kapubanner for mobile
Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 9 éve

"Néhány óra alatt hatalmas változást tudunk elérni"

Évente 40 fizetett munkaóra jár az MSD Pharma Hungary Kft. minden munkavállalójának, melyet mindenki önkéntes munkára fordíthat. A cég munkatársai idén Gyömrőn, egy olyan intézményben jártak, ahol tanulásban akadályozott és sajátos nevelési igényű gyerekek és fiatalok élnek és tanulnak. A CSR-programok nem egyszerű csapatépítések: hatással vannak a cég belső folyamataira, a belső kommunikációra. Hogyan érje el a vezetés, hogy ne teherként, hanem örömként fogadják az önkéntes segítő munkát a dolgozók? Erről is beszélgettünk Dr. Csutora Péterrel, az MSD Pharma Hungary Kft. orvosigazgatójával, aki maga is rendszeresen, évtizedek óta végez CSR-tevékenységet.

Ön hogyan kezdett önkénteskedni, mi volt az első ilyen jellegű tevékenysége?

Az elmúlt 25 évben sok helyen végeztem önkéntes munkát, részben orvosi végzettségemmel kapcsolatban, részben magánemberként. Ügyeltem klinikán szabadidőmben, konferenciát és oktatást szerveztem, védőoltásokat adtam be, sporteseményeken segítettem, vért adtam. Számomra mégis azok a legemlékezetesebbek, amikor együtt, közösségben segítünk.
Csutora Péter

Lehet ez egy jótékonysági futás, szemétszedés a „Te Szedd” mozgalom keretében, vagy élelmiszerek ajándékozása rászorulóknak, mindig nagy örömmel tölt el a közös szolgálat.

A cégnél évek óta rendszeresen tartanak Vállalati Önkéntes Napot. Mi történik ezen alkalmakkor?

A Vállalati Önkéntes Nap egy már évek óta meglévő és működő kezdeményezés, amit örömmel támogatok, vezetőként és aktív résztvevőként is. Az MSD társadalmi felelősségvállalásának egyik fontos alapköve az önkéntesség. Arra törekszünk, hogy az „MSD Gives Back” mottó jegyében segítsük a társadalom elesett, nehéz helyzetben lévő csoportjait. Ehhez minden dolgozónknak évi negyven, fizetett munkaórát biztosítunk, amit az általuk választott ügy és csoport támogatására fordíthatnak önkéntes munka formájában. A rendelkezésre álló keretet szabadon oszthatják be; évente egyszer, az önkéntes napon pedig nagyobb volumenű felújítási munkát szoktunk közösen elvégezni.

A kollégáim elmondása alapján a program már az induláskor pozitív visszhangot kapott a cégen belül, és évről évre nőtt a támogatottsága. Azt gondolom, ebben nagy szerepe van annak, hogy az ilyenkor végzett munkának gyors és látványos eredménye van. A munkánk során hosszú évekbe telik, mire egy gyógyszer a kutatólaboroktól eljut a betegekig, az önkéntes napon azonban néhány óra alatt tudunk hatalmas változást elérni. Ez a gyors sikerélmény mindenkire ösztönzően hat. Idén vettem részt először ezen a napon, és jó volt látni, ahogy a kollégáim beosztástól függetlenül hatalmas lelkesedéssel dolgoztak, legyen szó árokásásról vagy falfestésről.

Milyen munkákat végeztek már együtt a cég munkatársai?

A közös jótékony akciónál nagy hangsúly van azon, hogy valódi, kézzelfogható segítséget nyújtsunk. Az aktuális intézményt minden évben egy hat főből álló bizottság választja ki, a potenciális helyek igényeinek alapos felmérése után. A profi végeredmény érdekében a komoly szakértelmet igénylő munkákhoz bevonunk építési szakembereket is, de igyekszünk minél több munkát magunk elvégezni. Idén például átfogó felújítást végeztünk a Gyömrői Speciális Szakiskolában, ahol sajátos nevelési igényű, tanulásban vagy értelmileg akadályozott diákok élnek és tanulnak.
„A két tantermes iskolaépület olyan katasztrofális állapotban volt, hogy egy ideje kénytelenek voltunk egy 20 négyzetméteres lakás szobájában tartani az órákat. A felújítás révén most nem csak visszaköltözhettünk, de a szőlőültetvény korszerűsítésével a képzési palettát is bővíthettük, így diákjaink végre nem csak elméletben sajátíthatják el a szőlőművelés folyamatát.” – Kormányos Zoltán, a Gyömrői Speciális Szakiskola vezetője.

Az iskola épületében és tankertészetében 115-en dolgoztunk; a tetőszerkezet komplett cseréjét szakemberekre bíztuk, de például a falak hőszigetelését, az iskolaépület és a tankertészet épületeinek korrózióvédelmét, a kültéri padok festését magunk végeztük. Az önkéntes napon az a tudat is hatalmas pluszt ad, hogy a munkánk eredménye hosszú távon milyen pozitív hatással van az ott élő fiatalok életére. A gyömrői intézményben az értelmi fogyatékkal élő diákok kertészeti, mezőgazdasági szakképesítést szerezhetnek, ami esélyt ad számukra a teljesebb, önállóbb életvitelre. Az iskolaépület felújításával újra kulturált körülmények között tanulhatnak, miután sokáig egy lakás szobájában kellett órákat tartani, mert olyan katasztrofális állapotban volt az épület. A tankertészet teljes körű felújításakor a szőlőültetvényt is korszerűsítettük, ennek eredményeként pedig az iskola már szőlőművelést is tud oktatni és ezzel újabb szakképesítést tud a diákok kezébe adni.

Miért fontos Ön szerint a CSR-tevékenység egy cég életében, milyen pluszt képes adni akár a cég brandjéhez?

Azzal, hogy egy vállalat társadalmi és környezeti szempontokat is figyelembe vesz a működése során, hosszú távon hozzájárul az ország gazdasági és társadalmi fejlődéséhez, ezzel pedig saját versenyképességének növeléséhez is. Az MSD fontos célkitűzése, hogy a Vállalati Önkéntes Napon többszörösen hátrányos helyzetben lévő intézményeket keressünk fel, és olyan segítséget nyújtsunk, ami nem csak az adott közösség, hanem az egész társadalom szempontjából fontos változásokhoz járul hozzá – mint például a fogyatékkal élők szakképzése. Szeretnénk példát mutatni a hozzánk hasonló vállalatoknak, hogy az önkéntes munka az egyik legönzetlenebb cselekedet, amivel hatalmas eredményeket lehet elérni. Szervezett, nagyszabású keretek közt még inkább.

Miért fontos az önkénteskedés a munkavállalók szempontjából?

Több fronton is próbálunk tenni a „mindennapi robot” érzése ellen, a közös önkénteskedés pedig hatékony módja annak, hogy a kollégák a mindennapos környezetükből kiszakadva, a szokottól eltérő munkát végezzenek, ráadásul ülőmunka helyett kétkezi tevékenységgel, aktívan tölthetik az időt. Tökéletes csapatépítő foglalkozás, de, ami a legfontosabb, lelkileg is feltöltődnek.

Hogyan motiválhatók egy cég dolgozói arra, hogy végezzenek önkéntes munkát?

Leginkább a saját példánkból tudok kiindulni. Nehezen tudnék olyan kollégát mondani, akit ne motiválna a segítő szándék, és nagyon győzködni kellene, hogy vegyen részt a programban. Ebben természetesen jelentős szerepet játszik, hogy az MSD-nél a munkatársaink nem csak szabadidejükben, hanem munkaidőben is megtehetik ezt, hiszen fizetett óraként számoljuk el az ezzel töltött időt. Sok dolgozónk ezeken az alkalmakon kap kedvet ahhoz, hogy magánemberként, a szabadidejében is nemes célokért tegyen.

Milyen tevékenységet végeznek a Vállalati Önkéntes Napon? Tudna mondani példákat az elmúlt évekből, hol jártak, mit csináltak?

A szabadon felhasználható önkéntes órákon több munkatársunk dolgozott orvosként a Bátor Táborban, de tartottak foglalkozásokat különböző gyermekotthonok óvodásainak is. Voltak, akik a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben végeztek önkéntes munkát, mások kórházakban segítenek rendszeresen, vagy az idősek mindennapjait teszi könnyebbé a bevásárlás feladatainak átvállalásával. Tavaly a vállalati önkéntes napon a Gyöngyösi Autista Segítő Központ és a Hűvösvölgyi Gyermekotthon lakóinak életkörülményein igyekeztünk javítani, például új játszótér, konditerem és baba-mama park kiépítésével. 2011-ben a vörösiszap-katasztrófa által sújtott régióban újítottunk fel játszótereket, iskolaudvarokat és közterületeket.
Sipos Sándor, a shapeHR HR-tanácsadója
"A fogyatékossággal élők speciális, adottságaikhoz igazított szakképzése Magyarországon még mindig marginális jelentőségű, kuriózum jellegű tevékenységként él a köztudatban, amire szolidaritásból fordítható némi, de lehetőleg nem túl sok erőforrás. Pedig a lelkiismereti indokoknál sokkal több áll a fogyatékossággal élők professzionális képzése mögött. Ezeknek az embereknek ugyanúgy megvannak a magukhoz képest mért erősségeik, mint mindenki másnak. Ezek azok az erősségek (például a növényekkel végzett munkához nélkülözhetetlen türelem és kitartás), amelyekre építve fejlesztésük kézzelfogható eredményeket mutat. Ha pedig eredményesen képezzük őket, nemcsak önfenntartó képességüket javítjuk - ezáltal csökkentve a társadalom többi részére való ráutaltságukat -, hanem lehetővé tesszük, hogy mindennapjaik során a környezetük számára hasznos munkát végezhessenek. A fogyatékossággal élők erősségeinek megtalálása és célzott fejlesztése ugyanakkor speciális módszertant, szemléletmódot és eszközöket igényel a képző intézmények és az ott dolgozók részéről. A következő lépés ezen intézmények elterjesztése, hogy kuriózumból általánosan elérhetővé váljanak. Csak ez az út vezethet oda, hogy a fogyatékossággal élő embereket a társadalom teljes értékű tagjaiként fogadják el hazánkban."

Az önkéntes nap általában nem csak munkából áll: tavaly például a hűvösvölgyi gyermekotthon lakóinak szervezett focibajnokságra az MSD munkatársai is beneveztek saját csapatukkal, és az ebédet is közösen készítették el.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Profi programozók önkéntes munkája segítheti a fogyatékkal élő embereket, hogy munkához jussanak

A digitalizáció nem csak a pénzügyi világot alakította és alakítja át, de többek között a karitatív szervezetek munkáját is hatékonyabbá... Teljes cikk

ESG-intézkedések - ilyen különbségek vannak a kkv-k és a nagyvállalatok között

A vállalatok nagy többsége szerint az ESG a jövőben rendkívül vagy nagyon fontos lesz üzleti működésük szempontjából – mutat rá a BDO... Teljes cikk

Sok vállalat a HR-re bízza a társadalmi felelősségvállalást, de forrást nem igazán ad hozzá

A hazai cégek elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás (CSR) tekintetében, de távol vannak attól, hogy valódi megoldásokat nyújtsanak a... Teljes cikk