kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Nem sok mozgás várható a munkaerőpiacon

A magyarországi munkaadók többsége, 80 százaléka nem tervez létszámváltoztatást a következő negyedévben, míg 10 százalék munkaerő-felvétellel, 7 százalék pedig elbocsátásokkal számol – derül ki a Manpower munkaerő-piaci szolgáltató legfrissebb felméréséből, amely 750 hazai munkáltató megkérdezésével készült.

A magyarországi munkaadók többsége, 80 százaléka nem tervez létszámváltoztatást a következő negyedévben, míg 10 százalék munkaerő-felvétellel, 7 százalék pedig elbocsátásokkal számol – derül ki a Manpower munkaerő-piaci szolgáltató legfrissebb felméréséből, amely 750 hazai munkáltató megkérdezésével készült.

A cég MTI-hez eljuttatott, keddi közleménye szerint optimisták az építőipar és a gyártás munkaadói, de romlottak a kilátások a vendéglátás területén, mivel a munkaadók már a szezon végével számolnak.

Annak ellenére, hogy a várakozások csaknem minden ágazatban és régióban romlottak, a vállalkozások méretétől függetlenül a mutató pozitív tartományban maradt, a gyártás területén pedig a legjobb mutatót produkálták a munkaadók 2009, vagyis a felmérés magyarországi kezdete óta – olvasható a közleményben.

A felvételt és elbocsátás tervezők különbségéből számított munkaerő-piaci mutató szezonálisan kiigazított értéke plusz 4 százalékon áll, ami az előző negyedévhez képest 4 százalékpontos gyengülés, éves összehasonlításban azonban 6 százalékpontos növekedés.

A Manpower csoport most először a vállalkozások mérete szerint is vizsgálta a kilátásokat: a kutatás szerint a nagyobb és közepes vállalkozások mutatói erősebbek (plusz 11 százalék), mint a kis- (+3 százalék) és a mikrovállalkozásoké (+8 százalék).

Bővülés azokban az ágazatokban várható, amelyeket leginkább a közepes- és nagy, multinacionális cégek uralnak és alapvetően exportra termelnek – mondta a közlemény szerint Kiss Judit, a Manpower Hungary ügyvezetője. Hozzáfűzte, a multinacionális cégek várakozásait sokkal inkább a rendelésállomány befolyásolja, mint a magyarországi munkaerő-piaci trendek, ezzel szemben a kis- és mikrovállalkozások jobban függenek a hazai környezettől.

A kilenc vizsgált szektorból hatban a dolgozói létszám bővítését tervezik a negyedik negyedévben a munkaadók. A legnagyobb bővülés a gyártás területén várható, ahol a munkaerő-piaci mutató plusz 19 százalékon áll. Ezt követi az építőipar plusz 10, és a vendéglátóipar plusz 7 százalékos mutatóval. A köz- és szociális szférából, valamint a nagy-és kiskereskedelem területéről egyaránt plusz 5 százalékos mutatót jelentettek. Ugyanakkor a mezőgazdaság mutatója mínusz 5 százalékon áll.

Az előző negyedévhez képest kilenc szektorból hétben romlottak a kilátások. A legnagyobb, 11 százalékpontos csökkenést a vendéglátóiparban regisztrálták, de 8, illetve 6 százalékpontos csökkenést jelentettek az építőipar, valamint a közüzemi szolgáltatások területéről is.

Éves összehasonlításban hat szektor munkaadói várnak növekedést. Kiemelkedően magas, 18 százalékpontos növekedést jelentettek az építőipari munkaadók, míg 15, illetve 14 százalékponttal javultak a kilátások a gyártás és a vendéglátóipar területén. 11 százalékponttal erősödött a köz- és szociális szféra, míg 9 százalékponttal a nagy- és kiskereskedelem mutatója. Tavalyhoz képest három ágazat mutatója gyengült, a legnagyobb mértékben, 5 százalékponttal a pénzügyi és üzleti szolgáltatásoké.

A munkaadók a munkavállalók létszámának bővítésére számítanak a következő negyedévben nyolcból hét régióban. A legoptimistább tervekről a közép-magyarországi régió munkaadói számoltak be.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk

Kiábrándítóan lassan növekszik a női vezetők száma - mutatjuk, hogy befolyásolja ezt a rugalmas munkavégzés

Miközben a nők által betöltött felsővezetői pozíciók aránya világszerte 19,4%-ról 33,5%-ra nőtt két évtized alatt, a fejlődés... Teljes cikk

Hogyan építsük a vállalati kultúrát hibrid munkavégzés esetén?

A csapatépítés ösztönzésével, az eredmények jutalmazásával, a kommunikáció támogatásával és a munka-magánélet egyensúlyának... Teljes cikk