kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Munkaerőgazdálkodás járványhelyzetben: hogyan tervezhetünk 2021-et?

A COVID-19 megjelenésével a bizonytalanság is mindennapos tényezővé vált. A gazdasági helyzet nehezen kiszámítható, és ezt munkaadó és munkavállaló egyaránt megérzi. Tervezni azonban muszáj ahhoz, hogy talpon maradjon a gazdaság, a kérdés már csak az, hogy hogyan tudunk reagálni a felmerülő problémákra.


A munkaerő-gazdálkodás olyan fontos tényezővé vált jelen esetben, hogy a legtöbb cég nagy erőket mozgat meg azért, hogy munkavállalóit megtarthassa, sőt, hogy egyáltalán fennmaradjon és készülni tudjon a 2021-es évre.

Munkaerőpiaci problémák, amelyeket a járványhelyzet hozott létre


A 2020-as év munkaerő problémáit tekintve egyértelműen a kiszámíthatatlanság a legrosszabb tényező. 

Nem nehéz belátni, hogy komoly gondot jelent például a cégeknek, intézményeknek és különösen a vendéglátóegységeknek, hogy a forgalom rapszodikus, a turisták elmaradnak. Hiszen az egyik hét elfogadható forgalmait egy különösen rossz időszak követheti, ez pedig labilissá teszi a munkaerő-gazdálkodást is. Mégsem gazdasági szempontból a legrosszabb a helyzet. Sokkal inkább pszichológiai tekintetben. Ugyanis a folyamatos bizonytalanság nemcsak a bevételekben és a megrendelésekben mutatkozik meg, hanem a fogyasztók és a végfelhasználók mindennapjaiban. Ez nem egy-egy iparági szereplőre, hanem hosszú távon komplett iparágakra jelenthet veszélyt.

Ráadásul sok cég a hullámzó forgalmak és bevételek miatt leépítésre kényszerült. Ez egyfelől növeli a társadalmi bizonytalanságot, másfelől pedig jöhet egy felszálló ág, amikor a cégek épp az elbocsátási trendeket követő munkaerőhiányt kénytelen megtapasztalni.

Ugyanilyen veszélyes tényező az életkor is: hiszen míg egyesek foggal körömmel ragaszkodnak a munkájukhoz, mások az életkorukból adódó veszélyeztetettség miatt azonnal szerződést bontanak.

Különösen igaz ez az idősekre és a diákokra, hiszen míg előbbi, érthető okokból, nagyobb veszélynek van kitéve, utóbbit a család és a szülők féltik igazán.

Tehát nincsenek egyszerű helyzetben a munkaadók, cégvezetők. Hiszen nemcsak a jelenlegi mutatókat kell figyelembe venniük a döntéshozás során, hanem a feltételezhető jövőbeli forgatókönyveket is. A legtöbb problémára azonban van megoldás. Ebben is segíthetnek a felkészült, tapasztalt HR-szolgáltatók.

Megoldások a munkaerő-gazdálkodás problémáira


Jelen helyzetben az egyik legfontosabb faktor, amellyel minden cégnek számolnia kell: a biztonságos munkakörnyezet megteremtése.

Itt nem csak a megfelelő eszközök biztosítása fontos, hanem a járványügyi szempontból kockázatot jelentő tényezők kiküszöbölése is. Természetesen itt a kulcsszó, mindkét oldalt tekintve, a tolerancia. Fontos, hogy munkáltató és munkavállaló együttműködjön ebben a helyzetben, az egészséget és biztonságot helyezze előtérbe.

Emellett természetesen a rugalmasság is elengedhetetlen, és ez nem csak az egészségügyi szempont miatt, hanem a foglalkoztatás tekintetében is fontos. A munkaadónak fel kell készítenie a munkavállalót az esetleges foglalkoztatási formákra, azokra a tényezőkre, amelyek a szerződését is érinthetik. Lehet ez a munkaidő megváltozása, vagy más foglalkoztatási formák alkalmazása, mindkét fél számára fontos, hogy tisztában legyenek ezekkel. 

A HR-szolgáltatók segítséget tudnak nyújtani a kérdéses pontokban, hiszen szinte egyik napról a másikra felépíthető munkaerő-kapacitásokat tudnak biztosítani a vállalatok számára. Ebben az esetben szintén megtörténhet, hogy hirtelen kell mozgósítani a leépített munkaerő-állományt: vannak ugyanis helyzetek, amikor azonnal kell a segítség.

Az euDIÁKOK Iskolaszövetkezet és az euJOBS Kft. ebben is segíthet, hiszen a több tízezres munkavállaló-bázis garancia arra, hogy a szorult helyzetekben is megoldás születhessen. Ehhez persze nagy mennyiségű tudás és szerzevőképesség kell, ezért is célszerű az ilyen lélegzetvételű problémákat szakemberre bízni.

Ilyen helyzetben a munkaerő-felesleg is megnövekedhet: nemcsak az ősz beálltával munka nélkül maradt szezonális dolgozókról lehet szó, hanem a közvetítő felé forduló munkakeresőkről is. Egy tapasztalt HR-szolgáltató segít abban, hogy ezek a plusz munkaerők a megfelelő cégekhez kerülhessenek, így kialakítva a win-win szituációt.

Az év vége felé közeledve pedig a 2021-es év tervezése is kiemelkedő feladat. A bizonytalan járványhelyzet sokat nehezít ezen, hiszen sokszor napról-napra, hétről-hétre kénytelenek tervezni a vállalatok. Ez hatalmas fokú rugalmasságot igényel a cégek részéről, gazdasági és munkaerőtervezési szempontból egyaránt.

Érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy ha még nem volt, vagy ha már van, milyen kiegészítő munkaerőbázisokra, HR-szolgáltatásokra lehet támaszkodni, amelyek ezt a magas fokú rugalmasságot támogatni tudják. Bármennyire is nehéz ez a jelen helyzet, a szakemberek készen állnak segíteni és tervezhetővé tenni a kapacitásokat.

Amennyiben önnek és cégének jól átgondolt HR-stratégiára van szüksége, amely a mostani helyzetre való elhamarkodott intézkedések helyett egy átgondolt, hosszú távú megoldást sürgető modellre épül, keresse az euDIÁKOK Iskolaszövetkezetet és az euJOBS Kft.-t bizalommal!
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Csodálatos panoráma - végtelen látvány Ez a Hotel Ózon és a hamarosan nyíló Infinity étterem a Mátra szívében!

Amikor rendezvényünk számára helyszínt keresünk, akkor általában több hasonló ajánlat között kell kiválasztanunk a legjobbat és a... Teljes cikk

Cégvezetők Csúcstalálkozója - 2024. Könnyebb vagy nehezebb lesz a pálya?

Mit hoz a 2024-es év? Könnyebb lesz a pálya az üzleti szektornak? Vagy a kiszámíthatatlanság, fenyegetettségi helyzetek kereszttüzében kell továbbra... Teljes cikk

Hogyan biztosítsuk a kerékpáros munkába járást?

Az elmúlt években a kerékpár és az elektromos kerékpár egyre népszerűbbé vált a munkába járás és szabadidős tevékenységek során egyaránt.... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek