Szerző: Vámos Éva
Megjelent: 13 éve

Női egyenjogúság: várni kell még az áttörésre

Úgy tűnik, egyelőre sem az amerikai, sem az európai gazdaság nem bízik a fellendülésben: még mindig a költségek racionalizálása jellemző minden szinten. Világosan érzékelhető, hogy a képzés rendszere át fog alakulni, aminek egyik jele, hogy már ma is egyre több cég fordul az online tréningek felé. Látszik az is, hogy a nők "egyenjogúsítása" is hosszabb folyamat lesz. Az angol és német nyelvterület lapszemléje.

images

Veszélyesek is lehetnek a karácsonyi partik

A brit cégek kétharmadánál nincs szabályozás azzal kapcsolatban, hogyan kell viselkedni a karácsonyi partin - derül ki az XpertHR-nek a www.personneltoday.com oldalon publikált felméréséből. Pedig e módon a cégek nemcsak megelőzhetnék a randalírozást, hanem a vallási diszkrimináció lehetőségét is ki tudnák zárni. A legtöbb karácsonyi parti egyébként általában különösebb incidens nélkül lezajlik, az októberben megkérdezett 111 cégnél mindössze az esetek 7 százalékban volt valami gond, legtöbbször erőszakos viselkedés a túlzott alkoholfogyasztás miatt.

A brit cégeknek pillanatnyilag nem a karácsonyi partik okozzák a legnagyobb fejtörést. Nagy Britanniát az is megrázta, hogy nem kapta meg a 2018-as Világkupa rendezésének jogát, mert szakértők szerint az esemény munkahelyek ezreit teremtette volna meg a vendéglátásban, a kiskereskedelemben és a marketingben - írja a www.hrmagazine.co-uk. "Tragédia a brit munkaerőpiac számára" - minősítette a FIFA döntését az Ortus fejvadász cég ügyvezető igazgatója arra utalva, hogy azok az országok, amelyek korábban rendeztek hasonló nagyságrendű eseményt, mind nyereséggel zártak. Az UEFA Bajnokok Ligájának döntője például 45 millió eurót hozott Rómának. A 2004-es athéni olimpia 13,05 milliárd dolláros bevételt hozott és 372.700 új munkahelyet teremtett.

Az elmúlt 17 év legkorábbi hóesése ráadásul a munkahelyeken is káoszt okozott Nagy-Britanniában, ráadásul az előrejelzések szerint romlani fog a helyzet. Volt olyan régió, ahol az autómentők 26 százalékkal több hívást kaptak az ilyenkor megszokottnál a jeges utak és a hó miatt, és sok helyen a vonatok is késtek. Összességében 4,3 millió ember maradt távol a munkahelyétől. A munkaadók azt remélik, hogy az idei télen ez nem ismétlődik meg.

Nagy-Britanniában sem könnyű a nőknek

A brit kormány bemutatta arra vonatkozó tervezetét, hogyan tudná megkönnyíteni azoknak az anyáknak a dolgát, akik a munkahelyükön szoptatnák gyermeküket: elsősorban olyasmire kell gondolni, mint az erre a célra szolgáló helyiség, hűtő az anyatej vagy a tápszer tárolására, és a rugalmas munkaidő. A lépést sokan üdvözölték, és tény, hogy ez a babák táplálásának legegészségesebb módja, viszont egy új probléma is felmerül - írja a www.personneltoday.com. Szakértők attól tartanak, hogy ez csökkenti a nők elhelyezkedési esélyeit, a munkaadók ugyanis biztosan nem őket fogják választani egy férfi jelölt helyett, ha egyszer az alkalmazásuk plusz költséggel is jár.

Ez pedig baj, mert a munkanélküliek száma 2,45 millióra esett ugyan Nagy-Britanniában, ami azt jelenti, hogy a munkanélküliségi ráta 7,7 százalékos volt, de üröm az örömben, hogy 1,02 millió nő volt munkanélküli, ami 1988 óta a legmagasabb érték a szigetországban. Annak, hogy a nők nehezebb helyzetbe kerültek, mint a férfiak, a portál szerint az az oka, hogy nagyon sokan közülük olyan területeken dolgoztak - például a közszférában, az oktatásban, az egészségügyben -, ahonnan viszonylag sok ember bocsátottak el. A helyzet javulására egy darabig nem kell számítani, mert igaz ugyan, hogy a gazdaság fellendülőben van, de az álláskeresők száma is nő.

Kicsit billeg a munka-szabadidő mérleg

Most jelentek meg az eredményei annak a kutatásnak, amelynek során 2009 késő őszén 5000 európai vállalatot kérdeztek meg Nagy-Britanniában, Lengyelországban, Olaszországban, Svédországban és Németországban arról, hogy mennyire hoztak családbarát intézkedéseket. A felmérés azt mutatja, hogy tíz cégből nyolc a válság ellenére is fontosnak tartja, hogy odafigyeljen a munka és a szabadidő egyensúlyára. A legjobbak ezen a téren - ahogyan azt várni is lehetett - a svédek és a britek, akiket a németek követnek. Franciaországban, Lengyelországban és Olaszországban kicsit rosszabb a helyzet. Mint a www.bildungsspiegel.de írja, ez elsősorban azt jelenti, hogy rugalmasnak tekintik a munkaidőt, sőt a szervezetet is, és emellett gyakran támogatják is a dolgozó szülőket. Érdekes, hogy egyetlen ország kivételével a törvényben előírt kötelezettségüknek tesznek eleget, míg a német cégek túl is teljesítik azokat, hogy meg tudják szerezni a legtehetségesebb munkavállalókat.

Az USA-ban is probléma a munka-szabadidő egyensúly megteremtése. A StrategyOne az ősszel 1043 embert kérdezett meg a témáról, és az derült ki, hogy 89 százalékuk egyetért ezzel az állítással. Korábban a teljes munkaidőben foglalkoztatottak kétharmada megfelelőnek tartotta az életében a munka-szabadidő egyensúlyt, a recesszió azonban 31 százalékra csökkentette ezek arányát. A változást leginkább a család sínyli meg, azután pedig a szabadidő látja kárát - olvasható a www.shrm.com portálon.

Válságjelenségek az USA-ban

Nem ez az egyetlen kedvezőtlen jelenség az USA-ban. Az amerikai munkavállalók több, mint háromnegyede fizetési csekktől fizetési csekkig él, és 23 százalék már 2009-ben is erre kényszerült - derül ki a CareerBuilder csaknem 5 ezer főállású munkavállaló megkérdezésével nyáron készült és nemrég publikált, online felméréséből - írja a www.shrm.com. A tanulmány szerint 21 százalékuk tavaly csökkentette megtakarításait, 33 százaléknak pedig már arra sincs pénze, hogy a nyugdíjjárulékát befizesse.

Az amerikai felnőttek több, mint fele arról számolt be arról, hogy vagy maga is munkahelyi erőszak áldozata volt, vagy látott hasonló esetet. Heidi Hayden, a washingtoni SPHR HR igazgatója azt mondja, a HR-eseknek mindenképpen foglalkozniuk kell a problémával, és az összes rendelkezésükre álló eszközzel meg kell előzniük a hasonló eseteket. Azt mondja, például meg kell vizsgálni, milyen az újonnan felvettek háttere, tréningeket kell indítani az erőszak elkerülésére. Nagyon fontos lehet annak áttekintése is, a cégnél alkalmazott kompenzációs rendszer - akár szándéktalanul is - nem ösztönzi-e túl erős versenyre a dolgozókat.

Szofisztikált megközelítések az USA-ból

Hiába érzékelhetőek az előbb említett válságjelenségek, a kifinomult megközelítések ugyanúgy jellemzőek az USA-ra. A University of Illinois tanulmánya azt állapítja meg, hogy a depresszió kezelése elsősorban attól függ, hogy milyen társadalmi osztályból jött az érintett dolgozó. Másképp kell bánni a "munkásosztály" tagjaival, mint a középosztálybeliekkel. Előbbieknek eleve több stressz-faktorral kell számolniuk - például hogyan tudják elhelyezni a gyerekeiket -, és azért is veszélyeztetettebbek, mert nem veszik annyira komolyan a stresszt. Míg a középosztálybeliek felismerik a stressz tüneteit, az alacsonyabb társadalmi osztályokból származók, ha például nem tudnak aludni a stressz miatt, elmennek a háziorvosukhoz, és kérnek egy altatót. A stressz kezelésére kidolgozott programoknál erre oda kell figyelni a www.hreonline.com szerint.

A közelmúlt másik nagy felfedezése volt az USA-ban, hogy az Y generáció tagjai (az 1982 és 1996 között születettek) a várakozásokkal ellentétben jobban kijönnek a főnökeikkel és jobban érzik magukat a munkahelyükön, mint az X generáció vagy a baby boomer generáció tagjai - derül ki egy tanulmányból. Ez a nemzedék jobban tiszteletben tartja a tekintélyt, és hajlamosabb az együttműködésre, mint azt eredetileg gondolták. Az X generáció az, amely általában önállóan intézi a dolgait, és gyakran vitatkozik a főnökeivel, már csak a tapasztalatai miatt is, ráadásul ennél a generációnál a főnökeik gyakran fiatalabbak, mint ők maguk.

Előtérben az online tréningek

A Chartered Management Institute (CMI) felmérése szerint a vezetők 43 százaléka arra számít Nagy-Britanniában, hogy jövőre is csökkenni fog az az összeg, amelyet tréningekre fordíthatnak. Ez akár olyan képességek hiányához is vezethet, amelyek már az üzletet is károsíthatják - írja a www.personneltoday.com. Az intézet ezért arra bátorítja a munkaadókat, hogy forduljanak a költséghatékonyabb online tréningek felé, hogy ellensúlyozni tudják a büdzsék megvágásából adódó kiesést. Ezek egyébként már az idén is egyre népszerűbbek voltak: a munkavállalók 35 százaléka már az év elején is az interneten próbálta bővíteni tudását.

Hasonló a helyzet az USA-ban is, ahol a cégek egyre inkább a technológiai alapú tréningek felé fordulnak - 2009-ben már az összes tréning kétharmada így zajlott -, mert nem volt elég pénz a hagyományos tréningek megszervezésére. Eközben az egy főre fordított összeg nem esett vissza, mert közben csökkent az alkalmazottak száma - állítja a www.hreonline.com. Az Alexandria felmérése szerint tavaly a tréningek 37 százalékában haználtak valamilyen elektronikus eszközt, és a tréningek 28 százalékát online bonyolították, miközben 2008-ban 23 százalék volt ez az arány, míg 2002-ben 15 százalék.

Attól az elképzeléstől eleve el kell búcsúznunk, hogy a képzés az erre a célra létrehozott intézményekben és keretek között folyik - ez derül ki a Duale Hochschule Baden-Württemberg nemrég publikált, "A képzés jövője" címet viselő tanulmányából. A szerzők egyetértenek abban, hogy a főiskolák a jövőben egyre inkább a "tudásmenedzser" szerepét töltik majd be, amelynek megvannak a tartalmi, technikai és módszertani kompetenciái, és képes megteremteni a kereteket a (tovább)képzéshez. Ha ugyanis az interneten lévő tudás bárhonnan elérhető, akkor a főiskolák szerepe nem az, hogy összegyűjtsék a tudást, hanem sokkal inkább az, hogy közvetítsék azokat a stratégiákat, amelyek segítségével kezelni lehet ezt a tudásfolyamot - írja a www.bildunsspiegel.de.

Trükkök a hatékonyság növelésére

Az XpertHR legújabb kutatása szerint a hiányzások megfelelő kezelésével 80 százalékkal is csökkenteni lehet a veszteségeket - írja a www.personneltoday.com. A kulcsszerepük a vezetőknek van, akiket tréninggel is érdemes is felkészíteni erre a feladatra, és a hiányzásokkal kapcsolatos szabályozás kidolgozása is sokat segíthet. A kutatás során megkérdezett 114 brit vállalatból az esetek negyedében gondolták úgy az alkalmazottak, hogy a cégük nagyon hatékonyan kezeli a hiányzásokkal kapcsolatos problémákat, 59 százalék szerint pedig elég jól. Azt senki nem mondta, hogy az intézkedések rontanának a helyzeten, de 13 százalék szerint semmi hatásuk nem volt.

A tipikus brit munkavállaló 100 e-mailt küld el egy nap, és az alkalmazottak 20 százaléka évente 32 napot vagy többet tölt e-mailjei rendezésével, illetve a postafiókja kitakarításával. Csaknem a felük - 42 százalékuk - nem használ mappákat a levelek rendezéséhez, 14 százaléka pedig azt mondta, hogy "belefullad az e-mailjeibe". A Star kommunikációs cég szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy ha megtanítanák az alkalmazottakat az e-mailek helyes iktatására, ez nemcsak a hatékonyságot növelné, hanem a dolgozók stressz-szintjét is csökkentené.

A PricewaterhouseCoopers (PwC) a www.hrmagazine.co.uk szerint arra biztatja az ügyvédi irodákat, hogy gondolják át javadalmazási rendszerüket. Egy felmérésből ugyanis az derült ki, hogy szoros az összefüggés a kiszámlázható órák száma és a fluktuáció között. A tíz legnagyobb angol ügyvédi irodában 17-18 százalékos a fluktuáció, pedig a könyvelő cégek adatai alapján megállapítható, hogy ha 10 százalék alá tudnák csökkenteni, akkor ez partnerenként 32 ezer fontos költségcsökkenéshez vezethetne. A PwC szerint az lehetne a megoldás, ha az ügyvédi irodák mérsékelnék a jutalékos rendszerben dolgozó kollégák számát. Sok cég ezt már meg is tette, és ennek nyomán az egész országban csökkent az ügyvédek átlagfizetése, Londonban például átlagban 10 százalékkal, 59 ezer fontra.

Visszaveti a fellendülést, ha nő a munkaidő

Több szakértő egyetért abban, hogy többet között a rövidített munkaidő és a munkaidő csökkentésének egyéb formái tették lehetővé, hogy Németország viszonylag kevés munkahely megszüntetésével át tudta vészelni a válságot. 2009 második felében átlagban hetente 1,4 órával dolgoztak kevesebbet a munkavállalók, mint egy negyedévvel korábban, egyes exportorientált ágazatokban, például a fémiparban pedig akár három órával is. Úgy tűnik, ez csak időleges jelenség volt: a munkaidő hossza és a teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma gyors növekedésnek indult. Szakértők a www.bildungsspiegel.de portálon annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a 45 órás munkahét bevezetése óriási hiba lenne, amely akár a gazdasági fellendülést is visszavethetné.

A munkaadók 98 százalékánál a csapatszellem a döntő szempont, amikor egy frissen végzett mellett leteszik a voksukat. Emellett olyan "szoft" képességeket keresnek még, mint az alkalmazkodóképesség, a jó kommunikációs képesség, valamint a nyelvismeretek. A legtöbb cég - 87 százalék - fontosnak tartja a korábbi munkatapasztalatot is. Az EU-bizottság nemrég erről a témakörről készített egy felmérést, amiből kiderült, hogy Németországban a cégek 35 százaléka nagyon elégedett, 60 százalékuk pedig elégedett a friss diplomások képességeivel. Az EU-átlag 27 illetve 62 százalék. Arra a kérdésre, hogy a főiskolák hogyan tudnának minél használhatóbb tudással rendelkező végzősöket képezni, a munkaadók 39 százaléka azt mondta, hogy az ágazatspecifikus gyakorlatot kell erősíteni, de a tanterv összeállításában csak 12 százalékuk működik együtt felsőoktatási intézményekkel.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megállítható-e a képzett munkaerő külföldre áramlása?

A brain drain, azaz „agyelszívás” a magasan képzett munkavállalók elvándorlását jelenti egy fejlettebb, magasabb életszínvonalat biztosító... Teljes cikk

Hányan vannak azok, akik munka nélkül egyáltalán nem engedhetnék meg maguknak a tanulást?

Az Eurostudent legfrissebb felmérése szerint hazánkban a felsőoktatásban tanuló hallgatók egynegyede (25%) közepes anyagi nehézségekkel küzd, míg a... Teljes cikk

Mi lesz a szakmád? Még fel sem találták? Így készülj a jövő munkaerőpiacára!

A feltörekvő technológiák, például a robotika, a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a virtuális és kiterjesztett valóság, valamint az... Teljes cikk