kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Milyen jövője van a szakmunkásnak?

A munkanélküliség minden megyében, minden foglalkozás terén fontos kérdés, sokan ezt figyelembe véve döntenek például a pályaválasztásról vagy egy új iskola elvégzéséről. A diplomások helyzetét már sokszor tárgyaltuk, viszont a szakmunkások lehetőségei mellett sem szabad csak úgy elmenni. Nézzük, mi várható rövid- és középtávon, vajon van-e még remény a diplomával nem rendelkezőknek...

A tanulmányt 12 ezer vállalkozás megkérdezésével 2008. áprilisától 2008. júliusáig végezte el a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézete (MKIK GVI). Alapvető cél volt, hogy felmérjék, vajon az üzleti szektor hogyan viszonyul a szakképző iskolát végzettekhez, milyen a munkaerő kereslet várható alakulása egy és négy éven belül, szakmánként, megyénként.

Megyék szerint Budapest, Pest megye és Győr-Moson-Sopron megye szerepel a mintában a legnagyobb súllyal. A 1179 budapesti, 924 Pest megyei és 867 Győr-Moson-Sopron megyei vállalkozás 9,6%-át, 7,6%-át, illetve 7,1%-át adja a mintának. A Budapesten bejegyzettek adják az összes vállalkozás 29,3%-át, a Pest megyeiek pedig a 11%-át. Nógrád megyében volt a legkevesebb megkérdezett cég, 328, ami a minta 2,7%-át jelenti.

Régiók szerint azonban már egyenletesebb a megoszlás. Közép-Magyarország 2103 vállalattal a minta 17,2%-át adja, ez után Dél-Alföld következik 1865 céggel, a harmadik pedig a Nyugat-Dunántúl 1748 vállalkozással. A többi régió 13-13,5%-kal részesedik. A tulajdonhányad tekintetében a mintát 89,3%-ban a tisztán magyar tulajdonú cégek adták, a vállalatok 1,3%-ában 50% alatti a külföldi tulajdon aránya, 9,4%-uk pedig többségi, vagy tisztán külföldi tulajdonú.

A hazai tapasztalatok ezen a téren elég hiányosak, ezért az MKIK a külföldi tapasztalatokat is megvizsgálta. Külföldön a sikeresség egyik kulcsa, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az élethosszig tartó tanulásra, a megszerzett szaktudás megújítására, de a piaci igényeknek is hangot tudnak adni a cégek, hogy milyen szakemberre van szükség, mire kevésbé.

Vízválasztó volt a rendszerváltás...

Korábbi kutatások már rámutattak, hogy a rendszerváltás után csökkent a szakmunkások iránti kereslet és át is alakult a gazdasági szerkezet változásaival összhangban. Ezeket bár valamilyen szinten követte a kibocsátás szintje és szakmaszerkezete, de ez nem volt teljesen megfelelő, így romlott a szakképzés munkaerő-piaci illeszkedése.

Jelentős átrendeződés zajlott le a szakmunkás foglalkoztatás szakmaszerkezetében és a szakmájukat elhagyók arányában is. A teljes szakmunkás foglalkoztatás csökkenésének megfelelően a legtöbb szakmacsoportban csökkenés volt megfigyelhető, egyedül a szolgáltatás szakmacsoportba tartozók iránti kereslet emelkedett enyhén. A pályaelhagyók aránya mind a nők, mind a férfiak esetében jelentősen növekedett a rendszerváltás után, a férfiak esetében a 80-as évek végétől 2005-re emelkedett 30%-ról közel 40%-ra, a nők esetében az eredendően magas 45%-os szintről 50%-ra.

De az is komoly probléma lehet, hogy az érettségivel nem rendelkező szakmunkások mára egyre kevésbé tudják megújítani tudásukat, képesítésük folyamatosan avul el.

