Megjelent: 10 éve

Nem szokványos diákmunka: életmentés a vízimentőkkel

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata az egyik legnagyobb létszámban szezonálisan diákokat foglalkoztató szervezet hazánkban. Évente közel 300 diáknak biztosítanak könnyűnek látszó, ám a valóságban nehéz és nagyon felelősségteljes munkát. A VMSZ- nél dolgozó nappali tagozatos diákok életekre vigyáznak. Az a feladatuk, hogy a vízparton pihenő emberek szórakozása, kikapcsolódása felhőtlen legyen, és megelőzzék a bajt, vagy ha ez mégis megtörténik, ott legyenek és rendszerben lévő tudásra, eszközparkra és emberi erőforrásra támaszkodva azonnal intézkedjenek. Szép és megtisztelő feladat, nagy elismerés és komoly felkészülést igénylő befektetés ennek a csapatnak a tagjává válni. Bagyó Sándor, a VMSZ vezetője értékeli e rovat első vendégeként a diákok és az őket biztosító iskolaszövetkezet munkáját, tapasztalatait és osztja meg véleményét az iskolaszövetkezetek működéséről szerzett tapasztalatait.

images

images

A Bagyó Sándor által irányított egyesület 2014-ben ünnepli 15. születésnapját. Mivel kezdetektől fogva foglalkoztatnak diákokat az idén 15-ik éve adnak munkát ma már nem csak nyáron a diákok számára. A VMSZ mindvégig kiemelt figyelmet fordított a hivatalos működésre, ezért mindvégig kizárólag iskolaszövetkezeten keresztül biztosított a diákok számára munkalehetőséget. A diákok jelenleg strandi mentő illetve uszodamester munkakörben dolgozhatnak főleg a Balaton körül, de az ország egyre nagyobb területén a VMSZ szolgáltatását választják az idegenforgalmi szolgáltatók. Jelenleg napi nettó 3900 forintos bért, ezen felül munkaruhát és díjmentes szállást biztosítani munkatársainknak az egyesület függetlenül attól, hogy hol teljesítenek szolgálatot, a strandokon körben a Balaton partján, uszodákban, többek között Budapesten is.


Visszajárnak



Évente több száz diák keresheti meg a nyári kikapcsolódásához szükséges zsebpénzt, vagy járulhat hozzá tanulmányainak finanszírozásához. A VMSZ különleges emberekből álló csapatában dolgozó diákok nagy része évről- évre visszajár az egyesülethez. Bagyó úr és kollégái várják is vissza régi kollégáikat, hiszen ehhez a tevékenységhez fontos a tapasztalat és a bizalom. Így aztán akár a Balaton partján, akár Budapesten szeretné valaki tölteni a nyarát úgy, hogy jó hangulatban, hasznos munkát végez egy fiatalos társaság tagjaként, mindenképp Vízimentőknél a helye. Még mindig van 40 elkötelezett diák számára munkalehetőségük, az egyesület várja a 18 év feletti diákok jelentkezését.

S hogy mi a tapasztalat a diákok munkavégzésével kapcsolatban? "Aki megérzi ennek az "ízét", az évről- évre visszajár hozzánk, hisz mi nem csak a tanfolyam elvégzésének évében, de utána is folyamatosan munkát adunk. Fontos, hogy nálunk a diákok a társadalom szempontjából is hasznos, közösségi munkát végeznek" - emeli ki Bagyó Sándor.


Van, aki itt ragadt



Egy diák átlagosan 30-40 napot dolgoznak egy szezonban, de vannak köztük olyan vízimentők akik egész nyáron tevékenyek. A VMSZ keretében tarra is van példa, hogy egy diák a szervezetben találja meg főállását. Korrekt munkavégzés esetén előrejutási lehetőség van: hajós szolgálat, mentésirányítás, oktatás, gyermektáborok irányában. Vannak olyan fiatalok, akik ennek megfelelően alakították ki a továbbtanulási útjukat, sokan jelentkeztek mentőtiszti főiskolára és orvosi egyetemre.

A VMSZ számára az iskolaszövetkezetek szolgáltatása nagy segítséget nyújt a szervezet a munkaerő szervezésében, valamint a teljes körű munkaügyi ügyintézésben. Ez utóbbi, az adminisztráció hatalmas terheket ró a munkáltatókra, ami nem merül fel, ha iskolaszövetkezettel szerződik a cég. A másik előny, hogy az így foglalkoztatott diákok kevesebb költséget jelentenek, hiszen ezek a szervezetek 27 százalék szociális hozzájárulási adó mentességet élveznek, ami t csak számukra biztosít a kormányzat. "Mivel a vízimentés sajnos még szezonális munkalehetőség, ezért az iskolaszövetkezet együttműködése nélkül az adminisztrációs feladatok ellátására is külön munkatársakat kellene alkalmazni. Ezen kívül fontos az egyesület számára, hogy a diákok jogszerűen és legálisan kerülnek kifizetésre, és garantáltan , időben megkapják a fizetésüket." - mondja Bagyó Sándor.


Teljesíteni kell a diákoknak is



Sándor személyes és kollégáinak is egységes véleménye, hogy náluk nincs különbség a diákok és a főállású munkavállalók hozzáállása és teljesítménye között. Nem is lehet! Hiszen a vízimentésben egyformán, gyorsan és szakszerűen kell helytállni. Persze a kezdőknél még lehetnek apróbb hibák. A tanfolyam végén sikeres vizsgát kell produkálni, itt elég nagy a szűrő, de aki itt megfelel az már képes a jó teljesítményre éles helyzetben is. Sok diák számára a VMSZ az "első munkahely", ebből fakadóan nem mindenkinek zökkenőmentes a beilleszkedés. Szerencsére mivel vannak "öregebb" diákok is, ők támogatják, segítik a fiatalok beilleszkedését, így nincsenek nagy gondok. Aki eltölt egy szezont vízimentői munkakörben az itt szerzett tapasztalatokat egész karrierje során tovább viszi magával. A vízimentő munka cseppet sem monoton, nem kell megszakadni, de mindig rajtra készen kell lenni, fegyelmet követelő tevékenység és aki ezt megérti és ennek megfelelően teljesít, annak könnyebb a beilleszkedés.

A VMSZ számára jelentős segítség a 2014-ben először érzékelhető változás, hiszen a frissen végzett fiatalok október 31-ig diákként foglalkoztathatók. Így még egy szezonnal tovább maradhatnak a régi, kipróbált diákok. Bagyó Sándor bízik abban, hogy azok a fiatalok, akik eddig adminisztratív okok miatt nem lehettek tagjai a csapatnak (például továbbtanuló középiskolások) ennek a rendeletnek köszönhetően még többen találják meg helyüket ebben az elit csapatban.

Van még hely a VMSZ 2014-es csapatában a diákok számára. Minden 18 év feletti úszni tudó fiatalt szeretettel várnak, nem csak a Balatonon vagy Budapesten, hanem az ország egyre több településén, hiszen egyre több azon a strand- és fürdőüzemeltetők száma, akik ragaszkodnak 15 éves szervezet szolgáltatási színvonalához.

A VMSZ elégedett az Iskolaszövetkezetek szolgáltatásával. Minden olyan cég számára megfelelő megoldásnak tartja Bagyó Sándor ezt a sajátosan magyar lehetőséget, ahol időszakosan van szükség lelkes és megbízható fiatalokra. Talán a döntésben a szervezési és anyag előnyök mellett az sem mellékes, hogy valamikor mindenki volt diák, s akkor mindenki örömmel élt volna egy ilyen pénzkereseti lehetőséggel.

Jöjjön minél több diák, próbáljon ki minket - nem fogja megbánni zárja a beszélgetést Bagyó Sándor. Aki jó úszó és szereti a mozgalmas életet annak itt a helye! Felelősségteljes társadalmilag is fontos munka, és persze a pénz, jó hangulat és az egész nyaras munkalehetőség a Balaton partján és egyéb helyszíneken országszerte, évről- évre.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Melyek a legnépszerűbb diákmunkák és mennyit lehet keresni?

60 ezer látogatóval minden rekordot megdöntött a januári Educatio oktatási kiállításon résztvevők száma. A vágyott diploma azonban rengetegbe... Teljes cikk

Felmérés: minden második fiatal külföldre menne dolgozni 10 év múlva

Négyből három 16 és 24 év közötti magyar fiatal gondolja úgy, hogy pályakezdőként nem könnyű manapság elhelyezkedni – derül ki az OTP Fáy... Teljes cikk

Milyen a tökéletes munkahely a Z-generáció szerint?

A Z-generáció az első olyan nemzedék, amelyik nem ismeri az internet előtti világot. A korszakváltó korosztály világlátása, és életcéljai is sok... Teljes cikk