kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Pályakezdő informatikusok esélyei a mai munkaerőpiacon

A legkeresettebb pályakezdők még mindig a műszaki végzettségűek, de ezen belül is azon friss diplomás számíthat sikerre, aki - idegen nyelvtudása mellett - az egyetemen, főiskolán átadott törzsanyagon kívül is képezte magát, és tanulmányi évei alatt szert tett olyan ismeretekre, gyakorlatra, amellyel évfolyamtársai közül is kiemelkedhet a munkaerőpiacon.

images

Egy teljesen kezdő alkalmazása kockázatot is rejthet a munkaadó számára, hiszen a gyakorlati tapasztalattal még nem rendelkező munkavállaló nehezebben szokja meg a napi nyolc órás munkaidőt, a hierarchiát, számonkérést és nem utolsó sorban a határidőket. E mellett a cégek nem minden esetben engedhetik meg maguknak, hogy akár kis létszámban alkalmazzanak pályakezdőket, és melléjük mentorokat rendeljenek, akik biztosítják az új kolléga betanítását, ellenőrzik munkavégzését és segítik az új munkakörnyezetbe a beilleszkedést. Pályakezdők alkalmazása ellen szólhat még az önálló munkavégzés és analitikus szemlélet hiánya, valamint a szakmai elméleti és gyakorlati alapok hiányossága.

Ügyfeleink igényei alapján azt mondhatjuk, hogy alapjaiban olyan pályakezdőt fogadnak tárt karokkal, aki nyitott gondolkodású, rugalmas, értelmes és még mindenhez ért, azaz tanulmányai során nem specializálta túl magát, illetve nem sajátított el felesleges prekoncepciókat. Az elmúlt években lassú szemléletváltáson mentek át a cégek, így annak az állítólagos piaci hiedelemnek, miszerint cégek nem keresnek kezdő diplomásokat, ellent kell, hogy mondjunk. A magyar munkaerőpiac valójában igenis nyitott a pályakezdők felé, sőt úgy tapasztaljuk, hogy erősödik az a tendencia, miszerint a cégek szeretik a saját képükre formálni a jelentkezőket, nyitottá váltak az alap elvárásaiknak megfelelő pályakezdők betanítására, gyakorlati oktatására is.

Nem a papírok száma számít

Számos pályakezdő gondolja, hogy a több diploma vagy doktori-, MBA-fokozat megszerzése előnyt jelenthet a munkaerőpiacon. Ezzel ellentmondó tapasztalatunk! Ha tehetjük, lebeszéljük jelöltjeinket a végzettségek, papírok halmozásáról. A sikeres karrierhez vagy karrierindításhoz elegendő egy diploma és legalább egy idegen nyelv magabiztos - de minimum középszintű! - elsajátítása. Ezzel a hozzáállással még senki nem veszíti el a továbbtanulás lehetőségét, ugyanakkor később tisztábban látja, mit is szeretne valójában, mit érdemes tanulnia, ráadásul tanulmányai költségeit pedig a cég akár meg is térítheti.

A diploma megszerzése után ambiciózusabb fiataljaink számára az alábbi szakvizsgák megszerzését ajánljuk:
- rendszermérnököknek az MCP vizsgák ajánlottak
- biztonságtechnikai szakembereknek a CISA vizsga elvárás
- hálózati irányultságúaknak pedig a CCNP, CCNA, CISCO ajánlott
- főleg a technikai területre menőknek ajánlottak az OKJ vizsgák.

Megbízóink felkérései is bizonyítják, hogy azon pályakezdők számolhatnak kiemelkedően jó elhelyezkedési lehetőségekkel, akik beszélnek idegen nyelveket. A favorit, de nevezhetnénk akár alap idegen nyelvnek is, az angol. E mellett, ha még német nyelvtudással is rendelkezik az álláskereső, jelentős előnyökkel számolhat a munkaerőpiacon mind elhelyezkedési lehetőségeit, mind fizetési elvárásait illetően.

A felsőfokú tanulmányait most, vagy nemrég megkezdő hallgatóknak csak azt javasolhatjuk, hogy az elkövetkező évek alatt fordítsanak hangsúlyt a szakmai, gyakorlati tapasztalat megszerzésére, ne elégedjenek meg a kötelezően meghatározott szakmai gyakorlati idő letöltésével. Próbáljanak meg elhelyezkedni akár részmunkaidőben is, vagy vegyenek részt projekteken. Ez a magatartásmód egyébként önellenőrzésként is szolgálhat, hiszen közben fény derülhet arra, hogy a tanuló jó irányt választott-e magának.

Lényeges az idegen nyelvtudás

Mindezen túl tartsák szem előtt az idegen nyelvtudás fontosságát és törekedjenek legalább egy nyelv minél magasabb szintű elsajátítására. Egy nyelv, kötelező, két nyelv hatalmas előny, több nyelv a csillagos ég elérése is lehet. Pályakezdőknek és már több éves szakmai tapasztalattal rendelkező munkavállalóknak is pl. kifejezetten jól mutat az önéletrajzában, ha külföldi munkavégzésről (projektről pl.) adhat számot.

Munkaerő-közvetítő cégeken keresztül csak nagyon ritkán, specifikus esetekben kerestetnek pályakezdőket a cégek, illetve az sem nagyon jellemző, hogy álláshirdetéseken keresztül keresnek friss diplomásokat. Éppen ezért azt javasoljuk talpraesett pályakezdőinknek, hogy alkalmazzák a "spontán keresés" módszerét és/vagy látogassanak el állásbörzékre, ahol kötetlen találkozás keretén belül lehet tájékozódni a cégről, tevékenységi köréről és a náluk lévő lehetőségekről. Az ilyen találkozások kitűnő lehetőségei a közvetlen kapcsolatok, névjegykártyák megszerzésének, amelyek a későbbiekben igen hasznossá válhatnak.

Ha konkrét állásajánlataik között nincsen olyan, amit akár tanulmányai alatt vagy már a diplomával a kezében megpályázna, érdeklődjön a cég jövőbeli terveiről, esetleges bővítéseiről. A még tanulmányaik befejezésétől messzebb lévő diákokat is arra ösztönözzük, hogy látogassanak el állásbörzékre és ismerkedjenek, érdeklődjenek a gyakornoki lehetőségekről, keressenek részmunkaidős álláslehetőségeket!

A "spontán keresés" egy igen pro-aktív és életrevaló álláskeresési mód. Ebben az esetben olyan cégeket környékez meg önéletrajzával az álláskereső, akikről noha tudja, hogy pillanatnyilag nincsen számára megfelelő állásajánlatuk, mégis bejelentkezik náluk önéletrajzával. Ilyen esetben mindenféleképpen mellékeljünk meggyőző kísérő levelet és/vagy motivációs levelet az önéletrajz mellé, melyben legyen feltüntetve, hogy milyen területek iránt érdekelik, és milyen céllal küldi a levelet. Amennyiben nem kap választ két-három héttel a levél elküldése után, telefonon érdeklődhetünk a pályázat elbírálása felől.

Fontos az iskola hírneve

Munkánk során nem ritka, hogy ügyfeleink szembesítenek minket az egyik-másik diploma értékének előítéleteivel, ezért a pályakezdő informatikusainknak is szembe kell nézniük a ténnyel, miszerint a végzettséget adó iskola neve is számít az elhelyezkedési esélyek latolgatásánál, főleg amikor még friss diplomásokról van szó. Az évek multával a diplomát átadó iskola fontossága elenyészik a szakmai tapasztalatokkal szemben. Gyakorlat továbbá, hogy a többkörös interjúk során a cégek tesztek megírását is beiktatják a kiválasztási folyamatukba, mivel már nem teljes a bizalmuk az iskolákban és képzési minőségükben.

A diploma előítéletek leküzdésében - amennyiben tanácsadó cég is be van vonva a munkaerő-kiválasztásba - pályakezdők és pár éves tapasztalattal rendelkezők segítségére lelhetnek a munkaerő-közvetítő cégek kollégái, de nem helyettesítheti a szakmai tudás hiányosságait, vagy mentheti ki a realitástól elrugaszkodott fizetési elvárásokat.

Gyakran tapasztalt hiba, hogy a pályakezdő diplomások - még ha tanulmányi éveik alatt gyakorlati tapasztalatokat is szereztek - túlzott fizetési igénnyel élnek leendő munkáltatójuk felé. Ennek oka lehet az is, hogy mára köztudott, az informatikában nagy pénzek vannak, és ennek a szegmensnek a tekintélye talán túlzottan elbizakodottá teszi a jelentkezőket, akiknek igen konkrét elképzeléseik vannak, hogy mennyit akarnak keresni: sokat. Fontosnak tartjuk tehát felhívni az új nemzedék figyelmét arra, hogy keressék meg és tudatosítsák magukban az ún. "szakmai alázatot", ismerjék fel korlátjaikat, határaikat, ne legyenek túl nagyravágyóak, mert máskülönben kívül maradnak a vágyott körön. Karriertervezés szempontjából is kifizetődőbb, ha nem azonnal a csúcsra akarunk ugrani, hanem hajlandóak vagyunk végigmenni a ranglétrán, a lépcsőfokokhoz tartozó fizetésekről előre tájékozódunk, és ahhoz mérten alakítjuk anyagi elvárásainkat is.

Nagy a szórás a fizetések között

A pályakezdő fiatalok - és általában az IT-s szakemberek - fizetését nagyban befolyásolja a nyelvtudásuk. Pályakezdőként közel egységesnek mondható a keresetük, függetlenül attól, hogy milyen területen találnak állást, később azonban egyre nagyobb szórás várható a fizetések tekintetében. Az alábbiakban összeszedtük eddigi tapasztalatainkat a kezdő bérek terén területek szerint, mindenhol feltételezve az angol nyelvtudást:
- Rendszergazda: bruttó 200.000-270.000 Ft
- Fejlesztő: bruttó 250.000 Ft-tól keresnek, akinek van már felmutatható tapasztalata, az megkereshet bruttó 400.000,- Ft-ot is.
- Tanácsadó: juniorfizetés bruttó 270.000,- Ft-tól. Szeniorrá válás után, tehát kb. három év után bruttó 370.000 Ft-tól.

A tapasztalati évek múlásával ez az összeg megkétszereződhet vagy akár meg is háromszorozódhat. Legkeresettebbek az SAP tanácsadók. Pályakezdőket legszívesebben ebbe a pozícióban látnak a vállalatok. Külön tréningprogramon keresztül képzik ki őket maguknak a cégek!

2009-es előrejelzésként azt mondhatjuk, hogy tovább fog erősödni a nyelvtudás(ok) fontossága, ne hanyagoljuk el tehát ennek fejlesztését, mert már nem csak akkor lesz fontos, ha külföldi munkavégzés felé kacsingatunk. A belföldi munkaerőpiac egyre erősebben követeli meg munkavállalóitól a versenyképességhez nélkülözhetetlen idegen nyelvtudást. Éppen a versenyképesség fenntarthatósága miatt jósoljuk, hogy a későbbiekben tovább fog erősödni, egyre meghatározóbbá válhat az iskola kiválasztása.

Végül, de nem utolsó sorban előtérbe kerül a fejlesztői szakirány (Unix, Java, J2EE, C++, C#)! Felélénkül a munkaerő-kölcsönzés keretein belül történő foglalkoztatás is az elkövetkező évben. Ez már napjainkban is élő és bevett gyakorlat Nyugat-Európában, és az előttünk álló egy-két évben mindenképpen teret fog hódítani hazánkban is.

ITJobs Személyzeti Tanácsadó Kft.
www.itjobs.hu / www.jobsgarden.hu

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk