kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Minden, amit a bértámogatásról tudni lehet

A túl nagy visszaesést elszenvedő cégek nem vehetik igénybe a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai miatt bevezetendő állami bértámogatást, az elbírálás hosszadalmas, és a rövidített munkaidőre fogott kollégáknak akkor is be kell járniuk, amikor nincs dolguk. Minden, amit jelenleg a magyar Kurzarbeitról tudunk.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) kiderült, hogy a kormányzat valójában hogyan képzeli el Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által kedden bejelentett bérátvállalási csomag feltételeit. Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár ismertette az új rendszer fő szabályait - írja a napi.hu.

A részletekről Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke beszélt a portálnak.

A magyar Kurzarbeit így néz majd ki: ha egy munkavállaló eredetileg 8 órás munkaviszonyban dolgozott, de rövidül a munkaideje, és ténylegesen csak 4 órát dolgozik, akkor ezt a 4 órát a munkáltató fizeti. A kieső 4 óra kifizetésén pedig 70-30 százalékban osztozik a munkáltató és az állam. Közvetlenül a munkavállaló számlájára utalják majd a nettósított összeget.

Mindez azonban csak a "munkaterhelés" 15-50 százalékát elveszítő cégekre vonatkozik. Az azonban még mindig nem derült ki, hogy ezt a kiesést milyen indikátorral mérnék, a megrendelésállomány, az árbevétel csökkenése, vagy más egyéb tényező számít-e majd.

Az MGYOSZ mellett a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) is komoly kételyeket fogalmazott meg a bértámogatással kapcsolatban.

Ugyanis csak azok a vállalkozások pályázhatnak majd az állami kiegészítésre, amelyek legalább a teljes munkaidő 50 százalékos mértékéig foglalkoztatják a munkatársakat. Ez a feltétel kapásból kizárja a jelenleg legnehezebb helyzetben lévő cégeket, például a turizmusban, szállodaiparban, ahol már egyáltalán nem tudják foglalkoztatni az embereket.

A home office-ban dolgozók teljesen ki vannak zárva a programból. Ennek a munkavégzési formának viszont semmi köze ahhoz, hogy csak részidőben, vagy teljes munkaidőben végzi valaki a feladatait - írja a napi.hu.

A munkavállalóknak akkor is be kell járniuk dolgozni, amikor nincs munkavégzési kötelezettségük, hiszen a támogatás feltétele, hogy az érintett kolléga a munkaadó számára valami "hasznos tevékenységet" végezzen. Ez különösen most, a járvány miatti szigorítások idején nonszensz - hívják fel a figyelmet az érdekképviseletek.

A támogatásra pályázó cégeknek meg kell tartaniuk a foglalkoztatotti létszámot is. Azaz ha egy 100 fős vállalkozás 20 embert nem tud tovább fizetni, de 80-at képes lenne továbbfoglalkoztatni, utánuk nem kaphat bértámogatást.

Nem pályázhatnak azok sem, akik csökkentik a béreket.

A rendszer képzési kötelezettséget is előír a csökkentett munkaidővel és a bértámogatással érintett munkavállalókra.

Ráadásul nagyon hosszúnak tűnik az elbírálási idő is. Míg több más EU-tagállamban a hasonló támogatás automatikusan jár, a magyar rendszerben a munkaadóknak a járási vagy a kerületi munkaügyi hivatalhoz kellene a kérvényt benyújtani, amelynek öt napja van azt elbírálni. Innen a beadványok az ITM-hez kerülnének, ahol újabb napokba telhet a döntés meghozata.

Azaz a procedúra akár két hétbe is telhet. Egy komoly bajban lévő munkaadó jól meg fogja fontolni, hogy két hétig tud-e "csak úgy" fizetni a munkavállalóinak zsebből, szinte semmilyen munkavégzés után, miközben van egy bizonytalan kimenetelű pályázata - hívják fel a figyelmet az érdekképviseletek.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk