kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

Nyári tábor és munkavállalói igényfelmérés a Nokiánál

Az mtd Tanácsadói Közösség a társadalmi szemléletformálás, a vállalatok felelős HR tevékenységének elősegítése érdekében, az egyre gyarapodó esélyegyenlőségi, sokszínűségi jó gyakorlatok bemutatását céljául kitűzve, cikksorozatot indított. Sorozatunk második írásának alanya egy finn tulajdonú nagyvállalat.

Nemzeteken túlmutató működésükből, skandináv vállalati kultúrájukból adódóan, alapvető értékként, versenyelőnyként tekintenek a szervezeti sokszínűségre, a munkahelyi esélyegyenlőség biztosítására. A vállalat eddigi intézkedéseiről, sikereiről, nehézségeiről, és további terveiről Katona Gyöngyit, a Nokia Komárom Kft. HR igazgatóját kérdezzük.

- Mikor és minek a hatására kezdtek el foglalkozni szervezeti szinten a munkahelyi esélyegyenlőséggel és a szervezeti sokszínűséggel?

- A Nokia Komárom Kft. szervezeti kultúrájánál és finn beállítódásánál fogva mindig is hangsúlyt fektetett az esélyegyenlőségre és a diszkrimináció kiküszöbölésére, illetve korán felismerte, hogy a szervezeti sokszínűség megkülönböztető versenyelőny. A Nokia Komárom Kft még jóval a rehabilitációs járulék jelentős megemelése előtt megkezdte ezirányú tevékenységét. A szervezetnél dedikált középvezetők felelősek az esélyegyenlőség és a szervezeti sokszínűség biztosításáért. Felismertük, hogy a munkaerő-piaci lehetőségeinket jelentősen tudjuk tágítani, illetve a sokszínűséggel együtt jár a többrétű gondolkodás, ami kreatívabb, biztonságosabb megoldásokat és hatékonyabb csapatmunkát eredményez.

- Mit tettek azért, hogy a szervezeti kultúrájuk integráns része legyen a befogadás és sokszínűség elfogadása?

- Elsősorban olyan reprezentatív környezetet teremtünk kapukon belül, mint ami kívül jellemzi a társadalmat. Ehhez csak annyit teszünk, hogy toborzási politikánk diszkriminációmentes, illetve szigorúan óvjuk a jelöltek és munkavállalók privát szféráját. A kiválasztások alkalmával személyes kérdéseket nem teszünk fel. Több ezer munkavállalónk átlagéletkora meghaladja a 30 évet, a nők és férfiak kb. 50-50 százalákban képviseltetik magukat. Foglalkoztatjuk a legalacsonyabb iskolai végzettségűeket ugyanúgy, mint a magasan kvalifikáltakat. A kor csak annyiban kérdéses, hogy folyamatos műszakrendünkből fakadóan a jelölteknek bizonyítaniuk kell tudni, hogy betöltötték 18. életévüket, a magyar Munka törvénykönyvének megfelelően. Fentiek betartását szigorú Nokiás munkakörülményeket szabályozó sztenderdek biztosítják, ezek javarészt túlmutatnak a Munka törvénykönyve és az egyenlő bánásmód követelményein. Mondhatjuk tehát, hogy nálunk ez a természetes állapot és az új belépő kollégák ezt az állapotot tekintik természetesnek.

- Melyek voltak a legfontosabb lépések, intézkedések a munkahelyi esélyegyenlőség, szervezeti sokszínűség irányába?

- Együttműködünk egy tanácsadó céggel, akik minden fázisban professzionális tanácsokkal támogatnak bennünket, illetve pályázati lehetőségek kiaknázásában segítenek. A témával dedikáltan foglalkozó specialista munkavállalóinkat szakmailag felkészítettük, tréningeken, konferenciákon vettek részt. Ezt követően a HR-en dolgozó összes kolléga kapott egy egyszerűsített képzést. A globális Nokia egyik témafelelőse készített egy témával foglalkozó társasjátékot, aminek segítségével a szellemi foglalkoztatott réteg játékos formában ismerkedhetett meg a vállalati sokszínűség témájával. Felmérést végeztünk munkavállalóink között önkéntes alapon. Arra voltunk kíváncsiak, hogy ők hogyan látják a Nokiát mint munkáltatót az esélyegyenlőség terén, illetve mi az a négy legfontosabb terület, amire szeretnék, hogy a cég fókuszáljon. A hátrányos helyzetű (nagy)családos munkavállalók számára többek között ingyenes nyári táboroztatási lehetőséget több helyszínen és programokban gazdag Mikulás ünnepséget is szervez a cég immár három éve.

- A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásért milyen gyakorlatokat vezettek be? Ezek közül mire a legbüszkébbek?

- A gyártásunkban már felmértük azon munkaköröket, amiket megváltozott munkaképességűek végezhetnek, illetve 2008 óta foglalkoztatjuk ezt a munkavállalói réteget mind a gyártás területén, mind pedig adminisztratív vonalon, ők a "betegvonalat" kezelik és adminisztrálják, illetve jelentkezéseket rögzítenek adatbázisba otthoni munkavégzéssel. Középvezetőinket egy délutánra elvittük a budapesti Ability Parkba, ahol saját tapasztalatokat szerezhettek a különböző fogyatékossági csoportokról.

- Mit tanácsolna más szervezeteknek, akik megváltozott munkaképességűeket szeretne a jövőben foglalkoztatni?

- Alapos felkészülést a jogszabályi hátteret illetően, a szervezet alapos tájékoztatását, az adminisztrációjuk biztosítását, illetve a munkavállalók megfelelő felkészítését. Egy jellemző példa, hogy a mi megváltozott munkaképességű munkavállalóink nagy része nem hajlandó az éves szabadságát kivenni, mert félti a munkahelyét. Minden helyzetre nem lehet felkészülni, például, egy nehéz helyzetbe került munkavállalónk eladta munkaeszközeit, hogy számláit fizetni tudja.

- Volt vagy van-e bármi nehézség a valóban befogadó munkahellyé válás felé vezető úton? Ha igen, hogyan sikerült ezekre megoldást találni?

- A szervezet alapvető kétkedése, szorongása és az emberek nyitottságának fokozatai a megváltozott munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatban okozott fejtörést, de a tényalapú információ-szolgáltatás és az üzleti modell meggyőzte a döntéshozókat, ezért azt gondoljuk, hogy a megfelelő kommunikáció és a széleskörű tájékoztatás nagyon fontos.

- Vannak-e további terveik az esélyegyenlőségi, sokszínűségi tevékenységük tekintetében?

- 2011-ben egy teljes vállalatra vonatkozó érzékenyítő képzéssorozatot tervezünk, illetve megismételjük a felmérést és véglegesítjük az esélyegyenlőségi tervet. Tervezzük egy esélyegyenlőségi ombudsman rendszer felállítását, illetve kifejezetten a kisgyermekes munkavállalók, GYES-ről visszatérők helyzetét szeretnénk élhetőbbé tenni. Továbbá több megváltozott munkaképességű munkavállaló felvételét tervezzük.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Végre egy jó hír: meglepően gyorsan alkalmazkodtak a polikrízishez a női felsővezetők

Megnövekedett munkaterhelésük ellenére optimisták a női felsővezetők a vállalati növekedést, a társadalmi változásokat, a nemek közötti... Teljes cikk

A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk

Kiábrándítóan lassan növekszik a női vezetők száma - mutatjuk, hogy befolyásolja ezt a rugalmas munkavégzés

Miközben a nők által betöltött felsővezetői pozíciók aránya világszerte 19,4%-ról 33,5%-ra nőtt két évtized alatt, a fejlődés... Teljes cikk