kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

Pénzügy, IT - itt dolgoznának legszívesebben a pályakezdők

Ünnepélyes keretek között kihirdették azon 30 cég listáját, melyek a legjobb választást jelenthetik a pályakezdőknek. A Figyelő-Hewitt KarrierStart TOP 30 felmérésben 36.000 pályakezdőt kérdeztek arról, miként vélekednek az egyes iparágakról, munkaadókról, illetve azok vonzóságáról.

A felmérés alapján a legjobb cégek közé tartozik, többek között az Audi, a Coca-Cola, az IKEA, a Magyar Telekom, a MOL, a Morgan Stanley, az OTP, a Pannon, a Richter, a Tesco és a Vodafone. A Figyelő különdíja alapján a leggyorsabb szakmai előremenetelt egy pályakezdő a General Motors Powertrain-nél érheti el, a legnagyobb figyelmet a továbbképzésekkel kapcsolatban a PricewaterhouseCoopers-nél kapja egy friss diplomás, míg a legtöbb energiát a diákok képességnek felszínre hozására - akár már az egyetemi évek alatt - a MOL fordítja.
Figyelő-Hewitt KarrierStart TOP 30 lista:
Audi Hungária Motor Kft.
Bosch csoport
Coca-Cola HBC Magyarország Kft.
Deloitte Magyarország
dm Kft.
E.ON Hungária Zrt.
ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport
Ericsson Magyarország Kft.
Ernst&Young Kft.
General Motors Powertrain Magyarország Kft.
Heineken Hungária Sörgyárak Zrt.
Hewlett-Packard Magyarország Kft.
IKEA Lakberendezési Kft.
K&H Bank Zrt.
Magyar Telekom Nyrt.
MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.
Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft.
Nestlé Hungária Kft.
OTP Bank Nyrt.
Pannon GSM Távközlési Zrt.
PricewaterhouseCoopers Kft.
Raiffeisen Bank Zrt.
Richter Gedeon Nyrt.
SAP Hungary Kft.
Tesco-Global Áruházak Zrt.
Teva Gyógyszergyár Zrt.
Tigáz Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt.
Unisys Magyarország Kft.
Vodafone Magyarország Zrt.
Vodafone Operációs Központ Magyarország Zrt.
A válság következtében most még nehezebb munkát találni a friss diplomával rendelkező fiataloknak, mint korábban. Jóval kevesebb a nyitott pozíció, egy-egy meghirdetett állásra pedig több százan is jelentkeznek. "Közel sem mindegy, hogy melyik cégnél indul el egy-egy pályakezdő karrierje, mivel minden munkahely másként, más mértékben támogatja a fiatal tehetségeket. Éppen ezért a Figyelő és a Hewitt arra vállalkozott, hogy sok szempontot figyelembe véve létrehozzon egy olyan listát, mely a legjobb 30 karrierindító céget tartalmazza" - mondta Veres Rita, a Hewitt Elkötelezettség európai üzletágvezetője.

A vizsgálat alapján tíz pályakezdő közül hat a vonzó fizetést jelölte meg, mint a számára egyik legfontosabb szempontot munkahelyválasztás során, ezzel tehát a fizetés toronymagasan vezet - olyan tényezőket előzve meg, mint a szakmai fejlődés, vagy az emberközpontúság. Az egyes területeket tekintve a felmérésből az is kiderül, hogy az egyik legnépszerűbb és legvonzóbb iparág a pénzügyi szféra, mely jellemzően a magas fizetések, a szakmai fejlődés és a vonzó karrier ígéretét hordozza a felmérésben résztvevők szerint, ugyanakkor sokan kötik hozzá az emberközpontúság, valamint a kihívást jelentő feladatok hiányát.

A másik legvonzóbb terület az IT szektor, amely esetében a magas fizetés mellett a pályakezdők kiemelték a kihívó, izgalmas munkavégzés és a szakmai fejlődés lehetőségét, de sokan vélték úgy, hogy az IT/telekom cégek karrier és csapatmunka terén is átlagon felüli lehetőségeket kínálnak. A szféra egyetlen említésre méltó negatívuma a fiatalok szerint az, hogy az itt megkövetelt munkamorál a magánélet kárára mehet.

A kevésbé ismert és népszerű területek közé az energiaipar és a gyógyszeripar tartozik. Utóbbi annak ellenére nem tartozik a kedveltek közé, hogy a frissdiplomások szerint a gyógyszeripar szereplői kiemelkedően sikeres cégek, és szinte minden tekintetben az átlagosnál jobb lehetőségeket kínálnak.

Összességében elmondható, hogy a pályakezdők által legismertebb területek azok, melyekkel nap, mint nap találkoznak- Az ismertség pedig jellemzően előfeltétele a vonzóságnak.


Milyen fizetést várnak a pályakezdők?



A fizetéseket figyelembe véve a pályakezdők (legfeljebb két éves tapasztalattal rendelkezők) átlagosan bruttó 284 ezer forintot (nettó 178 ezer forintot) szeretnének keresni, ezzel szemben a cégek átlagosan bruttó 252.600 forintot (nettó 163.000 forint) ajánlanak. A kezdő fizetések azonban végzettség, terület és a diplomát kiállító intézmények szerint is megoszlanak. A régiókat tekintve bruttó 138 és 220 ezer (nettó 100 és 150 ezer) forintos fizetésre számítanak a legtöbben, de az ország keleti részén például négyszer annyian számolnak bruttó 138 ezer forintnál kisebb alapbérrel, mint Közép-Magyarországon, ahol mindössze 3 százaléknyian gondolnak erre.

A felsőoktatási intézményeket vizsgálva az IBS, a Műegyetem és a Corvinus egykori hallgatói számítanak a legmagasabb fizetésre, míg a Semmelweiss Egyetemen végzettek a pólus másik végén vannak, figyelembe véve a magyar egészségügy kereseti lehetőségeit.


Milyen előrelépési lehetőségei vannak egy pályakezdőnek?



A vizsgálat eredményei szerint, a cégek gyakran figyelnek a pályakezdők tudatos karrierépítésére. Minden második vállalatnál van arra esélye egy frissdiplomás munkavállalónak, hogy például belső mentort vagy coachot kapjon, akinek az a feladata, hogy segítse a szervezetben való boldogulást. A pályakezdők általában már az első év után kapnak fizetésemelést - átlagosan öt százalékot -, de kiemelkedő teljesítmény esetén akár ennek duplájával, vagyis körülbelül bruttó 25.000 forinttal is nőhet a fizetésük. Ezen kívül a cégek több mint hatvan százalékánál már az első évben van előrelépési lehetőség is.

A kutatás a pályakezdők véleményén túl azt is vizsgálta, hogy mit kínálnak a munkahelyek egy diplomás pályakezdőnek. A listában díjazott vállalatok közös vonásai:

  • Fejlesztés és képzés: kiemelten figyelnek a felvett munkatársak fejlesztésére és képzésére. A cégek akár több mint 200 óra képzést is nyújtanak a pályakezdőknek évente és mentoring vagy coaching programokkal is segítik a fiatalokat.
  • Vonzó perspektíva: támogatják a fiatalok előléptetését, és vonzó karrierlehetőséget nyújtanak számukra. Akár már az első évben lehetőséget adnak az előléptetésre, sőt az is előfordul, hogy külföldi tapasztalatszerzésre is lehetőséget adnak.
  • Teljesítmény elismerése: a tehetségek teljesítményére kiemelten figyelnek, és el is ismerik azt. Ha valaki kiemelkedően teljesít, az már első évben akár 15-25 százalékos fizetésemelésre is számíthat.


    Milyen elvárásaik vannak a cégeknek?



    A felmérésből az is kiderül, hogy a cégek milyen elvárásokat támasztanak a pályakezdőkkel szemben. A kutatás azt mutatja, hogy nemcsak a rátermettség fontos, kell a papír is: komolyan számít a végzettség, a képesítés, nem mindegy tehát, hogy milyen diplomát tud felmutatni a munkát kereső pályakezdő.

    Mégis meglepő módon országos átlagban a legfontosabb az úgynevezett személyközi kompetenciák megléte, mint például a kommunikációs rátermettség, a csapatmunkára való hajlam és az együttműködési képesség. Második helyen az idegen nyelvek magas szintű ismerete szerepel. Ez tehát versenytényező lehet a munkaerőpiacon, különös tekintettel arra, hogy a hazai diplomás pályakezdők rosszul állnak ezen a téren: 1000 diplomás pályakezdőből mindössze egy beszél saját bevallása szerint kiválóan 3 nyelven, és csak öten tartják magukat képesnek kiváló szóbeli és írásbeli kommunikációra 2 nyelven, azaz még ők is ritka hollónak számítanak.

    A leggyakoribb nyelv az angol, de még itt sem fényes a helyzet: mindössze minden harmadik pályakezdő ítélte meg úgy, hogy mind szóban, mind írásban kiválóan kommunikál. A tapasztalatot viszont kevésbé várják el a cégek, ez országos és nemzetközi szinten is a fontossági sorrend végén található. Ez a sorrend azonban az egyes területeknél részben eltérő lehet. Míg a szolgáltatóközpontok az előbb említett személyközi kompetenciák mellett a nyelvtudást, az FMCG vállalatok a csapatmunkát, az információtechnológia területén mozgó cégek pedig elsősorban a jövőbeli potenciált nézik, addig a tanácsadóknak a végzettség a legfontosabb.
    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

    A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

    A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

    2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

    Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

    Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk