Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 9 éve

Nincs olyan, hogy hülye ötlet

Bár a kreativitást sokunkban letiltották a szülői kritikus hangok, azért mindenkiben meg lehet találni a csíráját és újra felszínre lehet azt hozni – legalábbis Kiss Péter, a Restart ügyvezetője, a május 27-én megrendezésre kerülő HRPiknik ötletgazdája így gondolja. Vele beszélgettünk zombi munkavállalókról, magukat kreatívnak gondoló jelöltekről és a kreativitás elakadásairól.

Hogyan definiálná a kreativitást?

Új nézőpont. Elengedjük azt, ahogy eddig álltunk egy kérdés, probléma megközelítéséhez, hagyjuk, hogy asszociációink szabadon áramoljanak bennünk, nem tiltunk le ötletelés közben, azaz mindent szabad, semmi sem hülyeség. Aztán sok bátorság, hit és kitartás, hogy az ötletből végeredmény legyen.

Mindenki kreatív valamiben? Hogyan található meg, hogy miben?

Hiszem, hogy igen. Aki azt gondolja az magáról, hogy nem, annak azt mondták gyerekkorában, hogy hülyeség, amit kitalált, foglalkozzon racionálisabb-felnőttesebb dolgokkal. Alapvetően gyermeki énállapotunkat használjuk, amikor kreatívak vagyunk, és a bennünk élő szülői minták, szüleink, nagyszüleink kritikus hangja tilt le. Ezt a szülői agyat, énállapotot kell lepkapcsolni. Arra kell visszaemlékeznünk, hogy mikor voltunk felszabadultak. Ha megvan ez a pont, akkor ott minden valószínűség szerint a kreativitásunk is szárnyalt. Meglepően hamar vissza lehet vinni a coachinggal azokat az embereket is ebbe az állapotba, akik kijelentik, hogy egyátalán nem kreatívak. Akkor megvan az AHA élmény, a belátás, amiből, újra lehet indulni. Erről szól a RESTART ÖTLETGYÁR! Légy KREATÍV! programja.

Előfordul, hogy valaki bár kreatív a munkájában, de elakad valahol, mi ilyenkor a megoldás?

Mindenkivel előfordul. A kreativitás sokszor nehéz szülés. Azt a pontot kell figyelni, ahol elakadunk. Mi akasztott el bennünket? Egy kritikus mondat? Vagy nem hallottak meg? Vagy magam beszélem le folyamatosan a kishitűségem miatt? Tanuljuk meg szeretni az ötleteinket, higgyünk bennük, legyünk kitartóak, és a kritika, illetve a süket fülek ellenére is védjük meg őket.

Ugyanakkor azt is el kell tudni fogadni, hogy van olyan, amikor sikerül valami újat kitalálni. Ilyenkor el kell engedni, mást kell csinálni. Görcsölésből nem fognak jönni az ötletek.

Hogyan lehet motiválni a kreativitást a munkahelyen, milyen eszközök vannak a vezető kezében?

A vezetőnek kell megadnia a kezdő lökést, és neki kell ellöknie a csapatot a holtpontokról. Az ő elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen kell legyen. Nem neki kell a legkreatívabbnak lennie, de benne kell legyen a legtöbb elszántság. A legfontosabb, hogy megfelelő bizalmat alakítson ki a csapaton belül. Nincs hülye ötlet. Ha egy vezető negatív, zárt és kritikus, akkor megöli a kreativitást. Tudnia kell a csapattagok erősségeit, hiszen mindenki másképp kreatív. A vezetőnek kell tudni a kereteket, mert ezek nem fixek. Állandóan résen kell lenni, hogy mikor kell szabadjára engedni, és mikor kell korlátozni a kollégákat.

A kreatív folyamat, a bevonás önmagában nagy motivációs eszköz. Az emberek azért lesznek zombik a munkahelyen, mert nem kérdezik meg a véleményüket, és ettől értéktelennek érzik magukat.

Kiderül-e az állásinterjún, hogy kreatív-e a jelölt? Ha nem az, nem is lesz már az?

Kideríthető, hogy milyen a szemléletmódja, rögzült vagy fejlődő. És igen, mérhető a kreativitás is. Ha valaki eldöntötte, hogy nem kreatív, azaz rögzült szemléletmódú, akkor azt el kell engedni.

Tudják-e a HR-sek mitől kreatív valaki, hogyan lehet felismerni vagy csak mindenki beleírja a pozíció kiírásába?

Kiss Péter
Biztos, hogy sokan tudják, de az nem biztos, hogy az összes szempontot vizsgálják. Mondok egy példát, jön valaki egy jó önéletrajzzal, sok-sok újításról számol be, sőt előző munkahelyéről is visszaigazolják ezt. Kérdés, hogy jól bevált sémái vannak a sikerreceptre, és csak ezeket hajlandó használni, vagy valóban nyitott, tanulni, fejlődni akar, és ebből jön a kreativitása. Hosszú távon az utóbbi válik be.

Ahogy minden pályázó is beleírja az önéletrajzába, hogy ő kreatív. Ismerjük magunkat?

Mindenki ismeri magát, de senki sem ismeri teljesen. Az önismeret egy hosszú utazás. Minél előrébb jár benne az ember annál nyitottabb lesz. Minél nyitottabb, annál kreatívabb. Az önéletrajzokban valóban divatos szó a kreativitás, de az interjún könnyen zavarba keveredik az, aki nem az.

Mi kell ahhoz, hogy a nők és a férfiak jobban értsék, megértsék egymást a munkahelyen? Ez is kell a kreativitás csúcsra járatásához?

Nem árt hozzá. Saját és a másik működésének ismerete nélkül rengeteg energiarabló játszmába, és sok sok félreértésbe keveredünk. Ezért is mániánk a RESTART-nál az önismeret. Magadon keresztül sokat tanulsz a másikról is.

Miért gondolt arra, hogy egy egész konferenciát felfűz a férfi és a női agy, valamint a kreativitás témájára? Milyen tudást akar átadni a nap végére?

Az igazi, értő egymáshoz fordulásból energia születik. Aki ezt egyszer megtapasztalja az csak így akar élni. Én azt szeretném megmutatni a csapatommal az embereknek, hogy változni lehet, és nincs annál örömtelibb, mikor felfedezed magadban, hogy mi mindenben vagy jó.

Ha kíváncsi Molnár Éva , Till Attila (és sok más előadó) további gondolataira a női és a férfi agy működéséről, akkor jöjjön el a HR Piknikre. Jelentkezés és program itt.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Bérverseny és alternatív munkaidő-beosztás

A reálbérek megtartása idén is kihívás lesz, de az év második felében már várható mérsékelt gazdasági növekedés, ami a toborzás... Teljes cikk

A vezetők majdnem fele aggódik vállalkozása hosszú távú fennmaradása miatt

Az előző évhez képest több mint kétszeresére (18%-ról 38%-ra) nőtt azon vezérigazgatók aránya, akik úgy vélik, hogy a globális gazdasági... Teljes cikk

"Ne kívülről hozzuk be a tudást, hanem belül építsük ki a kompetenciákat." - interjú Urbán Anitával

“Ne kívülről hozzuk be a tudást, hanem belül építsük ki a kompetenciákat, belső erőforrásokkal oktassuk, mert csak így fenntartható a... Teljes cikk