Megjelent: 9 éve

Nem lett trend a videó-önéletrajz

Többek között azért nem terjedt el a video-CV, mert több képességet igényel az álláskeresőtől, nem váltja ki az írott önéletrajzot, a munkáltatóknak nincs elég tárhelye, a HR-eseknek pedig ideje azokat menteni, elemezni, ezért nem is várják el szinte sehol - érvel JobAngel legújabb blogbejegyzésében.

images

Évek óta próbálják az álláskeresős oldalak - külföldiek és magyarok egyaránt - sulykolni, hogy a videó CV a jövő, mindenkinek legyen, szabályokat is próbáltak rá írni, hogy segítsék a videó-CV készítő álláskeresőket. Ezek a szabályok nagyjából összefoglalva:

- Tervezd meg, írj forgatókönyvet hozzá!
-Akár az egész szöveget megírhatod előre, de egy bemagolt szöveg előadása nem biztos, hogy jó ötlet, mert látszani fog az előadásmódodon.
- Legyen a megpályázott pozícióhoz illő a megjelenésed, viselkedésed a videón! Ne beszélj túl gyorsan, ne legyenek háttérzajok, legyél semleges háttér előtt!

- Bemutatkozással, elérhetőségek megadásával érdemes kezdeni, melyet egy rövid összefoglaló kövesse magadról (önéletrajhoz hasonlóan).

- Szerkeszd meg a videót, a benne lévő esetleges hibás részeket vágd ki, vedd újra!

Álláskeresőnek komoly nehézség a videoCV

Már ennyiből is látható, hogy egy videó-CV készítése sok energiát kíván az álláskeresőtől, és sok olyan képességet, amiben nem biztos, hogy rutinos, és nem is valószínű, hogy a szakmai életéhez szükséges effajta jártasság. Ezért az álláskeresők többsége videó-CV készítéséhez hozzá sem fog, hiába hangoztatták 2008 óta, hogy ez az új trend. Ráadásul a hagyományos, írott önéletrajzot nem helyettesíti, így gyakorlatilag fölösleges munka a legtöbb esetben. JobAngel tapasztalatai szerint a youtube-on magyar és külföldi video CV-k esetében is inkább csetlő-botló próbálkozásokat látott videó-önéletrajz gyanánt.

A blogoló talált még egy-két erre szakosodott cég mintamunkáját, ami kiválasztási szempontból megint nem volt meggyőző, de ez nem az ő profizmusuk ellen szól. Inkább az okozhatja ezek esetlen szövegezését, hogy egy fiktív jelöltről mindig nehezebb jó álláspályázatot készíteni, mint egy valósról. (Csak a móka kedvéért nagyon egyszerűen készíthető video-CV a resu-me.me-n, és ennek még gyakorlati haszna is van, bár nem video-CV-ként). Ingyenes lehetőség még a cv.tv, de az már kicsit összetettebb, és fellelhető még jónéhány, szintén összetett megoldás, videorecruit.com stb.)

A munkáltatónak nyűg

A fogadó oldal részéről sem túl praktikus a videó-CV, ezért aztán nem is várják el szinte sehol. Ennek sokféle oka van, ami leginkább kapacitáshiányban (=pénzhiány) és technológiai felkészületlenségben (=pénzhiány) gyökerezik.

Munkáltatók által felvetett adminisztratív okok

- Ha fájlként kapják, annak biztosan nagy mérete lesz: a címzett mailbox bedugul, a letöltés sok időt vesz igénybe (legalábbis az átlagos 20 másodperchez képest, amit egy CV-vel töltenek).
- Ha linket kapnak, azt hogyan tárolják mondjuk 5 évig, ahogy azt általában egy hagyományos CV-vel teszik nagyobb cégek? Ha a letöltött fájlt tárolják el, az mennyi tárhelyet kíván? A kereshetőség megoldása külön erőforrást igényel.
- Hogyan hasonlítható össze egy video-CV egy írott önéletrajzzal? Ha a videó mellé küldi a jelölt írott CV-t - mint azt tanácsolják mindenhol - minek a videó egyáltalán?

Napi munka hatékonysága

Napi munkában egy ember akár 100 körüli írott álláspályázatot is átnéz az állásinterjúztatás vagy egyéb napi munkája mellett, de ha egy-egy videó 2-3-5 perces, akkor az már egy teljes munkanapot kívánna.
Ha egy jelentkezőt állásinterjúra javasolnak, ehhez általában egy rövid, kitöltött formanyomtatványt és a mellétett CV-t vagy annak kivonatát szokták leadni. Videó-CV-nél ez is nehézkes.

Kivételek

Mint mindig, most is vannak kivételek. Ha egy olyan állásról van szó, ahol a napi munka része a kamerák előtti beszéd, mozgás, vagy előadás élő közönségnek, akkor egy videó-CV lehet előny. Ilyen állások esetén viszont az álláshirdetésben is benne szokott lenni, hogy prezentációt, videó-CV-t, portfoliót kérnek. Ebben az esetben viszont fel is készültek (remélhetőleg) arra, hogy ezek fogadása és feldolgozása milyen munkával, idővel, tárhely-igénnyel jár együtt.

JobAngel
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
TOP 3 kihívás a HR szakmában - Kérdések és válaszok: 2. rész

Ezúttal arra kereste a választ Gombkötő Marcell a HR Blogon, hogy vajon mi jelenti a legnagyobb kihívást a HR-eseknek a szakmájukban. Teljes cikk

A munkahelyi együttműködés 7 aranyszabálya

Hogyan kell, lehet a munkahelyen viselkedni? Mi az, amire minden szereplőnek egyaránt figyelnie kell, függetlenül attól, hogy mi a beosztása, munkaköre,... Teljes cikk

Az emberek nem égnek ki, a szervezetek égetik ki őket

A gond a proaktivitás fogalmával az, hogy bár jól hangzik, nagyon sok rizikót rejt magában az ezzel kapcsolatos munkahelyi elvárás - írja a HR Blogon... Teljes cikk