Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Nem várható látványos javulás a munkaerőpiacon

Bár a nyári szezon még javíthat a munkaerő-piaci adatokon, de felfutás nem lesz annyira kiugró, mint a korábbi években - véli a Buda-Cash és a Raiffeisen elemzői. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelte: a közfoglalkoztatás mellett a versenyszférában is egyre többen dolgoznak, ami a kormány sikeres foglalkoztatási programjainak bizonyítéka, és az adatok a konvergenciaprogram alapjául szolgáló makropálya prognózishoz képest magasabb foglalkoztatás-bővülést mutatnak.

A KSH adatai szerint idén március-májusban 4 millió 105 ezer volt a foglalkoztatottak létszáma, 195 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 61,4 százalékra emelkedett.

A munkanélküliek száma idén tavasszal 104 ezerrel csökkent 2013 azonos időszakéhoz képest, és ezzel 2,5 százalékponttal, 8,0 százalékosra csökkent a munkanélküliségi ráta. A 15-74 éves korosztályban 357 ezren voltak a munkanélküliek.

Az NGM MTI-hez eljutatott közleményében kifejti: a foglalkoztatottak számának nemek szerinti alakulását tekintve az látható, hogy ismét mindkét nemnél javultak a mutatók. A 15-64 év közötti férfiak foglalkoztatási rátája az előző év azonos időszakához képest 3,8 százalékponttal, 67,5 százalékra nőtt. A nőké az idén egész évben magasabb volt 55 százaléknál, a 2014. március-májusi időszakban - hasonlóan az előző havihoz - 55,5 százalék volt. Ezek a havi értékek nagyobbak, mint négy évvel korábban a két nem együttes értéke volt. Az idei hónapok nőknél tapasztalható bővülése a legnagyobb az unió tagállamai közül - hangsúlyozza a minisztérium, hozzátéve, hogy "intenzíven közeledünk az uniós átlaghoz".

A 8 százalékos munkanélküliségi ráta közel hatéves mélypontot jelent.

Az NGM szerint a foglalkoztatottak számának jelentős mértékű növekedésében nagy szerepe van a munkát terhelő adók csökkentésének, a munkahelyvédelmi akciótervnek, az aktivitást ösztönző intézkedéseknek, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak. A beérkezett adatok a konvergenciaprogram alapjául szolgáló makropálya prognózishoz képest magasabb foglalkoztatás-bővülést mutatnak, amelyek a költségvetés tervezett bevételeinek alakulására kedvezően hatnak, illetve a háztartások fogyasztási kiadásait is emelik.

Tóth Gergely, a Buda-Cash elemzője a KSH frissen közzétett adataira reagálva az MTI-nek elmondta: a KSH által közzétett adatok szerint tovább csökkent a munkanélküliségi ráta a március-májusi időszakban, de a munkaerő-piaci helyzet több hónapnyi lendületes javulás után ezúttal csak kissé lett kedvezőbb.

A 15-74 éves népességben a foglalkoztatottak száma enyhén süllyedt az előző közzétételhez képest, 4,105 millióra, ez az egy évvel korábbinál 195 ezerrel több. A kis csökkenés összefüggésben lehet a közmunkaprogramok alakulásával: a KSH kereseti statisztikáiból az derült ki nemrég, hogy áprilisban a korábbiaknál mérsékeltebb, 73 ezres volt a létszám éves szintű bővülése ezekben a programokban.

Hozzáfűzte: a fentiek alapján a gazdaságilag aktívak létszáma 5 ezerrel csökkent az előző időszakhoz képest a 15-74 évesek körében, míg az egy évvel korábbinál 91 ezerrel volt magasabb. A teljes 15-74 éves népesség (amely ismét csökkent, 7,609 millióra) 58,6 százaléka volt aktív a munkaerő-piacon, nagyjából ez azonos aktivitási arány az előző időszakival, az egy évvel korábbinál 1,4 százalékponttal kedvezőbb.

A munkanélküliek száma sorozatban 14. hónapja csökkent, a munkanélküliségi ráta pedig újabb sokéves minimumra, 8 százalékra süllyedt. A szakértő szerint ugyanakkor a következőkben nem várható látványos javulás a munkaerő-piacon, hiszen egy év alatt 2,5 százalékpontot esett vissza a munkanélküliségi ráta. A foglalkoztatás szempontjából fontos kérdés, hogy szeretné-e még tovább fokozni a kormány a közfoglalkoztatást, illetve hogy mennyire tartósan fog élénkülni a gazdaság a következő időszakban, lesz-e esetleg negatív korrekció az egyszeri hatások elmúlása után a munkaerő-piacon.

Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank makroelemzője kiemelte, hogy a fiatalok munkanélküliségi rátája 20 százalék alá 19,4 százalékra csökkent, ami az Európai Unión belül jónak számít. A nyári szezon tovább javít a munkaerő-piaci adatokon, de a télen indult közmunkaprogramok lezárása után a felfutás nem lesz annyira kiugró, mint a korábbi években - mondta.

Rámutatott: a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint májusban 514 ezren kerestek állást, 100 ezerrel többen, mint egy hónappal korábban, a KSH szerint viszont 357 ezerre csökkent a munkanélküliek száma. A két statisztika közötti nagy eltérésnek egyik technikai oka az elemző szerint az adatfelvétel ideje közötti eltérés lehet, illetve, hogy a KSH három havi átlagot mutat.

Keszeg Ádám javulásra számít az év hátralévő részében is, az év végére 7 százalékra mérséklődhet a munkanélküliségi ráta, és éves átlagban 7,5 százalék lehet. A közfoglalkoztatási programok a javulásban továbbra is meghatározóak - jegyezte meg.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért emelkedtek Magyarországon a munkaerőköltségek kevésbé, mint a régió többi országában?

Közel 20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz - ennek kapcsán a GKI Gazdaságkutató Zrt. cikksorozatában egy-egy mutató segítségével... Teljes cikk

Kiemelten fontos a magyar munkavállalók megtalálása és felvétele

Közel négyéves csúcson a munkanélküliség, miközben a vezérigazgatók relatív többsége létszámbővülést vár. Kiemelt tényező a magyar... Teljes cikk

Hogy lehet bevonni még 300 ezer embert a munka világába?

A 2023-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban... Teljes cikk