kapubanner for mobile
Megjelent: 17 éve

Mit tehet a munkáltató, ha a munkavállaló "kijátszotta őt"?

Annak ellenére, hogy a Munka Törvénykönyve (továbbiakban Mt.) akkurátusan leszabályozza a munkaviszony megszüntetésének okát, folyamatát és következményeit, a gyakorlatban mégis számtalan kérdés merül fel a munkaviszony megszüntetése során egyrészt a munkavállalók, másrészt a munkáltatók részéről. Szemben az Mt.-vel, amely inkább a munkavállalói érdekeket helyezi előtérbe, a továbbiakban a munkáltató szemszögéből vesszük górcső alá a problémás eseteket.

Az Mt. 1992. évi XXII. törvény 87.§ (1) bekezdése szerint a munkaviszony megszüntethető:
a; a munkáltató és a munkavállaló közös megegyezésével,
b; rendes felmondással,
c; rendkívüli felmondással,
d; azonnali hatállyal próbaidő alatt,
e; a 88.§ (2) bekezdésben meghatározottak szerint, mely utóbbi a határozott időre létrejött munkaviszony megszüntetéséről rendelkezik

Mit tehet a munkáltató akkor, ha a munkavállalóval nem tud, vagy nem akar egyezségre jutni a munkaviszony megszüntetését érintően?

Abban az esetben, amikor a munkavállaló munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal megszegte, illetve amikor a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tevő magatartást tanúsított a munkáltató rendkívüli felmondással élhet (Mt. 96.§ (1) bekezdés).

A felmondást egyoldalú jognyilatkozatként, írásos formában kell a munkáltatónak megtennie. További feltétele a jogszerű munkaviszony megszűntetésnek, hogy a munkáltató köteles a felmondás okát és annak valóságát bizonyítani. A rendkívüli felmondás jogát a munkaviszony megszüntetés alapjául szolgáló okról való tudomásszerzésétől számított tizenöt napon belül, legfeljebb az ok bekövetkezésétől számított egy éven belül lehet gyakorolni. (Mt. 96.§ (4) bekezdése).
A jogszerű rendkívüli felmondás egy példája lehet, amikor egy fodrász eltitkolja munkáltatója elől, hogy AIDS-beteg. Ilyen esetben a munkáltató a betegségre hivatkozva rendkívüli felmondási jogával élve megszüntetheti a munkaviszonyt, sőt a fenti esetben társadalmi felelőssége és kötelessége, hogy megszüntesse azt.

Vitás kérdésekben a munkáltatók leginkább mégis a közös megegyezéssel való munkaviszony megszüntetésre törekednek, a minimálisra csökkentve ezzel annak az esélyét, hogy a későbbiekben a munkavállaló a területileg illetékes munkaügyi központhoz, vagy a Munkaügyi Bírósághoz forduljon.

Milyen jogorvoslattal élhet a munkáltató, ha a munkavállaló 'kijátszotta őt', vagyis a munkaviszony szempontjából fontos és lényeges tényeket eltitkolt, illetve más fényben tüntetett fel a törvényi keretek betartása mellett?

Tekintettel arra, hogy ezen esetekben a munkáltató sem munkavégzésre való alkalmatlanságra, sem törvénysértésre hivatkozva nem szüntetheti meg a munkaviszonyt célszerű megvizsgálni a munkaviszony létrejöttének körülményeit.
Amennyiben a munkaviszony létrejöttekor a munkáltató félrevezetés, megtévesztés áldozata lett, úgy a munkaszerződés érvénytelenségének megállapításáért folyamodhat, az Mt. 7.§ a bekezdése alapján:
A megállapodás megtámadható, ha a fél annak megkötésekor lényeges tényben vagy körülményben tévedett, feltéve, ha tévedését a másik fél okozta vagy azt felismerhette, illetőleg, ha mindkét fél ugyanabban a téves feltevésben volt. Megtámadható a nyilatkozat akkor is, ha annak megtételére a felet jogellenes fenyegetéssel vették rá.

A munkáltató a megállapodás érvényességét írásban, a megtévesztés felismerésétől számított 30 napon belül köteles a másik féllel közölni, ezt követően a munkaügyi jogvita intézkedésének a szabályai az irányadók. A megtámadási jog elévülési határideje hat hónap.

A munkaviszony megtámadhatóságára vezető akarathibák lehetnek:
- tévedés
- megtévesztés

Tévedés. Aki a szerződés megkötésekor valamely lényeges körülmény tekintetében tévedésben volt, szerződési nyilatkozatát megtámadhatja, ha tévedését a másik fél okozta vagy felismerhette. Lényeges körülménynek minősülhet a másik fél személye, a szerződés tárgya (a szolgáltatás) és a szerződés más lényeges tartalmi eleme. Ha a felek a szerződéskötéskor ugyanabban a téves feltevésben voltak (kölcsönös téves feltevés), a szerződést bármelyikük megtámadhatja.
Megtévesztés címén támadható meg a szerződés akkor, ha az egyik fél tévedését nem akaratlanul, hanem nagyon is akarva, tudatosan okozza a másik fél, és ezzel váltja ki benne a szerződési akaratot.

A próbaidő alatt történő azonnali hatályú felmondás tartalmazza a munkáltató számára a legcsekélyebb rizikót abban az esetben, ha nem kíván élni a dolgozó továbbfoglalkoztatásának lehetőségével. Az Mt. ugyanis úgy rendelkezik, hogy mind a munkáltató mind a munkavállaló indoklás nélkül, írásos formában felmondhatja a jogviszonyt.
Az azonnali hatályú felmondás lehetőségével próbaidő alatt akkor is élhet a munkáltató, ha a dolgozó terhes, tehát a kismama "felmondási védelem"-re hivatkozva (Mt. 90. §) nem fordulhat a munkaügyi bíróságra. A próbai idő letelte után, amely egytől három hónap hosszúságú lehet (Mt. 81. § 1 bekezdés) azonban már nem kezdeményezheti a vállalat a dolgozó munkaviszonyának megszüntetést, ha az nem kíván a cégtől közös megegyezéssel eltávozni.

A munkaviszony megszüntetésénél tehát egyrészt érdemes a már meglévő, de újonnan létrejött munkaszerződés érvényességét, létrejöttének feltételeit megvizsgálni. A már meglévő, próbaidőt lényegesen túllépő munkaviszony esetében, pedig célszerű a felek érdekeit egyaránt figyelembe vevő, esetleges jogvitákat megelőzően közös megegyezésre törekedni. Azokban az ágazatokban, ahol a munkavállaló és a munkáltató egymás iránti elkötelezettsége és bizalmi kapcsolata kulcsjelentőségű, ott célszerű a maximális három hónapos próbaidőt meghatározni a munkaszerződésben, amikor is indoklás és egyéb jogkövetkezmény nélkül megválhat a vállalat a nem megfelelő munkavállalóktól.


Mohácsi Györgyi
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk