Megjelent: 16 éve

Önismereti tréninget tartott a Trenkwalder-Multiman Kft. a BME állásbörzéjén

Önismereti tréning keretében próbálta felkészíteni a hallgatókat az életre a Trenkwalder-Multiman Kft. a BME Állásbörzéjén, hogy képességeikkel, korlátaikkal és lehetőségeikkel összhangban magabiztosan léphessenek be a munka világába.

Napjainkban egyre több fiatal számára nyilvánvaló az állásbörzéken való részvétel szükségessége. Erre hívják fel a figyelmet pályaválasztási tanácsadók, ismert fejvadászok és a munkaerőpiac meghatározó szereplői, maguk a munkaadó cégek is. Az állásbörzéken nem csak az álláskeresőknek van lehetőségük tájékozódni a kiállító cégekről vagy az aktuális álláslehetőségekről; ezek az események a résztvevő cégek számára is fontos információértékkel bírnak: a cégek képviselői megismerkedhetnek a következő generáció szakembereivel, illetve nem utolsó sorban erősíthetik, vonzóvá tehetik nevüket az álláskeresők körében. Az állásbörze tehát mindig kiemelt jelentőségű fórum: itt találkozik a munkaerő-piaci kereslet és kínálat.

A Budapesti Műszaki Egyetem állásbörzéjének szervezői évről évre egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a hallgatóknak, érdeklődőknek lehetőségük nyíljon a kiállító cégekkel való ismerkedésen túl részt venni a legkülönbözőbb egyéni, illetve szakmai igényeket kielégítő, a karriertervezéssel összefüggő előadásokon, tréningeken. A BME felkérésére a Trenkwalder-Multiman Személyzeti Szolgáltató Kft. munkatársai már a 2007-es tavaszi állásbörzén is tartottak önismereti tréninget, és a nagy érdeklődésre és sikerre való tekintettel a szervezők az őszi rendezvényre is a cég szakembereit kérték fel a tréning megtartására.

A tréninget megelőzően az érdeklődőknek le kellett adni jelentkezéseiket a HÖK irodájában, s ezt követően, rendhagyó módon 15 résztvevőnek lehetősége volt arra, hogy kitöltse a CPI (California Psychological Inventory) személyiség-kérdőívet, melyet a Trenkwalder-Multiman Kft. pszichológus munkatársai értékeltek ki, majd készítettek ezek alapján írásos jellemzést, melyet a tréningen kaptak kézhez a résztvevők. A CPI a mai napig népszerű és gyakran használt személyiségteszt a munkaadók körében, és előszeretettel alkalmazzák olyan személyiségvonások feltérképezésére, mint a szociabilitás, az extraverzió, az önérvényesítés, vezetői készségek, rugalmasság, intellektuális hatékonyság stb.

A korábbi tréning tapasztalatai alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a fiatalok részéről nagy az igény az önismeretre. Nagyon fontos a hallgatók számára az, hogy kapjanak visszajelzést, megerősítést arról, mennyire helytálló az önmagukról alkotott képük, van-e különbség abban, ahogyan ők látják magukat, és ahogyan mások látják őket. Egy állásbörzén az érdeklődés központjában a következő kérdések állnak elsősorban: milyen igényeik, elképzeléseik vannak munkaadók és állások tekintetében a fiataloknak napjainkban, milyen tapasztalataik vannak az álláskeresést illetően, miért gondolják hasznosnak az önismereti tréninget; mik lehetnek kidomborítandó erősségeik vagy fejlesztendő területeik egy állásinterjún, hogyan segíthet egy önismereti tréning a pályaválasztásban?

A Trenkwalder-Multiman Kft. munkatársai a résztvevők önismeretének fejlesztése mellett az álláskeresők számára nélkülözhetetlen munkaerő-piaci információk ismertetésére is egyaránt fókuszáltak. A trénerek célja az volt, hogy a hallgatók képességeikkel, érdeklődésükkel, korlátaikkal és lehetőségeikkel összhangban magabiztosan lépjenek be a munka világába.

A tréninget két pszichológus, Bicsánszky Kata és Preiszinger András, valamint egy pszichológus gyakornok, Keresztény Ágnes vezette, a Trenkwalder-Multiman Kft. HR-tanácsadási üzletágának tapasztalt munkatársai. A résztvevők között voltak hallgatók a gazdaságtudományi, a villamosmérnöki, a közlekedésmérnöki, építőmérnöki és gépészmérnöki karokról egyaránt - összesen 30 fő. Csupán az egyik csoport töltötte ki előzetesen a kérdőívet, az ő esetükben az önismereti gyakorlatok tematikája szorosan kapcsolódott a CPI kulcsfaktoraihoz (szociális készségek, teljesítmény-motiváció, önelfogadás stb.).

Kövecses András, a BME karrier irodájának munkatársa meglepődéssel tapasztalta, hogy egy-két egyszerű feladaton keresztül ilyen rövid idő alatt is erősödhet az önbizalom, hiszen azok is beszéltek a végén személyes terveikről, akik az elején zárkózottak és csendesek voltak. "A társaság is nyitottnak bizonyult, így nem kellett a trénernek a beszélgetés fonalát kérdésekkel továbbvinnie. Összességében teljesen elégedett vagyok, mind szervezői, mind résztvevői oldalról."

P. László, a másik tréningcsoport résztvevője arról számolt be, hogy nem tudja, hogy mikor, de egy idő után tudatosan kezdte figyelni saját és mások viselkedését. "Volt néhány kiegészítő tárgyam, amit az egyetemen vettem fel, úgymint érveléstechnika, ami jellemzően a logikáról szólt, majd a meggyőzéstechnika, ami sokkal inkább az emberekben lezajló folyamatokról szólt (és néhány egyéb, ami inkább csak érintette ezt a témakört). Az ott hallottak természetesen nagyon érdekeltek, bosszantott is, hogy meg tudtak engem is vezetni és ekkor vált tényleg tudatossá a dolog - azóta minden lehetőséget próbálok megragadni. Különösen a bemelegítő-ismerkedős játék tetszett a Trenkwalder-Multiman tréningben, teljesen jól működött, és valahogy egyszerűbben hatott, mint amiket eddig láttam. Nem kellett gondolkozni, nem kellett magunkat kifejezni, alapfunkciók működtek csak, és így is képes volt elérni, hogy utána megváltoztassa az ott lévők egymáshoz való viszonyát. Ez nagyon tetszett!"

T. Zoltán szintén nagy jelentőséget tulajdonít az önismeretnek, és nemcsak a magánéletben, hanem az álláskeresésben is. "Azért választottam az önismereti tréninget, mert fontosnak tartom, hogy az ember jól ismerje önmagát. Többször vettem észre magamon és másokon is, hogy egy-egy fontos dolog, amit nem tisztázunk le magunkban, vagy nem figyelünk meg önmagukon, akár évekig, vagy évtizedekig akadályozhatja a boldogságunkat, érvényesülésünket. Az álláskeresésnek kellő önismeret nélkül nekivágni szerintem olyan, mint a Paris-Dakaron elindulni térkép nélkül egy olyan autóval, amit nem ismersz: nagyon bizonytalan, hogy hol kötsz ki a végén. A Trenkwalder-Multiman tréningjében jónak tartottam azt, hogy olyan helyzetet teremtettetek, amiben az emberek őszintén és nyitottan viselkedhettek. Bár sejtettem, hogy ilyen van, de mégis meglepődtem, amikor azt tapasztaltam, hogy ilyen helyzetben a belül hasonló emberek milyen gyorsan megtalálják egymást."

A tréninget követő visszajelzések alapján a résztvevők elégedettek voltak mind a tartalommal, mind a gyakorlatokkal. Egyértelműen tudatosult a hallgatók körében az önismeret célja és szerepe, hiszen az önismeretet nem sajátíthatják el az egyetemi órákon, ugyanakkor a tanulságok, tapasztalatok éppen olyan fontosak lehetnek egy állásinterjún, mint a szakmai ismeretek. A kialakult kapcsolat minden bizonnyal folytatódik majd a jövőben is, hiszen a tanácsadó cég állásajánlatokkal és személyes tanácsadással vár minden álláskeresőt.

Bicsánszky Kata
személyzeti tanácsadó
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az üzleti gondolkodás fejlesztése a HR-ben

Az HR és az üzleti gondolkodás összekapcsolása kiemelkedő fontosságú a vállalatok sikere szempontjából. A humán erőforrás szakembernek ugyanakkor... Teljes cikk

Net-Coach ösztöndíjas felnőttképzést indít tavasztól az NMHH

Új felnőttképzési program indul tavasztól a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) együttműködésében. Teljes cikk

Több mint 50 ezer "akkumulátor szakembert" képeztek ki

Több mint 50.000 munkavállaló számára fejeződött be az a szakképzés, amelyen a résztvevők a gyorsan fejlődő akkumulátoripari értékláncban... Teljes cikk