A kérdőíves kutatás fókuszában a vállalkozások szakképzett munkaerő iránti jövőbeni kereslete állt. A vállalatvezetőket először arról kérdeztük meg, hogy székhelyükön a tervek szerint hogyan fog változni a szakképzett munkaerő létszáma, vagyis szakmánként hány főt szándékoznak felvenni/elbocsátani az elkövetkező 12 hónapban, illetve 4 év múlva.

Létszámváltozás éven belül

A felmérés arra is kiterjedt, hogy van-e olyan beruházás tervezve, ami más településen fog működni és érinti az általuk foglalkoztatottak létszámát. Az ezzel kapcsolatos létszámváltozást szintén szakmánként és a következő 12 hónapra, illetve 4 évre vonatkozóan adták meg.

Egy éves távlatban a Győr-Moson-Sopron, Heves és Veszprém megyékben működő cégeknél fog legnagyobb arányban (51,8%, 45% és 44,7%) növekedni a szakképzett munkaerő létszáma. Ezzel szemben létszámcsökkenés Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben várható leginkább (27,3%, 13%).

Régiók szerinti bontásban a Nyugat-Dunántúlon és Észak-Magyarországon szándékozzák legnagyobb arányban növelni létszámukat a cégek 1 év alatt (42,8%, 37,7%). A létszámcsökkenés az Észak- Alföldön fordul elő legnagyobb arányban (15,5%) és Közép-Magyarországon a legritkábban (1,5%). Azoknak a cégeknek a nagy része, amelyek részben vagy egészben külföldi tulajdonban vannak, fog várhatóan létszámot növelni az elkövetkezendő időszakban (43,9%), a létszámcsökkenés viszont a hazai tulajdonú cégeknél a leggyakoribb (7,7%).

A 4 éves táv kedvezőbb?

A megyék szerinti a legnagyobb arányban a Bács-Kiskun és Békés megyékben működő cégek nyilatkozták azt, hogy 4 éven belül növelik létszámukat. Csökkentésről leggyakrabban Nógrád megyében számoltak be, miközben a budapesti cégek közül csak 0,6% jelzett létszámcsökkentési szándékot.

A régiók szerinti vizsgálat alapján a legnagyobb arányban a Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon működő cégek tervezik növelni létszámukat a következő 4 évben, a csökkenés pedig ebben az esetben is Észak-Magyarországon a leggyakoribb, 6,1%. A kisebbségi külföldi tulajdonban levő vállalatok viszont nagyarányban jelezték a létszámnövekedést (30,1%), a csökkenés pedig szintén a tisztán hazai tulajdonú cégekre volt jellemző (4,6%).

A létszámváltozást tekintve régiók szerinti bontásban a Nyugat-Dunántúlon, illetve Észak-Magyarországon vannak a legnagyobb arányban olyanok, melyek létszámukat növelni tervezik a következő egy évben. Külföldi tulajdon szerint a többségi, vagy tisztán külföldi tulajdonú cégek jelezték legnagyobb arányban a várható létszámnövekedést, a létszámcsökkenés valószínűsége pedig a tisztán hazai tulajdonú cégeknél a legmagasabb.

Egy éves távlatban a megkérdezett vállalkozások által tervezett beruházások várhatóan Baranya megyében fognak a legnagyobb létszámnövekedéssel járni, ezen kívül Bács-Kiskun, Jász- Nagykun-Szolnok és Heves megyében is jelentősebb mértékű növekedés várható.

Az adatok összevetése során az derült ki, hogy országosan a jelenlegi trendek fennmaradása esetén túlkeresletre, vagyis túl alacsony szakmunkás-kibocsátásra lehet számítani, ez azonban jelentős szakma szerinti eltéréseket is rejt. Rendkívül nagyok az országon belüli eltérések a szakiskolai kibocsátás munkaerő-piaci illeszkedése tekintetében. Bizonyos régiókban (például Közép-Dunántúl, Dél-Alföld) jelentős szakmunkáshiányra lehet számítani, ugyanakkor vannak olyan régiók, megyék is, melyekben a jelenlegi trendek alapján jelentős a várható túlképzés (például Közép-Magyarország).
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk