Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 8 éve

Miért fontos a kudarc és mi az a háromnapos szabály?

A modern vezetőkkel szemben egyre inkább elvárás, hogy ne autoriter módon, hanem a beosztottak véleményét is meghallgatva hozza meg a döntéseit. Lehetőleg rendelkezzen magas érzelmi intelligenciával a komoly vezetői tudás és tapasztalat mellé. De honnan töltekezhet egy vezető? Hogyan lehet megteremteni az egyensúlyt a tradíció és az innováció között? Miért erény az együttműködési készség és mit takar a háromnapos szabály? Mindezekre a kérdésekre adott különböző válaszlehetőségeket a Döntéshozók Fórumának Másként vezetők elnevezésű rendezvénye.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Hortobágyi Cirill főapátsági perjel, a pannonhalmi főapát gazdasági helyettese, Kovács Gábor, Lébény polgármestere és Molnár Tímea jógastúdió vezető, korábban nagyvállalati HR-vezető volt, a moderátorok pedig Magyar Miklós HR-igazgató és Dara Péter a Devise Hungary ügyvezető igazgatója, változáskezelési coach volt.

A beszélgetés mindegyik szereplője valamilyen szempontból különleges, egyedi szemléletmódot, életpályát képviselt. Molnár Tímea nagyvállalati HR-vezetőből lett jógaoktató, jógastúdió vezetője. A biztos alkalmazotti létből ugrott egy nagyot először a semmibe, hogy aztán azt csinálhassa, amit szeret és felépítse saját vállalkozását.
Hortobágyi Cirill a napi három imaórán töltekezik

Egy szerzetesrendben, nagyon erős tradíciókra építő szervezetben vezetőként dolgozni, és a hagyományok mellett az új időket is bevinni a működésbe szintén nem kis kihívás. Mint Hortobágyi Cirill fogalmazott, a hagyomány kell, hogy a gyökér legyen, de könnyen ódonná, döglötté válhat, mint egy régi fénykép, amit jó kicsit csodálkozva nézegetni, de igazán táplálkozni belőle a jövőre nézve már nem igazán lehet. A radikális változások közepette elengedhetetlen az innováció, különben a szervezet működése kerülhet veszélybe, fogalmazott az egyházi vezető.

A harmadik ciklusát töltő független polgármester korábban élelmiszeripari cégnél volt kereskedelmi igazgató, ahol belefáradt a profit utáni hajszába, ezért egy másik területen akarta kipróbálni magát, elindult a polgármesteri választáson. Kovács Gábor saját bevallása szerint nem tudta mibe kezd, amikor jelöltette magát és megválasztották.

Mihez kell az önzés?

Kovács Gábor elmondta, hogy az évek során önző lett, vagyis ragaszkodik az elveihez, az értékrendjéhez, és szerinte ez a körülötte lévőknek is jobb. Már nem akar mindenkinek megfelelni, nem vágyik mindenki elfogadására, szeretetére, hiszen azt úgysem lehet mindenkitől megkapni, és az erre való törekvés felőrli az embert.
Kovács Gábor maga sem tudta mibe kezd

Molnár Tímea szerint azért van szükség „önző” módon meghatározott énidőre, hogy a vezető-anya stb. szerepekhez tudjon töltekezni, amikor csak magával foglalkozni. Mint mondta ma ez az egyik legfontosabb dolog, amit az embereknek meg kell tanítani, hogy hogyan szánjanak időt saját magukra.

Mit kezdjünk a negatív emberekkel?

Abban a beszélgetés résztvevői egyetértettek, hogy a dologban a legnehezebb, hogy meg kell tanulni helyén kezelni a dolgokat. Vagyis érdeme szerint kezelni a negatív kritikát. Úgy tűnt ők már eljutottak arra a szintre, látják a célt, amit meg akarnak valósítani, el akarnak érni, és ettől nem hagyják magukat eltéríteni. Molnár Tímea jelezte, hogy amennyiben tükörként, visszajelzésként lehet értékelni egy véleményt akkor át kell gondolni, levonni belőle a tanulságokat, amennyiben azonban nem fontos, akkor inkább el kell engedni, hogy ne rontsa a hangulatot.
Molnár Tímea szerint mindenkinek kellene magára időt szánnia

Kovács Gábor szerint két dolgot kell ilyen esetben felmérni, hogy mit lehet kezdeni a megjegyzéssel emberként, illetve azzal a tartalommal, amit az illető elmondott. Nem feltétlenül kell a másikat legyőzni egy ilyen „csatában” hanem meghallgatni, aztán eldönteni, hogy le lehet-e vonni olyan tapasztalatokat a pengeváltásból, amelyek megvalósíthatók, ha azonban nem, akkor egyszerűen nem törődni vele. Véleménye szerint a sündisznó pozíció semmiképp sem célravezető, csak a bevonás, delegálás működik a munkatársak, (jelen esetben képviselők) frontján. Felmérni ki, mihez ért, az erősségeket kihasználni, a szó jó értelmében, és így előremenekülni akár a konfliktusos helyzetekből is, vagy ezen a módon akár elkerülni őket. Egy polgármesternek el kell fogadnia, hogy azokat kell megtalálnia, akik előbbre viszik a települést, velük kell találkoznia, beszélgetni. Egy településnek meg kell találnia saját erőforrásait, a komparatív előnyöket, amelyekkel versenybe szállhat.

Hortobágyi Cirill szerint, ha nincs összhangban a szerep a személlyel önmagával, akkor jön a váltás. Mint mondta, már hozzánőtt a vezető szerep az elmúlt 24 évben, így azonosulni tud a feladattal, ahol szelíd következetességre van szükség. Hiszen egy szervezetben vagy megvalósul a békés egymás mellett élés vagy az ellentétek, amelyek óhatatlanul előjönnek, felbomlasztják a rendszert. De még ez is túlélhető, hangsúlyozta, náluk is megtörtént ilyesmi, három részre bomlott a közösség, bizonyos kinek-kinek fontosnak tartott értékek mentén, akik azonban így külön, de egymás mellett, egymást segítve, tanulva egymástól, továbbra is tudnak működni. Ehhez pedig legfontosabb a nyílt, őszinte kommunikáció, amely arra is lehetőséget ad, hogy kiderüljön, a másik nem feltétlenül keresztbe akar tenni nekünk, hanem őszintén úgy véli egy másik út, módszer stb. lenne jobb, célravezetőbb az egész szervezetnek. Ráadásul hiába van meg a vezető fejében a kép, az elképzelés, hogy a dolgoknak hogyan kellene működniük, ha ezt a stratégiát nem sikerül megfelelően átadni, meggyőzni róla a csapat többi tagját, akkor a gyakorlatban nem tud működni, és csak minden érintett elégedetlen lesz. Bármilyen logikusan felépített egy rendszer, minden azon múlik, hogyan fogadja a másik fél a kezdeményezést.

Stressz van, de nem kell hagyni, hogy eluralkodjon

Mindhárom vezető hangsúlyozta, hogy a stresszt elkerülni nem lehet, de muszáj vele kezdeni valamit, amit ki-ki egyéni módon old meg. Molnár Tímeának épp foglalkozása, a jóga jelenti a megoldást, Hortobágyi Cirillnek a napi három imaóra ad keretet a napnak, amely lehetőséget az elmélkedésre, lelassulásra.

Kovács Gábor pedig mindig talál magának valami tanulnivalót, jár valamilyen őt érdeklő képzésre, illetve karban tartja a testét. Azt is vallja, hogy minden egyedül végezhető tevékenység jó stresszkezelő lehet, hiszen akik közösségben dolgoznak, azok óhatatlanul belefáradnak időnként mások társaságába. Így biztosítani kell az időt az egyedüllétre, csak hogy visszautaljunk a korábban már emlegetett saját érdekünkben gyakorolt önzésre.

Tanulságok, amiket érdemes levonni nem saját kárunkon (ha másén is lehet)

A kudarcok és azok kezelése nagyon fontos mérföldköveket jelenthetnek egy-egy vállalkozás életében vagy akár az egyéni karrierútban is. Molnár Tímea szerint nagyon fontos példát jelenthet, hogy valaki hogy áll talpra egy-egy kudarc után, hogyan vonja le belőle a tapasztalatokat, ha nem bénul le a félelemtől, amikor ezekkel a helyzetekkel szembe kell nézni.

Kovács Gábor felállította a háromnapos szabályt a problémák kezelésére, ugyanis mint mondta, három nap alatt a dolgok jelentős része, ha nem is megoldódik, de leülepszik, tisztázódik, illetve az általa keltett indulatok elcsitulnak, úgy pedig már könnyebb kezelni a helyzeteket. A vezetőnek a polgármester szerint arra kell odafigyelnie, hogy a magáról alkotott kép és az, ahogy mások őt látják, mennyire van összhangban, mert ezen múlik, hogy mennyire hiteles.

Hortobágyi Cirill négy pontban sorolta fel, hogy mely területeken érdemes fejlődnie a következő generációnak: (abból látszik, hogy a tanácsok aktualitása örök érvényű, és a helyzetek minden szervezetben egyformán fennállhatnak, hogy minden fogalomnak megvan a szerzetesrendi megfelelője is)

  • együttműködési készség (engedelmesség)
  • kreatív tettrekészség (jó buzgóság)
  • elfogadni saját magunkat (alázat)
  • reflexíven tekinteni az adott helyzetre (hallgatás)

    Ehhez nagyon hasonlóan pontokba szedhetők a vezetői alkalmasság kritériumai. Amely nem működhet önismeret, együttműködési készség és belső érzékenység nélkül a másik ember iránt.

    Molnár Tímea szerint egy nagy életközepi döntéshez, váltáshoz elengedhetetlen a bátorság. A karrierdöntéseket pedig nem szabad halogatni. Érdemes a komfortzónából kilépni annak érdekében, ha valakinek lepereg az a bizonyos film, akkor megérje végignézni.
    • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    Álláskeresés és szórakozás egy csomagban: az idei első nagy állásbörzén jártunk

    Helyben akarnak interjúzni vagy legalább a szakmai vezetővel beszélni, élményt szeretnének gyűjteni munkakörökről, inspirációt meríteni a... Teljes cikk

    Így tudják megszólítani a Z generációs munkavállalókat a vállalatok

    Az interaktív kommunikáció és a nyitottság is elengedhetetlen, ha egy el szeretne érni egy Z generációs fiatalt. Teljes cikk

    Idén a fizetések még az eddiginél is fontosabbak lesznek

    Immár harmadik éve készíti el munkavállalói visszajelzések alapján a legjobb munkahelyek – Top Employers – listáját a Munkahelyeink.hu. A ma... Teljes cikk