kapubanner for mobile
Szerző: Kovács Zita
Megjelent: 11 éve

Nagycsalád kontra megélhetés és karrier - úton a megoldás?

Kiterjesztenék a családi adózást, rugalmas gyedet vezetnének be, a tanulmányokat is beszámítanák a gyerekvállalásba, tovább járna az adókedvezmény a munkavállaló kismamák után - ezek a lépések szerepelnek abban az átfogó népességpolitikai intézkedéscsomagban, melyet nyáron jelentett be a kormány, és októberben kerülhet ismét terítékre. Szakértők fejtették ki véleményüket a HR Portálnak a tervezett lépésekről.

Az intézkedések sajnos egyelőre nem tekinthetők meg semmilyen hivatalos forrásból, így igen nehéz a részleteket illetően véleményt alkotni - hívta fel a figyelmet Keveházi Katalin, a Jól-lét Alapítvány vezetője. Hozzátette: az egyértelmű, hogy a kormányzat a gyermekek számának növekedését tűzte ki céljául, és nem is leplezett társadalmi elvárásként a hagyományos nemi szerepek, az anyaság, a gondozói tevékenységek ellátása felé tereli a nőket. Ezt jelzi a szülési prémiumnak tekinthető egyszeri anyasági támogatás megemelése. Mivel első gyermeküket a nők egyre később szülik, és emiatt kevesebb idejük marad további gyermekek vállalására, továbbá mert az eddigi támogatások által preferált nagycsaládosok körének bővítése kizárólag az egy- és kétgyermekesek számának növelésén keresztül vezet - a 3. gyermek megszületését megelőzi az elsőé és a másodiké -, a kormányzat mostani intézkedései a fiatalokat célozzák, illetve szélesebb kör számára is elérhetővé teszik a kedvezményeket.

Vida Ágnes vállalkozásfejlesztési tanácsadó a HR Portálnak nyilatkozva kiemelte: egy átlagos magyar család ma legfeljebb 1-2 gyermeket vállal. Ennek a fő oka a létbizonytalanság, az, hogy a szülők számára 5-10 év, mire megteremtik a gyermekvállaláshoz szükséges feltételeket, ami elsősorban a megfelelő lakást jelenti. Az új, tervezett intézkedések az alapproblémát nem oldják meg, azonban segítséget jelentenek azoknak, akik még a tanulmányaik alatt vagy rögtön utána vállalnak gyermeket, illetve azoknak, akik eddig a gyed elvesztése miatt nem mertek testvért vállalni, vagy visszatértek a két gyermek születése között dolgozni, hogy a második gyermek után is a fizetésüknek megfelelő gyed összeget kapják.

A kormány tervei

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, kiterjesztenék a családi adózást, másfél-kétszeresére növelnék a szociálpolitikai támogatást, rugalmas gyedet vezetnének be, a tanulmányokat is beszámítanák a gyerekvállalásba, tovább járna az adókedvezmény a munkavállaló kismamák után - legalábbis ezek a részletek láttak napvilágot a népességpolitikai intézkedéscsomagból.

Keveházi Katalin szerint az ösztönzés, mint tény, a kedvezményezett munkavállalói csoportok számára elméletileg kedvező. Ugyanakkor hangsúlyozta: tudni kell, a pályakezdés előtt gyermeket vállaló fiatal nő munkaerő-piaci esélyei kortársaikénál kedvezőtlenebbek, a szakmai háttérrel nem rendelkező kisgyermekes nők megbecsültsége igen alacsony. Ezen a munkahelyvédelmi akcióterv kedvezményei némileg segítenek, hiszen abban a vállalati körben, ahol a bérköltség aránya az operatív költségeken belül magas, ott ösztönözheti a kisgyermekesek visszavételét, foglalkoztatását. Ugyanakkor mivel ez a célcsoport más munkavállalói csoportokkal versenyzik az álláshelyekért, azon a munkahelyen, ahol nem volt alkalmuk bizonyítani, továbbra is hátrányban lesznek a családi kötelezettségektől mentes jelöltekkel. Így például a felmondási védelem megszüntetése az akcióterv előnyeit összességében negatívba fordítja - ez az alapítvány egy multi cégek körében végzett tavaszi felmérésétől ki is derült. A munkáltatók ugyanis sokkal inkább az alkalmasságot és a rendelkezésre állást tekintik a kiválasztás szempontjának, és kevésbé a 28 500 forintos elérhető megtakarítást.

Érvek és ellenérvek

Ami a rugalmas gyermekgondozási ellátásokat illeti, a hazai anyasági ellátásokat sok országban igen nagyvonalúnak tekintik. A rugalmasság, amennyiben a munkaerőpiactól való elszakadás mértékét csökkenti, és pályaújrakezdésre ösztönöz, mindenképpen előnyös, különösen, ha például az igénybevehetőség kombinálható a munkaidővel, ha az érintett szülő nem válik kiszolgáltatottá a gyermekvállalás miatt, ha a rugalmasság kereteinek kialakításában együtt tud működni a munkaadóval, és különösen, ha nem kizárólag a nők veszik az ellátásokat igénybe, hanem a szülői szerepeket megoszthatják egymással a szülők.

Ugyanakkor Vida Ágnes szerint ma egyértelműen elmondható, hogy a gyermekvállalás megtöri a nők karrierjét. Visszatérve a munkaerőpiacra még ugyanolyan végzettséggel és ugyanakkora tapasztalattal is kevesebbet keresnek, mint férfi kollégáik. Már, ha vissza tudnak térni egyáltalán, ugyanis a munkáltatók nem szívesen alkalmaznak kisgyermekes anyákat, számtalan esetben lehet ilyen tapasztalatokat hallani. Az anyák is átgondolják a lehetőségeiket a gyermekvállalást követően: sok munkahelyen van túlóra, vagy az óvoda-iskola időbeosztásával nem összeegyeztethető a munkarend (például minden nap vidékre kell utazni és csak este 5-6-kor van vége a munkaidőnek).

