelv előírja, hogy bizonyos esetekben a munkavégzésre a fogadó tagállam jogát kell alkalmazni. Ide sorolja a maximális munkaidőt és a minimális pihenőidőt, a minimális éves szabadságot, a minimálbért és a túlóradíjazást, a munkavállalók rendelkezésre bocsátásának feltételeit különösképpen munkaerő-kölcsönzés esetén, az ún. sérülékeny munkavállalói csoportokra vonatkozó szabályokat, valamint a férfiak és a nők közötti egyenlő bánásmód követelményére vonatkozó előírásokat.

Ezeknek a szabályoknak az érvényesülését pedig az egyes tagállamok felügyeleti szervei a kiküldetés első napjától éberen ellenőrzik. Ez állt a hátterében többek között annak, hogy a jogalkotó Magyarországon a nemzetközi árufuvarozásban és személyszállításban az igazolás nélkül elszámolható költségek mértékét napi 60,-EUR-ra emelte. A vita azonban nem jutott nyugvópontra. Az eltérő foglalkoztatási feltételek, valamint a visszaélések gyakorisága miatt (pl. nem ideiglenes jelleggel jelennek meg a szolgáltatást nyújtók) a fejlett munkaerőpiacok továbbra is veszélyeztetve érzik magukat.

Juncker és Thyssen minimálbér helyett azonos bért szeretnének

Az Európai Bizottság a 2016. március 8-án nyilvánosságra hozott tervei alapján tovább erősítenék a munkavállalók szociális jogait, a módosításnak legalább is ez a hivatkozási alapja. Juncker szerint az európai gazdaság „elüberesedik”, a munkavállalók jogvédelme pedig egyre gyengébb alapokon áll. A szakszervezeti tagság valamennyi tagállamban csökken. Az Egyesült Királyságban 30 százalékról 25 százalékra, Németországban 25 százalékról 17 százalékra, Franciaországban pedig 9 százalékról 7,7 százalékra csökkent.

A bajt tovább tetézi, hogy az Unióban közel 5 millió fiatalnak nincsen állása. Ebben a helyzetben pedig fokozottan kell figyelni azokra a visszaélésszerű magatartásokra, amelyek az egységes, közös piacon jelentkeznek. Ennek egyik területe álláspontjuk szerint a határokon átnyúló szolgáltatásnyújtás. A közös piacon közel kétmillió kiküldött munkavállaló dolgozik, nagy részük Németországban, Franciaországban, valamint Belgiumban. Számukra nem csupán a fogadó piacon elfogadott minimálbért, hanem azonos bérezést is biztosítani kellene.

Sárga lapos eljárás indult

A Lisszaboni Szerződés lehetővé teszi, hogy azok a tagállamok, amelyek úgy érzékelik, hogy az Európai Unió tagállami hatáskörükbe avatkozik, indokolt vélemény elfogadásával tiltakozzanak a tervezett döntéssel szemben (Subsidiarity Control Mechanism). Sárga lapos eljárásra ezidáig két esetben került sor. 2012-ben az ún. Monti II. tervezettel szemben fogalmazódott meg tagállami ellenvélemény 12 tagállam részéről. A tervezet a kollektív alku, illetve sztrájk jogkörét szélesítette volna a határokon átnyúló szolgáltatások vonatkozásában. 2013-ban pedig a tervezett európai ügyészi hivatal miatt fejezték ki tagállamok a nem tetszésüket. A posting irányelvvel kapcsolatos tervezet vonatkozásában az indokolt vélemény benyújtásának a határideje 2016. május 10-én járt le. A tiltakozás 11 közép-kelet európai ország támogatását élvezi. A Nemzetgazdasági Minisztérium 2016. március 13-án közzétett közleményében szintén “elutasítja a kiküldetés szabályainak hátrányos módosítását.”

A tervezetet a Bizottság a tagállamok nyomására visszavonhatja vagy módosíthatja, de az sem kizárt, hogy továbbra is ebben a formában fogja támogatni. A tervezettel kapcsolatosan az európai szociális partnerek is további konzultációkat tartanak szükségesnek.

A foglalkoztatás területén további fontos változások is várhatóak.

Ismerkedjen meg a Munka törvénykönyve változó szabályaival a 2016. május 24. napján a MÜPA Üvegtermében megrendezésre kerülő foglalkoztatási rendezvényen. Az Mt. szabályainak változásán túlmenően a Kúria munkajogi gyakorlatával, a munkaügyi ellenőrzés 2015. évi tapasztalataival, a munkavállalók ellenőrzésének jogszerű módozataival, a kiküldött munkavállalókra vonatkozó változásokkal, a kollektív jogok gyakorlati alkalmazhatóságával, valamint a nők gazdaságban betöltött helyzetével is megismerkedhet.

A rendezvényen az NGM, a Kúria, a Pécsi Tudományegyetem képviselői, illetve neves szakemberek mutatják be az adott terület legfontosabb történéseit. A rendezvényről további információt, illetve a jelentkezésre vonatkozóan adatokat ezen a linken talál.



Dr. Kéri Ádám
Ügyvéd
KRS Ügyvédi Iroda
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk