Megjelent: 13 éve

Sok gyerek dolgozik veszélyes körülmények között

Még mindig döbbenetesen magas azoknak a gyermekeknek a száma, akikről kiderül, hogy veszélyes munkát végeznek - körülbelül 115 millió a világ 215 millió gyermekmunkásából - figyelmeztet a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) a Gyermekmunka elleni világnap alkalmából kiadott új jelentésében.

images

A "Veszélyes munkát végző gyermekek: amit tudunk, és amit tennünk kell" című jelentés mind az iparosodott, mind a fejlődő országokból idéz olyan tanulmányokat, amelyek leírják, hogy minden nap minden percében a világ valamely pontján egy gyermekmunkás a munkájával kapcsolatban balesetet szenved, megbetegszik vagy pszichés trauma éri.

A jelentés azt is közli, hogy - bár az 5-17 éves veszélyes munkát végző gyermekek száma összességében csökkent 2004 és 2008 között -, a 15-17 évesek száma 20 százalékkal nőtt ugyanez alatt az idő alatt, 52 millióról 62 millióra.

"Az elmúlt évtizedben történt jelentős fejlődés ellenére a gyermekmunkások száma - főleg azoké, akik veszélyes munkát végeznek - továbbra is világszerte magas" - jelentette ki Juan Somavia főigazgató. "A kormányok, a munkaadók és a dolgozók közös fellépésére van szükség, hogy komoly vezető szerepet vállaljanak azoknak a politikáknak a kialakításában és megvalósításában, amelyek véget vethetnek a gyermekmunkának. A gyermekmunka fennmaradásáért egyértelműen a jelenlegi növekedési modell hibáztatható. A legfontosabb közös és sürgős feladataink egyike, hogy megfelelően kezeljük a gyermekek biztonságát, egészségét vagy erkölcseit veszélyeztető munkát."
További fontos megállapítások a jelentésből:
  • A gyermekek körében nagyobb a munkahelyi balesetek és halálesetek aránya, mint a felnőttek között, amit tanulmányok széles skálája bizonyít.
  • A gyermekek jelentős részének olyan hosszú a munkaideje, hogy az komolyan növeli a balesetek kockázatát.
  • Ázsiában és a Csendes-óceán térségében a legnagyobb a veszélyes munkát végző gyermekek száma. Az egy adott régióban élő összes gyermek számához viszonyítva azonban a veszélyes munkát végző gyermekek aránya Fekete-Afrika területén a legnagyobb.
  • A veszélyes munkát végző gyermekek számának csökkenése nagyrészt a lányok körében figyelhető meg.
  • A veszélyes munkát végző gyermekek több mint 60 százaléka fiú.
  • A veszélyes munka gyakrabban jellemző a mezőgazdaságra, ezen belül - az önellátó és a kereskedelmi értékesítésre történő gazdálkodás mellett - többek között a halászatra, a fakitermelésre, az állattenyésztésre és a haltenyésztésre.


  • Tavaly az ILO Globális jelentése a gyermekmunkáról, (ILO's Global Report on child labour) arra figyelmeztetett, hogy a gyermekmunka legrosszabb formáinak eltörlésére irányuló erőfeszítések lelassultak, és aggodalmát fejezte ki, hogy a globális gazdasági válság "tovább fékezheti" azt a fejlődést, amelynek célja a gyermekmunka legrosszabb formáinak eltörlése 2016-ra. Egy év elteltével az ILO rendkívül aggasztónak tartja a válság hatását a gyermekekre.

    A jelentés az erőfeszítések megújítására szólít fel, hogy minden gyermek számára biztosítva legyen legalább a foglalkoztatás alsó korhatáráig a részvétel az oktatásban, és hogy az egyes országok - az ILO gyermekmunkáról szóló egyezményeinek a követelményei alapján - állítsák össze a veszélyes munkák listáját. Kijelenti továbbá, hogy sürgősen cselekedni kell az olyan gyermekek által végzett veszélyes munka ügyében, akik már elérték a munkavállalás alsó korhatárát, de kockázatoknak lehetnek kitéve a munkahelyükön, és sürgeti e fiatal munkavállalók képzését és beszervezését munkavállalói szervezetekbe, hogy tisztában legyenek a munkahelyi kockázatokkal, valamint a saját jogaikkal és felelősségeikkel.

    A jelentés azt is megállapítja, az, hogy veszélyeknek vannak kitéve, különösen súlyos hatással lehet a gyerekekre, akik testi és lelki fejlődése még folyamatban van tinédzserkoruk utolsó éveiben. A jelentés hat gazdasági szektort vizsgál meg részletesen: mezőgazdasági termelés, halászat, háztartási munka, bányászat és külszíni bányászat, valamint utcai munka és szolgáltatási ágazatok.

    A tanulmány felhívja a figyelmet, hogy a gyermekek veszélyes munkakörben történő foglalkoztatásának problémája nemcsak a fejlődő országokra érvényes. Egyesült államokbeli és európai adatok szintén azt igazolják, hogy a fiatalok nagymértékben ki vannak téve a munkahelyi balesetek veszélyének.

    Az ILO-jelentés megállapítja, hogy - miközben minden dolgozó számára biztonságosabbá és egészségesebbé kell tenni a munkahelyeket -, külön biztonsági intézkedések szükségesek a munkavállalói életkor alsó határa és 18 éves kor közötti fiatalok számára. Ezen intézkedéseknek egy átfogó rendszerbe kell illeszkedniük, ahol kulcsszerepet kapnak a munkaadói és munkavállalói szervezetek, és a munkaügyi és munkavédelmi felügyelőségek.
    • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    40 év óta először szigorítottak a dolgozókat a veszélyes anyagoktól védő szabályokon

    Az európai parlamenti képviselők szerdán új szabályokat fogadtak el a munkahelyi káros anyagoknak való kitettség korlátozására, negyven év óta... Teljes cikk

    Magánügy a dolgozó egészsége vagy éppen ellenkezőleg?

    Miért komoly probléma az egészséges (munkában)megtartási HR-stratégia hiánya? - teszi fel a kérdést Papp Tamás István HR szakember. Decemberben az... Teljes cikk

    A munkaköri alkalmassági vizsgálatról: a hiányának is hosszú lehet az árnyéka

    Csak akkor vizsgálná orvos a munkakörre való alkalmasságot, ha ezt jogszabály írná elő, illetve, ha a munkáltató erről így döntene – erről... Teljes cikk