kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 13 éve

Mit ellenőriznek a munkaügyi felügyelők a kereskedelemben?

Nem a kereskedelemben jön létre a tervezett egymillió új munkahely - állítja friss felmérésére hivatkozva a BDO Magyarország, amely a szektort érintő legfontosabb munkajogi változásokról, a munkaügyi ellenőrzések irányáról tartott tájékoztatót a minap. Mint kiderült, a vállalkozások nem állnak rosszul az atipikus foglalkoztatás terén, a munkaidőkeretet viszont nem megfelelően alkalmazzák és sok a hiányosság a vasárnapi pótlékok körül is.

Jobb meggyújtani egy gyertyát, mint szidni a sötétséget - ez a Mahatma Gandhitól származó idézet tökéletesen érvényes állandóan változó világunkra. Az aktuális jogszabályok ismerete létfontosságú a humán erőforrás tervezéshez, valamint a költséges munkaügyi perek és munkaügyi bírságok kivédéséhez.

Változott az adózás iránya

Nagy változások korát éljük. Jól látható, nemzetközileg is olyan irányba haladunk, hogy a jövedelemforrás helyett a fogyasztásra helyezik az adózás súlypontját - mondta Szolnoki Béla, a BDO Magyarország ügyvezetője, bejegyzett könyvvizsgálója. Az állam korábban a jövedelemtermelőt sújtotta viszonylag nagy adókkal (jövedelemadó, társasági adó, járulékok), a forgalmi adók pedig kisebb arányúak voltak. Most pedig az ellenkezőjének vagyunk tanúi, tovább nő a boltok jövedéki, általános forgalmi adója, miközben a speciális, egyfázisú adózás a fogyasztóknál, termelőknél csapódik le. Ilyen a pénzügyi vállalkozások különadója, a bolti kisvállalkozások különadója, a telekommunikáció és az energetika különadója, "chipsadó", és a bankok árfolyamkülönbözeti adója - vezette le a könyvvizsgáló. Az az irány látható, hogy ezzel párhuzamosan a jövedelemadó mértékét igyekeznek csökkenteni. - Ugyanakkor a kisadók (pl. szakképzési hozzájárulás, rehabilitációs hozzájárulás) a tervezettel ellenétben nem csökkentek, hanem nőttek, miként a járulékok mérséklésére is várnunk kell - sorolta a humán erőforráshoz kötődő sarcokat Szolnoki Béla.

Nem a kereskedők pörgetik a munkaerőpiacot?

Mindezek fényében igen érdekes, hogyan alakul a kereskedelem munkaügyi helyzete, és miként reagál a különböző munkajogi és egyéb változtatásokra a szektor. - Nem ebben a szektorban jön létre a tervezett egymillió új munkahely - állítja friss felmérésére hivatkozva a BDO Magyarország. Látható, hogy a több mint kétszáz kereskedelmi, elsősorban kis- és középvállalkozásokat érintő, idén nyáron készült kutatás adatai egészen mást mondanak, mint a tegnap publikált Manpower felmérés ( http://www.hrportal.hu/hr/a-kereskedelem-viszi-iden-az-allaspiacot).

Az adatok szerint új üzlet nyitását a következő években a kereskedelemmel foglalkozó cégek kevesebb, mint egy hatoda (15 százalék) tervezi, miközben hat százalék egyenesen üzletbezárásban gondolkodik. Ez a válság által leginkább érintett ágazatban, a gépjármű-kereskedelemben figyelhető meg, hiszen minden hatodik cég további leépítésekben gondolkodik - vázolt nem túl bíztató képet Máriás Attila, a BDO Magyarország munkaügyi szaktanácsadója.

Vasárnapi pótlék: trójai faló a plázában

A vasárnapi nyitva tartás kérdésköre igen megosztja a szektor gazdasági és HR vezetőit. A várakozásokkal ellentétben a munkáltatók csupán fele állítja azt, hogy az ennek korlátozására irányuló jogszabályi változások csökkentenék a szektorban foglalkoztatottak számát. Nem tudni, miként dönt erről a parlament, az azonban ismeretes, hogy a munkaügyi ellenőrök előszeretettel ellenőrzik a vasárnapi pótlék feltüntetését a bérjegyzékben. A vasárnap is üzemelő kereskedelmi egységek - így a plázákban levők - vezetői biztosan számíthatnak arra, hogy a felügyelők utánanéznek, milyen formában ellentételezik a vasárnapi munkavégzést a szokásos dolgok (mint például munkavállalók bejelentése, munkaszerződések, munkaidő-nyilvántartás, munkaidő-beosztás, munkaidőkeret kezdő, befejező időpontja, pihenőidők) ellenőrzése mellett - hívja fel a figyelmet a korábban munkaügyi felügyelőként dolgozó szakember.

Ha azonban tisztában vagyunk a vasárnapi pótlék kifizetésének szabályaival és a munkaidőkeret alkalmazásával, tetemes munkaügyi bírságot kerülhetünk el. Jól látszik azonban, hogy vannak hiányosságok e téren. A válaszadók 37 százaléka ugyanis vasárnap is nyitva tart, ugyanakkor minden tizedik mégsem fizet vasárnapi pótlékot. - Egyesek azért nem fizetnek, mert úgy hiszik, hogy a munkaidőkeret kiváltja a pótlékfizetési kötelezettséget, holott ez a műszakpótlékokra, vasárnapi pótlékra, éjszakai pótlékra nem igaz. Csakis a kereten felüli rendkívüli munkavégzés, vagyis a túlórák kapcsán lehet kikerülni a pótlékfizetést - húzza alá Máriás Attila. A felmérés visszaigazolja az előbbieket: a vasárnapi pótlékot nem fizetők, de a hét utolsó napján is nyitva tartó munkáltatók jelentős része (83 százalék) alkalmaz munkaidőkeretet.

Két esetben kell vasárnapi pótlékot fizetnie a munkáltatónak: ha három vagy ennél több műszakos munkarendben történik a foglalkoztatás, vagy ha a munkaidőkeret alkalmazásával, pihenőnapok kiadása mellett, rendes munkaidőben történik a foglalkoztatás. (mt 149/A). Kivétel megszakítás nélküli rendeltetése folytán a vasárnap is üzemelő munkáltató, vagy a kereskedelemben kifejezetten jellemző részmunkaidős foglalkoztatás esetén. - Ha a munkáltató elmulasztja a vasárnapra beosztott munkavállaló előírt, a személyi alapbér 50 százalékának megfelelő vasárnapi pótlékát kifizetni, és mindez a létszám több mint húsz százalékát érinti, akkor ez automatikusan munkaügyi bírságot von maga után, ha a cég nem minősül kkv-nak 2011. augusztus elsejétől - figyelmeztet Máriás Attila.

Munkarend, munkaidő-beosztás, munkaidőkeret

Bár a munkarend, munkaidő-beosztás, munkaidőkeret egy nagy családhoz tartoznak, teljesen mást jelentenek. Közös bennük, hogy írásban kell tájékoztatni róluk a munkavállalót és fogalmukat nem tisztázza az Mt.

Három munkarendet nevesít jelenleg a munkajogi kódex: a hagyományos, hétfőtől péntekig tartó hivatali munkarendet, a többműszakosat, és a megszakítás nélkülit. Ezen túl azonban munkarendnek minősül az idény- és a készenléti munka is, bár tüzetesen át kell vizsgálni a törvénykönyvet, mire rálelünk a munkarendekre - mondja a munkaügyi szaktanácsadó.

A munkáltatónak a munkavállaló beléptetésekor kell meghatároznia a munkarendet és harminc napon belül kell tájékoztatnia a munkavállalót. Ezt a kollektív szerződés (ksz) tartalmazza, ha ez nincs nálunk, akkor a belépési tájékoztatóban kell szerepelnie. Ezt a kötelezettséget szintén vizsgálja a munkaügyi felügyelet. Ha a cég nem minősül kkv-nak, és a tájékoztatóval kapcsolatos mulasztása több munkavállalót érint, akkor ez munkaügyi bírságot is megalapozhat 2011. augusztus elsejétől - emeli ki Máriás Attila. Mindemellett a munkarend ismeretében tudjuk elkészíteni a dolgozó munkaidő-beosztását, miként a munkaidőbeosztásra vonatkozó munkaidő és pihenőidő szabályokat is ezzel tudjuk megfelelően alkalmazni.

A munkaidő-beosztással kapcsolatban az Mt. kimondja, hogy írásban, helyben, egy hétre előre, alkalmazása előtt egy héttel kell közölnie a munkáltatónak. A munkaidőkeret pedig azt határozza meg, hogy a munkáltató a dolgozó munkaidejével, pihenőidejével milyen számolási egységet alapul véve fog gazdálkodni. Ez munkáltató és szektorfüggő. Lehet egy hónap, két hónap, ha van ksz, akkor akár fél évet is felölelhet.

Munkaidő-keret: még mindig nem élnek vele a cégek

A kutatásból kiderült, hogy a kereskedelmi cégek 64 százaléka élt az Mt. által biztosított joggal és alkalmaz munkaidőkeretet. Csak épp nem a kereskedelmi szektorra is jellemző szezonalitásnak megfelelő és optimális két, három vagy akár négyhavi munkakeretet. - A cégek 8 százaléka heti vagy kétheti munkaidőkeretet használ, mely biztosan nem optimális munkaidőkeret-konstrukció a rugalmas foglalkoztatásra. A heti munkaidőkeretben történő foglalkoztatás esetén számos olyan, a munkáltató számára rugalmas munkaidő beosztást lehetővé tevő intézkedést zár ki, mint amilyen például a pihenőnapok összevont kiadása, vagy a heti munka- és pihenőidőre vonatkozó szabályok keret átlagában történő érvényesítése - emelte ki a BDO munkaügyi szaktanácsadója.

A válság előtti arányhoz képest mindössze 15 százalékkal nőtt az e foglalkoztatási móddal élők száma. Máriás Attila szerint a válság által leginkább érintett területen indokolt lett volna, hogy jóval több munkáltató nyúljon a költségcsökkentést és rugalmas foglalkoztatást is lehetővé tévő munkaidőkerethez.

A munkaidő-keret bevezetéséhez nem kell dolgozói beleegyezés, csak ha kifejezetten tettünk erre vonatkozó kitételt a munkaszerződésben vagy kollektív szerződésben. Ez azt jelenti, hogy a munkaidőkeretet és a hozzá kapcsolódó munkaidő szervezéssel kapcsolatosan alkalmazott konkretizáló szabályokat - alkalmazott munkaidőkeret hossza, annak kezdő és befejező időpontja - a munkáltató egyoldalúan határozza meg - emeli ki Máriás Attila.

Az atipikus foglalkoztatási formák közül a részmunkaidős mellett a határozott idejű munkaszerződések kötése a legelterjedtebb a szektorban, de jellemző az iskolaszövetkezeteken vagy munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül történő foglalkoztatás is. Az atipikus foglalkoztatás terén tehát nem áll rosszul a szektor, ezért különösen lényeges az Mt. augusztusi és januári változása e téren.

Hogyan fogadja az új munkajogi kódexet a kereskedelmi szektor?

A kereskedelmi szektor volt az egyik fő haszonélvezője annak a törvénymódosításnak, amely augusztus elsejétől rendezte az iskolaszövetkezeteken keresztül folytatott foglalkoztatás problémáit - világított rá Máriás Attila. - A válaszok alapján ugyanis egyértelmű, hogy ezt megelőzően sok cég számíthatott munkaügyi bírságra amiatt, mert ezt a foglalkoztatási formát a munkaügyi ellenőrök színlelt szerződéssel történő munkaerő-kölcsönzésnek minősítették. A kiszervezés e részét mai napig vizsgálja a felügyelet - tette hozzá a szakember.

A munkaügyi szabályozás elfogadott és tervezett változtatásai kapcsán a válaszadók 78 százaléka tartja jónak az irányt. Minden harmadik megkérdezett egyszerűsítené a jelenlegi pótlékolási rendszert és a pihenőidő szabályozását, tízből egy cég képviselője eltörölné a garantált bérminimum intézményét is. A szabadság pénzbeni megváltását 60 százalékuk szeretné lehetővé tenni. Indokolt volna viszont 20 százalékuk szerint a jogviszony megszüntetésének egyszerűbbé tétele. Jelenleg a szabadságot megváltani csak a munkaviszony megszűnésekor lehet, a felhalmozódott szabadságokkal a foglalkoztatók legjobb szándékuk ellenére sem mindig tudnak mit kezdeni. A hat hónapos próbaidőt 65 százalékuk nem tartja jó ötletnek.

Munkaügyi ellenőrzés gyakorlata az Mt. változása tükrében

Dr. Kolozsvári Renátó, munkajogász kiemelt néhány fontos tudnivalót.

- Egy munkaügyi ellenőrzés során a munkaszerződés az első, amit elkér az ellenőr. Fontos tudni, hogy míg a munkaszerződésnél van formakényszer, addig a megbízási és a vállalkozási szerződésnél nincs, ez utóbbiakat nem kell írásba foglalni és szóbeli megállapodás is elegendő, éppen ezért nem is ellenőrzi a hatóság. A munkaügyi felügyelet a szerződéseket tartalmuk alapján bírálja el. Próbaidőt nem kötelező kikötni a munkaszerződésben, csak ha a munkáltató szeretne.

- Legkésőbb a munkába lépésig be kell jelenteni a munkavállalót.

- Az elektronikus munkaidő-nyilvántartás akkor hiteles, ha a munkáltató bizonyítani tudja naprakészségét.

- A kilépő igazolásokat rendkívüli felmondás esetén három napon belül, egyébként az utolsó munkával töltött napon kell kiadni. Ha mégsem kapja meg a munkavállaló, nincsenek súlyos következményei, mert ettől függetlenül fel tudják máshova venni, be tudják jelenteni.

- 2011. augusztus elsejétől változott a munkaügyi felügyelő jogköre. Fő szabály, hogy törekedjünk együttműködésre, de legyünk tisztába jogainkkal. A dolgozótól bármit kérdezhetnek, neki kötelező válaszolnia. A munkáltatónak azonban joga van megtagadni a vallomástételt. Ha bizonyítottan kár éri a céget az ellenőrzés miatt, mert leáll a termelés, akkor kártérítést kérhet. Ha pedig megbüntetnek minket, érdemes fellebbeznünk, mert már másodfokon is az elfogult gárda bírálja el ügyünket, bíróságra csak akkor mehetünk jogorvoslatért, ha fellebbeztünk.

- 15 foglalkoztatotti fő fölött kötelező a munkaügyi audit. Ez a jelenleg formálódó vadonatúj munka törvénykönyvében is benne marad.

- Az iskolaszövetkezetre nem lehet ráhúzni a kölcsönzés szabályait, bármit is állít a felügyelő.

- A munkaügyi felügyelők a feketemunkára, munkaidőre vonatkozó szabályok betartását nézik elsősorban.

Mire ügyeljünk az iskolaszövetkezetekkel való együttműködés során?

2011. augusztus 1-től jelentősen megváltoztak az Iskolaszövetkezetekre, és az Iskolaszövetkezetek Megbízóira (a Munka Törvénykönyve XII/A. fejezete által használt terminológia szerint "harmadik személyre") vonatkozó munkaügyi szabályok.

Dr. Simon Balázs, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet jogi és kommunikációs igazgatója kifejtette, hogy a jogalkotó igyekezett rendezni az iskolaszövetkezetek helyzetét, de nem oldott meg minden problémát. A törvény értelmében a felügyelet nem minősítheti kölcsönzéssé az iskolaszövetkezeti foglalkoztatást, de a regula nem mondja ki, hogy az nem kölcsönzés. Továbbá a felügyelők ellenőrizhetik a tag nappali tagozatos státuszát, a szövetkezet iskolaszövetkezeti jogállását, ehhez azonban a harmadik félnek semmi köze, így vele nem foglalkozik a felügyelet. - Ebből kifejeződik a politikai szándék, a jogi megoldás azonban elégtelen - véli Simon Balázs.

A törvény három elemből álló jogviszonyt hoz létre. A munkaszerződés határozott időre szól és hosszabb lehet, mint öt év. Különböző munkakörökhöz eltérő személyi alapbért állapíthatunk meg. A keret jellegű jogviszonyban eseti megállapodásokat kell kötni, hogy mikor, hol, milyen munkát és mennyiért végez a munkavállaló, de azt, hogy ezt követően mennyit, milyen munkaidő-beosztásban áll munkába, a felekre bízza.

Az iskolaszövetkezet tájékoztatási kötelezettségének a munkába álláskor kell eleget tennie és a munkaszerződés megkötésének napján kell bejelenteni a diákot a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. A törvény értelmében állásidő nincs, a diák akkor megy dolgozni, amikor akar. Ki kell adni a húsz, fiatal munkavállaló esetén a 25 nap szabadságot, de nem minősül rendes szabadságnak, és mint ilyen, nem fizetett. A törvény rendezte a munkaidő beosztásra vonatkozó kérdéseket a keretjelleggel, miként a hatásköri kérdéseket is (pl. egyenlő bánásmód, munkabiztonság) a megrendelő munkáltatói jogainak bevonásával. Ez az új Mt. része lesz és jelen pillanatban nincs tervezett változás.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk