kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Nemzetközi Coaching Hét Magyarországon is

A Business Coach Szakmai Közösség által a coach szó magyarosítására kiírt pályázat eredményhirdetésére a Nemzetközi Coaching Hét alkalmából útjára indított első magyarországi Business Coach Klubon került sor.

Hatékonysága és sikere miatt Magyarországon is egyre több cég vesz már igénybe vezetői fejlesztéséhez, támogatásához coachot - üzleti edzőt. Az amerikai és nyugat-európai országokban a coaching alkalmazása az egyik leggyakrabban alkalmazott megoldás. Ahogy az USA-ban mindenkinek van saját pszichológusa, úgy Európában szinte minden menedzsernek van saját üzleti edzője.

Szakértői fórum egy tea mellett

Az ICF Magyarországi Tagozata által szervezett Business Coach Klub egyedülálló szakmai kezdeményezés. A Klub célja, hogy az itt elinduló műhelymunka és együttgondolkodás tovább emelje a hazai coaching szakma színvonalát, egységesítse a ma még szerteágazó fogalmi hátteret, tevékenységeket, színvonalat.

A minden hónap első csütörtökjén megrendezésre kerülő BC Klub kiemelt szerepet játszhat a coaching típusú vezetőfejlesztés, és a coaching típusú vezetés szemléletének további terjedéséhez. A február 5-én megtartott első zártkörű Klubon harminc hazai nagynevű szakember vett részt. Az első BC Klub vendége Vásárhelyi Judit, a Magyar Telekom Nyrt. senior HR fejlesztési szakértője volt, aki arról beszélt, hogyan illeszthető be a coaching folyamata a vezetőfejlesztés eszköztárába egy nagyvállalatnál.

ROI vagy elégedettségérzés?

Vásárhelyi Judit
Élénk vita alakult ki, amikor Vásárhelyi Judit feltette a kérdést: vajon lehet-e, és ha igen, miben mérni egy üzleti edzés eredményességét, megtérülését. Egyik oldalon vannak egy edzésfolyamatnak nem forintosítható eredményei (boldog, kiegyensúlyozott emberek), másik oldalon viszont sok esetben konkrét megtérülés kalkulálható a folyamat lezártát követően (hatékonyabb munka, magasabb profit, csökkenő fluktuáció). A Magyar Telekom szakembere a BCSZK-val együttműködve állít össze egy ROI tanulmányt az üzleti edzésfolyamatról.

A klub egyik fő célja, hogy együttgondolkodásra késztesse az általában egyedül vagy kis csapatban dolgozó üzleti edzőket, közös platformot hozzanak létre a szakma alapvető fontosságú kérdéseiben. A résztvevők elkötelezték magukat amellett, hogy a szakma szigorú nemzetközi minőségbiztosítása hazánkban is meghonosodjon, és ennek eredményeképpen a vállalatok minél nagyobb biztonsággal tudják beépíteni a coachingot a vezetőfejlesztés eszközei közé.

Edzésterv és lovaskocsi

A klubon került sor az országos fordítási pályázat eredményhirdetésére és a díjátadásra is, amelyet a BCSZK a coach szó magyarosítására hirdetett. A fordítások elbírálását egy nyelvészekből, újságírókból és "üzleti edzőkből" álló mintegy 20 fős csapat végezte, Balázs Géza nyelvész, Koczó Ildikó felelős szerkesztő és Komócsin Laura vezetésével.

A zsűri által legjobbnak ítélt fordítások a következőek lettek:

1. edző / üzleti edző: Fülöp István, TRM Fordítóiroda
2. kócs: Lőrincz Ildikó, Nalco
3. elmeedző / elmedző: Gáspár Zoltán, Clarte Consulting

A feladat érdekességét az adta, hogy a coach szó magyar gyökerű. A XVI. században épült be az európai nyelvekbe (így például olaszul: cocchio, németül: Gotschi, Kutsche, angolul: coach, hollandul: koets, románul: cocie, csehül: koci, lengyelül: kotczy, spanyolul: coche, franciául: cocha), a Kocs faluban gyártott könnyű lovaskocsi népszerűségének köszönhetően. A XIX. század elején Oxfordban már coach-nak nevezték azokat a tanárokat, akik vizsgára készítettek fel diákokat, szinte "a hátukon cipelve". 1861-ből ismert a coach szó első, sportedzői értelmezése. Több mint száz év múlva pedig egy új szakma született, coaching névvel. Az üzleti edzők és "csapatkapitányok" legközelebb március 5-én ülnek majd össze stratégiai megbeszélésre - egy csésze tea mellett.

Hegedűs Dóra alelnök ICF Magyarországi Tagozata
Madai Krisztina coach, BCSZK

[email protected]
www.coachfederation.org
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek