Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

Milyen változások lépnek életbe a munkaerőpiacon januártól?

Január elsejétől csökken a személyi jövedelemadó (szja), a távhő áfája, valamint a lakásvásárlási illeték, emelkedik viszont a jövedéki adó. A minimálbér 73.500 forintra nő, és jelentősen átalakul a cafeteria- elemek adózása is. Összeállítás 2010-re.

images

Megszűntek az szja-adókedvezmények

2010-től változnak az szja szabályai: az alsó adókulcs 17 százalékra, a felső pedig 32-re csökken. Az alsó sávhatár ötmillió forintra emelkedik. Megszűnik a magánszemélyek különadója.

2010-től az szja-adókedvezmények a családi kedvezmény és a hosszú távú megtakarításokhoz kapcsolódó adókiutalás kivételével megszűnnek. A kormányszóvivő korábbi közlése szerint a vállalkozások munkavállalók után fizetendő járuléka öt százalékponttal csökken, a tételes egészségügyi hozzájárulás és a kisadók eltörlésével pedig könnyebbé válik a munkahelyek megőrzése és újak teremtése. A vállalkozások különadója is megszűnik.

Emelkedik viszont a jövedéki adó mértéke: január elsejétől 8 százalékkal nő a gázolaj, 8,9 százalékkal pedig a cigaretta jövedéki adója.


Miminálbér, nyugdíj, segély



A minimálbér 73.500 forintra nő. A legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló havi garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén 89.500 forint lesz. A minimálbér esetében ez 2,8 százalékos, a garantált minimálbér esetében pedig 2,3 százalékos emelkedést jelent 2009-hez képest.

A közszférában a gyes-ről, gyed-ről visszatérőket saját kérésükre kötelező részmunkaidőben foglalkoztatni legfeljebb a gyermek hároméves koráig.

2010-től azokban a családokban, ahol két vagy több aktív, tartósan munkanélküli van, csak az egyikük lehet jogosult rendelkezésre állási támogatásra (rát).

4,1 százalékkal emelkedik a nyugdíj, elindul a nyugdíjprémium rendszere, és januártól folytatódik a nyugdíjkorrekciós program is. Január elsejétől megszűnik a keresetkorlát azok esetében, akik 2008. január 1-je előtt úgy vonultak nyugdíjba, hogy nem töltötték be az öregségi nyugdíjkorhatárt.

Elindul a bölcsődei férőhelybővítési program - a kormány 2012-ig 15-16 ezer új férőhellyel kívánja bővíteni a nappali ellátást -, 15 százalékkal emelkedik a bölcsődei normatíva, és létrejön a családi gyermekfelügyelet intézménye. Idén már a 7. osztályos rászoruló gyermekek is ingyenesen étkezhetnek.

2010 januárjától 200 roma diplomás kezdheti meg határozatlan idejű munkaviszonyát a közigazgatás különböző szintjein. A kormány ígéretei szerint 2010 januárja és 2014 márciusa között Magyarország ötszáz cigánytelepe közül százat számolnak fel.

Január 1-jétől a közfeladatot ellátó személyek közé tartoznak a gáz- és villanyóra-leolvasók.


Változott a cafeteria-elemek adózása is



2010 január elsejétől három csoportba kerülnek a korábban adómentes béren kívüli juttatások: lesznek adómentes, kedvezményes adózású, valamint normál adózású juttatások.

Az adómentes juttatásokat semmilyen adó vagy járulék nem terheli. A csoportba két cafeteria-elem, az otthoni internet előfizetés támogatása, valamint a kockázati életbiztosítás díja került. Az otthoni internet támogatása keretében a munkáltató a munkavállaló, vagy a vele egy háztartásban élő házastárs nevére szóló internet előfizetés díját térítheti meg. A cafeteria-elemnek külön adómentességi korlátja nincs, tehát bármekkora összegű havi internet előfizetés elszámolható.

A kockázati életbiztosítás díját támogató juttatás felső korlát nélkül adómentesen igényelhető. Lehet egyéni vagy csoportos kockázati életbiztosítás is, fontos viszont, hogy a szerződésben a szerződő (díjfizető) a munkáltató, a biztosított a munkavállaló, a káresemény bekövetkezésekor a kedvezményezettek pedig a munkavállaló által megadott magánszemély vagy magánszemélyek.

A kedvezményes adózású elemek közé tartozik a legtöbb juttatás, ezeket 25 százalékos adó terheli. 2010-től az üdülési csekk kedvezményes adózással a havi minimálbér összegéig (2010-től 73.500 forintig) adható évente, igényelheti a munkavállaló és igényelhető a munkavállaló közeli hozzátartozója számára is.

Meleg étkezés támogatására 2009-ben havi 12.000 forintot lehetett adni adómentesen, 2010-től viszont kedvezményes adózással már 18.000 forint adható. Utazási támogatásra havi, vagy éves bérlet összegének megfelelő juttatás adható 2010-től.

Kedvezményes adózású elem lesz az iskolakezdési támogatás is, amely a minimálbér 30 százalékának megfelelő összegig adható. Iskolakezdési támogatást az adott szeptemberben általános- vagy középiskolába járó gyermek után kaphatnak a gyermek nevelői. Iskolakezdési támogatásban azok a nevelők részesülhetnek, akik a szóban forgó iskolás gyermek után családi pótlékra jogosultak.2010-től a munkáltató által fizetett havi önkéntes nyugdíjpénztári támogatás munkavállalónként, havonta a mindenkori minimálbér 50 százalékának megfelelő összegéig adható kedvezményes adózású juttatásként. Önkéntes egészségpénztárra ennél kevesebb, csupán a minimálbér 30 százalékának megfelelő támogatás adható.

Az iskolarendszerű képzés költségeinek térítése a minimálbér két és félszeresét teheti ki évente és akkor számít kedvezményes adózásúnak, ha a magánszemély a képzésen a munkáltató elrendelése alapján vesz részt, és ez a munkakör betöltéséhez szükséges ismeret megszerzését, vagy a munkavállaló számára szükséges, a munkáltató tevékenységével összefüggő szakmai ismeretek megszerzését szolgálja.

A normál adózású csoportba január elsejével a hidegétkeztetési utalvány, az ajándékutalvány, valamint a kultúra utalvány tartozik, mindhárom cafeteria elem után 54 százalékos adót kell fizetni, személyi jövedelemadó, valamint egyéb járulékok jogcímén.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért emelkedtek Magyarországon a munkaerőköltségek kevésbé, mint a régió többi országában?

Közel 20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz - ennek kapcsán a GKI Gazdaságkutató Zrt. cikksorozatában egy-egy mutató segítségével... Teljes cikk

Kiemelten fontos a magyar munkavállalók megtalálása és felvétele

Közel négyéves csúcson a munkanélküliség, miközben a vezérigazgatók relatív többsége létszámbővülést vár. Kiemelt tényező a magyar... Teljes cikk

Hogy lehet bevonni még 300 ezer embert a munka világába?

A 2023-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban... Teljes cikk