Amennyiben valaki ilyen munkahelyen dolgozott korábban, a gyermekvállalást követően általában váltani szeretne, vagy nem tud visszatérni. Sokan ilyenkor új szakmába kezdenének, azonban az új területen pályakezdőként kellene elhelyezkedniük.

A szakember szerint elsősorban a részmunkaidő és a távmunkahelyek teremtésének ösztönzése segítene a kisgyerekeseknek munkaerő-piaci helyzetén. Sok anya szívesen dolgozna már a baba mellett is, ha a munkaidőt össze tudná egyeztetni a családi kötelezettségeivel, így nem esnének ki évekre a munkaerőpiacról. A Nyugat-Európában már jól bevált osztott munkahely is remek lehetőség lenne, amikor két munkavállaló lát el egy munkakört felváltva - ezt más országokban is leginkább a kisgyermekes anyák használják ki, hiszen így nem kell felhagyniuk a munkával, hanem félállásban ugyanazt a munkakört látják el továbbra is és közben gyermeket nevelnek.

Lenne még mit tenni

Ezen kívül a nők vállalkozási kedvének növelése, a női vállalkozások támogatása is fontos lenne, például az évek óta emlegetett (de eddig sajnos mindig meghiúsult) "4 órás vállalkozás" női vállalkozóknak a gyermekük 12 éves koráig, ami a jelentős járulékkedvezmény miatt növelné a vállalkozási kedvet. A vállalkozói lét ugyanis nagyobb szabadságot nyújt az időbeosztás terén, ezért egyértelműen jobban összeegyeztethető egy kisgyermekes család életével, de természetesen egy távmunka is hasonló szabadságot nyújthat.

Van hova fejlődni

Magyarországon Európában a legalacsonyabb a kisgyermekesek foglalkoztatottsági rátája (rajtunk kívül még Törökországban nagyon alacsony), a 3 év alatti gyermeket nevelőknek csupán 20 százaléka dolgozik, az anyák fele a gyes ideje alatt elveszíti a munkahelyét. Az egygyermekes anyák 60, a kétgyermekesek 50, a három vagy többgyermekes anyáknak csupán 20 százaléka dolgozik.

Külföldön azokban az országokban a legjobb a kisgyermekes anyák helyzete a munkaerőpiacon, ahol elterjedtek az atipikus foglalkoztatási formák, mint például a távmunka, az osztott munkahely, a részmunkaidő és a munkavégzés egyéb rugalmas formái. Jelenleg azonban a munkaadók többsége még ragaszkodik a hagyományos 9-5-ig munkavégzéshez, a munkavállalók pedig gyakran nem elég kezdeményező készek, nem merik javasolni a feletteseiknek, hogy a munkájukat a gyermekvállalás ideje alatt rugalmas munkaidőben végezhessék el. Mindkét oldalnak többet kéne tudnia tehát ezekről a lehetőségekről, a gyakorlati megoldásokról ahhoz, hogy érdemi változás történjék.

Még semmi sem biztos

A legfrissebb hírek szerint a kormány októberben tárgyalja a családpolitikai csomagot - ezt egy rádiós műsorban közölte a Népesedési Kutatóintézet vezetője. Révész Máriusz - aki egyben a miniszterelnök családpolitikai tanácsadója - arról is beszámolt, hogy már biztos: az adókedvezmény kiszélesítése benne lesz a jövő évi költségvetésben. Ez havi 25-30 ezer forinttal hagy többet egy olyan család zsebében, ahol a szülők fejenként százezer forintot keresnek és három gyerekük van. Összesen nagyjából 50 milliárdos költségről van szó. Révész Máriusz állítása szerint komoly az esély arra, hogy a gyed extra is megvalósul. A gyed extrával egy ellenérdekeltség kerül a rendszerbe, hiszen a szülők sokszor nem akarnak második gyereket vállalni három éven belül, mert a családnak járó támogatás egy része leveszik, másrészt az anyuka nehezebben tud visszamenni dolgozni, ha egyáltalán van hova - hangzott el korábban a Klubrádióban. A gyed extra program lehetővé tenné, hogy akár egy év alatt megkaphassák az anyák azt a támogatást, ami három év alatt járna, ha például egy év után vissza akarnak térni a munkahelyükre. A családi csomag eleme az is, hogy gyermekvállalás esetén elengednék a diákhitel egy részét. A tervek szerint nemcsak az egyetemi jogviszony alatt, hanem a tanulmányok befejezése után született gyermekek esetében is mentesülhetnének a szülők a diákhitel egy részének visszafizetése alól.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az X generációsok tudják: ha nem tanulsz, véged - avagy miért jó megtartani a középkorú munkavállalót?

Nincsenek könnyű helyzetben manapság az X generációs (jellemzően 1960 és 1979 között született) munkavállalók. Könnyen kerülhetnek... Teljes cikk

Az év eleje a felmondások ideje?

Az év elején történő felmondások aránya bár változó lehet, azonban sok cégnél ebben az időszakban, az év végi bónuszok kifizetését követően... Teljes cikk

Menni vagy maradni? Váltási dilemmák év elején

Hiába gondolkodik a munkavállalók közel fele munkahelyváltáson, Szemán Zoltán karrier-tanácsadó szerint ez inkább a vágyat fejezi ki, nem a... Teljes cikk